Naar Landal Winterberg!

Middenin het bruisende Sauerland vindt je het prachtige in 2010 geopend park van Landal in Winterberg. Waar in de Winter en Zomer vele activiteiten zijn en vlakbij natuurparken Hochsauerland en het Rothargebirge. We bezochten het park en verbleven in een van de in Sauerland-stijl gebouwde bungalows met drie slaapkamers. In de directe omgeving kun je direct wandelen, skiën of golfen. We maakte gebruik van al deze mogelijkheden, behalve Skiën, de sneeuw was namelijk inmiddels weg. In de omgeving zijn leuke dorpjes als Winterberg en prachtige natuurgebieden als het hoogste punt van het Sauerland, de Kahler Asten, gemakkelijk bereikbaar.

Het Park
Als je de routeplanner uitprint naar Landal Winterberg is het ongeveer 310 kilometer vanaf Utrecht en kom je direct langs de goede afslag voor het Landal Park. Het park werd geopend eind 2010, in het begin van het winterseizoen. Het park ligt direct aan de skipistes. Tijdens de zomer is er natuurlijk ook genoeg te doen. De nabij gelegen golfbaan is voor beginners ook fantastisch. Het park ligt op een helling middenin het prachtige Sauerland. De 200 chalets zijn ieder voorzien van een prachtige woonkamer, slaapkamers met boxspring bedden en een of meerdere mooie badkamers. Op de website staat dat het op loopafstand van Winterberg is. Dat is het ook zeker maar trek dan goede wandelschoenen aan. Er zijn veel hellingen. Het park ligt wel direct naast de bossen en als er geen sneeuw ligt en de piste dus is gesloten kun je rustig de piste omhoog wandelen langs de sneeuwmachines, maar ook als er wel sneeuw ligt kun je uren lang wandelen rond de pistes.

Bij de receptie moet worden ingecheckt. Het Duitssprekende personeel kan ook een woordje Nederlanders en verteld je alles over het park. Vlakbij de receptie vind je een winkeltje waar je wat eten, drinken, chips en nog veel meer kunt kopen. Ook hout voor in de kachel vindt je in het winkeltje. Ook een restaurant is te vinden in het gebouw. Het restaurant heeft een geweldige service en heerlijk voedsel. Van een Snitzel tot Kipnuggets, alles is aanwezig en je hebt alle mogelijkheid wat te drinken. Naast het restaurant is het afhaalcentrum gevestigd, waar je Pizza, Hamburgers en andere lekkernij kunt afhalen. Het receptiegebouw herbergt ook nog een binnenzwembad en naast het zwembad vindt je een speeltuin voor de kinderen! Kortom, alles is aanwezig. Je rijdt rustig de helling omhoog richting je huisje. Parkeerplaatsen zijn er genoeg, meestal op maar 50 meter van het huisje!

Accommodatie
Je hebt meerdere mogelijkheden om te kiezen met betrekking tot de accommodatie. Je hebt huisjes voor vier personen, zes personen maar zelfs ook voor twaalf personen. Het grootste huisje biedt plaats aan zestien personen. De comforthuizen zijn twee onder een kap, de luxe huisjes zijn vrijstaand. Wij hadden een luxe huisje voor zes personen. Elk chalet, van de ruim 200, heeft een ruime oppervlakte. Een prachtige keuken, mooie woonkamer met eettafel, zitje en televisie. Ook de openhaard ontbreekt niet. Er is een aparte badkamer boven en beneden, waarvan een met bubbelbad en een met heerlijke douche. Het ziet er allemaal erg modern uit, maar de huisjes zijn allen in oude “Sauerlandse” stijl gebouwd. Alle slaapkamers hebben heerlijke zachte boxprings en een tv. Het ligt natuurlijk aan welk huisje je hebt hoeveel slaapkamers er zijn, maar elke kamer heeft dezelfde zachte bedden. Op je balkon of terrasje heb je de mogelijkheid te genieten van het uitzicht op de omgeving.
Bezienswaardigheden in de buurt
Eigenlijk is het park geweldig gelegen tussen leuke bezienswaardige dorpjes en het natuurgebied. Maar ook activiteiten zijn er genoeg. Zo kun je in de zomer heerlijk wandelen in de bossen en mountainbike door het natuurgebied. De golfbaan die direct naast het park ligt heeft voor beginners en experts alle mogelijkheden. Achttien holes en een Driving Range, putting area en een goed restaurant. Winterberg ligt op een steenworp afstand en heeft leuke restaurants, een gezellig winkelcentrum en een gezellige binnenstad. Het mooie van winterberg, is dat het centraal ligt. Vlakbij Skipistes, de prachtige natuur en de Kahler Asten. Deze Kahler Asten is het hoogste punt van Sauerland en een prachtig uitzicht op de omgeving. Er is een weerstation en een uitkijktoren, vanwaar je helemaal geweldig uitzicht hebt op de wijde omgeving. Rondom de berg zijn overigens ook veel wandelmogelijkheden in de zomer, en in de winter enorm veel wintersportmogelijkheden. Tijdens het rondrijden kom je overal wel wintersportmogelijkheden tegen.

Het hele gebied rondom Winterberg is namelijk een bekend wintersportgebied. Het is het dichtst bij vanuit Nederland. Helemaal sneeuwzeker is het niet, echter zijn er wel genoeg sneeuwmachines om voor veel sneeuwplezier te zorgen! De Skiliftkarrussel Winterberg is tevens het grootste aaneengesloten skigebied van Noord-Duitsland. Er zijn 24 skiliften, 32 afdalingen van ongeveer 23 kilometer aan piste. Tien kilometer voor beginners, elf kilometer is middelzwaar en twee kilometer aan zware piste. De skiliften zijn geopend van 9:00 tot 16:30 in de periode tussen december en maart. Met slechts een skipas kun je gebruik maken van alle skiliften. Er zijn ook rodelliften waar je een aparte pas voor nodig hebt. Ook ’s avonds zijn enkele piste verlicht en is het mogelijk te skiën. Dit kan op woensdag, vrijdag en zaterdagavond tussen half zeven en tien uur. Zeventig procent van de piste wordt onderhouden door sneeuwkanonnen dus is het vrijwel sneeuwzeker. Het Landal Winterberg ligt direct aan de piste, en dus kun je meteen aan de gang! Bekijk voor meer informatie over de skipiste: http://www.landalskilife.nl/nl-nl/wintersport/duitsland/sauerland/winterberg/skigebied.

Tips om je bezoek compleet te maken:
– Ga vliegen, karten of bezoek een berggoudsmid. Alle informatie staat op de Landal site!
– In de zomer: loop de bergen op en zie hoe de omgeving eruit zit in het groen
– Koop een Skipas en verken al skiënd de omgeving
– Bezoek plaatsjes als Altastenberg, Neuastenberg, Langewiese en Nordenau en ontdek het authentieke Sauerland.
– Boek je verblijf en zie meer informatie op:  http://www.landal.nl/nl-nl/bungalowparken/duitsland/sauerland/winterberg

[wpgmappity id=”44″]