Durbuy: het hart van de Ardennen

De toeristische trekpleister in het Oosten van België is met zekerheid het gebied van de Ardennen. We reizen naar Durbuy. Verscholen in de bossen vinden we twee prachtige gerenoveerde boshuisjes. Waarvan een met luxe kookeiland voorzien van veel privacy en een ander erg comfortabel ingericht centraal gelegen met veel ruimte rondom het huisje. Wij verblijven in Boshuisje Durbuy Comfort en gaan de prachtige omgeving verkennen. De bossen van Durbuy, het authentieke dorpje, de brouwerijen in de omgeving en natuurlijk wat verder weg bij Remouchamps. De Ardennen, voor ieder wat te doen. In de winter, de zomer of in de andere seizoenen. Altijd is het er genieten!

Overnachten bij Boshuisje Durbuy
Bij Boshuisje Durbuy heb je de keuze uit twee verschillende huisjes. Deze huisjes liggen heerlijk verscholen in de bossen van de Belgische Ardennen. De huisjes staan op een vakantiepark en zijn prachtige gerenoveerde boshuisjes. Wij verblijven in het Boshuisje Comfort tijdens een heerlijk weekend in april. In beide huisjes zijn geen huisdieren welkom. Op het park zijn genoeg faciliteiten. Er is een verwarmd binnenzwembad. Ook sportvelden zoals een tennisbaan en basketbalveld zijn beschikbaar. Voor vermaak van de kinderen zijn er meerdere speeltuintjes. In de brasserie van het park zijn heerlijke en bovendien betaalbare gerechten te verkrijgen. Wat dacht je van een lekkere schnitzel of een kipsaté. Je kunt de auto gewoon bij het huisje parkeren en hebt genoeg privacy. Alle huisjes liggen namelijk verscholen in de bossen.

Het Boshuisje Comfort is voor ons beschikbaar voor dit weekend. Het boshuisje is gesitueerd op een dermate groot perceel dat je er met gemak twee auto’s kwijt kunt. Bij binnenkomst in het huisje zien we meteen de prachtige lichtinval en de moderne indeling. Direct aan de rechterkant is de moderne keuken. Daar vind je een kleine vaatwasser, een oven en magnetron. Maar ook genoeg plek om je maaltijden te bereiden, een lekkere bak Nespresso te zetten of heerlijke verse broodjes uit de oven klaar te maken. De woonkamer is ruim en ingericht met een eettafel en een zitje. Daar staat een fijne bank, televisie en een fijne wiebelstoel. De indeling is modern en heeft een frisse look. Daarnaast heb je van iedere plek in het huisje een fris uitzicht op het bos. Er zijn genoeg lichtpunten. Ook op de begane grond is de badkamer met fijne douche en toilet. Op de bovenverdieping zijn twee fijne slaapkamers. Één daarvan is ingericht met twee eenpersoonsbedden en de ander met een tweepersoonsbed. Op de overloop vind je nog een vijfde slaapplaats. Het huis is compact maar praktisch ingericht waardoor je overal veel ruimte hebt. Er is ook plek voor de kinderen. Wil je meer informatie over de geweldige boshuisjes of kijken of deze beschikbaar zijn? Ga dan naar: http://boshuisje-durbuy.nl/.

De omgeving van Durbuy
In de nabije omgeving van de accommodaties kun je bij de bakker Delhaye en Slagerij Baltus een heerlijk ontbijtje bij elkaar smokkelen. In Barveaux zit een supermarkt voor de andere belangrijke middelen tijdens de vakantie. Durbuy zelf is een levendig stadje. Volgens eigen zeggen is het de kleinste stad ter wereld. Naast de vele terrasjes en restaurants zijn er ook prachtige oude gebouwen. In het hoogseizoen zijn er hele drukke dagen waar alles vol zit en bezoekers in kajaks over het water peddelen van de Ourthe. Deze stroomt dwars langs Durbuy. Naast een toprestaurant en een eigen bier kent de stad ook een rijke historie. Zonder dat er prachtige bezienswaardigheden zijn is het een stadje met een eigen charme. Kliffen langs de rivier, een klooster en een kasteel. Waar een prachtig uitzicht over de nabij gelegen bossen. En natuurlijk kun je er ook heerlijk fietsen!

Remouchamps en langs de rivier
Remouchamps is in de omgeving vooral bekend vanwege de grotten. Aan de rivier de Amblève vlakbij de brug vind je de ingang van de grotten. Er is een ondergronds riviertje waar je met een bootje door de grotten kunt varen. Het is erg leuk om eens mee te maken en in het straatje, wat recht naar boven loopt zijn nog wat leuke restaurantjes. Richting Aywaille kom je eerst nog langs Dieupart. Naast een aantal supermarkten lijkt het niet echt interessant, maar niets is minder waar. Langs het riviertje staat Chateau de Dieupart, een mooi kasteel met een nog mooiere ligging tussen de heuvels en langs de rivier. Meer richting te grote weg staat een oud kerkje. Dit kerkje is prachtig gelegen op een heuveltje met een enorm kerkhof en grasveld ervoor. Mooi om te zien. In Aywaille geniet je vooral van leuke terrasjes, steile hellingen met idyllische huisjes en de ligging langs de rivier.

Van Remouchamps richting het zuiden langs de rivier kom je nog langs meer leuke dorpjes. Na een aantal kilometers kom je langs Nonveveux. Dit dorpje is gelegen op een heuvel en grenst direct aan de bossen waar je mountainbiketochten starten of langs komen. Het kerkje langs het riviertje is erg mooi om te zien en is omringt door oude gebouwen. Je hebt het gevoel alsof je in een oud Frans dorpje bent aangekomen. Eenmaal voorbij het dorpje moet je een stukje lopen. Bij de Fonds de Quarreux is het werkelijk genieten. Neem je picknickmandje mee en ga lekker langs de rivier zitten. Hier liggen er meerdere rotsen in de rivier waar het water snel naar beneden stroomt. Het noemt zich dan een waterval, maar dat is het niet echt. Toch is het erg mooi en vooral in de zomer, wanneer de bloemen in de omgeving in bloei staan, is het zeker genieten. Langs de rivier is natuurlijk nog veel meer te zien en doen, ga gewoon op ontdekking met de fiets. Langs de rivieren is het vrij vlak dus gemakkelijk fietsen!

Nog meer hoogtepunten in de omgeving:
– Het wereldberoemde stadje Spa ligt op een steenworp afstand. Ga er eens een kijkje nemen en ontdek het stadje, bekend van onder andere de Formula 1 baan en de vele spa’s!
– Een dagje naar Luik is zeker mogelijk. Ga shoppen of ontdek de historie van de stad.
– Ga eens naar het Natuurpark Haute Fagnes-Eifel. Dit prachtige natuurgebied is ideaal voor vogelliefhebbers, natuurliefhebbers en een dagje rust is ook zeker fijn!
– Mountainbiken, raften, klimmen, vissen, racefietsen, wandelen en autorijden. Alles is mogelijk in de Ardennen. Alle informatie vind je ook in de boekjes in het Boshuisje.

En de winnaar is…..