Fietsend genieten van Terschelling

De vakantie ziet er in het jaar 2020 natuurlijk heel anders uit. Reizen naar het buitenland was een tijdje niet mogelijk en dus kwamen we op het idee om af te reizen naar onze geliefde Waddeneilanden. Terschelling om precies te zijn. We verblijven in een ruim appartement in Résidence Terschelling en genieten een weekje van het Ibiza van Nederland. Althans, zo noem ik het maar. Vanwege de Corona was het erg rustig op het eiland. Terwijl de boot eigenlijk helemaal vol zat. Afijn, mondkapjes gekocht (niet voor de hond) en met de auto naar Harlingen. Daar de boot op om vervolgens met onze auto naar Résidence Terschelling te rijden. Eenmaal daar aangekomen gaan we lekker relaxen, huren we elektrische fietsen bij Zeelen en gaan we het eiland ontdekken. Oh ja, ik heb mijn racefiets ook nog mee. Paar rondjes Terschelling met de racefiets is natuurlijk ook leuk!

Verblijven in Résidence Terschelling Wellness Waddenresort
Onbezorgd genieten op een perfecte locatie in het midden van het prachtige Terschelling? Kies dan voor Résidence Terschelling. Gelegen op ongeveer een kilometer van het dorpje Midsland en op slechts een klein kwartier rijden van de veerhaven is het een resort met vele faciliteiten en accommodaties. Bovendien is het vlakbij leuke restaurants en nabij het strand van Midsland Noord. Er is een ruime keuze aan verschillende accommodaties voor van 2 personen tot liefst 10 personen. De appartementen zijn gevestigd in een groot pand waardoor het de titel Residentie heeft. Ons zespersoons appartement is ruim ingericht met een luxe woonkamer met loungebank en een eettafel. Daarnaast een open keuken met alles wat je nodig hebt. Waaronder Nespresso automaat, oven en een vaatwasser. Daarnaast zijn er drie ruime slaapkamers met fijne bedden. De badkamer is ook ruim ingericht met dubbele wastafel, een aparte douche en bad. Toilet is een aparte ruimte en op ons ruime terras staat een tafel en stoelen. In ons appartement mag onze hond gelukkig mee. Let er op dat op het hele terrein barbecue en gourmetten verboden is in verband met de brandveiligheid. Tevens kan ieder appartement anders zijn vanwege verschillende eigenaren.

Naast prachtige appartementen is er ook nog genoeg te doen. Zo is er een grote tuin met speeltuin waar je lekker kunt rondwandelen, uitrusten of met de kinderen kunt spelen. Er is een grote schommel en een speelattractie in de vorm van een boot. Natuurlijk mag het verwarmde binnenbad ook niet ontbreken. Een lekker zwembad waar je even kunt genieten en wat baantjes kunt zwemmen. De jacuzzi is natuurlijk ook aanwezig bij deze wellness. Net als het heerlijke Turkse stoombad of de Finse opgietsauna. Lekker relaxen en natuurlijk erg fijn mocht het weer wat minder zijn. Voor de kids is er een speciaal peuterbad. Na hetgenot van de wellness kan je even heerlijk tot rust komen in de relaxruimte. Daarna kun je nog even uitrusten in de comfortabele lounge die ingericht is als huiskamer. En mocht je fit willen blijven tijdens de vakantie dan is de volledig ingerichte fitnessruimte echt iets voor jou. En mocht er wat anders zijn of je informatie willen over het eiland, bij de vriendelijke en servicegerichte receptie weten ze alles! Kortom, verblijf in een prachtig appartement met vele faciliteiten. En je kunt ook nog gebruik maken van de ontbijtservice: verse broodjes bestellen! Voor meer informatie en boekingen ga je naar: https://www.residenceterschelling.nl/.

Huur een fiets bij Zeelen Fietsverhuur Terschelling en ontdek het eiland
Met een hond en een zwangere vrouw is het voor ons beter om een elektrische fiets te huren. Makkelijker voor haar om rond het eiland te fietsen en makkelijker voor mij met een bolderkar erachter om onze Labrador van ruim 30 kilo mee te vervoeren. Een geluk is dat je bij Zeelen keuze hebt uit verschillende fietsen van Gazelle. Waaronder gewone fietsen met 7 versnellingen of hybride fietsen. Ook het huren van een mountainbike of offroad Fatbike is mogelijk. Natuurlijk kun je ook een elektrische bakfiets huren. Wij kiezen voor de fietsen die ik nog niet heb gemeld, elektrische fietsen beschikbaar voor dames en heren. Deze elektrische fietsen komen met een volgeladen accu en een oplader. De fietsen zijn netjes, schoon en mechanisch perfect in orde. We huren er nog een kar voor de hond bij zodat die ook kan meegenieten met onze fietstochtjes. Maar er zijn nog meer accessoires, waaronder een kidcar en kinderstoeltjes die je kunt huren. Daarnaast krijg je bij Zeelen een perfecte service en goede assistentie als er wat mis is. Huur een fiets op Terschelling (of op Vlieland) en haal deze af bij de verschillende locaties of laat deze bezorgen bij de accommodatie. Tegenover Résidence Terschelling zit overigens een van de locaties van Zeelen! Handig toch? Voor meer informatie of boekingen ga naar: https://zeelenfiets.nl/.

Fietsen naar West-Terschelling
Met de fiets door de duinen ben je eigenlijk snel in West Terschelling. Door de duinen vlak langs het strand met enkele tussenstops. Waaronder eentje die ik er graag wil uitlichten. De Bessenschuur. De bessen zijn namelijk belangrijk voor de historie van het eiland. Terschelling is natuurlijk de bakermat van de Cranberries nadat deze aangespoeld waren na een schipbreuk. Je vind in de bessenschuur een tentoonstelling over honderd jaar Cranberries op het eiland. Je komt er alles over te weten. Bovendien kun je er alles met Cranberries proeven. Cheesecake met cranberries en cranberry sap zijn echt slechts enkele voorbeelden. Heen heerlijke Cranberry Thee erbij en je hebt de perfect stop gehad. Door naar West Terschelling. Daar gaan we uiteten maar eerst even wat winkeltjes af. Naast wat kledingzaken zijn er ook leuke boetiekjes met leuke eilandspullen en souvenirs. Veel van die spullen hebben natuurlijk ook te maken met Cranberries. Cranberry likeur, olijf olie en ga zo maar door.

De haven van West Terschelling is bezienswaardig omdat dit de enige haven is in Nederland die in een natuurlijke baai ligt. Je kunt er langs de boulevard wandelen en oude bootjes, jachten en kotters bekijken. Natuurlijk loop je daarna door de winkelstraat naar boven en loop je direct tegen de Brandaris op. Deze vuurtoren staat op het pleintje in het centrum van West Terschelling. Een unieke vuurtoren die niet direct in de haven staat maar eigenlijk in het dorp. In de haven komt natuurlijk dagelijks verse vis binnen. Vele restaurants kopen die vis en je kunt dan ook heerlijk verse vis eten op Terschelling. In het restaurant “Brasserie Brandaris” kan dat bij uitstek. Het restaurant is bovendien leuk ingericht met jutters accessoires. Het is ook gemakkelijk te vinden, zoals de naam al zegt is deze vlakbij de vuurtoren de Brandaris! Het uitzichtpunt bij het Seinhuisje mag je ook niet missen. Dit is het hoogste punt van het eiland en je hebt een prachtig uitzicht over West Terschelling. Bij goed weer over het hele eiland en kun je zelfs Vlieland zien!

Fietsen langs de dorpen en over de Dijk terug
We fietsen helemaal naar Oosterend. Onderweg bezoeken we de dorpjes en bekijken we de hoogtepunten. Eerst komen we natuurlijk door Midsland. Daar verblijven we natuurlijk vlakbij dus we hebben er een aantal terrasjes gehad. Vlakbij Résidence Terschelling is overigens een heerlijk Mexicaans Restaurant Terschelling met diezelfde naam. Prima Mexicaans eten, drankjes. Probeer vooral eens de Cactussoep. In Midsland staat middenin het dorp een prachtig kerkje en de straatjes zijn gevuld met enkele boetiekjes en terrasjes. We gaan door naar Formerum waar we bij de molen terecht komen. Dit is de koffiemolen waar je ook jouw midgetgolf talent kunt laten zien. Verder is er een grote Jumbo supermarkt en zijn er enkele terrasjes waar je pauze kunt houden. Het Wrakkenmuseum is ook een leuk uitje en beroemd in formerum.

Wanneer we vanuit Formerum verder naar het oosten en komen we door Lies. Daar zijn vooral veel vakantiehuisjes, een supermarkt en wat leuke terrasjes waar je even kunt bijkomen. Dan door naar Hoorn. Daar wel even een terrasje pakken en onderweg kom je nog langs leuke weilandjes. Een aanrader is om vanuit Hoorn door het bos naar het strand te rijden. Je komt dan door een prachtig bos waar je kunt wandelen. Ook is er nog een meertje waar je prachtig uitzicht hebt. Vervolgens kun je weer verder door richting Oosterend. Het laatste dorpje van Terschelling voordat de natuur begint. Hier kun je helemaal doorfietsen langs de duinen door de natuur richting het boswachtershuisje. Aan het strand bij Oosterend is de leuke strandtent “Heartbreak Hotel”. Hier zijn de beste burgers van het eiland te krijgen in een op Elvis gebaseerd restaurant. Erg leuk en zeker de moeite waard. Langs de dijk rijden we terug. Aan de Waddenzee kant natuurlijk. Even UNESCO werelderfgoed spotten. Schaapjes wandelen op de dijk, maar ook over het fietspad. Kijk dus goed uit.

Strand
Natuurlijk is het gehele Noordelijke gedeelte van het eiland gevuld met strand. Het zogenaamde Noordzeestrand heeft natuurlijk een prachtig duingebied tussen de dorpen en het strand. In de duinen kun je lekker wandelen. Bovendien kun je onder andere schapen, koeien en verschillende vogels spotten. Als vogelspotter kun je echt jouw hart ophalen. Bij de receptie van Résidence Terschelling kun je een poster krijgen met de verschillende aanwezige vogels. Die kun je dan mooi afvinken! Het strand zelf is mooi uitgestrekt. We hebben een paar avonden heerlijk in de duinen gepicknickt en wat gedronken tijdens zonsondergang. En voor onze hond is het helemaal een walhalla. Honden mogen namelijk, mits gehoorzaam, altijd los op het strand. Lekker zwemmen en zout water drinken dus! Dat laatste was natuurlijk minder lekker, maar dat bleek pas achteraf!

Honden mogen op het strand op Terschelling loslopen

Met de racefiets
Natuurlijk neem ik ook mijn racefiets mee naar Terschelling. Eens kijken of het wat is. Met een klein scala aan geasfalteerde wegen en een groot aantal aan onverharde fietspaden met van die schelpen was het misschien beter geweest een Mountainbike of een gravel fiets mee te nemen. Maar met de racefiets kom ik er ook wel. Ik heb een aantal routes gemaakt die grootendeels over de geasfalteerde wegen of fietspaden gaan en dat bevalt goed. Zeker omdat de dijk ook 14 kilometer lang geasfalteerd is maak ik gemiddeld 40 kilometer per rondje. Ik zorg dat ik altijd de wind mee heb op de dijk dus rijd ik binnendoor tussen de duinen en langs de dorpjes naar Oostereind. Meestal was er een oostenwind. Met een gemiddelde van 36km/h over de 14 kilometer komt mijn gemiddelde al de vier tochten boven de 30 uit. De schelppaden zijn lastig maar prima te doen op de racefiets. Op de dijk kom ik vaak net niet in botsing met de schapen die wat raar op kijken. Een racefiets en dan ook nog zo vroeg. In West Terschelling kan ik mijn klimbenen even gebruiken. Hier zijn wat kleine klimmetjes. En het segment op Strava tussen Midsland Noord en Résidence Terschelling is van mij! Een KOM. Fijn Zo Wahoo Elemnt Roam waar ik de segmenten kan volgen!

Wil jij nog meer informatie over alles wat er op Terschelling te doen is? Check dan de website van de VVV Terschelling.