Onbekend Jordanië: Het woeste zuiden

Eerder hebben wij u kennis laten maken met Jordanië. Onder andere de Dode Zee en Petra kwamen daar in voor. Maar het prachtige land heeft nog meer te bieden. We bezoeken het zuiden van Jordanië, waar je een prachtige omgeving hebt. Ruige woestijnen wisselen zich af met authentieke dorpjes waar je alleen met zandwegen het “centrum” kunt bereiken. Onderweg komen we nog langs veel checkpoints, waar soldaten staan om je door te laten, en te vragen waar je naartoe gaat en wat je er gaat doen. Doet een beetje Amerikaans aan, en het geeft je een veilig gevoel. Het zuiden van Jordanië is te bereiken via een rit van ongeveer driehonderd kilometer vanaf Amman, of een directe vlucht naar Aqaba. Over de goede wegen bereiken we Aqaba, waar we de Rode Zee en Wadi Rum gaan verkennen. We nemen je mee naar een ander stuk Jordanië.

What about Jordan?
– Checkpoints zijn geen rare verschijning: er zijn er veel langs de weg. Kijk niet raar op dat men geweren heeft. Het is voor je eigen veiligheid en men maakt nergens problemen van als je jezelf normaal gedraagt.
– In de Zomer is het erg heet, in de winter zeer aangenaam. Daarom is het ook een winterbestemming. Denk eraan dat het in de woestijn in de winter ‘s nachts kan vriezen!

Modern of niet? Aqaba
In een stad die behoorlijk afgelegen in het Zuiden ligt, verwacht je niet dat het een levendige stad is. Dit is het echter wel. Het is de enige stad die direct aan Zee ligt waardoor het een belangrijke havenstad is. Deze haven is gelegen ten zuiden van de stad, richting Saoedi-Arabië vlak voor de hotelzone. Doordat er veel industrie is in de omgeving is Aqaba een aardige stad met veel inwoners. De grotere hotelketens hebben het aangedurfd een van zijn hotels te bouwen in of net buiten Aqaba en met succes. Deze liggen veelal direct aan de Rode Zee. Er zijn zelfs enkele musea in de stad, en de mogelijkheid tot winkelen is zeer goed aanwezig. Zeker omdat het een belastingvrije zone is. Daarom is er op elke toegangsweg van en naar Aqaba een checkpoint waar je dus gecontroleerd kan worden. Vaak wordt je als buitenlander niet gecontroleerd en worden alleen de locals nagekeken. Dit om te voorkomen dat de checkpoints het toerisme tegen houden.

Snorkelen en activiteiten in de Rode Zee
Het belangrijkste toeristisch wonder van Aqaba is wellicht de Rode Zee zelf. Vanaf de kant is het niet heel spectaculair, verwacht dus geen azuurblauwe zee. Maar zodra de duikbril en de flippers aangetrokken zijn maak je het mee. Gewoon vanaf de kust vijf á tien meter zwemmen en je komt direct prachtig koraal tegen. Als je liever van georganiseerde snorkeltochten houdt, dan kun je aan wal snorkeltochten naar enkele riffen boeken. Echter, vanuit de kust is het net zo mooi, zo niet mooier. Let wel goed op dat je het koraal niet aanraakt, dan kan het namelijk kapot gaan en voor jezelf is het ook niet gezond. Dit kan nog wel eens lastig zijn omdat het koraal soms zelfs op hele ondiepe gebieden te vinden is. Er zijn verschillende duikcentra in en rondom Aqaba. Ze bieden allen professionele duiken aan, en hebben ook al het materiaal wat je nodig hebt. Je vaart dan vaak met de boot de Rode zee op om andere riffen te zoeken. Ben je een echte duiker? Ga voor een nachtduik om de kreeften, krab en garnalen te zien! Voor mensen die niet van duiken of snorkelen houden is er ook nog een oplossing, de welbekende Glasbodem boot vertrekt vanuit de verschillende resorts en geeft een prachtig beeld van de onderwaterwereld.

Enkele Tips:
– Let op de laatste informatie met betrekking tot gevaarlijke vissen zoals de Kipvis en de Steenvis
– Mocht je een rondreis maken bezoek dan eerst de dode zee, daarna de rode zodat je niet onnodig met wondjes in de dode zee drijft (PIJNLIJK!)
– Ga snorkelen vanaf het strand, er zijn genoeg koralen direct aan de stranden

Prachtige tocht door Wadi Rum
Wat is dat dan, Wadi rum? Het gebied genaamd Wadi Rum ligt op ongeveer een halfuur rijden vanaf Aqaba. De Vallei van de Maan, zoals het ook wel wordt genoemd, is een gebied in de woestijn omringd door geweldige rotsformaties en authentieke Bedoeïenen kampen. Als je het dorpje Wadi Rum wilt bezoeken, volg je de borden. Je komt dan aan op een parkeerplaats, waar je de auto neer zet. Je kunt overigens ook excursies boeken zodat je wordt opgehaald bij je hotel. Op de parkeerplaats wordt je opgewacht door verschillende Bedoeïenen die je een rit met de Jeep aanbieden. Dit kost ongeveer dertig euro, voor het totaalplaatje. Vanaf daar stap je de Jeep in en word je naar het prachtige kleine, met zandweggetjes verbonden “Ramm” rijdt. In dit dorpje heb je de mogelijkheid te lunchen op een authentieke Jordaanse manier: Allemaal schaaltjes met Pitabroodjes, salades, speciale rijstgerechten, verschillende sausjes voor op de broodjes. Neem daarbij heerlijk kipfilet en wat te drinken, en je hebt een heerlijke maaltijd voor acht euro per persoon. Na de heerlijke lunch gaan we door en op naar onze twee uur durende Jeeptocht door deze woestijn. We zijn benieuwd en enthousiast en weten niet wat voor pracht ons te wachten staat. Bij het wegrijden uit het dorpje zien we meteen geweldige rotsformaties, en een groepje Lokale jongeren zijn aan het voetballen op een woestijnachtig pleintje. Wij zijn een bezienswaardigheid voor hen, zij voor ons!

We rijden met hoge snelheid door het woestijnzand op weg naar het onbekende, want van te voren wisten we niks over het gebied. Wat komen we tegen? Is het veilig? Veilig is het zeker, al hoeven we de gordel niet om terwijl we aardig door de lucht vliegen tijdens de rit. Overigens worden de tours alleen uitgevoerd door lokale bedoeïenen, wat het natuurlijk extra gaaf maakt. Ze spreken Engels, maar soms moet je goed nadenken wat ze zeggen. Met “he” bedoelt hij zichzelf in een zin als: “He wait here for You come back”. Maargoed, ze genieten er zelf zichtbaar van. Een fooitje is dan ook op zijn plaats. Als we aankomen bij de eerste stop maken we meteen wat speciaals mee. Middenin de woestijn komen we aan bij een soort van winkeltje, en een bron. Alle kamelen komen naar deze bron om te drinken. Speciaal aan deze bron dat het direct uit de grond komt en als een oase in de natuur te vinden is. De bron heet Lawrence Spring en stamt af uit de tijd van Lawrence of Arabia.

We gaan verder en komen onderweg nog kamelen tegen en andere toeristen, die zelf met een jeep door de woestijn proberen te rijden. Dit is af te raden want je maakt dan niet de juiste ervaring mee door de afwezigheid van Bedoeïenen. Strak langs de slenterende kamelen op komen we uiteindelijk aan bij een van de drie bruggen. Deze bruggen verbinden de rotsen met elkaar. Overigens zijn deze bruggen allen natuurlijk.  Deze “Rock Bridge” is te bereiken door een klim van ongeveer vijf minuten en je hebt er een prachtig uitzicht over de gehele Canyon. Ook kun je een kleine wandeling maken over de rotsen en over de brug lopen. We komen weer terug bij de jeep waar gezellige harde Arabische muziek vandaan komt. We rijden door en komen aan bij wat zand duinen, waar hij met alle plezier en volle snelheid overheen gaat. Daarna komen we aan in het Bedoeïenenkamp, waar ons nog meer leuke belevenissen te wachten staan.

Er staat iemand op ons te wachten, een van de echte woestijnbewoners, maar hij geeft eerlijk toe wel een huis te hebben in het dorpje Ramm. Amed verteld ons een verhaal, dat een stukje verder op, tussen de rotsen, iets geweldigs te zien is. We lopen een eindje en komen bij een kloof aan, waar we inderdaad iets zien wat we niet verwacht hadden. Verschillende rotstekeningen op de muur die nog onverklaarbaar zijn. Men weet niet waar deze vandaan komen. We gaan terug naar het kamp, waar we in Arabische kledij worden gegooid en lekker thee gaan drinken met de Bedoeïenen. Ze vertellen leuke verhalen en laten ons zien wat men er koopt. We nemen wat kruiden mee en wat badproducten die men zelf gemaakt heeft. Ook de thee die we zojuist gedronken hadden, is door hen zelf gemaakt en kunnen we tevens aanschaffen. Na het bekijken van de zonsondergang, die de woestijn ineens andere kleuren geeft, mogen we nog een stukje zelf rijden, op de gewone weg wel te verstaan. Een unieke ervaring. Je mag de zonsondergang echt niet missen!

Slapen in Aqaba: Radisson Blu Tala Bay
Zoals al eerder in het ticket vermeld bevinden zich enkele hotels in Aqaba zelf, maar de grotere resorts vindt je ten zuiden van Aqaba. Radisson Blu Tala Bay resort is een van de mooiste, met de vele kamers die allen prachtig ingericht zijn. Het ligt direct aan de prachtige rode zee op een aantal seconden zwemmen van het Koraal. Het moderne hotel is een tegenbeeld van Wadi Rum. Alle kamers hebben zachte bedden en een balkon of tuin. Je hebt kans op zeezicht en het hotel heeft liefs vijf zwembaden waarvan één met bar. In de kamer staat een grote flatscreen tv met verschillende zenders. Het balkon is ruim en heeft ligbedden of fijne stoelen met zachte kussens. De badkamer heeft een moderne inloopdouche en sommige kamers hebben een bad. Vanuit de kamer heb je meerdere opties om je dag in het hotel te besteden. Loop naar het zwembad en ga lekker aan het zwembad liggen. De ligbedden kun je gratis gebruiken en wees gerust: Er zijn er genoeg!

In de zwembaden worden activiteiten georganiseerd, waaronder watergym. Bij de zwembaden is een bar waar je lekker wat kunt drinken en kunt genieten van een snack. Je hebt de mogelijkheden om te drinken, lunchen en dineren in verschillende restaurants. De Dugoutbar is een favoriet van de meeste bezoekers: De bar waar je vanuit het zwembad kunt bestellen. In Aziab kun je verschillende specialiteiten eten en is ook het ontbijt. Het Baywatch restaurant is direct aan het strand gelegen waardoor je zelfs op het strand kunt bestellen. Er zijn nog drie andere restaurants en bars waar je kunt genieten van een cocktail, snack of volledig diner! Het is mogelijk een massage te krijgen op het strand, het hotel heeft gratis wifi en ook nog eens TV on demand. De animatie is perfect, er is altijd wat te doen en je hebt ook nog eens een fitnessruimte. Kortom, alles voor de perfecte vakantie bij deze zonnige bestemming! Meer informatie of boek snel op http://www.radissonblu.com/resort-aqaba/.

Vliegen naar Jordanië
Royal Jordanian is de luchtvaartmaatschappij van Jordanië en vliegt vanaf Amsterdam naar de hoofdstad Amman. Vanaf daar is het nog zo’n drie uur rijden richting Wadi Rum. De vlucht duurt vijf uur en aan boord is de service perfect. Je krijgt een goede maaltijd voorgeschoteld, hebt alle mogelijkheid bij je persoonlijke audio systeem, waar je de laatste films en series kan bekijken. Boek je vlucht op http://www.rj.com.

[wpgmappity id=”37″]