Met Lufthansa naar: München en Berlijn

Op zoek naar een lang weekend weg en toch een heel verschillende cultuur en stad? Dan hebben wij voor u de perfecte reis gevonden. Combineer München en Berlijn, twee hippe steden in Duitsland. München ligt in het zuid-oosten van Duitsland en Berlijn ligt in het Oosten van het land. Je kunt zelf samenstellen hoe lang je in Berlijn en München bent. Wij kozen misschien wel voor een rare optie, we verbleven namelijk een nacht in München en twee nachten in de hoofdstad van Duitsland. We vlogen met Lufthansa van Amsterdam naar München, een dag later van München naar Berlijn en vervolgens terug naar huis vanaf Berlijn via Frankfurt naar Amsterdam! Doe je voordeel met de informatie over deze twee interessante bestemmingen.

Eerst naar München
De hoofdstad van Beieren, stad van de FC Bayern en de BMW. München is een van de hipste steden van Duitsland. Naast de vele bezienswaardigheden in het centrum zijn er ook moderne musea zoals het BWM museum en het Olympia park. Wij maakten een eendaagse tussenstop in deze bruisende stad en bezochten het centrum en het BWM museum, een van de belangrijkste toeristische plekken van de stad. Het is belangrijk om te weten dat München een goed Metrosysteem heeft. Je hebt al dagkaarten voor een euro of zes, met overal door de stad stations. Als we door het centrum lopen zien we vele winkels van bekende ketens zoals Armani, Versaci en Calvin Klein. Ook zien we veel grote en dure auto’s rijden, wat ons al snel op de mening bracht: München is een welvarende stad. En dat klopte ook. Het oude stadhuis is prachtig, zo ook het Hofbrauhaus, waar al sinds heel vroeger de lekkerste bieren worden Gebrouwd. Ook de Chinese toren in het grootste stadspark is de moeite waard, hier is overigens ook de grootste Biergarten ter wereld. Dat is overigens niet anders dan een grote tuin met een Bar en een terras. Trouwens, perfect om je dagje München optimaal te benutten is de Hop-on Hop-off Bustocht met vele stops bij alle belangrijke bezienswaardigheden.

BWM ‘s: Welt en Museum
BMW welt is het eerste gebouw waar je tegenaan loopt vanuit het metrostation Olympiazentrum. Dit grote gebouw heeft een zeer futuristische architectuur. In BWM welt vinden we alle nieuwste BMW’s en enkele speciale uitvoeringen. Ook kun je bij BWM Welt de bestelde auto ophalen, naast de Fabriek. Echter worden de meeste BWM’s tegenwoordig in Amerika gemaakt, zoals de Grotere X1 t/m X5. Ook kun je in BMW Welt in een simulatie de nieuwste BMW uittesten. Een leuke ervaring, zeker omdat je soms de grond voelt trillen. Dit wordt veroorzaakt door de Fabriek, waar de BMW’s geproduceerd worden. Overigens zijn er veel Japanse toeristen in BMW Welt. zij gaan dan ook graag allemaal in de Cabrio op de foto, met als gevolg dat zij er niemand tussen laten om ook op de foto te kunnen. Voor de kleine kinderen is er ook wat te doen, die kunnen namelijk meerijden met een van de eerste en goedkoopste BMW auto’s: De BMW Isetta, die aan de voorkant open moet en dus een stuur in de deur heeft.

In het BMW Museum vinden we alles over BMW, van de eerste vliegtuigmoter die men gemaakt heeft, tot moteren en zelfs tot de nieuwste op water rijdende auto. Enkele pronkstukken zijn: “De BMW Z3 uit de James Bond film, De eerste BMW ontwikkeling, een vliegtuigmotor en een van de Test BMW’s, waar onder andere ABS en remweg getest worden.” Je kan het museum op eigen houtje bezoeken, maar een begeleid bezoek wordt aangeraden. En dat is terecht, want men weet alles  te vertellen over elke BMW die er te vinden is. Er zijn ook maandelijkste exhibities, waaronder ditmaal die van de M-Serie. Kijk op de website van BMW Welt en Museum voor de laatste informatie en reserveringen: www.bmw-welt.com.

Hotel Königshof München
Om een nachtje te overbruggen verblijven we in het hotel Königshof middenin het centrum van de stad grensend aan het Karlplatz en op vijf minuten lopen van het Centraal Station. Het boetiek achtige hotel ziet er van buiten niet heel speciaal uit, maar  dat is schijn. Het is namelijk een prachtig hotel met verschillende soorten kamers. Van Deluxe to standaard naar een Juniorsuite en Presidental Suite. Alles is mogelijk in dit vijf sterren hotel. De kamers zijn netjes ingericht met een bed en een kleine zithoek. Een zeer ruim bad staat in een badkamer met ook nog eens een aparte inloopdouche. Kamerprijzen en reserveringen op www.koenigshof-hotel.de.

Door naar Berlijn!
De volgende bestemming is Berlijn. Met Lufthansa ben je in een uurtje van München in Berlijn Tegel. De hoofdstad van Duitsland is niet meer wat het dertig jaar geleden was. Een grote stad gedeeld in tweeën omdat Duitsland ook uit twee delen bestond. Waar een grote muur de scheiding was tussen Oost en West, maar ook tussen leven en dood. Berlijn is een stad waar altijd nog een aparte sfeer hangt en die altijd nog voor het zicht van de toerist uit twee gedeelten bestaat. Twee verschillende Centra’s, enkele stukken muur die er nog staan en het verschil van de gerestaureerde gebouwen doen de stad Berlijn nog steeds voorkomen als een aparte stad die uit twee delen bestaat. Lufthansa brengt ons naar deze veelzijdige stad en we laten zien wat je in Berlijn kunt doen en zeker gedaan moet hebben.

Zoek en gij zult vinden
Berlijn is zeker geen compacte stad en dus moet je goed zoeken om alles te zien wat je graag wilt zien. De U- en S-Bahn verbinden alle bezienswaardigheden van de stad erg goed, maar alle belangrijke punten staan op verschillende plaatsen. Daarom is het belangrijk goed uit te zoeken waar je wel en vooral waar je niet heen wilt. Het is zeer handig een Berlin Welcome Card aan te schaffen, waar wij ook met plezier gebruik van maakten. Je mag overal met het openbaar vervoer binnen de stadszone reizen voor een schappelijke prijs. En ook al kun je alles bereiken met het openbaar vervoer, het is allemaal erg moeilijk te vinden. Het enige wat gemakkelijk te vinden is, dat is de Televisietoren op het Alexanderplein en de Brandeburger Tor aan het einde van de straat van de 17e juni. Maar als je goed zoekt kom je alles tegen, zelfs enkele verdwaalde wachtertorens van de tijd toen de muur er nog stond.

Wat valt tegen maar moet je gezien hebben?
Oke, er is een grootse Joods monument vlakbij de Brandenburger Tor. Daar moet je zeker geweest zijn om de indrukwekkende stenen te zien. Elke steen stelt een Overledene Joodse voor, indrukwekkend en na het horen van het volledige verhaal ook zeer emotioneel. Een behoorlijk eindje verderop vinden we een van de bekendste monumenten van de oorlog: Het wachterhuisje van Checkpoint Charlie. Vroeger was dat een grensovergang tussen Oost en West Berlijn, hedendaags een monumentje waar twee mannen hun geld verdienen door verkleed als een Russische en Duitse militair met iedereen op de foto te gaan. Dit kost je overigens wel een euro. Mocht je erg geïnteresseerd zijn in de oorlog, dan is dit een niet te missen bezienswaardigheid.

Een Trabi-Safari door de Stad!
Een hele leuke manier om kennis te maken met verschillende Thema’s in Berlijn is door middel van een Trabant Safari. Wij hadden gekozen voor een thema met veel historie, namelijk “The Wall Ride”. De naam zegt het al, we rijden langs alle plekken die ook maar iets met de Berlijnse muur te maken hebben. Maar eerst krijgen we een korte briefing en mogen we kijken in een van de Communicatie vrachtwagens. Dat zijn overigens nog de originele met originele apparaatuur. Daarna neemt de gids je mee langs het spoor van de Berlijnse muur en zien we onderandere een wachterstoren. Deze gids legt onderweg duidelijk uit waar Oost en West Berlijn vroeger was. Ook stoppen we een enkele keer om de muur te bekijken en voor verdere uitleg. Tijdens de “lunch” stop krijgen we roggebrood met zout, zoals dat tijdens de oorlog ook ging. Daarna kregen we nog thee en gingen we verder langs een enorm stuk muur wat er nog staat. Het is leuk en origineel om Berlijn op deze manier te zien. Je hebt veel bekijk en bent vaak te vinden in de fotoalbums van toeristen. Je bent een rijdende attractie. En op het einde krijg je ook nog eens een stukje Muur als souvenir mee, en wordt je beloond met een Trabi-rijbewijs. Want ja, je moet de Trabant natuurlijk zelf door Berlijn rijden! De tocht duurt ongeveer 2,5 uur en is te reserveren vanaf  €79,- per persoon. Kijk snel op www.trabi-safari.de. Ook in Dresden!

Hotel Tiergarten Berlijn
Een Driesterren hotel vlakbij het Centrum van Berlijn maar toch kunnen genieten van de rust van de grote stad? Dan is hotel Tiergarten een prima uitkomst! De kamers zijn leuk ingedeeld en hebben allen een Bad of Douche. Je kunt kiezen uit een- en tweepersoons kamers. De service van het hotel is fantastisch! Als het nodig is haalt men zelfs de metrokaartjes voor je! Het metrostation is overigens nog geen 500 meter lopen en brengt je direct de stad in! Er is een groot buffet ontbijt voor je beschikbaar. Voor meer informatie en reserveringen: www.hotel-tiergarten.de.

Lufthansa brengt u
Eerst naar München en dan naar Berlijn. Ze vliegen gewoon van Schiphol en hebben meerdere vluchten per dag zodat u zelf kunt beslissen over uw verbijfsduur. Ook kunt u een tussenstop gemakkelijk boeken om later door te vliegen naar Berlijn. Het is ook mogelijk om via Frankfurt naar Berlijn te vliegen. Vanaf Frankfurt en München vliegt Lufthansa ook naar talloze bestemmingen in Afrika, het Midden Oosten, Azië en Amerika! Allen kunt u natuurlijk boeken vanaf Amsterdam, maar ook vanaf Frankfurt of München! Meer informatie, aanbiedingen en reserveringen op www.lufthansa.com.

[wpgmappity id=”24″]