Westkust van Denemarken

De traditie om in mei naar Denemarken te gaan werd ook dit jaar weer herhaald. In tegenstelling tot het vorige artikel over de Oostkant en Kopenhagen verbleef ik dit keer aan de Westkust.

Westkust Denemarken

Aan deze kant van het land vind je geen grote steden of toeristische attracties en dat maakt het een ideale plek om tot rust te komen en lekker te luieren of juist heel actief te zijn. In deze regio vind je namelijk veel bossen, de zee en het strand en daardoor kun je er fantastisch fietsen, hardlopen, (kite)surfen en nog meer actieve buitensporten ondernemen.

Ik verbleef in een huis op een vakantiepark in het plaatsje Blavand. Veel huizen op dit park beschikken over een jacuzzi, een zwembad en/of een sauna. Het is fantastisch om ’s ochtends een verfrissende duik te nemen in je eigen zwembad. In mei zijn deze huizen goed te betalen omdat de Denen dan zelf geen vakantie hebben dus dit is absoluut aan te raden.

Ondanks de buitenlandse vakantiegangers die in Blavand verblijven, is je huis erg privé. De meeste huizen zijn namelijk erg beschut door bossen waardoor je je buren nauwelijks ziet of hoort. De plaats Blavand beschikt over een grote supermarkt , een aantal winkeltjes en een paar restaurants. Mocht je echt willen gaan winkelen dan kun je het beste naar Esbjerg rijden. Deze stad ligt op een half uurtje rijden en beschikt over een van de langste winkelstraten van Denemarken. Hier kun je je hart ophalen als je opzoek bent naar bijvoorbeeld nieuwe kleren. Als je opzoek bent naar sport- of outdoorkleding moet je absoluut naar Denemarken gaan. De meeste plaatsen beschikken allemaal over een of meerdere sportwinkels met een uitgebreid assortiment. Houd er wel rekening dat alles een stuk duurder is dan in Nederland. Vooral de prijzen van bier, chips en brood zijn in Deense kronen een stuk duurder dan bij ons in euro’s.

Straatje in Ribe

 Uitzicht vanaf kerktoren in Ribe

Als je rust verkiest boven drukte dan is er de mogelijkheid om naar het oudste stadje van Scandinavië te gaan: Ribe. Dit plaatsje beschikt over veel oude huizen en ronddwalen door de steegjes is iets dat je absoluut moet doen. Vanaf de kerk midden in het dorp heb je een prachtig uitzicht over de gehele stad. Voor een paar kronen mag je naar boven klimmen, wanneer je geen hoogtevrees hebt moet je dit zeker doen.

 

 

Een ander rustig dorpje met een schitterende natuur bevindt  zich op het eiland Fanø. Een boot brengt je vanaf Esbjerg voor ongeveer vier euro (voor voetgangers) binnen tien minuten naar dit eiland. Je komt aan in het dorpje Nordby en het voelt alsof je aan het rondwandelen bent door een open lucht museum. De oude vissershuisjes die op dit eiland staan zien er schitterend uit.Visserswoning op Fano

Je kunt in deze plaats fietsen huren, voor dertien euro per dag, en zo kan je verschillende fietstochten ondernemen. Natuurlijk kun je je ook verplaatsen per voet maar het leuke van een fietstocht maken over dit eiland is dat je veel verschillende landschappen te zien krijgt doordat je grotere afstanden af kan leggen. Je fietst door weilanden, de duinen, het bos, langs een aantal kleine meren en uiteindelijk langs de zee. Het strand aan de westkust van Fanø is enorm en daardoor mag je er zelfs met je auto of fiets overheen rijden. Het strand bestaat niet uit los zand dus je verplaatsen per fiets is gemakkelijk.Natuur van FanoWatch Full Movie Online Streaming Online and Download

Zodra je moe bent van al het fietsen kun je in een plaatsje op het eiland stoppen een van de specialiteiten van Denemarken: de hotdog. Ze hebben hem in allerlei uitvoeringen maar de Ristet Hotdog was mijn favoriet. Een hotdog met augurk, gebakken en rauwe uitjes en daarnaast drie soorten saus. Heerlijk! Wanneer je liever kiest voor zoetigheid dan kun je ijs met gøf proberen. Dit roze spul eten de Denen op hun ijsje, net zoals wij slagroom op ijs doen.

Fietsen op het strand