Ontdek de Faeröer Eilanden

Een land waar iedereen misschien wel eens van gehoord heeft, maar waar maar weinig mensen geweest zijn. Sterker nog, iedereen die ik vertelde dat ik ernaartoe ga wist me niet te vertellen waar het precies ligt. Laat staan dat men er is geweest. Ik vlieg eerst met KLM naar Kopenhagen, hoofdstad van Denemarken. Vervolgens pak ik een vliegtuig van de nationale trots van de Faeröer Eilanden: Atlantic Airways. Tweemaal per dag vliegen zij vanaf Kopenhagen naar de Faeröer Eilanden. Het vliegveld ligt op het zuidelijk gelegen eiland Vágar nabij Sørvágur. Trouwens alvast mijn excuses, mochten ergens foutieve streepjes door de o of boven de a staan. Ben ik natuurlijk niet gewend. Ik ontdek het prachtige land met de huurauto en vanuit het Hilton Garden Inn Faroe Islands in een van de kleinste hoofdsteden ter wereld “Tórshavn”.  De eilanden hebben veel te bieden en natuurlijk heb ik niet de tijd gehad om alles te bezoeken en om veel wandelingen te doen. Maar ik heb wel veel van de hoogtepunten bezocht en ben dan ook na terugkomst nog steeds enthousiast over de Faeröer Eilanden!

Met Atlantic Airways doe ik er nog slechts 2 uurtjes over om vanuit de bewoonde wereld van Kopenhagen in een oase van natuur en rust te belanden: De Faeröer Eilanden. Atlantic Airways heeft moderne Airbus toestellen met speciale apparatuur om landen in dichte mist, harde wind en dramatisch slecht weer mogelijk te maken. Een vlucht valt dan ook zelden uit. Zo ook die van ons niet, die netjes op tijd arriveert op de luchthaven. Ik heb alleen handbagage en ben dan ook binnen drie minuten buiten. Snel de parkeerplaats zoeken. Ik huur een auto bij 26North. Ze werken voor onder andere Hertz, dus dat kan niet anders dan alleen maar goed zijn. Ik krijg een fijne Ford Fiesta mee die mij deze prachtige eilanden gaat laten zien.

Gásadalur
Ik heb de tip gekregen om vanaf de luchthaven eerst naar Gásadalur te rijden. Waarom? Omdat daar een prachtige waterval die je met een korte wandeling kunt bereiken. Allereerst kom ik langs het dorpje Bøur. Een prachtig dorpje met van die huisjes die je verwacht op de Faeröer Eilanden. Met van die daken waar gras op groeit. Ik vraag mezelf af hoe ze dat grasmaaien? Of zouden ze schapen laten grazen? Nee hoor, men maait het gras op het dak echt! Ik moet nog een stukje verder en na iedere bocht is er een prachtig uitzicht met kleine parkeerplaats zodat je zelf nog een fotomomentje in kunt lassen. Dan komt de tunnel. Een lange tunnel waar ik hoop niemand tegen te komen. Het is namelijk smal genoeg. Wanneer ik de tunnel uitrijd komt er weer een totaal nieuw beeld van de Faeröer Eilanden. Ik parkeer de auto naast een huisje in het dorp Gásadalur. Er zijn niet veel huisjes maar ik heb er een gevonden, en wel met “Grasdak”.

Een duidelijke parkeerplaats is aangelegd met een hutje waar een toilet en informatie over de omgeving te vinden is. Erg duidelijk allemaal en ondanks dat het zeker niet toeristisch is, wordt het voor de toeristen wel goed geregeld allemaal. Zo staat er ook duidelijk aangegeven hoe je bij het uitzichtpunt van waterval komt. Neem wel de regel in acht dat het ineens erg hard kan waaien en je zo uit evenwicht bent. Pas dus op met het dichtbij afgronden staan. Over een paadje wandel ik naar het uiteinde van een klif waar voorzichtig hekjes staan (Terwijl je naast het hekje gewoon naar beneden kunt storten). Een prachtige waterval stort hier de zee in met op de achtergrond een Tafelbergachtige berg en een dorpje, Gásadalur. Ik geniet even van de waterval en vervolgens wandel ik nog richting de waterval waar ik via bruggen over kliffen wandel en langs het riviertje die even later naar beneden stort loop. Wat een natuurschoon, en dan ben ik slechts een halfuurtje in Faeröer.

Op de route naar Tórshavn liggen nog enkele bezienswaardigheden. Ik rijd weer terug in de richting van het vliegveld en hebben onderweg nog prachtig uitzicht op de kliffen van Mykines, een eiland waar vele vogelsoorten broeden maar ook leven. Daarna het plaatsje Sørvágur die tweemaal of soms driemaal daags een vliegtuig over zien vliegen die op de verhoogde luchthaven landen. Er is een leuke haven en er zijn wat kleine overnachtingsmogelijkheden. Maar vooral het uitzicht over de fjord is adembenemend. Na de luchthaven rijd je een stukje langs Leitisvatn, het grootste meer van de Faeröer Eilanden wat ook wel Sørvágsvatn wordt genoemd. Het meer eindigt bovenop een klif aan de Atlantische Oceaan. Er is een wandelpad die langs het meer naar de kliffen gaat maar helaas is deze afgesloten omdat hij zo vaak gebruikt wordt dat er schade wordt aangericht. Iets verderop, in het dorpje is een wandelroute die wel begaanbaar is. Neem er wel een halve dag voor, maar het is zeker de moeite waard.

Sandavágur en door de tunnel!
Slechts enkele minuten verder rijden ligt Sandavágur. Dit dorpje heeft een leuke haven en is vooral bezienswaardig door het kerkje wat aan de oceaan ligt. Dit is ook een van de dorpjes waar je horeca vind! Het pas geopende Fiskastykkið is een ontbijt en lunchroom waar je heerlijke koffie kunt drinken of een lekkere lunch kunt nuttigen. Verse broodjes met verse lokale producten als kaas en gerookte zalm staan er op het menu. Maar ook Brownies en muffins zijn er regelmatig verkrijgbaar. Het is een beetje lastig te vinden zo aan het eind van het dorpje, maar zeker een fijne ervaring. Ik rijd verder en geniet nog steeds van de prachtige natuur voordat ik bij de tunnel kom die ons naar het volgende eiland gaat brengen. Je dient wel tol te betalen. Een aantal minuten later sta ik op Streymoy. Het eiland waar ook hoofdstad Tórshavn te vinden is. Laat ik daar maar heen rijden. Het wordt al donker en het is nog wel een stukje rijden.

Tórshavn
Eenmaal gesetteld in het Hilton Garden Inn Faroe Islands ga ik Tórshavn eens goed bekijken. Het is een korte wandeling naar de eerste bezienswaardigheid. Skansin is de oude vesting met tegenwoordig een vuurtoren en een aantal idyllische huisjes met grasdaken. Vanaf hier heb je ook een mooi uitzicht op de Oceaan en de hoofdstad. Vervolgens loop ik beneden langs de ferryterminal en de grote parkeerplaats langs het oude haventje waar nog enkele oude bootjes liggen. Daar begint ook het oudste gedeelte van de stad, Tinganes. Hier vindt je nog de oude rode huisjes met grasdaken. De oudste zijn zelfs meer dan vijfhonderd jaar oud. Kijk tussen de huisjes door richting de zee of richting de stad. Geniet van de prachtige huisjes en wandel uiteindelijk naar de kathedraal van Tórshavn.  Dit is de op een na oudste kerk in het land en met Bryggjubakki straat en Undir Bryggjubakka straat vormt het “het centrum” van de stad. In deze leuke huisjes aan de haven zijn enkele goede restaurants gevestigd. De prijzen zijn er natuurlijk veel hoger dan in Nederland maar het meeste moet natuurlijk ook geïmporteerd worden of wordt op duurzame wijze geproduceerd of gevangen. Toen ik door de haven liep was de visboer nog aanwezig. Hij had nog wat liggen en wat gedroogde vis hangen. Leuk om te zien ook. Tórshavn is een leuke stad met oude gebouwen en een gezellige cultuur. Kroegen, barretjes, een Ierse pub met Pub quiz en karaoke en nog veel meer. 

Kirkjubøur
Ik rijd de volgende ochtend nog een rondje over de eilanden en bezoeken nog wat hoogtepunten. Allereerst in het noorden van de eilandengroep bij Gjógv. Dit kleine dorpje is bekend vanwege de kliffen die langzaam het dorpje inlopen. Ideaal voor een wandeling. Als je over de eilanden rijdt kom je steeds andere dingen tegen. Prachtige natuur, leuke kleine dorpjes met vele huisjes met grasdaken en vrijstaande kerkjes. Ik rijd weer terug richting Tórshavn om het bekende en voor de Faeröer Eilanden belangrijke dorpje Kirkjubøur te bezoeken. In de middeleeuwen was het dorpje het middelpunt van de Faeröer Eilanden. Het was een bisschoppelijke plaats. De restanten van de Magnus Kathedraal zijn van de 13e -eeuwse kathedraal. Toen der tijd stonden er liefst 50 huizen. Tegenwoordig heeft het dorpje 80 inwoners en naast de ruïne van deze prachtige kathedraal ook nog een kerkje en een kleine haven. Vooral de huisjes met grasdaken en het uitzicht naar de naburige eilanden Hestur en Sandoy zijn prachtig. Hier zien we ook nog het oudste nog bewoonde houten huisje van de wereld uit de 11e eeuw. Met grasdak uiteraard!

Ik rijd een andere route terug richting de luchthaven dan op de heenweg. Zo zie ik toch nog meer van dit prachtige land. Tijdens de klim de bergen in heb ik nog een prachtig zicht op Tórshavn waar ik duidelijk zie dat het niet veel groter is dan mijn geboortedorp, Elst. En dat is dan de hoofdstad. Onderweg door de bergen rijd ik door glooiend landschap met af en toe uitstekende rotsen en ben ik omringt door bergen. Wanneer ik de bocht om rijd zie ik ineens een fjord met de industriële haven. Aan de andere kant zie ik een watervalletje waar ik even stop. Ineens sta ik weer oog in oog met een schaap. Die kom je hier namelijk regelmatig tegen (Misschien wel vaker dan mensen). Ik rijd ongeveer een halfuur op deze weg en kom helemaal niemand tegen. Behalve een schaap hier en daar. Bij de afslag Norðradalur sla ik af om te genieten van het uitzicht op het rotsachtige Koltur. Ik probeer nog een wandeling te maken over de rotsen maar het waait hard, veel te hard.

Een rondje Eysturoy
Op een prachtige dag trek ik er een halve dag op uit. Een prachtige dag op de Faeröer Eilanden is het al gauw. Als het droog is. Ik rijd door de nieuwe tunnel naar het eiland. De Eysturoyartunnilin is meer dan 11 kilometer lang en richting het eiland Eysturoy is een enorme rotonde met unieke verlichting. De enige rotonde in een tunnel ter wereld! Uniek dus. Ik rijd langs prachtige fjorden, kleine dorpjes en prachtige uitzichtpunten naar Gjógv. Deze plek staat vooral bekend om zijn enorme kloof die het dorp met de prachtige natuur scheidt. Aan de ene kant prachtige huisjes, aan de andere kant weilanden met schapen eindigend in hoge kliffen. In het dorpje is een klein cafeetje waar je wat kunt eten en drinken. Wanneer ik bij een uitzichtpunt sta valt mij nog iets op. Een bekende gast van de Faeröer Eilanden kom ik tegen.

De Puffin, of wel de Papegaaienduiker, is een welbekende gast van de eilanden. En ook hier op de kliffen kom ik er enkele tegen. Ik zie ze eerst niet. Maar met de zoomfunctie van mijn camera kijk ik iets beter naar de meeuwen. En plots zie ik deze vriendelijke en prachtige vogels van de kliffen naar de zee vliegen. Op open zee vangen zij vissen die ze weer terugbrengen aan land. Nog meer bekende vogels zijn de Jan van Gent en de Arctische meeuw. Maar nog veel meer vogels zijn op de eilanden te vinden.

Ik vervolg mijn tour en rijd vervolgens door naar Eiði. Vanaf daar volg ik de weg langs de fjorden richting Streymoy weer. Het eiland waar ook de hoofdstad Tórshavn te vinden is. Daar staat de prachtige weg naar Saksun op me te wachten. Een schitterende route over een te smalle weg naar een unieke en mooie locatie. Onderweg zie ik een groepje Ganzen grazen in het gras. De zon breekt af en toe door en ik zie weer hoe prachtig deze eilanden wel niet zijn. Eenmaal in Saksun wordt meteen duidelijk waarom deze plek zo geprezen wordt. Een schitterend kerkje staat op een plek met uitzicht op de oceaan en de enorme bergen in deze fjord. Het is de Saksunarkirkja die enorm fotogeniek is vanwege het dak van gras. Er is een oud museum en er zijn diverse wandelpaden. Een daarvan brengt je omhoog langs een waterval en een prachtig uitzicht. Mijn tijd op de eilanden zit er helaas op. Een prachtige en unieke reis waarbij ik de natuur en pracht van de eilanden heb mogen ontdekken. Een aanrader, voor iedereen.

Overnachten in Hilton Garden Inn Faroe Islands
In een land als de Faröer eilanden wil je ook overnachten op een unieke plek. Hilton Garden Inn Faroe Islands is zo’n plek. Een nieuw internationaal hotel met een uniek en modern design. En daarnaast nog eens van elke plek een prachtig uitzicht. Aan de rand van de hoofdstad Tórshavn vindt je luxe hotelkamers met allure. Bovendien zijn er faciliteiten die horen bij een luxe plek. Maar eerst het design. Een modern en prachtig gebouw met een lokaal tintje. Dat lokale tintje? Dat is het dak. Die is van gras, wat natuurlijk kenmerkend is voor de eilanden. Met de app kun je gemakkelijk van tevoren inchecken. Je krijgt op tijd jouw kamernummer zodat je ook met jouw mobiele telefoon de deur kunt openen. In de avond kun je heerlijk dineren in het restaurant. Je kunt er ook een lokaal biertje proberen.

In de ochtend wordt er in het restaurant een heerlijk ontbijt geserveerd. Al vanaf 06:00 kun je terecht. Ideaal als je bijvoorbeeld de vroege vlucht terug hebt. Het ontbijt bestaat uit verse lokale producten. De kamers zijn echt een lust voor het oog. De ruime kamer is ingedeeld met een grote opbergkast en een groot kingsize bed met een televisie. Ik zit op de derde verdieping en heb een prachtig uitzicht over de omgeving met weilanden, rotsen en de oceaan. Het bed is heerlijk zacht. De badkamer is geïntegreerd in de kamer. Een openslaande deur brengt je naar de douche. Het toilet zit ernaast en de wastafel staat in de kamer. Mocht je van warmte houden dan ben je niet op de juiste plek hier. Maar je kunt dan wel heerlijk genieten in de Hot Tubs. Deze kun je huren zodat je lekker kunt bijkomen van een prachtige dag! Voor meer informatie en boekingen ga je naar: https://www.hiltongardeninn.fo/  

Handige links:
Een auto huren bij 62North: https://www.62n.fo/carrental/en
Vlieg naar de eilanden met Atlantic Airways: https://www.atlanticairways.com/en/
Alles over de eilanden, met wandelgidsen en meer: https://www.visitfaroeislands.com/

Valet parkeren op Schiphol bij Dutch Parkingservice
Gemakkelijk en snel parkeren op Schiphol kan met de Valet parkeerservice van Dutch Parkingservice. Het boekingssysteem is gemakkelijk en je kunt op verschillende manieren betalen. Vervolgens krijg je een bevestiging die je meeneemt naar Schiphol. Ongeveer 30 minuten voor aankomst op de parking bel je zodat er iemand voor je klaar staat. De chauffeur staat netjes voor je klaar, noteert de kilometerstand en parkeert je auto op het afgesloten parkeerterrein. Na aankomst bel je en staat de vriendelijke chauffeur weer op je te wachten op de afgesproken plaats. Naast een goede service en snel bereik kun je ook van Dutch Parkingservice op aan. Bovendien is de prijs erg gunstig. Duidelijk en een directe service, boek snel jouw positieve Valet parkeerplaats op https://www.dutchparkingservice.nl/.