Stedentrippen: Naar Oslo

Zicht op de haven van OsloEen van de duurste steden van de wereld is Oslo, de hoofdstad van Noorwegen. Maar deze stad heeft de toerist eigenlijk veel te bieden. Op de dag dat de uitspraak van de rechtbank over Breivik is, reizen wij af naar deze prachtige stad. Veel parken, maar ook mooie bezienswaardigheden zijn er te vinden in Oslo. In de Oslo Fjorden kun je met de lijnboten mee naar eilandjes, of plaatsen aan de zee. We bezoeken enkele leuke attracties waaronder het nieuwe operagebouw, het Noorse Openluchtmuseum en het Fram Museum. Ook maken we een stadswandeling en wandelen we langs de kust op het schiereiland Bygdøy. We bezoeken ook het Akershus slot en wandelen we door het centrum. We verblijven in een prachtig hotel, het Best Western Bondeheimen gelegen in het centrum van Oslo. Duik met ons in een totaal andere wereld, waar een biertje minimaal even euro kost en waar men zelfgestookte drank drinkt voordat men gaat stappen. Waar een Big Mac menu ruim tien euro kost en we spreken maar niet over het dineren in een restaurant. Maar deze prachtige groene stad brengt je wel tot ultieme rust.

Wat kom je tegen tijdens een stadswandeling?
De hoofdstad van Noorwegen wordt ook wel de hoofdstad van cultuur en natuur genoemd. Dat blijkt tijdens onze stadswandeling. We starten de stadswandeling middenin het centrum De Kathedraal van Oslovan de stad bij de Kathedraal. Deze prachtige kathedraal ligt aan de Karl Johans Gate. Dit is tevens de belangrijkste straat van de stad met de meeste toeristische attracties. Ook is dit het winkelcentrum van Oslo waar de bekende maar ook minder bekende winkels te vinden zijn. Naast de imposante dom of kathedraal van Oslo vindt je hier dus nog veel meer. Onder andere het Koninklijk paleis is hier te vinden. Dit paleis is omringd door een groot park waar je rustig kunt rond wandelen. De straat begint eigenlijk bij het koninklijk paleis. Het volgende belangrijke gebouw wat we tegen komen is het Parlement van Noorwegen. Hier heb je een prachtig pleintje voor waar je rustig de dag kunt spenderen. Allemaal terrasjes in de zomer, een schaatsbaan in de winter en nog veel meer activiteiten maken dit plein tot de place to be in Oslo. De straat eindigt bij het centraal station (Sentralstajon). Daar kom je aan als je met de trein vanaf de luchthaven naar het centrum gaat.

In de haven van OsloMaar er is meer dan alleen deze straat met de gegeven bezienswaardigheden. We gaan richting de kleine haven waar een lange boulevard verschillende winkels verbind met restaurants. Deze boulevard wordt opgevrolijkt door souvenirwinkels, restaurantjes en lokale vissers. Hier vertrekt ook de boot naar Bydgoy en kun je het Nobel Peace Center vinden en bezoeken. Ook heb je zicht op het stadhuis dat zicht heeft op de Fjorden van Oslo. Dit zijn geen grote fjorden maar wel mooi gelegen langs de kust. In de zomer, en vast in de winter zijn hier vele bootjes te zien. Van catamarans tot vissersbootjes, van zeilboten tot megagrote cruiseschepen. Alles komt er langs. Denk er wel aan dat de restaurantjes in deze omgeving nog duurder zijn dan normaal. Om een normaal menu te bestellen dien je diep in de buidel te tasten. Minimaal vijftig euro per persoon ben je kwijt. Daar krijg je wel een flink bord vol voor!

Bovenstaand lijkt een erg kleine wandeling, maar is zeker een dagtocht. Zeker als je weet dat je Het Opera Huis in donkere tijdennog veel meer kan doen, zoals wij ook deden. We bezochten ook een nieuw gedeelte van de stad. We liepen richting het Opera Huis. Vanaf het centraal station kun je over een viaduct lopen, wat alleen voor voetgangers toegankelijk is. Je loopt naar het nieuwe gedeelte van Oslo. Bij de Opera heb je prachtig zicht over de stad en over de fjorden van Oslo. Dit Opera huis is te bezoeken, tijdens ons bezoek in Oslo was er “Open Huis”. We konden binnen kijken, maar kleedkamers of zalen konden we helaas niet zien. Wel was er een galerij met vele kostuums die tijdens theatervoorstellingen gebruikt werden. Rondom het Opera huis is ook nog genoeg te doen. Maar het Opera huis heeft iets speciaals. Je kunt namelijk het dak op lopen. Het schuine dak loopt namelijk vanaf de grond naar boven. En je mag er ook naar boven lopen. En als je goed kijkt lijkt het zelfs alsof het dak uit het water komt.

We lopen nog een stukje verder. Over een lange brug en komen we langs een pier waar wat Prachtig uitzicht op de Oslo Fjordenbootjes staan. Een eindje verderop staan wat vissers. We proberen contact met hen te krijgen door er bij te zitten en te kijken. Zonder succes. Men kijkt niet eens om naar onze aanwezigheid. Maar ze vangen wel een visje zo af en toe. Maar kleintjes en geen speciale. Leuk om even te kijken. In een oude krot ernaast is een leuk modern restaurantje waar je van alles kunt eten. Ook weer niet goedkoop maar wel lekker en veel keuze. Op het terrasje kun je rustig genieten van je uitzicht op de fjorden van Oslo. Van de Opera loop je direct binnen een aantal minuten het oudste gedeelte van Oslo in. Het Akershus Fort is het begin van Oslo. Met prachtig uitzicht over de hele stad, een prachtig park waar je uren kunt wandelen is dit een van de mooiste punten van Oslo.

Het Akershus Slot met zicht op OsloHet middeleeuws kasteel van Oslo, Akershus, diende later ook nog als gevangenis. Hier heb je het mooiste uitzicht over de stad Oslo. En je kunt zelfs verschillende gedeelten van Oslo bekijken. Want als je over het pad rondom het kasteel loopt zie je eerst het oude centrum van Oslo, daarna kijk je op Bydgoy, een eilandje waar je straks meer over leest, en als laatste kijk je nog diep de Oslo Fjorden in. Het kasteel zelf kun je ook bezoeken. Enkele mooie kamers zijn nog te bekijken en enkele gangen kun je rondwandelen. Erg de moeite waard, want het is nog echte oudheid. En ben je er klaar mee? Je loopt zo weer het centrum in en binnen tien minuten ben jij bij de Karl Johans Gate.

Met de boot naar het ander Oslo
Op het Radhusplassen, bij het stadhuis waar de kleine haven van Oslo te vinden is, loop je Prachtig zicht op het eiland Bygdoyrichting de veerpont naar Bydgøy. Dit schiereiland is erg populair onder de Noren zelf, maar is ook een toeristisch hoogtepunt. Alleen de bootreis er naartoe is al geweldig. Je vaart langs de kust en daarna op open water. Tijdens onze reis in de zomer kwamen we veel kleine zeilbootjes en catamarans tegen. Men kijkt en zwaait vrolijk naar je. Tijdens de vaart bedenken we wat we gaan doen in Bygdøy. Er is namelijk  veel te doen op het eiland. Er zijn enkele musea maar je kunt er ook goed wandelen. Vele verborgen baaien en strandjes zijn te vinden op het schiereiland. Tijdens onze wandeling bezoeken we drie musea en wandelen we van museum naar museum.

Als we wandelen van de pier in Bygdøy dan komen we eerst aan bij het Noorse Volksmuseum. Te vergelijken met een openlucht museum vaar je het leven in Noorwegen kunt bekijken van Stavkirke in het Noorse Openluchtmuseumde jaren 1500 tot nu. Je komt er voorwerpen tegen die in die tijden gebruikt werden, maar ook huisjes uit de oudheid tot zelfs een nagebouwde kerk! Liefst 158 historische gebouwen kom je tegen tijdens je wandeling. Het is opgezet als kleine dorpjes die een groot geheel maakt. Neem goede wandelschoenen mee want je kunt er een eind rondlopen. Het nieuwe gedeelte is pas afgelopen jaar geopend. Je vindt er de Stavkirke, een uit hout gesneden kerk die in heel Noorwegen nog kunt vinden. Schrik niet als je loslopende paarden of andere dieren tegenkomt. Deze lopen hier namelijk vaak los of in het weiland rond. Ben je geïnteresseerd in de Vikingen? Dan moet je zeker eens naar Oslo en dan specifiek Bygdøy reizen. Als we namelijk verder lopen komen we wat interessants tegen.

VikingskiphusetHet Vikinskiphuset, kortweg het Vikingschip Museum op Bydgøy is een van de belangrijkste historische musea in Oslo. Hier vindt je de belangrijkste overblijfselen uit de tijd van de Vikingen. Er zijn drie belangrijke schepen te vinden in het museum. Deze schepen, Oseberg, Gokstad en Tune, zijn nog zo goed als intact te zien in het museum. Ook zijn er nog enkele andere sloepen uit de tijd van de Vikingen, maar er zijn ook andere overblijfselen te zien uit die tijd, zoals enkele tenten. Let vooral op de prachtige details van de boten, bijna alles is nog intact!

Het Fram Museum – The Polar Ship Fram is een van de leukste musea op Bygdøy. De Fram is Fram Museethet sterkste houten schip wat ooit is gemaakt. Het heeft nog steeds een uniek record in handen: Zo zuid en zo noord mogelijk varen. In het museum is het schip opgezet en hier kun je zien hoe de medewerkers destijds leefde. Op dit schip was het dus mogelijk om in de koudste en meest gevaarlijke plaatsen ter wereld te overleven: Antartica en de Noordpool. Tijdens de exhibitie kijk je naar filmpjes, foto’s, interactieve kaarten en speciale effecten. Maar het mooiste is natuurlijk het schip zelf. Bekijk alle kamers, zie hoe men overleefde en zie de pakken die ze aanhadden tijdens een expeditie. Je voelt in de Polar simulators de kou en het gevaar van de expedities van meer dan honderd jaar geleden. Dit mag je zeker niet ontgaan tijdens een bezoek aan Oslo.

Slapen in Best Western Bondeheimen
Tijdens een stedentrip vind ik het altijd handig om vlakbij het centrum te overnachten. Dat Het Best Western Bondeheimen Hotel Oslokomt omdat je meestal maar een paar dagen in een stad verblijft, en je toch altijd een aantal punten hebt die je moet hebben gezien. Het Best Western Bondeheimen hotel in Oslo is een perfecte keuze. Het ligt midden in de stad op slechts honderd meter van het Parlementsgebouw. Dat betekent dus ook dat je direct de Karl Johans Gate inloopt. Het is een prachtig hotel met moderne kamers in een oud gebouw. Je hebt uiteraard de keuze uit meerdere kamers. Onder andere een deluxe kamer, een- of tweepersoonskamers met allen een Scandinavisch design en meubels. Men heeft ook grotere kamers voor vijf personen. Alle kamers hebben een mooie flatscreen tv en keurig ingerichte badkamers. Een telefoon, minibar en WiFi zijn slechts enkele faciliteiten van dit goede hotel. Boek nu je kamer op www.bondeheimen.com.

Insider tip: Icebar Oslo
Icebar Oslo
Gelegen op slechts enkele minuten lopen van het Best Western Bondeheimen hotel vindt je de IJsbar van Oslo. Iedereen kent het bekendere Icehotel wel. Zij hebben ook in Oslo een variant hiervan: Icebar Oslo. Hier wordt je gekleed als een Eskimo naar binnen gebracht. Als je dan naar binnen gaat, krijg je een cocktail, die bij de prijs inzit. Let op, er is slechts een drankje inbegrepen, daarna moet je ze betalen. De drankjes worden geserveerd in, hoe kan het ook anders, een glas van IJs. Het drinkt inderdaad apart, maar het smaakt er alleen maar beter op! In de Icebar vindt je allemaal prachtige IJssculpturen, waaronder enkele Arctische vissen en prachtige beelden. Kortom, dit mag je niet missen!

Zicht op het monument bij de OperaBelangrijke Tips:
– Vliegen naar Oslo? Oslo Gardemoen ligt op veertig kilometer van de stad. Je kunt gemakkelijk met de trein naar het centrum en komt aan op tien minuten lopen van Best Western Bondeheimen.
– Plan je trip zorgvuldig op www.visitoslo.com. Daar vindt je alle informatie over de stad.
– Kies voor de Oslo Pass. Beschreven musea en activiteiten kosten uiteraard geld. Met de Oslo pass is alles veelal gratis. Kijk op www.visitoslo.com voor meer informatie.
– Dit jaar viert men 150 jaar Edvard Munch. In het gelijknamige museum, maar door de hele stad zijn activiteiten. Kijk op www.munch150.no.

[wpgmappity id=”50″]