Met Wizz Air naar Boedapest

In een land wat vroeger tot het communisme behoorde bevindt zich een grote stad met vele bezienswaardigheden en ongelooflijk spannende activiteiten. Voor de grote van het land is de stad Boedapest een zeer grote stad. Boedapest is ook gebouwd voor een groter land, namelijk Oostenrijk, Hongarije en een stuk van Roemenië bij elkaar. Een land wat vier keer zo groot is als het huidige Hongarije. Boedapest is nu met twee miljoen inwoners goed voor een vijfde van de totale bevolking. Vroeger was het Duitstalig, daarna tijdens het communisme was het Russisch en hedendaags is Hongaars de voertaal en spreekt menig Hongaar Duits en Engels.

Overnachten in het gloednieuwe Hard Rock Hotel Budapest
Op 1 maart 2022 heeft het Hard Rock Hotel Boedapest zijn deuren geopend. Het is het nieuwe toonaangevende hotel op gebied van entertainment en lifestyle. Het is het eerste hotel van Hard Rock in centraal Europa. Het hotel heeft 136 luxe kamers en suites verdeeld door het prachtige gebouw. De Hard Rock stijl is door het hele hotel uiteraard te herkennen. De prachtige architectuur in het gehele hotel maakt het tot een uniek modern vijfsterren hotel in het centrum van Boedapest. Op een unieke manier is het oude gedeelte van het hotel prachtige gecombineerd met het nieuwe gedeelte. Dit is gedaan middels een glazen constructie waar de receptie onder andere te vinden is, tezamen met de lounge. Ook de Hard Rock Shop is hier gevestigd. Koop hier de unieke merkkleding en bekijk wat je allemaal van het merk in huis kunt halen.

Het Hard Rock gevoel
Met de muziek als het hart van de Hard Rock Hotels, vinden gasten fantastische playlists, reguliere live muziek en melodieuze invloeden in elke hoek van het hotel. Bovendien kun je bij de receptie een gitaar lenen om jouw skills te testen. Met het Sound of Your stay programma kun je videolessen volgen en tevens een exclusieve audio ervaring beleven. De receptie van het hotel is 24 uur geopend en helpt met werkelijk alles. In het Body Rock fitness centre kun je gebruik maken van de vele apparaten. Ook het Yoga programma, wat je in je kamer kunt doen, is een unieke en exclusieve activiteit.

De Kamers
Je kunt kiezen uit verschillende typen kamers. Wij verblijven in een “Luxury Room” met ontbijt. De kamers is luxe en modern ingericht. Er is veel ruimte en het luxe bed kijkt uit op de enorme flatscreen televisie.   De grote kamer heeft een open badkamer wat een luxe uitstraling geeft. Ook geen overbodige luxe in het warme Boedapest is de airconditioning. In de minibar zitten een hapje en drankjes. De kamer straalt een en al Hard Rock uit. Er is een zitje en in de badkamer is er een heerlijke stortdouche. Het toilet zit apart. De wastafel is de scheiding van het slaapgedeelte en de douche. Het luxe bed is heerlijk en nodigt direct uit voor een heerlijk dutje.

Sessions at Hard Rock Hotel Budapest
In de ochtend gebruik maken van het heerlijke ontbijt? Via de lobby loop je naar Sessions, het restaurant. In een buffetvorm zijn verse broodjes en verse lokale en internationale producten om de dag goed van start te gaan. Ondanks dat het hotel nog niet zo lang open is zijn er al vele goede recensies en het ontbijt scoort daar fantastisch. Je kunt verse sapjes tappen en verse eieren bestellen die op jouw manier worden klaar gemaakt. In de middag is er een lunch en in de avond kun je er dineren. Niet middels buffetstijl, maar gewoon À la carte. Wij maken gebruik van een heerlijk diner. De service is fantastisch en de medewerkers zijn vriendelijk en leggen veel uit. We kiezen een heerlijke plankje vooraf. Daar liggen de lekkerste hammetjes, worstjes en tapenades op. We krijgen er een lekker vers broodje bij. Hij gaat te boek als de Hongaarse Slager plank. Heerlijk! Je kunt ook kiezen voor Foie Gras proeverij, dat is erg populair in Hongarije. Als hoofdgerecht nemen we de Chicken Paprikas, een Hongaars gerecht heerlijk bereid en fantastisch gepresenteerd. Je kunt ook kiezen uit een heerlijke burger of andere gerechten. De keuze voor het “toetje” is lastig. Ik kies voor de “Sessions Signature Brownie”. Een heerlijke afsluiting van een fantastisch diner! Sessions mag je niet missen!

In de Roxy Rooftop Lounge kun je genieten van heerlijk uitzicht over de stad vanaf de zevende verdieping. Constant Grind is de signature koffieshop in de lounge waar je van een heerlijke cocktail kunt genieten of een heerlijk bakje koffie kunt drinken.

Voor meer informatie, foto’s en reserveringen voor het Hard Rock Hotel Budapest ga je naar: https://www.hardrockhotels.com/budapest/.

Over Boedapest
Boedapest bestond vroeger uit drie verschillende delen. Óbuda was de oude stad, Buda was gesitueerd aan de westelijke oever van de Donau en Pest aan de oostelijke oever van de rivier. Tegenwoordig bestaat het alleen maar uit Boeda en Pest en heet het dus Boedapest. De Donau snijdt de stad nog steeds doormidden. De Boeda kant van de Donau is bekend om zijn Koninklijke paleis en de oude gebouwen en mooie gezichten op de andere kant van de Donau, Pest. De Boeda kant van de stad is heuvelachtig en kent velen punten vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over de stad. De Pest kant is veel anders dan zijn grote broer. Hier is de Joodse wijk gesitueerd en zijn er enkele prachtige gebouwen te vinden. Ook de meeste hotels zijn aan deze kant van de rivier. Het is vlak en heeft weg van een Nederlands landschap. Nu is er dus even de duidelijkheid over hoe de stad in elkaar zit.

Alles bij elkaar in Pest
We starten onze zoektocht naar de schoonheid van de stad in Pest. Lopend richting de na horen zeggen prachtige Joodse wijk komen we wel iets heel opmerkelijks tegen. Midden op straat staat ineens een deur. Achter de deur staat een heus bed met matras en zelfs een dekbed, en daar ligt hij hoor, een zwerver met een wel heel origineel idee! Een interessante kennismaking dus, met Pest. En dan moeten we de Joodse wijk nog inlopen, waar we de grootste Synagoge van Europa gaan zien. Deze bestaat uit meerdere delen, waaronder een tempel. In de tweede wereldoorlog was het uiteraard een getto. Onder de tempel is het Joodse museum te vinden, waar we kennis maken met de gebeurtenissen rondom de Joodse gemeenschap in Pest. Ook deze Synagoge heeft een prachtige grote binnenplaats met een prachtig kunstwerk, te weten een ijzeren boom. In elk blad van de boom staat een naam gegraveerd van een slachtoffer van de Joodse gemeenschap in de Tweede Wereldoorlog. De synagoge is overigens representatief voor de Joodse gemeenschap van Boedapest. De muziek, het koor en de orgels kenmerken de synagoge vanbinnen. In de Joodse tempel wordt elke vrijdag gebeden, even als op zaterdag en op werkdagen in de morgen en avonden.

Aan de oevers van de Donau van Pestkant natuurlijk, is ook nog een speciaal Joods monument, vlakbij de oevers. Er staan namelijk symbolische Joodse schoenen langs de oever. Deze herinnert de Joodse gemeenschap aan een gruwelijke gebeurtenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. De religieuze Joodse gebouwen in Boedapest werden leeggehaald door de Duisters, alle Joodse mensen werden op een rijtje langs de Donau geplaatst. Daar werden zij verplicht hun schoenen uit te trekken. Daarna kunt u raden wat er is gebeurd, zij zijn geëlimineerd. Hedendaags schrok ik me rot toen onze gids dit vertelde. Deze schoenen staan symbolisch langs de oever en geeft je een indrukwekkende ervaring mee.

Het grootste en mooiste plein van Boedapest ligt ook aan de Pestkant van de Donau. Het Plein van de Helden werd aan het eind van de negentiende eeuw gecreëerd tijdens het vieren van duizend jaar Hongaars Rijk. Hiervoor vond er een grote voorbereiding plaats van de bouw van nieuwe officiële gebouwen, zoals het parlementsgebouw, een metrosysteem en de opera. Ook het Heldenplein stond hier op het programma en is als een van de eerste gerealiseerd. Het Heldenplein staat voor duizend jaar koningen. Er zijn dan ook veertien beelden van koningen en deze staan voor de Hongaarse geschiedenis. Rondom het plein zijn ook twee musea te vinden. De zijn speciaal gebouwd als museum en hebben nooit voor iets anders gediend. Per ongeluk is midden op het plein ook nog eens een bron gevonden tijdens de bouw. Deze bron is maar liefst 1400 meter diep. Op het plein vinden in de zomer vele festiviteiten zoals belangrijke evenementen en concerten plaats. Het plein wordt niet alleen belangrijk geacht als toeristische trekpleister, maar ook voor de lokale bewoners is het een belangrijke plek om tot rust te komen en te genieten van concerten.

Groot parlement voor klein land
Prachtig gelegen aan de Pestoever van de Donau staat het op twee na grootste parlement van de wereld. De eerste minister doet hier zijn werk evenals de 386 andere leden van het parlement van Hongarije. Dit is echter een opmerkelijk hoog aantal voor een dermate klein land. Ook dit parlement is aan het eind van de negentiende eeuw gemaakt. De 386 kleine torentjes staan representatief voor het aantal leden van het Hongaarse parlement. De hoge koepel die over de Donau heen kijkt is 96 meter hoog, even hoog als de basiliek. Deze basiliek is een grote katholieke kerk, de grootste zelfs van Hongarije. De zoon van Sophie Lauren, voor sommigen bekend, voor sommigen niet, is getrouwd in deze gotische kerk. In de Tweede Wereldoorlog heeft deze kerk ook nog een belangrijke rol gespeeld voor het maken van wapens. De klokken werden namelijk gestolen door hen. Na de oorlog hebben ze wel nieuwe klokken gemaakt en gedoneerd aan deze kerk.

Vele lokale producten in één hal
In de centrale markthal, gelegen aan het eind van de voetgangerszone met zijn vele restaurants en winkelmogelijkheden, staat een groots gebouw, de centrale markthal. Deze is dus goed gesitueerd in het centrum waar veel mensen langs komen, en vlakbij de Donau zodat de producten vroeger makkelijk aangevoerd konden worden. Alles wat hier verkocht wordt, zijn echte Hongaarse producten. De producten worden vooral aan de restaurants en supermarkten verkocht, maar ook de Hongaarse inwoners doen er hun boodschapje zodat zij hun specialiteit weer als avondmaal op tafel kunnen zetten. Belangrijkste producten die je kan vinden zijn kruiden, lokale specialiteiten, kazen, vlees maar ook kleding is er in overvloed. Tip: Bezoek deze mark voor een authentieke ervaring.

Boeda Castle
De heuvelachtige Boeda kant van de stad geeft je meteen de indruk dat je in twee verschillende steden bent geweest. Even de drukte van Pest verlaten en het prachtige Boeda in, met vele mooie uitzichtpunten en prachtige rijke gebouwen. Neem het Koninklijke Paleis, op de heuvel gebouwd. Rondom het paleis wandelen door de prachtige tuinen en zien we nog een aantal prachtige fonteinen en beelden. Vooral de fontein met allemaal verschillende beelden op de binnenplaats is het bekijken waard. De verschillende historische personen spuiten het water naar beneden waar het opgevangen wordt door de Hongaarse inwoners. Vlakbij het paleis zijn na de dropping van een niet ontplofte bom in de tweede wereldoorlog enkele ruïnes gevonden van kerken. Onderzoek hierna is nog steeds bezig. Het paleis zelf is niet erg aantrekkelijk meer, omdat de originele ramen er niet meer inzitten, en de ramen zijn vervangen door nieuwe ramen, wat goed te zien is. Het paleis was tijdens de tweede wereldoorlog in handen van de Duitsers en is dus ernstig getroffen door bombardementen.

Ontdek Boedapest met de Budapest Card
Wilt u gratis met het openbaar vervoer reizen? Een kaart hebben om alle musea te bezoeken en zelfs nog gratis begeleide wandeltocht door de stad? Of gratis een bezoek brengen aan een van de Spa’s? Koop dan een Budapest Kaart. Meer informatie en kopen op: https://www.budapest-card.com/en/.

Schoonheid van bovenaf
Vanaf de Citadella, 240 meter hoog, heb je het mooiste uitzicht over de stad en zie je de twee kanten van Boedapest duidelijk. Aan de rechteroever dus het vlakke landschap van Pest en aan de linkeroever het heuvelachtige gebied van Boeda. De Citadel zelf was vroeger een militair gebouw maar tegenwoordig wordt het alleen nog maar gebruikt als toeristisch trekpleister. Langs de weg naar boven verkoopt men allemaal handgemaakt Hongaars speelgoed. Ook een stukje verder, eigenlijk best wel een barre tocht verder, heb je prachtig zicht op de stad. Vanaf het visbastion kun je de hele Pestkant overzien. Het is genieten om de zon onder te zien gaan vanaf hier.

Snel naar Boedapest met Wizz Air
Wilt u een weekendje naar Boedapest? Vlieg dan met Wizz Air. Wizz Air vliegt een en soms wel twee keer per dag naar deze prachtige stad vanaf Eindhoven Airport. Je vliegt binnen twee uur naar de hoofdstad van Hongarije. Wizz Air vliegt vanaf Eindhoven. Bij de boeking kun je kiezen wat voor een type handbagage je wilt, en optioneel nog eens 20 of meer kilo’s aan ruimbagage of een grotere handbagage bijboeken. Inchecken moet je online doen. Extra opties als Priority Boarding of Extra Leg room stoelen kun je allemaal online boeken! Je kunt de boardingpassen gemakkelijk op jouw mobiele telefoon downloaden! Als je ook in alle rust naar Boedapest wilt vliegen kies dan  voor Wizz Air. De service aan boord is goed. Je kunt wat te eten en drinken aan boord kopen en het personeel is vriendelijk en zorgt voor een heerlijke vlucht. Met de moderne Airbussen A320 en A321 en de NEO modellen kom je niks te kort en vlieg je met de modernste vloot naar je bestemming. Wizz Air vliegt nog naar vele andere bestemmingen, die op onze website te vinden zijn! Boek snel je vlucht op www.wizzair.com.