Onbekend Jordanië

Door Ron van Hezik en Thijs Peters
Door twee artikelen te gaan plaatsen gaan wij proberen u kennis te laten maken met een land waar je niet dagelijks over nadenkt. En waar je niet elk jaar op vakantie gaat, sterker nog, waar je nog niet eens over nadenkt om op vakantie te gaan. Echter is er geen cultuurshock dichterbij dan Jordanië. Want op maar vijf uurtjes vliegen vanaf Amsterdam vinden we dit pareltje van het Midden Oosten. Omringd door landen als Israel, Saudi Arabie en Syrië heeft het niet de perfecte ligging voor een Vakantie zou je denken. Maar niets is minder waar. Want naast een geweldige cultuur vind je in Jordanië ook nog enkele pareltjes, waaronder de Dode Zee, Petra, de hoofdstad Amman en nog veel meer. In dit eerste gedeelte gaan we ervoor zorgen dat u kennismaakt met het land vanuit een prachtig hotel aan het Dode Zee strand, Holiday Inn Dead Sea Resort. Vanuit daar is al genoeg te ondernemen.

Drijven en zelfs lopen op het water?
We hebben het geprobeerd, maar lopen op het water is zoals uiteraard verwacht niet mogelijk. Maar wel staat de Dode Zee bekend om zijn hoge zoutgehalte. Waardoor dit komt zal nooit duidelijk worden, ook al omdat het een meer betreft, en geen Zee. Aan de ene kant van het meer vind je de Resorts en Spa’s van Israel, maar die van Jordanië zelf zijn zeer spectaculair. Langs de aangelegde stranden bevinden zich enkele grote Spa’s en Resorts waar je kunt genieten van een heerlijke Wellness vakantie. Helaas zijn de meeste toeristen die in de Resorts verblijven op doorreis, wat betekend dat men maar een dag of twee, drie, bij de Dode Zee verblijven. Het begint allemaal met een beetje klei dat direct uit de Dode Zee komt. Hier smeer je jezelf helemaal mee in, totdat er geen stukje huid meer zichtbaar is. Daarna laat je dit zo’n twintig minuten opdrogen, waardoor je een raar gevoel krijgt en net een oude huid lijkt te hebben. Alleen als je datzelfde gevoel hebt, kun je die beschrijven, en gaat het pas echt gebeuren.


Nadat de klei is opgedroogd, spring je de Dode Zee in. Daar ga je dan heel rustig in dobberen. Je wacht net zo lang totdat al de modder eraf is. En dan heb je een hele zachte huid. Het is heel gezond en voor een ieder in de wereld is dit wonder een must op het lijstje. Want, je zit ook nog eens op het laagste punt ter aarde. Op 400 meter onder zeeniveau bevindt zich de Dode Zee namelijk. Je moet wel in een Resort zitten wil je gratis toegang tot het strand hebben, anders betaal je jezelf scheel aan toegang. Maar dan heb je ook wat, want je moet het echt gezien hebben wanneer je in Jordanië bent geweest.

Petra: Een van de wereldwonderen
De rit richting de stad in de rotsen is op zichzelf al een om nooit te vergeten. We komen langs prachtige kliffen en reizen dwars door de prachtige natuur van het onbekende Jordanië. Want ook wij weten niet wat we moeten verwachten. Als we de hotelzone van de Dode Zee uitrijden, is er weer een checkpoint. En bij zo’n checkpoint staan dan twee of drie militairen en een pick-up omgebouwd tot legerwagen. Want er staat een gun op. En daarmee houdt men alles tegen wat er niet thuis hoort. Zo geeft het ons een extra veilig gevoel, en ook de militairen laten ons op het gemak voelen. Maar op ongeveer 100 kilometer afstand van de Dode zee vinden we Petra, een geweldig mooie stad die te vinden is tussen een kloof. De stad is gedeeltelijk zelfs uit de rosten gehakt. Vrijwel alle gebouwen die er vroeger stonden zijn nu nog slechts ruines en geven je maar een klein beeld van het echte Petra.

Maar voordat we Petra binnen hobbelen moet er nog een behoorlijke afstand afgelegd worden. Een op het oog aardige medewerker van Petra bleek later een handelsmannetje. Hij gaf namelijk aan dat de trip met een paard bij de toegang is inbegrepen. Deze toegang is overigens vijftig Jordaanse Dinar, ongeveer 65 euro. Met het paard bij de Siq gekomen, vraagt deze vriendelijke man toch om geld. En wie zijn wij om het niet te geven? Alleen vond hij een dinar niet genoeg, en vroeg hij om meer. Afijn, een Dinar extra en we kwamen bij de Siq. De Siq is de toegangspoort van Petra die ongeveer anderhalve kilometer lang is. Wandel deze gerust, je kunt hem echter ook met Paard en Wagen berijden. Dit kost uiteraard wel weer wat dinars.

De schatkamer van deze Rode of Roze stad is een van de bekendste gezichten van heel Jordanië. Hier werd namelijk de film Indiana Jones and the Last Crusade opgenomen. Ook werd het gebruikt als locatie voor de Nederlandse televisieprogramma’s Wie is …. De Mol en De Pelgrimscode. De schatkamer heet officieel Al Khazneh en is uitgehouwen uit een zandstenen rotswand, net als alle andere gebouwen in Petra. Het moest een graftempel voorstellen en later een schatkamer. Het is eigenlijk niet Petra, maar de Schatkamer die officieel een van de Zeven nieuwe wereldwonderen is. En terecht, want als je net de lange Siq hebt doorstaan, is het prachtige Al Khazneh het eerste wat je ziet. En lopen we verder, zien we nog meer schitterende gebouwen. Allen in uit een rots gehaald, hoe is het mogelijk geweest denken we? Dat het allemaal zo maar kan, gebouwen midden in een berg tevoorschijn toveren. Een eindje weg van de stad is overigens nog het klooster. Deze moet je wel met de ezel bezoeken, want lopend ben je wel een aantal uren bezig. Wij zijn er helaas niet meer aan toegekomen.

Maar Petra kent nog meer. Namelijk de vele bedoeïenen die er rondlopen. Zij wonen vaak nog in Petra en verwelkomen de toeristen. Waar ik wel flauw van werd, waren de kinderen van hen. Zij stonden bij de ingang te schreeuwen dat we armbandjes moesten kopen. En liepen net zo lang mee totdat… Laten we het erop houden dat we het niet gekocht hebben. Gewoon niet reageren is wat we dachten. En dat hielp dan ook. Maar de bedoeïenen waren wel aardig. Af en toe vroegen ze of we Petra wilden rondwaggelen op een Ezel, maar dat wilden we niet. En ze verkopen er echt van alles! Het is er overigens niet duur, want voor een colaatje betaal je ongeveer een euro. Ook voor andere frisdranken betaal je er ongeveer een euro. We bezochten Petra overigens in de winter en het was er dan ook rond de 20 graden. Zorg ervoor dat je in de zomer genoeg water meebrengt. Het kan er dan namelijk, zoals je wel verwacht, wel 40 graden worden! Aangezien het in de woestijn ligt koelt het er ’s avonds dan ook fris af. Zorg dus voor wat dikkere kleding voor in de avond.

Holiday Inn Dead Sea Resort
Gelegen direct aan de Dode Zee met een privéstrand is Holiday Inn Dead Sea resort. Een van de mooiste Resorts te vinden aan de Dode Zee. Het hotel is goed bewaakt en je komt er dan ook alleen in door middel van een georganiseerde reis of een reservering. Het hotel ligt ongeveer een uurtje rijden van de luchthaven Amman af. Het heeft goede faciliteiten en je vind er voor ieder wat wils. Zo is er in de weekenden (Van donderdag tot en met zaterdag) leuke animatie om de kinderen en ook de volwassenen te vermaken. Het hotel heeft enkele gezellige Bars waar je heerlijk kunt genieten van een hapje en een drankje. Je wordt hartelijk ontvangen in allen. Frisdrankjes zijn gewoon normale prijzen, maar alcohol is wat duurder. In de restaurants kun je ook heerlijk eten. Ze bieden voor een ieder wat wils en hebben de perfecte service. Dat is trouwens iets wat ze overal in Jordanië hoog in het vaandel hebben.

Het hotel heeft 202 kamers waarvan 15 suites. Elke kamer is ruim ingedeeld en u hebt de beschikking over een minibar waar u gratis drankjes uit kunt halen. Je kunt je e-mail nakijken door middel van het gratis Wifi netwerk wat door het hele hotel geplaatst is. Geniet van je avond door rustig op je zachte bed tv te kijken op je eigen Flat-screen TV. Elke kamer heeft ook airconditioning. In de zomer kan het hier wel 40 graden worden, dus dan is dat zeker geen overbodige luxe! Elke ochtend ligt de krant voor de deur, en zowaar in het Engels. In je kamer vind je ook een Telefoon, Koffiezetapparaat en een badkamer met douche/bad en een toilet. De kamers hebben een balkon of terras waar je heerlijk kunt genieten van de zon. Er zijn rokers en niet rokers kamers.

Om te genieten van de zon heb je uiteraard een zwembad nodig. Bij het Holiday Inn Dead Sea Resort hebben ze de keuze uit verschillende zwembaden. Het grote zwembad is verwarmd en een jacuzzi maakt het relaxen daar compleet. Boven, bij een van de andere zwembaden, is een bar waar je kunt genieten van een ijsje of van bijvoorbeeld een heerlijke Mojito. In het totaal zijn er vijf zwembaden waarvan het kinderzwembad overdekt is om de kinderen uit de zon te houden. Je kunt uiteraard in elk zwembad terecht voor een frisse duik. En als je genoeg hebt van het zwembad, ga dan lekker dobberen in de Dode Zee. Geniet daar ondertussen van een heerlijke cocktail en de dag is compleet!

Prijzen zijn er vanaf 80,75 Jordaanse Dinar per nacht. Daar zit dan een heerlijk buffetontbijt bij! Voor meer informatie bezoekt u:  http://www.ichotelsgroup.com/holidayinnresorts/hotels/us/en/dead-sea/ddljo/hoteldetail

Vliegen naar Jordanië
Royal Jordanian is de luchtvaartmaatschappij van Jordanië en vliegt vijf maal per week vanaf Amsterdam naar de hoofdstad Amman. Vanaf Amman is het ongeveer een uur rijden richting de Dode Zee. De vluchttijd bedraagt ongeveer vijf uur. Tijdens de vlucht wordt een heerlijke maaltijd aangeboden en enkele drankjes. Je kunt kiezen uit verschillende klassen, waaronder Economy en Business class. Elke zitplaats in het vliegtuig heeft een Personal entertainmentset met een beeldscherm. Daar kun je spellen op spelen, films en series kijken en zelfs muziek beluisteren. Je kunt zelfs kiezen uit de nieuwste films. De service aan boord is zeer goed en van een hoger niveau dan wij gewend zijn. Ze doen alles voor je! Een vliegticket naar Amman heb je al voor € 225,- per persoon per retour. Dit is dan exclusief luchthavenbelasting. Boek snel je vlucht naar Amman op www.rj.com en beland in een andere cultuur binnen 5 uur vliegen!

Belangrijk om te weten voor vertrek!
Uiteraard is Jordanië geen bestemming waar je direct aan denkt als je het over Vakantie hebt, maar het land is wel in opkomst. Afgezien ervan dat wij u zeker kunnen aanraden een bezoek te plegen aan dit geweldig veelzijdige land, zijn er enkele dingen waar je op moet letten. Je moet een geldig paspoort hebben om te reizen naar het land. In dat paspoort moet een visum komen. Deze kun je van te voren aanvragen bij het Jordaanse Ministerie in Nederland, maar wij raden u aan dit gewoon op de luchthaven van Amman te doen. Dit neemt slechts enkele minuten in beslag. Daarnaast komt het voor dat je onderweg enkele malen aangehouden word. Er staan dan enkele militairen die het in de gaten houden. Er staan wagens met grote machinegeweren erop. Deze Militairen zijn echter opgeleid door de Amerikaanse militairen en zijn er alleen om de veiligheid in het land te bewaren. Zij controleren dus alles wat voorbij komt. Verder raden wij u aan: BEZOEK JORDANIE!

[wpgmappity id=”25″]