Interrailen door Hongarije

Deze zomer stond voor mij samen met mijn goede vrienden Maarten en Niels een interrail trip door Oost-Europa op het programma. De landen die we wilden bezoeken waren Hongarije, Bosnie-Herzegovina en Servië. Aangezien deze gebieden rijk zijn aan cultuur en historie en de kosten er laag liggen leek het ons een interessante bestemming om de zomer te spenderen.

Het avontuur begon in de hoofdstad van Hongarije: Budapest. Met Lufthansa vloog ik vanaf Düsseldorf International Airport. Normaal gesproken zijn tickets bij bijvoorbeeld Wizz Air of Ryanair een stuk goedkoper maar wanneer je, zoals ik, een backpack of andere bagage moet inchecken is het de moeite waard om ook naar de duurdere vliegtuigmaatschappijen te kijken. De extra beenruimte, de service en vriendelijkheid en het eten/drinken dat je hierdoor aan boord ontvangt is het extra geld zeker waard. Budapest

Over Budapest is bij Travel Unique Magazine al veel geschreven, zie voor onze eerdere verslagen over deze stad: Met Transavia naar Corinthia hotel in Budapest en Budapest in de winter. Wat in deze artikelen grotendeels buiten beschouwing is gelaten is het uitgaansleven in de stad. Aangezien dit ongekend is en er maar weinig plekken zijn die je kan vergelijken met het uitgaansleven van Budapest wil ik dit nog graag toevoegen. De bars, clubs en discotheken zijn niet te vergelijken met die van Nederland, allereerst al om hoe ze eruitzien en ten tweede om het verschil in prijs. Voor een halve liter bier betaal je meestal 550 HUF (Hongaarse Forint), dit komt neer op ongeveer 1,80 in euro’s. Je kunt je avond het beste beginnen bij bar Szimpla, een half overdekte tuin vol met kunst, auto’s, verschillende stoelen en tafels en een erg divers publiek. Iedereen is in voor een praatje dus je hoeft je hier niet te vervelen. Wil je liever rustig je drankje alleen of met z’n tweeën drinken, ga dan naar boven. Hier heb je genoeg plekjes om je verhalen één op één te delen. Wanneer je je eerste drankjes op hebt bij Szimpla en klaar bent om met de voetjes van de vloer te gaan vertrek je naar  Instant. Deze bar/club beschikt over drie zalen (in de kelder, tussenverdieping en boven) en enorm veel aparte kamertjes. Het lijkt op een oud appartementen complex dus je kan rustig een biertje drinken in iemands oude badkamer. Erg bijzonder! Wanneer je genoeg hebt gedanst en gedronken, vertrek je als afsluiter naar Corvinteto. Via een trap, die doet denken aan de ingang van een ghetto-flat, ga je helemaal omhoog naar het dak. Hier heb je een prachtig uitzicht over heel Budapest.

Na drie dagen Budapest vertrok ik per trein (kaartjes een dag van tevoren reserveren is handig) richting party place Siofok. Verwacht hier geen cultuur, geschiedenis of mooie Hongaarse gebouwen, hier kom je louter om te feesten en uit te rusten aan het prachtige Balatonmeer. Het meer is fantastisch, schoon water met een fijne temperatuur. Bovendien is het erg ondiep waardoor je tot wel 30 meter over een zandbodem het water in kan lopen. Het meer is ook ideaal om met je boot op te varen, het is namelijk enorm.Balatonmeer in Siofok

In Siofok kun je, als je wilt uitgaan, onder andere naar Palace. Hier is het vooral kijken en bekeken worden en je betaalt een te dure entree. Voor meisjes daarentegen is dit wel gratis. In het centrum van Siofok zijn verder genoeg terrasjes, kroegen en discotheken. Voor Nederlanders en Vlamingen is de hot-spot club Aqua, hier zal je op de dansvloer zeker niet stilstaan.

Na twee dagen Siofok vertrok de bus (eenmaal per dag om 14:00) richting het Zuiden van Hongarije: Pécs. PécsDeze stad is een oase van rust wanneer je net Budapest en/of Siofok achter je hebt gelaten. Mooie gebouwen, genoeg restaurantjes en vriendelijke mensen. Zeker de jongere generatie is erg behulpzaam, niet alleen in Hongarije maar ook in Bosnië-Herzegovina en Servië. Ons verblijf, het Nap Hostel, werd gerund door een relaxte vent die alles netjes onderhield. Je kunt hier slapen in privé kamers maar ook in slaapzalen. Het hostel bevindt zich boven een kroeg, ideaal wanneer je je bedenkt dat alles erg goedkoop is, en de meeste drankjes op de kaart van dezelfde kroeg getest moesten worden.
In het centrum van Pécs bevinden zich erg veel mooie gebouwen. Degene die er het meest uitspringt is de Mosque Church. Hier leven twee religies letterlijk naast elkaar en in hetzelfde gebouw. Indrukwekkend om te zien en een mooi voorbeeld van hoe religies met elkaar om kunnen en horen te gaan.

Landschap onderweg

Voor mijn verdere verloop van de zomervakantie zie het artikel Roadtrip door Bosnië-Herzegovina en Servië die binnenkort online verschijnt.