Oneindig IJsland

Door: Wout van Aalst
Deze vier dagen durende reis kan het beste beschreven worden als een droom die uitkwam.  Donderdag tien mei vertrok ik vanaf Schiphol met Icelandair om vervolgens drie uur later te landen op de internationale luchthaven van Kèflavik. Deze stad ligt op ongeveer  een half uur rijden van de hoofdstad, Reykjavik. In IJsland is het twee uur eerder, dit betekent dus dat je weinig tijd verliest met de vlucht. Een retourticket heb je bij Icelandair al vanaf 225 euro en in de vliegtuigen van deze maatschappij zul je je niet snel vervelen; ieder heeft namelijk zijn eigen schermpje waarop je uit een groot aantal films kan kiezen.

Zodra je op het vliegveld aankomt is het (als je van een biertje of borreltje houdt) handig om een voorraadje alcohol te kopen. Op het vliegveld kan dit nog tax-free dus dit scheelt redelijk wat in de kosten. Als je ’s ochtends of ’s middags vliegt heb je genoeg tijd om als eerste activiteit de Blue Lagoon te bezoeken. Deze kunstmatig aangelegde warmwaterbron bevindt zich vlakbij het vliegveld en is in het winterseizoen geopend van 10.00 tot 20.00 en in het zomerseizoen van 09:00 tot 21:00. Mocht je in het zomerseizoen gaan dan kan het handig zijn om wat later op de dag te gaan, dan zijn meestal alle bussen met toeristen weg en kun je genieten van de totale rust.  Je kunt de Blue Lagoon vaak van verre al zien door de witte rookpluimen die constant opstijgen. Wanneer je  uit het vliegtuig stapt kun je al binnen 20 minuten op de plaats van bestemming zijn en dus meteen genieten van een drankje in het warme water. In deze lagune kun je handdoeken en badjassen huren, wil je jezelf liever wat geld besparen dan kun je deze vanzelfsprekend zelf meenemen. Shampoo kan je thuislaten want deze staan in grote getallen bij de openbare doucheruimtes.

Vanuit de Blue Lagoon vervolgde mijn reis zich over de snelweg richting de plaats Selfoss. Net zoals de andere steden die ik heb gezien in IJsland lijkt ook deze stad niet helemaal af. Winkels liggen verspreid en er is niet echt sprake van een centrum. Desalniettemin is Selfoss een uitstekende uitvalsbasis wanneer je de Golden Circle wilt gaan bezoeken. De Golden Circle staat voor drie natuurfenomenen die in een halve cirkel redelijk dichtbij elkaar liggen. In Selfoss verbleef ik in een van de bungalows van Gesthús. Naast een goed bed beschikken de huisjes over een klein keukentje en een goede badkamer. Hier kunnen huisjes gehuurd worden voor twee tot vier personen maar voor vier personen in één huisje is het ietwat aan de krappe kant. Gesthús bestaat verder niet alleen uit bungalows, er is ook meer dan voldoende plaats om met je caravan of tent te overnachten, een erg groot grasveld met prima toilet- en doucheruimtes. Ontbijten kan voor ongeveer €7,50 in de receptieruimte en deze is erg goed verzorgd. Een gaaf adresje! In Selfoss bevindt zich ook een enorme supermarkt, mocht je vanaf hier verder het binnenland in gaan zorg dan dat je in deze supermarkt (links op de rotonde als je Selfoss inrijd via de brug) een flinke voorraad voedsel inslaat.

Vrijdagochtend vervolgde de reis zich  met de Toyota landcruiser (een enorme auto en zeker een aanrader wanneer je de binnenlanden in wilt gaan) richting de eerste bezienswaardigheid, namelijk Geysir. Wanneer je IJsland per auto gaat verkennen zorg er dan voor dat je van te voren weet over welke wegen je gaat rijden. Zo weet je zeker dat je niet voor verassingen komt te staan en dat je auto alle soorten wegen aankan, niet overal is de weg namelijk voorzien van asfalt. Onderweg vanuit Selfoss richting Geysir is het een echte aanrader om te stoppen bij Kerio. Dit is een enorme vulkaankrater gevuld met regenwater. Vanaf de weg kun je de krater nog niet zien maar zodra je je auto parkeert en een klein stukje omhoog loopt zie je het enorme gat. Echt een schitterend uitzicht! Je kunt  via een steil pad naar beneden om zo dicht mogelijk bij de krater te komen en te genieten van het uitzicht vanaf onder.

Vanaf Kerio vervolgt de weg zich omhoog richting Geysir. Deze plaats bestaat behalve een hostel en hotel, een souvenirshop met restaurant eigenlijk alleen uit de natuurlijke attractie. Iedereen die hier is, komt namelijk voor de spuitende geiser. Deze spuit om ongeveer de zeven minuten water van ongeveer 100 graden zo’n 15 meter de lucht in. Een bijzonder natuurfenomeen dat je maar zelden ziet. Een goede timing is verreist wanneer je de juiste foto wilt maken dus houd je camera bij de hand.

Vanuit Geysir is het ongeveer 15 kilometer richting Gullfoss. Hier vind je maar één bezienswaardigheid en deze is reusachtig. Via een houten voetpad loop je vanaf de parkeerplaats omlaag richting de enorme waterval. Neem goed de tijd om deze van boven te bekijken en te fotograferen want dit plaatje zul je niet snel ergens anders zien. Echt schitterend om de enorme hoeveelheid water hard naar beneden zien donderen. Via een trap naar beneden kom je op gelijke hoogte te staan met de waterval en kan je goed zien hoe het water in een kloof stort. Je kunt erg dichtbij komen maar hier word je, door de opspattende nevel, wel redelijk nat. Voor mij was dit hoe dan ook de mooiste ‘regenbui’ van mijn leven.

Vanuit Gullfoss richting het Westen gegaan om daar de laatste bezienswaardigheid van de dag te bezoeken; Thingvellir. Onderweg kom je genoeg mooie uitzichten tegen dus zet je auto zo vaak aan de kant als je wilt en pak je camera erbij om alles vast te leggen want de landschappen zijn schitterend. Thingvellir is een nationaal park en staat op de lijst van Unesco en dat is natuurlijk niet zomaar. Op deze mooie en mysterieuze plek is namelijk het eerste parlement van Europa ontstaan.

Als je de auto hebt geparkeerd kun je via een voetpad het park betreden. Na een aantal minuten kom je bij een kleine waterval en de verdrinkingsvijver. Hier werden vroeger vrouwen verdronken die door het parlement schuldig waren bevonden aan een misdrijf. Alle namen van de overledenen staan in het informatie bordje naast de ‘vijver’ waardoor deze plek een extra dimensie krijgt. Je vervolgt je weg naar boven om daar een prachtig uitzicht te hebben over het hele nationale park. Wanneer je genoeg foto’s hebt gemaakt kan je over de houten vlonders verder wandelen richting het kerkje. Onderweg kom je bordjes tegen dat je geen muntjes in het water van het park mag gooien maar als je even verder loopt zie je dat veel mensen hier geen boodschap aan hebben gehad. In een diepe kloof met enorm helder water schitteren duizenden muntjes. Waarschijnlijk hebben veel passanten gewenst dat ze nog eens terug mogen komen naar deze bijzondere plek toen ze het muntje in het water gooiden

Na een bezoekje aan de kerk in het park (deze was helaas gesloten) terug naar de auto gegaan om richting Selfoss te rijden voor een maaltijd en een tweede overnachting. Als je uit wilt eten in Selfoss is het Thaise restaurant Menam een aanrader. Vriendelijke bediening, grote porties en lage kosten.

Vermoeid van een dag vol verschillende indrukken duurde het nog redelijk lang om in slaap te vallen aangezien het in IJsland een stuk langer licht is dan in Nederland. Hou hier rekening mee als je bijvoorbeeld in het winterseizoen reist, dan heb je het tegenovergestelde en zul je zien dat je maar een aantal uren per dag hebt om bezienswaardigheden te bezoeken.

Op zaterdag stond Reykjavik op de planning en was er een trip gepland om walvissen te gaan spotten. ’s Ochtends vanuit Selfoss terug naar de hoofdstad, een rit van ongeveer een uur. Overal in IJsland mag je maximaal 90 kilometer per uur rijden, onthoud dit goed als je van plan bent om grote afstanden per dag af te leggen. Allereerst de koffers afgegeven bij Hotel Reykjavik Centrum.

Dit hotel is echt een aanrader, zeer centraal gelegen, aardige en hulpvaardige medewerkers en een fantastische kamer. Daarnaast kun je er ook nog heerlijk ontbijten, een gaaf adresje. Helaas is het hotel wat aan de dure kant maar hier krijg je gelukkig veel voor terug.

Uit het hotel naar de Hallgrímskirkja gelopen, een enorme betonnen kerk die hoog boven Reykjavik uitsteekt. Wanneer je de lift naar boven neemt heb je een prachtig uitzicht over de gehele stad. De kerk zelf is van binnen niet heel bijzonder maar vergeet niet een blik op het gigantische orgel te werpen.

 

Na de kerk richting de haven gegaan aangezien de boot om 13:00 vertrok om walvissen te gaan spotten. In Reykjavik bieden twee maatschappijen whale-watching tours aan en beiden geven ze een 99% garantie voor het spotten van whales. Wanneer je van de zee, buitenlucht en natuurlijk walvissen en dolfijnen houdt is het een fantastische tocht. Mocht je hier niet zo gek op zijn, dan is het misschien verstandiger om de ticket van 50 euro te besparen. De kans dat je in levende lijve springende walvissen ziet is namelijk klein. Op mijn tour heb ik een aantal whales gespot wanneer zij om lucht kwamen happen en helaas ver van de boot verwijderd waren. Toch blijft het een mooi gezicht om deze dieren in hun natuurlijke omgeving te zien. De tocht duurt in totaal drie uur, wanneer je snel zeeziek wordt is het niet aan te raden want dan kunnen de drie uur een eeuwigheid lijken.

Rond vier uur legt de boot weer in de haven aan en kun je de rest van de tijd gebruiken om Reykjavik te verkennen. De stad is niet groot dus binnen een dag heb je het meeste wel gezien. Er zijn genoeg winkeltjes waar je souvenirs kunt kopen dus een goede plek om je laatste IJslandse kronen op te maken.  Wanneer je aankopen boven de 25 euro doet, vraag dan in de winkel om een papier voor teruggave van belasting. Op het vliegveld kun je namelijk 15 procent van het aankoop bedrag terug vragen zodat je als toerist eigenlijk belasting vrij inkopen kunt doen. Dit geldt overigens niet voor alle aankopen (bijvoorbeeld benzine en alcohol) maar bij bijvoorbeeld souvenirs kan het je een hoop geld schelen.

De laatste avond in IJsland was voor mij aangebroken en na nog een heerlijk IJslands biertje was het bedtijd aangezien mijn vlucht om acht uur de volgende ochtend zou vertrekken. Helaas was het alweer tijd om afscheid te nemen van dit prachtige land, met zoveel verschillende landschappen, natuurlijke bezienswaardigheden, haar grootsheid en uitgestrektheid. IJsland lijkt daardoor oneindig.

Dezelfde reis maken die Wout maakte? Boek hier je reis!
Vluchten naar Reykjavik met Icelandair: www.icelandair.is
Hotel Gesthus Selfoss: www.gesthus.is
Hotel Reykjavik Centrum: www.hotelcentrum.is
Walvissentocht met Hvalalif: www.hvalalif.is

Deze maand komt nog een volgend artikel over IJsland: Over de Westfjorden! Kan je niet wachten? Houdt de website in de gaten!

[wpgmappity id=”33″]