Touren over Menorca

Iedereen kent ze wel, de Balearen, met Mallorca en Ibiza als bekendste eilanden van deze groep. Maar ook Menorca mag er zeker wezen. Op Formentera na is Menorca het kleinst. Het is ook veel minder toeristisch dan de bekendere eilanden, wat uw vakantie tot een rustige vakantie maakt. Weg van het massatoerisme en genieten op een klein eiland met geweldige dorpjes en steden. Wij verbleven in het westen van Menorca in Ciutadella. Hier overnachtten we in hotel Port Ciutadella direct aan de Middellandse Zee. Het is een perfecte uitvalbasis om het hele eiland te ontdekken. Hoogtepunten zijn de mooie stranden en afgelegen baaien, knusse centra van de dorpen en het Sagletaria ijs, wat samen met de aparte sandalen de bekendste producten zijn van het eiland. Maak kennis met een prachtig eiland: Menorca.

Ciutadella
De vroegere hoofdstad van het eiland, Ciutadella, ligt in het uiterste westen van he eiland. Het is niet direct de eerste stad waar je aan denkt, maar wij verbleven in deze leuke stad. Het hotel ligt iets buiten het centrum van de stad. Met een wandeltocht van tien minuten sta je in het mooiste gedeelte van de stad. Maar ik raad iedereen aan om ook eens af en toe de weg langs de kust te nemen. Je komt langs een klein kasteeltje en ziet de vergezichten van de Middellandse zee, maar hebt ook uitzicht op het nabijgelegen Mallorca. In het centrum kun je overdag goed winkelen en zijn er leuke terrasjes. Vooral de kleine tentjes van Sagletaria waar je het heerlijke ijs in verschillende smaken spreken ons erg aan. Maar ook als we in de avond door de straten lopen waar een heuse markt uit het niets is opgestaan. Hier vindt je handgemaakte spullen als armbanden, schoenen maar ook andere producten.

Buiten die markt om is er een leuke haven waar een lange boulevard is waar je uren kunt rondwandelen, en waar vele restaurantjes zijn met terrasjes tot aan het water. Ieder restaurant heeft zijn charme. Het is er niet duur, de prijzen liggen zelfs iets lager dan bij ons in Nederland. Vis is de specialiteit, vooral mosselen en witvis is er in overvloed. Tot in de laatste uurtjes kun je feesten in Ciutadella, met enkele discotheken maar ook leuke kroegen en Cafés. Ik vind het stadje ook zeer bezienswaardig. De mooie gebouwen staan in combinatie met de jachthaven en de Middellandse zee perfect in contrast. Het is dus niet een gewoon vakantiedorp, maar een echte stad, met zowel oude gebouwen en nieuwe hotels. Deze hotels zijn wel prachtig in oude staat opgebouwd. De Kathedraal van Ciutadella kijkt uit over de stad en waakt. Deze kathedraal is een bezoekje waard, vergeet dan geen ijsje te eten bij de Sagletaria.

Cala Morell
Zo’n tien kilometer ten noorden van Ciutadella ligt het gezellige dorpje Cala Morell. Dit dorpje is weer heel anders dan het grotere Ciutadella. Wanneer je het dorpje binnen rijdt kom je meteen langs de grotten van Morell. Deze grotten kun je bezoeken en je kunt er helemaal rondwandelen. Tijdens je wandeling heb je vaak een prachtig uitzicht. De grotten zijn prehistorisch, er hebben vroeg namelijk mensen ingewoond en is een van de eerste bewoonde plekken van het eiland. Neem tijdens de wandeling genoeg water mee want het kan er erg heet worden. Aan het einde van de weg, vlakbij de prachtig gekleurde baai, zijn parkeerplaatsen en loop je naar het restaurantje waar je heerlijk kan eten en hier kan je genieten van het prachtige uitzicht. Het dorpje kent vooral veel vakantiehuizen en een klein centrum waar je de belangrijkste levensmiddelen kan kopen.

Vakantiedorp met charme
Ten zuiden van Ciutadella ligt ook nog een groot vakantiedorp genaamd Cala en Bosch. Maar als je vanuit Ciutadella naar het dorpje rijdt kom je eerst nog langs Tamarinda, waar ook veel vakantieparken zijn met villa’s en Bungalows. Maar Cala en Bosch heeft het allemaal. Een geweldig centrum met leuke winkels wat er net iets mooier en moderner uitziet dan de oude straatjes van Ciutadella. Rondom de gezellige haven, die in een grote baai richting het centrum stroomt, vindt je vele restaurantjes. Deze restaurants hebben vaak zelfs ook de menu’s in het Nederlands! Wij aten in het stadje en genoten van de gezellige atmosfeer waar weinig Spanjaarden betrokken waren. Het echte Menorcagevoel krijg je hier niet, maar het eten is er geweldig, de haven is gezellig, er zijn leuke kroegen en het belangrijkste: De stranden zijn geweldig. Je kunt er erg goed wandelen, want op het meest zuidwestelijke punt van het eiland vindt je een vuurtoren waar je langs de ruige kliffen van de kust komt.

Mooi strand in de buurt
In Ciutadella zelf zijn natuurlijk ook enkele stranden, waar vooral ook veel locals zijn. Maar ga je een eindje rijden, ongeveer een klein halfuurtje, dan kom je de mooiste stranden van Europa tegen. Playas de Macarella is een beetje moeilijk te bereiken door de slechte wegen. Je rijdt over smalle zandwegen waar het bijna onmogelijk is met twee auto’s elkaar tegemoet komen. Maar uiteindelijk is het wel de moeite waard. Het zand is prachtig wit en de zee loopt langzaam de diepte in. De helderblauwe wateren van de Middellandse zee zijn heerlijk verkoelend. Om je heen vindt je het strand, prachtige rotsformaties, veel groen en bootjes. Kortom, baden in extreme luxe. Er zijn twee verschillende stranden die met elkaar verbonden zijn door een heuvelachtig pad. Het eerste strand heeft een restaurantje en een bar, het tweede strand is een eindje lopen over het pad. Samen zijn het de mooiste stranden van het eiland en zeker een bezoek waard.

Een dierentuin op Menorca?
Ja zeker, en een mooie ook. Het is geen dagbesteding, maar een halve dag kun je jezelf hier goed vermaken. Het is een goed verzorgd park dat elke dag vanaf 10 uur is geopend. Dat het niet elke dag prachtig weer is op Menorca is bekend, dus het is een perfect park om een bezoekje te plannen wanneer het even wat minder weer is. Tijdens een wandeling door het park kom je veel dieren tegen. Onder andere everzwijnen, en wij hebben het geluk dat er net tijdens ons bezoek jongeren geboren waren. In een met netten afgesloten omgeving leven enkele apen waar je tussen kan wandelen. Dit zijn geen bavianen, maar Maki’s die je vrolijk verwelkomen. En volgens de medewerkers kunnen ze geen kwaad. Een eindje verder is nog een dergelijke open ruimte met kangoeroes die loslopen. Ook zij trekken zich niks aan van ons.

Prachtig Vissersdorp
In het noorden van Menorca vindt je een prachtig vissersdorp met een geweldige baai, haven en centrum. Allereerst het dorpje zelf. We lopen vanaf de parkeerplaats direct een Galerij in waar ze van alles verkopen, van borden tot armbanden en van schilderijen tot foto’s. Een beetje alternatieve sfeer maar wel gezellig en gemoedelijk. We lopen verder het stadje in, richting de haven, en komen langs kleine winkeltjes, mooie restaurants met verse vis en leuke Tapabars waar je kunt genieten van het prachtige uitzicht op de baai. Fornells is eigenlijk een wit stadje met hier en daar wat blauwe tinten in de huizen. In de haven kun je de vissers begroeten als zij hun vangst bij de restaurants afleveren. Hier zijn geen grote hotels met enorme zwembaden, maar gezellige Bed & Breakfast en knusse hostels. Hier is het nog echt authentiek genieten. Je kunt met de auto, of wandelend, richting de Faro de Fornells. Deze toren is van binnen te bezichtigen voor een paar euro. Van onder de toren heb je al een prachtig zicht op de baaien rondom. Hier kun je uren wandelen! Vergeet niet dat ook Kayakken tot de mogelijkheden behoord. Wil je het echte Menorca ontdekken reis dan naar het prachtige Noorden en bezoek Fornells!

Overnachten in Hotel Port Ciutadella
Op zoek naar een mooi hotel op een eiland als Menorca is niet moeilijk. Maar zoek je een authentiek hotel waar rust gecombineerd is met een gezellige stad? Dan is Hotel Port Ciutadella zeker een optie. Dit hotel ligt in een rustig gedeelte op tien minuten wandelen van het centrum van Ciutadella. Het hotel heeft enkele kamers met zeezicht of zicht op de mooie baai die aan het hotel grenst. Andere kamers hebben zicht op de stad. Het is er lekker rustig. De kamers zijn zeer net ingericht met een ruime slaapkamer. Een zacht boxspringbed is zeker geen overbodige luxe om tot rust te komen. Verder is er een zitje en zelfs een koelkast op de kamer. Even rustig bijkomen, kan ook op het balkon waar tevens een zitje is. De badkamers hebben allen een jacuzzi en een luxe douche. Op de kamer is alles aanwezig om je vakantie compleet te maken. Van een haardroger, flat screen, Draadloos internet tot Air Conditioning.

Het hotel heeft vele faciliteiten buiten de kamers. Zo is er het zwembad. Het hotel is prachtig gesitueerd ineen soort ovale vorm rondom het zwembad. Dit zwembad is weer omringd door een houten vloer wat de sfeer relax maakt. Er zijn genoeg ligbedden aanwezig voor alle gasten. Er is een buffet restaurant waar je in de ochtend kunt genieten van het ontbijt en in de avond voor een heerlijk diner. Het buffet is rijkelijk gevuld, en het belangrijkste is: het eten wordt goed bijgehouden en door middel van Showcooking heb je eigenlijk altijd warm eten, zoals een buffet altijd hoort te zijn uiteraard. Lunchen kan je ook in de “Sa Galera”. Dit deden we elke middag trouw, want de service was er erg goed, en het eten was heerlijk: “Ruimer keuze en fantastisch gepresenteerd”. In het hotel vindt je ook nog een sauna in de SPA. Je kunt in die SPA verschillende behandelingen boeken en zelfs pakketten samen laten stellen. Met de prachtige omgeving in de buurt is dit het perfecte hotel. Meer informatie en boekingen op http://www.sethotels.com/en/hotel-port-ciutadella-menorca.php. Kijk ook op de website voor andere hotels, tevens op andere eilanden.

[wpgmappity id=”47″]