Weekend Valencia!

Binnenstad 1Een ideale weekendbestemming om aan het Nederlandse winterse weer te ontsnappen: Valencia!

Ik vertrok vrijdagochtend vroeg vanaf vliegveld Weeze in Duitsland richting Alicante. Na een vlucht van twee en een half uur kwam ik aan in Spanje en kon de winterjas meteen uit. Vanaf Alicante nam ik de trein en was ik binnen twee uur op mijn eindbestemming, Valencia. Vliegen op Alicante is een goed alternatief wanneer de prijzen van een directe vlucht op Valencia tegenvallen. Mocht je echter geen tijd willen verliezen dan kan je vanaf Schiphol of vanaf Eindhoven ook direct richting de op twee na grootste stad van Spanje vliegen.

Ik had het geluk dat ik bij een vriend kon Binnenstad 2overnachten, aangezien hij momenteel in Valencia studeert, maar er zijn genoeg goedkope overnachtingsmogelijkheden in de stad. Over het algemeen is Valencia een stukje goedkoper dan Nederland dus ook in het centrum van de stad kun je goed zoeken naar een hotel of een hostel.

In het oude centrum van de stad is genoeg te zien, oude gebouwen, parken, kerken, pleinen, palmbomen en hopelijk heb je net als ik volop zon. Neem hier uitgebreid de tijd om rond te kijken en de steegjes in te duiken, je komt zeker verrassende dingen tegen. Je hoeft gelukkig niet uitgebreid te zoeken naar een leuk restaurantje of café want op elke straathoek zit er wel Oude binnenstad 3een. 

Een stuk buiten het centrum, maar onmogelijk te missen, bevind zich de Stad van Kunst en Wetenschap. DezeBrug van Calatrava 7 futuristische gebouwen zijn ontworpen door architect Calatrava, die over de hele wereld verschillende projecten heeft gedaan. Ikzelf heb onder andere zijn werk bij het station van Luik gezien en dit ziet er al even mooi uit. De Stad van Kunst bestaat uit verschillende onderdelen en gebouwen, namelijk Palau de les Arts, Hemisferic, Museo de las Ciencias, L’Umbracle en Agora. Allemaal dichtbij elkaar gelegen zodat je ze na elkaar kan bezoeken.

Zomers bestaat het Umbracle uit een enorme openlucht discotheek waar je tussen de palmbomen, onder de sterren en met een biertje in je hand kan genieten van een mooi feestje. Gelukkig kan dit in de winter ook, maar niet in de openlucht. Bij de gebouwen van Calatrava bevind zich club Mya, ik ben hier zelf niet geweest maar heb er erg goede verhalen over gehoord.

Calatrava 5

Waar ik wel ben geweest waren de discotheken Animas en La tres. Allebei erg geschikt wanneer je het uitgaansleven van Valencia niet wilt overslaan. Bij Animas word in de zomer het dakterras geopend waardoor je een fantastisch uitzicht hebt over de zee die zich vlak naast de discotheek bevind.

Ik overnachtte in de wijk El Cabanyal, een typisch Spaanse wijk en een apart stukje Valencia op zich. Deze wijk bevind zich een eindje van het centrum en hier staan veel oude gebouwen. Het doet soms Cubaans aan, aangezien veel gebouwen nog net niet in lijken te storten.

Gebouwen in de wijk El Cabanyal 8

De gemeente wil delen van deze wijk slopen maar de bewoners verzetten zich hevig, zij zien veel liever dat de oude gebouwen gerestaureerd worden. Helaas is er, door de crisis die in Valencia erg zichtbaar is, geen geld voor het restaureren van de gebouwen. Voorlopig worden ze gelukkig nog niet gesloopt omdat zelfs daarvoor geen geld is, maar de plannen zijn er.

In dit deel van de stad is het aangenaam verdwalen, je ziet hoe de Spanjaarden in Valencia leven en hier vind je ook de echte Spaanse kroegjes en eettentjes. Het is hier nog goedkoper dan in het centrum, voor een tapasmaaltijd met drie Mahou’s (heerlijk Spaans bier) betaalde ik nog geen negen euro. Het tapasrestaurant waar ik at, Bar la Paca genaamd, is zeker een bezoek waard. Onder andere voor het goedkope eten en drinken maar ook omdat je hier geen enkele toerist ziet. Dit gezellige restaurantje is een goed bewaard geheim onder de bevolking en serveert heerlijke tapas gerechten. Het bevind zich aan Calle de Rosario op nummer 30. Mocht dit te ver zijn van je hotel of hostel vinden dan is een taxi een erg goede oplossing. Meestal betaal je maar zes euro om aan de andere kant van de stad te komen. Wil je er eens keer een weekend tussenuit en daarbij genieten van lekker eten en drinken, een oud historisch centrum maar ook moderne gebouwen en uitgaansmogelijkheden onder het toeziend oog van de zon? Dan is Valencia een prima keuze!