Tofino: Het ruige Vancouver Island

We reizen voor de tweede keer in ons bestaan af naar de regio Tofino. Op een aardige afstand van de haven in Nanaimo, zo’n 3 uur rijden, is het nog een behoorlijke rit richting de prachtige omgeving. Het is een van de mooiste plekken waar ik ben geweest. Wat betreft natuur dan. We gaan enkele wandelingen rondom Tofino en Ucluelet maken. Alleen de namen trekken ons al aan. De wandelingen gaan door de natuur, door een regenwoud en langs de “Pacific Ocean”. De Grote Oceaan in het Nederlands. Ook de prachtige stranden ontdekken we per strandfiets. Want die mag je ook niet missen. De natuur is hier prachtig en de dorpjes Tofino en Ucluelet zijn afgelegen en gezellig. Culinair kom je hier ook aan je trekken. We vliegen met een watervliegtuig over de eilandjes en de stranden en gaan met een boot op Bear Watching tour. Een prachtige bestemming waar je als natuurliefhebber zeker eens heen moet.

Bereikbaarheid: BC Ferries
Het is best een uitdaging om richting Tofino te reizen. Wij vlogen eerst naar Vancouver. Dat is natuurlijk al elf uur vliegen. Daarna een auto huren en richting de haven van Horseshoe Bay of Tsawwassen. Daar vertrekt de boot naar Vancouver Island. Met comfortabele boten varen ze meerdere keren per dag naar verschillende plekken op Vancouver Island. Zo kun je dus een tijd kiezen die voor jou goed uitkomt. Vanaf Victoria is het ruim 4,5 uur rijden naar Tofino en vanuit Nanaimo is het ongeveer 3 uur rijden. Tijdens de overtocht heb je de mogelijkheid om de auto te verlaten en op het dek te genieten van de prachtige omgeving. We zien diverse groepjes dolfijnen en een bultrug onderweg. De verschillende eilandjes en in de verte Vancouver zijn ook prachtig om te zien dus je hoeft jezelf niet te vervelen tijdens de overtocht die tussen de anderhalf en tweeënhalf uur duurt. Voor meer informatie over de overtochten van BC Ferries: https://www.bcferries.com/.

Gezellig overnachten in het Tofino Hostel
Gelegen op een prachtige locatie aan de grote oceaan vinden we het HI-Tofino Whalers on the Point Guesthouse. Dit is een uniek hostel wat vanuit de centrale ruimte een prachtig uitzicht heeft op “Clayoquot Sound”. De receptie is gezellig ingericht. Je krijgt er alle informatie over jouw verblijf en kunt er ook handdoeken halen. In de prachtige kamer staan tafels en stoelen waar je een hapje en een drankje kunt doen. Met prachtig uitzicht uiteraard, ook op de zonsondergang. In de keuken kun je eten en drinken bewaren (in de koelkast). Je kunt er ook maaltijden klaar maken of gewoon gezellig kletsen. De gezellige sfeer, de prachtige locatie en de fijne bedden maken het tot een fantastisch Hostel. Wat natuurlijk al snel duidelijk werd toen men vele prijzen won. Daaronder valt: “1 Hostel of the Year – HI North American Medium Hostel Awards”. De kamers zijn netjes ingedeeld. De bedden zijn fijn en er zijn genoeg stopcontacten aanwezig. De badkamers zijn schoon en er zijn fijne douches. Zeker een mooie plek waar we nog graag eens terug keren! Het ontmoeten van andere mensen staat voorop. Budget overnachten in een dure vakantieplaats, bij Tofino Hostel kan het. Meer informatie en boekingen op: http://www.tofinohostel.com/.

Het schitterende uitzicht van de centrale lounge

Enorme bomen onderweg
Wanneer je vanuit Nanaimo de binnenlanden in rijd kom je alleen nog maar natuur tegen. En omdat het zo’n lange rit wordt is het misschien leuk om onderweg een paar keer te stoppen. En dat kan op enkele prachtige plekken. Richting Port Alberni komen we eerst langs Cathedral Grove. Onderdeel van het MacMillan Provincial Park. Tijd voor een wandeling! Door het bos wandelen we langs enorme Douglas Fir bomen. Deze brede en hoge bomen zijn werkelijk een lust voor het oog van de natuurliefhebber. Sommige van deze bomen zijn meer dan 100 jaar oud! De wandeling duurt ongeveer een half uurtje. Je ziet dan niet alleen enorme bomen maar ook verlaten paadjes en een meertje dat omringt is door bergen.

Springende Zalmen en…. Beren?
Net voorbij het dorpje Port Alberni staat een bordje “Stamp River Provincial Park”. Af slaan! En de route naar het park volgen. Parkeer je auto op de parkeerplaats en wandel even rond. Het park omvat de rivier en de oevers daarvan. Maar al gauw wordt duidelijk waarom je hier moet zijn. De jaarlijkse Zalm Run! Vanaf verschillende platformen heb je uitzicht op dit fenomeen. Zalmen springend door de waterval tegen de stroming in. Soms zie je ze echt vliegen. Er komen hier veel verschillende zalmen voor en deze leggen de route af tussen eind augustus en begin december. Soms vliegen ze echt de lucht in. Prachtig om te zien. Er is een heel systeem aangelegd om dit voor de zalm makkelijker te maken. Deze periode moet je wel even op je hoede zijn. Op een gegeven moment stonden we rustig te kijken naar de rivier toen een meter of 10 achter ons ineens een Zwarte Beer stond. Deze vinden de zalm ook erg lekker dus pas op voor de aanwezigheid van deze eveneens prachtige dieren! Onderweg richting Tofino zijn nog wat stops mogelijk waar je uitzicht hebt op de bergen, natuur en meren.

Zoek de Zalm

Prachtige wandelingen
Tussen Ucluelet en Tofino zijn enkele prachtige wandelingen aangelegd. In de twee reizen naar Tofino en Ucluelet wandelden we heel wat af. Wij hebben dus een goed beeld van de mooiste wandelingen. Een van de mooiste is die in het zuiden van Ucluelet. De Wild Pacific Trail. En dan met stip op één de Lighthouse trail. Deze wandelden we twee keer. De eerste keer toen we de omgeving bezochten in 2012, en nu weer. De start is op de parkeerplaats. Daar wandel je door het bos langs kliffen richting de vuurtoren. Eenmaal bij deze vuurtoren staan we ineens oog in oog met een hertje. En in de hoge bomen rondom ons zitten verschillende Zeearenden verstopt die ons in de gaten houden. Deze prachtige grote adelaars zijn hier kind aan huis. In de hele omgeving zijn er honderden te vinden. We wandelen ook nog een stukje langs de kust waar we zeesterren zien en wederom uitzicht hebben op de grote oceaan. Helaas deze keer geen beren tegen gekomen.

De Rainforest trail is de volgende. Deze mag je echt niet missen. Het is namelijk een wandeling over houten vlonders en trappen door het regenwoud. Hoe gaaf is het dan dat het lekker stortregent. Dat geluk hadden wij! De trail is maar 2 kilometer lang maar wel met 731 treden best pittig. Zorg dus voor goede schoenen. Prachtig om de bomen en met mos bedekte takken te zien. De wandeling bestaat uit twee routes aan beide zijden van de weg. Je kunt er dus voor kiezen om een van de routes te wandelen. Maar ik raad beiden aan. Een eindje verderop kun je nog een korte wandeling maken naar Radar Hill. Deze heuvel heeft een prachtig uitzicht over de oceaan en de prachtige omliggende natuur. Bergen, bossen en zee. Alles is hier te vinden. Tussen Ucluelet en Tofino zijn nog veel meer hikes te doen. Zo ook over stranden. Die wandelingen sloegen we echter over, we gingen per fiets.

Fiets huren bij Tof Cycles en ontdek de stranden
Marc Vezina is een bekend gezicht in Tofino: Hij verhuurd fietsen. Er zijn verschillende soorten fietsen te huur. Wij kozen voor een fiets waar we ook het strand mee op mogen! De fietsen worden netjes bezorgd bij het Tofino Hostel waardoor we meteen konden starten. We kregen een kaart met fietspaden en Marc geeft meteen een aantal tips. Waar kunnen we het strand op bijvoorbeeld. Het is erg leuk om de mooie stranden op deze manier te zien. We fietsen eerst over het fietspad en komen na een kleine tocht bij Mackenzie Beach. Hier fietsen we langs de bossen over het zand en gaat de zon langzaam onder. Prachtig gezicht. Uiteraard duurt dat nog even dus fietsen we naar het volgende strand: Chesterman Beach. Over houten boomstronken die over het strand liggen en langs nog stromende beekjes is het geinig fietsen hier. We houden echter wel tempo erin! We eindigen met een fietstocht over het lange strand van Cox Beach. Hier zijn mensen aan het Barbecueën en gezinnen met de hond aan het wandelen. Ook een prachtig strand. Huur je fiets via Tof Cycles: http://www.tofcycles.com/.

Beren spotten met Westcoast Aquatic Safaris
Waar je zeker aan moet denken als je in Tofino bent. Beren spotten. Dat is hier tussen eind maart en begin november zeker aan te raden. We boeken een tour en melden ons op tijd bij Westcoast Aquatic Safaris in Tofino. Hier krijgen we een veiligheidsinstructie en een vest. Daarna wandelen we de knusse haven in en aan het eind van de vlonder licht de boot waar we mee gaan. We zijn met slechts een klein groepje. Dat maakt het erg gezellig en bovendien persoonlijk. De gidsen maken een gezellig praatje. We varen het eerste gedeelte over de rustige zee langs prachtige kleine eilandjes vol met bomen. Ineens zien we op een klein eilandje een berenfamilie. Moeders met 2 kleintjes. Prachtig om te zien en we zijn er niet eens heel ver vanaf. Vraag blijft natuurlijk hoe deze drie beren op het eilandje komen. Ze zwemmen gewoon lekker rond. In deze omgeving wonen zo’n 30.000 beren. Soms wandelen ze zo het dorp binnen. Nu kijken we rustig van een afstandje en legt de gids al fluisterend uit hoe de beren leven en dat ze krab halen uit de rotsen waar ze vrolijk rond wandelen. Tussendoor ook nog even de bomen goed in de gaten houden. Er zitten hier en daar zeker adelaars. Deze prachtige beesten worden natuurlijk ook als hoogtepunt van de tour aangemerkt.

Maar aangezien het spotten van beren het originele doel van deze excursie is varen we nadat de beren in de bossen zijn verdwenen weer verder. Op zoek naar nog meer beren. Er zijn er ten slotte heel veel. En ja hoor, we zien er net een het eiland op klimmen na een zwemtocht. Deze beer is groter. Een mannetje. Alleen en op zoek naar wat lekkers. Het is indrukwekkend om deze dieren van dichtbij in een prachtige omgeving te zien rondtrekken. Er komen na een tijdje wel meer boten deze kant op. In de boom kijkt een adelaar of de beer nog restjes over laat. Overigens heb je ook nog kans om zeeleeuwen, zeehonden, visarenden en soms zelfs wolven te zien. Naast deze tours organiseren ze ook andere boottochten. Zoo ook een tocht op zoek naar walvissen. Er leven enorm veel verschillende soorten walvissen waaronder ook Orka’s en Grijze Walvissen. Voor meer informatie over deze tours en boekingen kijk je op: https://www.whalesafaris.com/.

Aanradertje: Vlieg met een watervliegtuig van Tofino Air
Op loopafstand van het Tofino Hostel is een pier de zee in. Hier vertrekken de watervliegtuigen van Tofino Air. Een unieke belevenis en een manier om de prachtige natuur en omgeving op originele manier te bekijken. Bij het inchecken moet je opgeven hoe zwaar je bent in verband met de verdeling in het vliegtuig. De piloot neemt iedereen mee en genieten maar! Met geluk zit je zelfs naast de piloot! Het gaat allemaal erg snel en voor je het weet springt de piloot in het vliegtuig, start deze de motor en vaar je richting de startplek. Deze vliegtuigjes hebben een korte startbaan nodig dus je bent zo in de lucht. We vliegen eerst over de eilandjes rondom Tofino en na een aantal minuten vliegen we richting Long Beach. Daar zien we ook het vliegveld van Tofino. We vliegen parallel langs het strand en zien nog een stuntvliegtuigje passeren. Het is geweldig om de brede en mooie stranden vanuit de lucht te zien. Vlak voordat we landen zien we nog wat zeeleeuwen op rotsen zitten. Soms spotten ze zelfs walvissen vanuit het vliegtuig. Wat een belevenis. Meer informatie en boekingen zie je op: http://www.tofinoair.ca/.

Tips over Tofino
– Bezoek het House of Himitswa en ontdek het leven van de inheemse bevolking.
– Wandel door het dorpje en zie de knusse gebouwen en boulevard langs de kleine havens.
– Lekker internationaal eten kun je bij Wolf in the Fog. Fijne gerechten en zelfs Israëlische Shakshouka.
– Verse vis en lokale gerechten bij The Shooner restaurant. Wel wat duurder maar heerlijk!
– Gek van surfen? De stranden ten zuiden van Tofino zijn wereldberoemd!
Meer informatie over Tofino (Toeristisch Verkeersbureau): https://tourismtofino.com/.