Budapest in de winter!

Binnen twee en een half uur vloog ik vanaf Eindhoven Airport richting het voormalig Oostblok om de hoofdstad van Hongarije te bezoeken. Zoals al eerder beschreven in een verhaal van Travel Unique Magazine (met Transavia.com naar Corinthia hotel in Budapest)  is er in deze stad veel te doen en te zien en hoef je je geen moment te vervelen. Daarom nogmaals een verslag van deze prachtige stad.Parlement gezien vanaf Pest

Als je geland bent in Budapest kan je op het vliegveld kaartjes kopen om gebruik te maken van een taxi busje dat je direct naar je verblijf brengt. De kaartjes hoef je van te voren niet te reserveren en zijn goed betaalbaar. Het is handig om meteen een retourtje te kopen, dit scheelt geld en je weet zeker dat je op tijd op het vliegveld bent voor de retourvlucht naar huis.
Voordat je de kaartjes koopt moet je eraan denken om geld te pinnen, er word in Hongarije namelijk met Forint betaald.

Het is handig om in Budapest minstens 3 nachten te verblijven aangezien je zo voldoende tijd hebt om de gehele stad te zien. Ik begon mijn eerste dag in het gedeelte Pest, dat door de Donau word gescheiden van het andere stadsgedeelte; Buda.

Pest
In Pest bevindt zich het Terror Museum, een interessante tentoonstelling over het nazisme en Terror Museumcommunisme in Hongarije. Door dit museum te bezoeken kom je meer te weten over  de achtergrond van het land en de stad en de verschrikkingen die de mensen hebben moeten doorstaan. Wanneer je vanaf het Terror Museum alsmaar rechtdoor blijft lopen kom je uit bij het Heldenplein. Dit plein met enorme beelden van de helden van Hongarije werd gebouwd in 1896 en is nog even indrukwekkend als het meer dan honderd jaar geleden bedoeld was.

Heldenplein

Wanneer je in de winter in Budapest bent bevindt zich achter het Heldenplein een schaatsbaan. Als je hier wilt gaan schaatsen zorg dan dat je op tijd bent, toen ik was stond er een enorme rij die buiten al begon.

Schaatsbaan

 

 

 

Als je de brug oversteekt die langs de schaatsbaan loopt en ongeveer 300 meter rechtdoor wandelt kom je bij de volgende attractie die Budapest zo uniek maakt; een van de vele warmwaterbronnen. Bij de Széchenyi baden kun je genieten van een buitenzwembad van ongeveer 36 graden. Het is fantastisch om hier ’s avonds in de winter te badderen, enorme dampwolken stijgen op terwijl je geniet van het aangenaam warme water. Je kunt hier kluisjes of hokjes huren, het laatste is een aanrader aangezien je hier je kleren in kunt laten wanneer je aan het zwemmen bent. Wanneer je in Budapest bent kun je een bezoek aan een van de vele bronnen eigenlijk niet overslaan, een leuke ervaring!

In het gedeelte van Pest valt nog veel meer te zien, het Parlement, het monument voor de Joodse slachtoffers die zijn vermoord aan de oever van de Donau en de grote winkelstraat zijn hier maar enkele voorbeelden van. Het Parlement gezien vanaf BudaNeem dus de tijd en kijk overal goed rond. Qua eten is restaurant Vian een goede aanrader. Dit gezellig ingerichte en drukke restaurant bevind zich op het Liszt Ferenc plein. Het kan zijn dat je hier even moet wachten op een plaatsje maar dat is de moeite waard. De keuken is tot laat geopend dus je kunt makkelijk om 22:00 nog naar binnen wandelen voor een hapje eten. De ‘We are friends plate’ voor twee of vier personen is een aanrader. Een combinatie van eend en kip, heerlijk! Mocht je nog ruimte hebben voor het toetje dan moet je de ‘Chocolate fondant cake’ proberen. Het is handig om dit toetje met iemand te delen, behoorlijk machtig maar enorm lekker.

Buda
De volgende dag vertrok ik naar de overkant van de Donau, via de beroemde Kettingbrug liep ik naar Buda. Vanaf een afstand zie je al het enorme gebouw dat bovenop de heuvel ligt. Je kunt hier met een soort kabelbaan naar boven maar als je een schitterend uitzicht van verschillende kanten wilt hebben, dan is lopen een goede optie. Helemaal boven is het uitzicht wederom erg mooi, je kunt heel Pest, de Kettingbrug en het Parlement namelijk in één blikveld vangen. Zorg dus dat je je camera bij je hebt. Er valt op deze heuvel veel te zien, vooral het Vissersbastion is erg mooi. Deze zeven torens liggen vlakbij de kerk, niet te missen dus.Kettingbrug

Mocht je vermoeid raken van het vele wandelen, zorg dan dat je op tijd een leuk kroegje of restaurantje in duikt, de prijzen zijn een stuk lager dan bij ons en het Hongaarse gebak en bier smaakt prima!  Je hoeft natuurlijk niet alles te voet te doen, je kan namelijk ook gebruik maken van het openbaar vervoer. Er zijn all-in tickets te koop bij de VVV waardoor je onbeperkt

Vissersbastiongebruik kan maken van de tram, metro en de bussen. Deze zien er van de buitenkant alle drie niet zo nieuw meer uit maar het vervoer is dan ook vrij goedkoop. Ik heb zelf alles te voet gedaan, dit is prima te doen en het zorgt ervoor dat je veel van de stad te zien krijgt.