Ontdek het zuiden van Lanzarote: Relaxia Lanzasur Club

In het zuiden van Lanzarote, in het schattige dorpje Playa Blanca, verbleven we in een van de prachtige hotels van Relaxia. In Relaxia Lanzasur Club wel te verstaan. Met de succesvolle All Inclusive formule is het een zeer goede keuze voor stellen, families maar ook voor mensen die alleen op vakantie gaan. We komen ze allemaal tegen in het ruim opgezette resort. Zo heb je eigenlijk niet het idee dat je in een enorm resort bent. Want met 230 kamers is er veel plek voor ons! We nemen je mee en vertellen je over de vele faciliteiten en activiteiten in het hotel. Daarnaast zullen we natuurlijk ook uitgebreid beschrijven hoe de dag er in het hotel uit ziet wat betreft eten en drinken. En natuurlijk mag een stukje informatie over de omgeving niet missen! Voor een geweldige vakantie nemen we je mee naar het driesterren resort “Relaxia Lanzasur Club”. En wat dacht je van het bijbehorende Aqualava Waterpark?

De kamers
Je kunt bij jouw boeking kiezen uit verschillende kamertypen. Deze kamers zijn over een groot complex verdeeld over laagbouw. Kleine bungalowcomplexjes met 4 kamers. Twee daarvan zitten direct aan elkaar vast. Onze kamer heeft een fijne woonkamer met een zitje, klein keukentje waar je wat kleins kunt klaar maken op de twee kookplaten, een magnetron en een televisie. Bovendien is er een koelkast en stond er bij aankomst een heerlijke fles Cava voor ons klaar. Er is een aparte slaapkamer met een fijn tweepersoonsbed en genoeg kastruimte. De badkamer is ruim met een aparte wastafel, toilet en een bad met douche. Buiten heb je een heerlijk zitje zodat je kunt genieten van het heerlijke weer op jouw eigen ligbedden. Of natuurlijk op een van de stoelen.

Het hotel
Het hotel telt dus 230 kamers. Deze zijn omringt door prachtige tuinen en in het midden van de kamers is het zwembad te vinden. Hier is een grote bar en kun je gedurende dag ook snacks halen. Zoals Hamburgers of een Hot Dog. Alle drankjes inclusief de cocktails zijn hier te verkrijgen. De speeltuin is ook om de hoek. Hier kunnen kinderen van de glijbaan glijden, schommelen of op de wip-wap. Er zijn drie zwembaden. Een kinderbad die verwarmd is. Daarnaast nog een groter zwembad wat ook verwarmd is. Hier zijn ook de activiteiten van het animatieteam die in het water afspelen. Het grootste zwembad is niet verwarmd. Dat is in de winter misschien wat koud. Rondom het zwembad zijn genoeg ligbedden zodat je niet mee hoeft te doen aan handdoekje leggen. Ben je op zoek naar meer privacy? Dan huur je toch een cabana. In de lobby is nog een bar waar je kunt genieten van de drankjes, ook in de avond. Daar vinden ook de shows in de avond plaats. Natuurlijk kunnen de kinderen de Minidisco hier niet missen. Het grote buffetrestaurant waar je kunt ontbijten, lunchen en dineren is ook in dit gebouw gevestigd. De receptie is ruim en het personeel is erg vriendelijk. Ze vertellen je alles over de omgeving en natuurlijk over het hotel. Buiten is er genoeg parkeerruimte voor jouw huurauto. Er is een supermarktje in het hotel voor handige spullen en wat te eten en drinken. Naast de supermarkt vinden we de speelhal. Hier staan pooltafels en wat speelautomaten. Oh en voor ik het vergeet, er is gratis draadloos internet door het hele hotel!

Hoe ziet de dag eruit?
In de ochtend is het ontbijt vanaf 08:00 tot 10:00. Mooi op tijd dus. Er is een rijkelijk gevuld buffet met verschillende soorten beleg. Kaas, ham, maar ook jam of zelfs Nutella. Een ruime keuze aan heerlijk vers fruit mag natuurlijk ook niet ontbreken. Een vers eitje wordt voor je klaar gemaakt. Maar ook verschillende omeletjes liggen er voor je klaar. Een Churro mag natuurlijk ook niet ontbreken. De lunch is van 12:30 tot 14:00. Hier ook showcooking waar vers vlees voor je wordt klaar gemaakt. En het buffet is echt goed gevuld met verschillende maaltijden. En elke dag is werkelijk anders. Dat geld ook voor het diner van 18:30 tot 21:00. Er zijn verschillende thema-avonden. Bijvoorbeeld Asiatisch waar je heerlijke Sushi kunt kiezen. Of Mexicaans met lekkere Burrito of Fajitas. Maar ook Spaanse dagen met heerlijke Canarische aardappels en lekker veel Alioli. Elke dag wat anders en altijd goed op temperatuur. Een heerlijk drankje erbij en je hebt een geweldige maaltijd. Tijdens alle maaltijden is er ook een kindermenu. Tussendoor kun je ook nog Snacks halen bij de Poolbar. Deze is open van 11:00-18:00 voor drinken en vanaf 12:00 voor de snacks. In de avond haal je wat te drinken bij de Lobby Bar van 18:00 tot 00:00. Daar is tevens de minidisco en eventuele entertainment in de avond. Gezellig!

Animatie en Sporten
Er is een fitnessruimte waar je goed kunt sporten. Er is moderne apparatuur aanwezig. Even rennen op de loopband of lekker warm fietsen voordat je de weg op gaat. Het animatieteam is de hele dag aanwezig en zorgt voor een leuke en gezellige dag. In de ochtend kun je meedoen met bijvoorbeeld boogschieten of met een luchtdrukpistool schieten. In de middag kun je bijvoorbeeld darten of meedoen met waterpolo. Voor de kinderen zijn ook de hele dag door activiteiten zodat zij zich niet hoeven te vervelen. Wat dacht je van een ouderwets spelletje sjoelen? Blijf je voor langere tijd? Dan kun je tegen betaling gebruik maken van de wasruimte.

Het Aqualava Water Park
Direct aangrenzend en toebehorend aan het hotel is het Aqualava Water Park. Het is een mooi en modern waterpark met verschillende glijbanen en zwembaden. Zo is er “Aqualava Beach”. Een mooi groot zwembad met zoutwater. En bovendien een echt golfslagbad. Om het uur gaan de golven “aan” en wordt je door de golven naar de waterkant geduwd. De Corsario Bay heeft glijbanen en de diepte van het water ingesteld op kinderen. Hier kunnen ze lekker rondwandelen op de speeltoestellen. Let wel op de Octopus, die gooit zo af en toe de volle emmer water over je heen. Voor de adrenalinezoekers onder ons is de Timan Fire. Vijf leuke glijbanen met enkele uitdagende bochten en wat spetterende avonturen. Als laatste is er nog de Magma River. Deze “rivier” kun je met een band bedwingen en kun je het beste zien als een wildwaterbaan. Door het hele park zijn genoeg ligbedden. Er is een restaurant waar je gebruik kunt maken van het buffet en drankjes met jouw All Inclusive. Let even goed op welk pakket je boekt bij het hotel en zorg dat het Water Park inclusief is bij jouw verblijf. Dan kun je er namelijk jouw gehele verblijf gratis naar binnen en gebruik maken van het eten en drinken.

Lekker uitgebreide informatie hè? Mocht je nou nog meer willen weten, of willen boeken, kijk dan op de website: https://www.relaxia.net/en/hoteles/relaxia-lanzasur-club. Daar zie je ook dat Relaxia nog meer hotels heeft!

Ontdek Playa Blanca
Vlakbij, op slechts vijf minuten lopen vanaf de ingang van het hotel, is Playa Flamingo. Een schitterend en heerlijk zandstrand die langzaam afloopt de zee in. Het is een prachtige baai met helderblauw water. Bovendien is er een boulevard met enkele supermarktjes en winkeltjes. Een stukje verder wandelen en je komt in de haven van Playa Blanca. Hier vertrekken de boten naar Fuerteventura en sta je aan het begin van het prachtige oude centrum. Een leuke boulevard langs zee met restaurantjes en cafés, maar ook een oud centrum met prachtige witte gebouwen en oude boetiekjes. Pas hier wel op voor de hoge golven die soms de boulevard op vliegen bij hoge golven en harde wind!

Aan de andere kant van Playa Blanca is de Marina Rubicon en de boulevard met de leuke restaurantjes. Hier kun je heerlijk wandelen of genieten van de markt (Op Zaterdag). De gezellige terrasjes en mooie havens zijn een lust voor het oog. Daarnaast kun je er ook heerlijk wandelen langs de boulevard, tot aan het centrum van Playa Blanca. Een tip voor een heerlijk dinertje is het restaurant La Taberna. Heerlijke vis, Canarische gerechten maar ook gewoon internationale gerechten. En daarnaast prachtig uitzicht op de haven! Even verder langs de boulevard is het Papagayo Winkelcentrum waar je kunt genieten van een drankje en live muziek bij de Jungle Bar. Een echte aanrader om hier even een drankje te doen en te genieten van de goede bands die hier optreden.

Vulkanen en nog meer vulkanen
Het Nationaal Park Timanfaya is centraal gelegen op Lanzarote en een van de bekendste gebieden van het eiland. Er waren zo’n driehonderd jaar geleden enkele enorme vulkaanuitbarstingen waaruit het park is ontstaan. Het is een zeer indrukwekkend gebied waar het naar zwavel en vuur ruikt. Dit is niet vreemd aangezien de aardkorst op sommige plekken maar twee meter dik is. En onder die twee meter is het aardoppervlak al wel meer dan 400 graden warm. Het park wordt ook wel Montana del Fuego genoemd. Dat is vuurbergen vertaald in het Nederlands. Wanneer je het park in wilt rijden, moet je allereerst de entree betalen. Dit is een klein bedrag en geeft je toegang tot alles wat in het park gebeurt. Allereerst moet je een stuk rijden alvorens bij het informatiecentrum te belanden. Onderweg kwamen we daar nog een onbekende vogel tegen, heel eenzaam en hij leek niet te vliegen. Het beest had wat weg van een Koereiger, wat het naar alle waarschijnlijkheid ook was. Je rijdt dwars door de woeste vulkanen en lavagrond, tot het punt waar je niet meer verder kunt; Islote de Hilario. Vanaf daar is het niet meer mogelijk met eigen auto verder te gaan, maar kun je met een bus mee om de vulkanen en grotten nog beter te bekijken. Deze slingerende weg is op enkele plaatsen zo smal, dat er maar net een bus doorheen kan.

Er wordt tijdens de busreis uitgelegd hoe het park is ontstaan en de werking van de vulkanen wordt beschreven. Ook horen we welke flora en fauna er voorkomt. Vooral Gieren zijn hier vaak gespot, wat komt door de droogte. Soms gaan we rakelings langs enkele rotspunten op, maar de chauffeurs rijden hier natuurlijk dagelijks, dus we voelen ons wel veilig. We rijden langs de afgronden van enkele kraters en kunnen daar naar binnen kijken. We zien dat deze kraters enorm zijn. De busrit komt weer bij het informatiecentrum uit en daar vervolgen we onze excursie. We worden meegenomen naar een plek vlak naast het restaurant. Daar zien we een groot gat in de grond van ongeveer twee meter diep. Een stukje verder op ligt wat hooi. Men pakt de hooi met een hark en stopt dit in de grond. Dit zorgt direct voor een reactie, want het hooi brandt meteen weg. Zo zie je dus hoe heet het al is op een diepte van slechts twee meter. Een stukje verder zit een stalen buis in de grond, twee meter de diepte in. De gids pakt een emmer water die hij in de buis gooit. Exact drie seconden daarna spuit het er met alle geweld uit, en zie je dus hoeveel kracht de warmte het water wel niet geeft.

dav

Het wijngebied van Lanzarote
Midden op het eiland, op zo’n tien kilometer van Puerto del Carmen vinden we La Geria. Dit is het wijngebied van Lanzarote. Maar niet zoals we kennen in bijvoorbeeld het Moezelgebied, waar de wijngaarden op de bergen staan. Hier woedt namelijk vrijwel elke dag een sterke wind waardoor de druivenplanten niet veilig zijn. Daar hebben ze natuurlijk wat voor bedacht. Want elke druivenplant staat in een kuiltje omringt door een idyllisch muurtje. Overal vinden we kleine boerderijen en oude trucks die de druiven vervoeren naar die kleine boerderijen. De wijnen zijn door heel de wereld bekend om zijn goede smaak. Dit komt door de lavaondergrond, die uitermate geschikt is voor landbouw en dus druiventeelt. De wijnen zijn bij de boerderijen te koop, en sommige boerderijen zijn toegankelijk. Deze boerderijen heten “Bodegas”. Eerst proeven en dan meenemen!

Bezoek de dierentuin: Rancho Texas Lanzarote Park
Op ongeveer een halfuurtje rijden van Playa Blanca ligt Rancho Texas Lanzarote Park. Een ruim opgezette dierentuin met vertier voor jong en oud. Je kunt gratis gebruik maken van een shuttlebus zodat je gemakkelijk bij de dierentuin kunt komen. Er is ook genoeg parkeerplaats en het is gemakkelijk te bereiken. Een ticket voor volwassenen kost €30 en voor kinderen vanaf 3 tot 12 jaar €22. Online kun je gemakkelijk reserveren maar ook bij het hotel kun je reserveringen maken. De rondwandeling door de dierentuin is heerlijk. Palmbomen en prachtige planten en natuurlijk de ruime verblijven voor de dieren. Vergeet niet een kijkje te nemen bij de Witte Tijgers. Deze zijn vrij uniek, albino tijgers. Maar ook de Komodovaraan mag er natuurlijk wezen. Deze unieke dieren hebben een mooi habitat in de dierentuin gekregen. Naast bijvoorbeeld krokodillen, verschillende apensoorten en reptielen vonden wij vooral de Noord-Amerikaanse Bizon erg indrukwekkend. Wat een groot beest zeg! De hele dag door zijn er verschillende shows die je natuurlijk bijgewoond moet hebben. Er is een papegaaienshow waar je kennis maakt met deze prachtige en slimme dieren. Maar ook een informatieve dolfijnenshow. Hier krijg je alle informatie over hoe deze dieren leven en wat ze wel niet kunnen. Vergeet niet met de dolfijnen op de foto te gaan aan het einde van de show. De show met roofvogels mag je ook niet missen. Want een vogels, wat een spanwijdte. Erg indrukwekkend en een genot voor het oog. Als laatste is er nog een zeeleeuwen show. Je kunt ook een interactie boeken met de zeeleeuwen. Je leert ze dan van dichtbij kennen. Voordat je bij de dolfijnenshow komt is er nog een exhibitie over de wereld en natuurverschijnselen. Zeker een bezoekje waard. Een leuke dierentuin die je zeker kunt bezoeken tijdens jouw vakantie op Lanzarote. Voor meer informatie ga je naar de website van de dierentuin: https://ranchotexaslanzarote.com/.

Fietsen bij Playa Blanca: MotoBike Lanzarote
Fan zoals ik ben ga ik natuurlijk het zuiden van het eiland op de racefiets ontdekken. Op zoek naar een goede huurfiets die niet te ver van Relaxia Lanzasur Club af ligt kom ik uit bij MotoBike Lanzarote. Naast motoren, scooters, gewone fietsen en mountainbikes verhuren zij ook racefietsen. Daar ga ik voor natuurlijk. Ik kies voor een Ghost racefiets afgemonteerd met Shimano. Een degelijke fiets die goed onderhouden is en klaar is voor enkele prachtige kilometers. De service is goed en wanneer je voor een langere periode huurt kun je zelfs terug gaan om de ketting te laten smeren. Voor meer informatie ga je naar: https://motobikelanzarote.com/en. Tijd om de fiets een flink te testen.

Femes en El Golfo
Het waait altijd goed op Lanzarote dus de eerste tip is om daar tijdens het plannen van je ritten goed rekening mee te houden. Aangezien het een windkracht 5 vanuit het Zuiden is, en ik helemaal in het Zuiden zit, zit er niks anders op dan eerst met de wind mee naar het Noorden te fietsen. Dat doe ik dan vlak en ik zit al snel op een gemiddelde van rond de 35. Langs de Zuidwest kust kom je als eerste aan bij de Salinas del Janubio. Een interessante plek. Hier wordt namelijk zout gewonnen. Er zijn gekleurde zout poelen en je ziet zelfs het gewonnen zout liggen. En op de achtergrond een prachtig zwart zandstrand met daarachter de Atlantische Oceaan. Hierna sla ik linksaf en ga ik langs de kust naar het Noordelijkere El Golfo. Onderweg prachtige rotsformaties langs de oceaan en een enorm zwart lavastrand. Eenmaal in El Golfo ga ik even kijken hoe het meertje er daar nog uit ziet. Vroeger was dit een enorm groen meer, inmiddels is het nog slechts een halve maan. Deze wordt echter beschermt waardoor die inmiddels alweer groter is geworden. Overigens gaat het een beetje op en af, maar is het nog niet enorm klimmen. Iets wat straks pas gaat gebeuren.

Ik vervolg mijn fietstocht naar het zuiden. Het gaat wat omhoog hier voordat ik in het dorpje Yaiza kom. Een perfecte plek voor een koffiestop. Let er wel op dat je daarna moet klimmen. En flink steil ook. De Col de Femes is een berg die je officieel niet met de fiets mag bedwingen. Maar iedereen doet het, dus ik ook. Overigens kwam ik nog Guardia Civil tegen die er ook niks van zeiden. Zij waren druk met snelheidscontroles. Afijn, de klim naar de top in Femes is verdeeld in twee stukken. Eerst het steile gedeelte, Las Casitas de Femes. Met anderhalve kilometer en 6,7 procent gemiddeld bedwing je 102 hoogtemeters. Daarna is het een stukje wat vlak en zelfs een stukje dalen, voordat je het laatste stukje naar Femes dient te klimmen. Dan begint de lange afdaling naar Playa Blanca. In het begin is het wat steil naar beneden (12% over een kilometer, dus vanaf die kant is de klim nog steiler en zwaar!). Ik heb wind tegen dus moet goed opletten onderweg. Maar het is zeker een prachtige afdaling waarbij je prachtig zicht hebt op het naburige Fuerteventura. Een prachtig ritje en met bijna 50 kilometer goed te doen.

Timanfaya en La Geria
Op een winderige dag en met een Zuidoostenwind kies ik ervoor om te gaan bikkelen naar het nationale park van Timanfaya. Bekend van de vulkanen. Tot aan Yaiza is het redelijk vlak en vervolgens vals plat naar het centrum van het gezellige stadje. In Yaiza sla je linksaf na een gezellig Café en dan begint de lekkere klim naar de top van de klim. Het gaat meer op dan af, maar het is geen geleidelijke klim. Het is ook niet heel steil onderweg en ik heb de wind zo goed als in de rug. Wel heb ik wat last van de Calima. Dat is een wind die saharazand het eiland op waait. Het is dus wat heiig in de lucht. Dat schijnt dus ook wat druk op de longen en conditie te geven. Afijn, eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht op alle vulkanen. De omgeving tijdens de klim lijkt overigens ook op een maanlandschap. Iets wat prachtig is en wat je eens moet hebben meegemaakt. Eenmaal boven is er eerst een korte maar snelle afdaling voordat ik weer door de prachtige natuur door rijd naar het dorpje Mancha Blanca, ideaal voor een koffiestop!

Daarna gaan we richting het zuiden en krijg ik het zwaar. Met de wind vol op het snuutje, ook nog eens klimmen. Het is wel een prachtige omgeving, maar ik geniet er weinig van. De wind zorgt ervoor dat ik volledige concentratie bij het fietsen heb. Eindelijk is deze weg ten einde en sla ik rechtsaf om door het wijngebied “La Geria” te gaan fietsen. Hier gaat het eerst nog wat op en af langs Bodegas en de eerder vermelde wijnvelden. Een schitterende omgeving. Bij de laatste Bodega ben je op het hoogste punt. Daarna volgt een afdaling waar je hoge snelheden kunt halen. Deze afdaling brengt je naar het dorpje Uga. En daar begint de klim naar Femes weer en vervolgens de afdaling naar Playa Blanca. Einde rit na bijna zestig kilometer!

Voor meer informatie over Relaxia Lanzasur Club en de andere hotels van Relaxia ga je naar: https://www.relaxia.net/en/. Voor informatie over het huren van een fiets ga je naar: https://motobikelanzarote.com/en.