Bezoek Jordanië vanuit Dubai!

De schatkamer van PetraEerder maakte u al kennis met Jordanië. We bezochten het land en zijn bezienswaardigheden. Tijd om weer te reizen naar dit prachtige land. Tijdens ons verblijf in Dubai vliegen we met Air Arabia naar Amman, de prachtige hoofdstad van het Land. Doel van deze reis? De belangrijkste bezienswaardigheden en de omgeving nog beter verkennen. We bezoeken Petra, Wadi Rum, de Dode Zee, Madaba en uiteraard Aqaba met zijn prachtige stranden. We ontdekken Jordanië op een eigentijdse manier en wisselen luxe resorts af met Back to Basic. We eindigen deze reis in Madaba. Ga mee en ontdek Jordanië opnieuw!

Kamelen en de Dode Zee
Na de landing op Amman weet je meteen dat je in een andere wereld bent. De Arabische wereld. We rijden met de huurauto richting de dode zee, dwars door de bergen. We dalen af Zicht vanaf een van de resorts op de Dode Zeenaar een ongekende diepte, om vervolgens vol in de ankers te moeten. Een groepje kamelen met bedoeïenen loopt midden over de weg. Dat is namelijk ook de snelste route naar het dorp. Alle kamelen aan de kant gejaagd door de bedoeïenen, en we kunnen onze reis vervolgen. Eenmaal aangekomen zoeken we een lekker strand op. Daar gaan we genieten van een memorabel moment: Een duik in het laagst gelegen meer ter wereld. Al moet je wel oppassen dat je het water niet inneemt, dan wel in de ogen krijgt. We drijven even in de Dode zee. Een apart gevoel, ook al heb ik het al eens vaker mee gemaakt, het blijft apart.

Een lange rit voor de boeg, we gaan namelijk langs de dode zee, dwars door de woestijn, naar De prachtige onderwaterwereld van de Rode Zeehet uiterste zuiden van Jordanië. Aqaba. Daar waar de rode zee eindigt. Daar waar je perfect kunt snorkelen. Maar eerst de lange rit van ongeveer drie uur. Je komt onderweg niet veel tegen, twee tankstations, checkpoints, een klein stukje dode zee met prachtig uitzicht, en dat is het. Een saaie rit maar toch boeiend. Je reist namelijk dwars door een woestijn, iets wat je niet vaak ziet. Na een rit dwars door de gezellige straten van Aqaba en langs het kasteel van Aqaba gaan we naar het hotel. Het vijf-sterren resort Mövenpick Tala Bay Resort & Spa ligt direct aan de rode zee ten zuiden van Tala Bay Marina Plaza. Hier is luxe normaal en heerst een oase van rust.

Mövenpick Resort & Spa Tala Bay Aqaba
Bij aankomst per auto wordt iedereen gecontroleerd. Bij de receptie krijg je een Zwembad, restaurants, Mövenpick Resort & Spa Tala Bay!welkomstdrankje en begint je vakantie. Sinds kort kun je een directe reis vanuit Nederland boeken naar dit hotel. Naast alleen ontbijt, is het ook mogelijk voor halfpension te kiezen. Het is een enorm resort, met onder andere enkele prachtige restaurants. Een visrestaurant, buffetrestaurant voor de half pension, en een lunch restaurant omringt door het grote zwembad. In dat zwembad kun je jezelf uren vermaken. Je kunt het hele resort rond zwemmen. De restaurants zijn luxe ingericht. Het ontbijt is rijkelijk gevuld met verschillende pastries, warme en koude gerechten. Ook het avondeten is goed. Erg afwisselend en goed warm. Ook Arabische specialiteiten zijn hier vaak aanwezig.

Het is een echt familie resort met alles er op en er aan. De kamers zijn prachtig ingericht. Vaak met uitzicht op de rode zee, het zwembad of het resort. Alle kamers hebben zachte bedden, Mooi ingerichte kamerseen balkon en een badkamer met bad/douche en toilet. Uiteraard zijn alle spullen aanwezig, zoals de gratis minibar (Non-Alcohol) en haardroger. WiFi is beschikbaar in het gehele hotel en is gratis. In de avond kun je genieten bij de bar op het terras van een waterpijp, een hapje en een drankje. Hier ontdek je de ware Arabische cultuur! De Spa van het hotel is erg goed. Je kunt er kiezen uit verschillende behandelingen, massages of gewoon genieten van de rust. Geniet van de Lobby Bar (Happy Hour), het Italiaanse restaurant of ga gewoon lekker eten bij het buffet restaurant. Alles is mogelijk! Mövenpick Resort & Spa Tala Bay Aqaba is zeker een bezoekje waard. Boek je overnachting op http://www.moevenpick-hotels.com/en/middle-east/jordan/aqaba/resort-aqaba-tala-bay.

In Aqaba is vooral watersport populair. Bij het Resort kun je gewoon een masker en een Geniet van Koraal en verschillende vissen in de Rode Zeesnorkel huren om er zelf op uit te gaan. Ook organiseren zij boottochten naar enkele riffen van de Rode Zee. Er is ook entertainment in het hotel en men organiseert verschillende activiteiten. Onder andere basketbal, beach volleybal, voetbal en darts. Maar ook voor de kinderen is er genoeg aanwezig, en het is een echt familieresort. Snorkelen raad ik je echt aan. Wij zagen een Murene maar ook kleurrijke vissen, roggen en Nemo’s (Clownfish). De manier om de Rode zee te ontdekken is onder water. Op het privéstrand loop je zo het water in, richting de koralen. Strandbedden zijn gratis!

Op excursie naar Wadi Rum
Prachtig Wadi RumVanuit het Mövenpick Resort & Spa Tala Bay Aqaba worden excursies geregeld naar Wadi Rum. Wij rijden er zelf naar toe. Een ritje van ongeveer drie kwartier en we komen aan in dit wonderlijke gebied. Wadi Rum is alleen bereikbaar met de locals. Zij zijn de enige die hier geld verdienen, geen overheid, niks. Je betaald 5JD om toegang te krijgen, een twee uur durende tocht kost je 30JD. Een chauffeur neemt je dan mee en laat je enkele hoogtepunten van Wadi Rum zien. Deze kleurrijke woestijn (Voornamelijk rood) is bekend vanwege zijn rotsformaties die het zand uit komen. We zien de springs waar we even een stukje omhoog wandelen. Er is prachtig uitzicht. In de verte zien we een natuurlijke brug over de woestijn tussen twee rotsformaties. Onze chauffeur probeert van alles uit te leggen, maar veel maken we er niet van.

Hij start de auto weer, door twee kabels een paar keer stevig tegen elkaar aan te drukken, en we rijden weer verder in de rammelbak. We komen bij een kamp aan, waar we door een kloof met enkele rotstekeningen lopen. Ga daar maar kijken zegt ie. Komen we terug, vraagt hij ons De vriendelijke Bedoeïenen brengen Thee rondweer, How was it?. Good. Very nice all those rock paintings. Okay, is zijn antwoord. We krijgen thee van de locals. Ze laten ons wat lokale producten zien die zij verkopen. Thee maar ook zelf gemaakte parfum. De chauffeur neemt ons daarna mee naar een zandduin. Daar lopen we omhoog en hebben we een prachtig uitzicht over de woestijn. De Chauffeur, amper 18 en geen rijbewijs volgens mij, start de auto met de kabeltjes voor de laatste keer, vraagt “How was It” en rijd terug naar het dorp. Daar kun je nog even lunchen, en je reis vervolgen. We hadden een twee uur durende tour, maar 4 uur, of zelfs meerdaagse tochten zijn ook mogelijk.

Op naar Petra en The Rock Camp-Petra
Little PetraOver Petra hebben we een volledig artikel geschreven. Dit prachtige gebied, stond nu ook weer op onze lijst, maar dan met overnachting. In het kamp “The Rock Camp-Petra” overnachten wij om Petra op twee manieren te zien. Allereerst rijden we in de vooravond naar Little Petra. Weinig toeristen bezoeken deze plek, maar wie hier niet komt mist een belangrijk gedeelte van het gebied. Het lijkt op zijn grote broer, maar telt veel minder monumenten. De monumenten die je er kan vinden zien er echter nog prachtig uit. Het stadje ligt veilig tussen de rotsen en de bouwkunst van de Nabateeërs is hier goed te zien. Wandel nog even een stukje naar boven via een gevaarlijke trap voor een adembenemend uitzicht. In principe is Little Petra gratis. Echter staan er lokale bedoeïenen die je vertellen dat je een gids moet nemen. Zeg gewoon dat je er al eens geweest bent, en je kunt gewoon rustig doorlopen. Heb je liever een gids, dat kost ongeveer 20JD.

We gaan terug naar het kamp. The Rock Petra heeft enkele luxe tenten of bedoeïenen tenten Petra by Night is ook prachtigwaar je kunt overnachten. De prijzen verschillen en het is vrij goedkoop. In het kamp krijgen we goed te eten. Lokale gerechten die je nergens anders zo geserveerd krijgt. Uiteraard is er ook Shisha, Waterpijp. De vrolijke gastheren geven je een lekker bakje thee en zorgen dat je de maaltijd op tijd krijgt. In Petra is er namelijk op een aantal avonden in de week “Petra by Night”. Je loopt door de Siq, naar de ingang van Petra. Hier is de Schatkamer verlicht door lampionnen, zoals het vroeger ook door de Nabanteeërs werd verlicht. Iedereen wordt verzocht er om heen te zitten, en er wordt een verhaal verteld door locals. Er wordt wat muziek gespeeld, iedereen krijgt Arabische Thee, en daarna is het afgelopen. Je loopt weer terug door de Siq en rijd terug naar The Rock Camp-Petra.

The Rock Camp-Petra ligt op ongeveer 15 kilometer van de ingang van Petra. Hier kun je van Luxe tenten in The Rock Camp-Petraalles beleven, maar de gastvrijheid is geweldig. De levensverhalen van deze bedoeïenen, die nooit in een auto zitten, altijd in de woestijn hebben geleefd, nooit op vakantie gaan, maar gewoon een eigen leven lijden. In het kamp slapen we in een Luxe tent met twee goede bedden. In de nacht worden we opgeschikt door enorme knallen, het onweert er flink op los. Glamping noemen we dit, kamperen op een luxe manier. De volgende ochtend is er een tent ingestort, tja dat kan gebeuren als er geen bedden in staan. In de avond is het om het kampvuur genieten. We bespreken onze verhalen met de anderen, en krijgen ook weer leuke verhalen terug. Douchen kun je in de ochtend en avond, net als warm water gebruiken. Je kunt altijd naar de toilet. Boek je verblijf op de website: www.therockpetra.com.

The Rock Camp-Petra in de avond, gezellig en uniek!In de vroege ochtend krijgen we een heerlijk ontbijt. Patrick is jarig vandaag. Eerst moeten we De Schatkamer van Petra blijft bewonderende bedoeïenen kenbaar maken wat dat is, dus leren we ze het woord Birthday. Daarna het ontbijt, heerlijke Arabische broden, een eitje en salade. En je ervaring is compleet, je hebt een nacht bij de bedoeïenen geslapen! En nu op naar Petra. Het is aan te raden daar zo vroeg mogelijk naar toe te gaan. Dan is het nog niet zo druk. Eenmaal kaartjes gehaald, 50JD per stuk, lopen we weer door dezelfde Siq. Laat je niet opnaaien om een paard naar de ingang te gaan. Dit kost misschien alleen fooi, maar deze beesten worden vaak slecht behandeld. Eenmaal aangekomen genieten we weer van de prachtige verschijning; de schatkamer.

Ook Ezels kun je het beste links laten liggen. Deze worden vaak slecht verzorgd. We hebben zelfs gezien dat er een probeerde weg te rennen. Iedereen denkt misschieDe tombesn dat alleen de schatkamer Petra is, maar dat is verkeerd. Petra is namelijk heel groot. We gaan eerst naar de graftombes, iets hoger gelegen met een prachtig uitzicht. Deze prachtige in de muur gegrafeerde gebouwen zijn een lust voor het oog. Wederom probeert een kind ons ansichtkaarten te verkopen, we negeren haar. We genieten van de prachtige bouwkunst. Het adembenemende uitzicht over het theater en de woningen van de Nabanteeërs.

De tempel van El Deir, ook wel Monastry genoemd, is een lange wandeling. Deze wandeling is Het Monastry, een eind lopen maar zoals je ziet de moeite waard!niet voor iedereen weg gelegd. Het is namelijk hoog gelegen en het is een slecht pad met hoge treden. De route is echter prachtig. Je ziet nu pas hoe groot Petra eigenlijk is. Enorm, met prachtige uitzichten, vele bedoeïenen die van alles proberen te kopen. We horen zelfs een keer “Goedkoper dan bij de Hema”. Eenmaal boven bij de Tempel van El Deir is het genieten. Dit imposante bouwwerk staat tegenover een restaurant waar je wat kunt drinken en eten. Onderweg kun je ook even een praatje maken met de bedoeïenen en een bakje thee nemen. Denk er wel aan wat extra fooi te geven, en je hebt de gelukkigste mensen ter wereld. Verlaat Petra rond het middaguur, zodat je de grote drukte en hitte voor bent.

Madaba
Het MuseumDe stad Madaba is bekend van zijn Mozaïeken. De stad ligt op 30 kilometer van de luchthaven van Amman en is perfect bereikbaar. In het museum, wat erg de moeite waar is, in de kerk en in de school waar kunstenaars worden opgeleid vindt je deze prachtige Mozaïeken. In het centrum van de stad vindt je ook nog eens gezellige kroegen. Daar kun je een locaal biertje (Philadelphia) drinken en waterpijp roken. Erg gezellig, en zo kom je nog eens onder de locals. Iets buiten Madaba, vlakbij de heilige Neboberg, vindt je een museum. Dit museum is zeker de moeite waard. Je ziet er hoe men er vroeger leefde, en leert over de geschiedenis van de verschillende geloven. Het restaurant, van dezelfde eigenaar als het hotel waar we overnachten, is dagelijks geopend en heeft prachtig uitzicht over de vallei en de dode zee. Mount Nebo ligt op een steenworp afstand. Zie in het filmpje wat er allemaal te doen is in Madaba.

Overnachten in het Mariam Hotel
Het Mariam Hotel, waar we overnachten, kent een rijke historie. Charl zit niet op booking.com, maar regelt alles zelf. Boeking? Alleen rechtstreeks. En dat heeft zijn charme. De eenvoudige kamers van dit prachtige hotel hebben goede bedden, een kleine badkamer en airconditioning. Het Mariam Hotel van CharlHet zwembad is fijn voor een frisse duik tussendoor en het hotel heeft een goede ligging met betrekking tot het centrum. Het organiseerd ook tours in Madaba en omgeving. De prijzen zijn door dit alles laag zodat iedereen hier kan overnachten.

Er is tegenwoordig een restaurant op de bovenste verdieping van het hotel. Hier is in de ochtend het ontbijt buffet en in de avond kun je hier heerlijk arabisch dineren met een prachtig zicht op Madaba. Bij het zwembad is ook een bar. Daar kun je een drankje doen, lunchen, snacken en genieten van een waterpijp. Lokale Mount Nebo wijn wordt hier geserveerd, maar ook sterke dranken en bier zijn hier gewoon verkrijgbaar. Het eten is vrij goed en echt lokaal, waardoor je een echt Arabisch gevoel krijgt. Voor meer informatie over het hotel zie het filmpje, of bezoek de website: http://www.mariamhotel.com. Een echte aanrader op een steenworp afstand van het vliegveld en Amman.

Hoe bereik ik Jordanië?
647px-Air_Arabia_Logo.svgVanuit Nederland kun je rechtstreeks naar Amman. Maar wij zaten 11 dagen in Dubai. Dan biedt Air Arabia de mogelijkheid om rechtstreeks van Sharjah (halfuurtje vanaf centrum Dubai) naar Amman te vliegen. Deze luchtvaartmaatschappij heeft een moderne vloot en voert dagelijks vele vluchten uit naar bestemmingen op maximaal 5 uur vliegen vanuit Sharjah. De vlucht van Dubai naar Amman duurt ongeveer drie uur. Je hebt er meer beenruimte dan bij Nederlandse luchtvaartmaatschappijen. Ook eten en drinken is aan boord aanwezig. Verblijf jij lang in Dubai en wil je eens een perfect uitje naar een andere, prachtige bestemming? Boek je vlucht van Sharjah naar Amman, of andere bestemmingen, op www.airarabia.com.

[wpgmappity id=”72″]