Een van de straatjes die richting het plein gaan

Stedentrip naar Krakau

Een stedentrip naar Krakau is tegenwoordig erg populair. Niet voor niets vliegen alle maatschappijen die op Eindhoven Airport vliegen naar de stad in het zuiden van Polen. De stad is dus erg gemakkelijk bereikbaar, trouwens ook vanaf Amsterdam. Maar er is meer dan alleen Krakau in deze omgeving. Zo bezoeken we Auschwitz-Birkenau. Een emotionele wandeling door beide gedeelten van het concentratiekamp laat je kennis maken met de gruwelen die hier hebben plaats gevonden. Daarna natuurlijk tijd voor een hapje en een drankje in het gezellige Krakau om een beetje van de negatieve sfeer af te komen. We bezoeken ook de zoutmijn van Wieliczka. Een indrukwekkende mijn waar we tijdens een rondleiding erg van genieten. Verblijven doen we in het fijne Hotel Maksymilian vlakbij het oude stadscentrum. Een ideaal punt om Krakau en de omgeving te verkennen!

Overnachten in Hotel Maksymilian
Gelegen op slechts enkele minuten wandelen van het oude stadsplein verblijven wij in Hotel Maksymilian. De ideale plek voor een stedentrip naar Krakau. Het driesterren hotel is gemakkelijk te bereiken vanaf de luchthaven. Met de auto, de bus of gewoon met een taxi. Parkeren kan vlakbij het hotel. Wanneer je het hotel binnenloopt wandel je via een poort naar een schitterende binnenplaats. In de zomer is dit een gezellig terras. Bij de receptie check je in en krijg je de sleutels van de kamer. De receptie is 24 uur beschikbaar. De kamers zijn netjes ingericht. We hebben een fijn tweepersoonsbed in een ruime kamer. De kamer heeft ook een zitje en een handig bureau. De badkamers zijn netjes ingericht met een douche cabine en een wastafel. Daarnaast is ook het toilet op de badkamer aanwezig. Sommige kamers hebben uitzicht op de stad. Er zijn verschillende kamertypen en op de website kun je een kamer kiezen.

De voorkant van het hotel

Elke ochtend wordt er een vers ontbijt geserveerd. Er zijn verse broodjes en soms lekkere Poolse lekkernijen zoals gerookte vis. Het ontbijt vindt plaats in een leuke kelder onder het hotel. Het geeft een beetje een gezellig en middeleeuws gevoel. Het ontbijt is altijd bij de kamerprijs inbegrepen. Het hotel heeft ook nog een eigen restaurant en bar. Hier kun je lekker eten en in de avond nog even gezellig wat drinken en een kaartje leggen. Het hotel heeft roomservice, gratis Wi-Fi en een shuttleservice naar het vliegveld. Daarnaast kunnen zij ook allemaal excursies voor je boeken. De vriendelijke medewerkers helpen je graag verder tijdens je verblijf. Het hotel heeft ook een zuster-hotel in Krakau. Hotel Maximum heeft leuke en moderne kamers in een prachtig oud pand. Hotel Maximum is tevens een driesterren hotel. Voor meer informatie en afbeeldingen kijk je op de website https://www.hotelmaximum.pl/. Wij sliepen in Hotel Maksymilian en dat was natuurlijk ook prachtig. Kijk voor meer informatie of boekingen op: https://hotelmaksymilian.pl/.

Historisch Krakau
Het centrum van de stad heeft zoals bekend vele oorlogen ongeschonden doorstaan en kent daarom een rijke geschiedenis. Eigenlijk is het een wonder dat de stad nog geheel ongeschonden is gezien tweeduizend jaar geleden. Middenin de oude stad vindt je een plein van 200 bij 200 meter met de naam Rynek Główny, wat Grote markt betekend. Het is, naar mijn mening, een van de mooiste marktpleinen van Europa, zo niet de wereld. Aan de vier zijden komen telkens drie straten samen. Deze straten komen weer uit bij de zo goed als intacte stadsmuren. De middelste leiden je naar een stadspoort, er zijn dus vier stadspoorten. Het mooie is dat alle straten evenredig lopen. Op het marktplein staan enkele prachtige gebouwen.

Een van de straatjes die richting het plein gaan

Aan de rand van het marktplein vind je de Mariakerk. Deze gotische kerk is van buiten schitterend, maar ook van binnen niet te missen. Het prachtige interieur is zeer gedetailleerd en niet in woorden over te brengen. Naast liefst 26 barokke altaren waarvan het hoogaltaar van Veit Stoss het hoogtepunt is. Daarnaast zijn er twee torens, waarvan de hoogste de mooiste is. Liefst 81 meter pronkt hij over het marktplein. Vanuit een van de torens wordt sinds de 14e eeuw elk uur een korte melodie geblazen, de Hejnał. De raadhuis toren mag er ook weten. Deze grenst aan de Lakenhal. Ook is er nog een mooi torentje en een kerk van Sint-Adalbert. In de Lakenhal vind je enkele leuke souvenirwinkels waar je authentieke Poolse producten kunt kopen. Erg gezellig voor een wandeling. De hele historische binnenstad van Krakau staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Rechts de Lakenhal

Het grootste park van Krakau is gelegen rondom de oude stad. Het stadspark heeft in het noorden nog steeds enkele onderdelen van de stadsmuur. De Barbakan en de Florianuspoort zijn er nog steeds te vinden. Deze prachtige gebouwen zijn zeker een bezoekje waard. Al wandel je er even omheen, het is prachtig. Een wandeling rondom de oude stad dwars door het Planty park duurt al gauw een uur. Het is tevens een gezellig park met vele bankjes, kiosken en overal weer andere beelden. Ook het kasteel Wawel, de beroemde Sint-Annakerk en enkele universiteitsgebouwen liggen aan het park. Een groene oase in een grote, drukke stad. Zeker een bezoekje en wandeling waard. Aan het zuiden van het park grenst de wijk Kazimierz. Deze wijk is zeer belangrijk voor de Joodse gemeenschap. In 1943 werd het getto van Krakau vernietigd. De meeste van de liefst 70.000 joden hebben dit helaas niet overleefd. Gelukkig is het tegenwoordig weer een prachtige Joodse wijk met Joodse boetiekjes, restaurantjes en veel meer!

“Barabacan” in het park

Historisch Wawel
Maar de stad Krakau bestaat uit meerdere monumentale gebieden. Wawel is de heuvel die aan de rivier de Wisła met een hoogte van 228 meter. Op de heuvel staan talrijke historische gebouwen. De belangrijksten zijn de kathedraal en het koninklijk paleis. Het kasteel van Wawel, zo wordt het koninklijk gebouw ook wel genoemd, was lange tijd de Koninklijke residentie. Het schitterende kasteel is als een vierhoekig slot en stamt uit de veertiende eeuw. De Nationale kunstcollectie is er te vinden. In de kathedraal vindt je de Koninklijke crypte. De Drankengrot is een van de andere toeristische attracties en tevens de beroemdste grot in Polen. Deze prachtige grot is nog steeds te bezoeken. En er is nog iets wat je eigenlijk niet mag missen. Aan de voet van de Wawel, aan de oevers van de Wisla, is een groot beeld van een draak. Krakau heeft trouwens ook iets met draken. Overal kun je kleine draken knuffeltjes kopen. Toen we er waren hebben we het gelijk maar even opgezocht. Het komt neer op een legende van een draak die onder het kasteel in de kelder woonde. Om hem tevreden te houden moest er vaak worden geofferd. De hele legende is in een boek van meer dan 300 pagina’s beschreven. Ik heb hem niet gelezen.

In Wawel op een drukke feestdag

Eet- en drinktips in Krakau
In Krakau kan je culinair gezien echt aan je trekken komen. We begonnen de eerste avond met een hamburger in het beroemde Hard Rock Café. Deze was erg lekker maar het personeel was niet echt vriendelijk. Dat was de dag erna wel anders bij het restaurant “The Spaghetti”. Voor liefhebbers van Italiaans eten, het is een restaurant onder de keten “Eataly”. Echter lekkere verse pizza en pasta, een heerlijk drankje. En het mooie is dat het op het marktplein gevestigd is. Restaurantjes hebben daar een terras en een kelder waar een enorm restaurant schuil houd. Zo ook een eindje verderop bij het Poolse Sioux. Hier heb je heerlijke vlees- en visgerechten met een Pools tintje. De beste biefstuk van de stad, zegt mijn medereiziger Tomas, een echte kenner van de Biefstuk. Maar ook de kip en de andere gerechten zijn van hoge kwaliteit. Het eten is er fantastisch, zo nog meer de sfeer. Een oude middeleeuwse inrichting in de kelder onder het marktplein. Zo zijn er genoeg restaurants. Wat betreft kroegen is er ook genoeg keuze. Wij dronken wat in bijvoorbeeld de Bull Pub, een gezellige kroeg nabij het marktplein.

Het gezellige centrum vol met horeca in de avond

Shoppen bij Factory Kraków

Wie van shoppen houdt heeft genoeg keuze in Krakau. Maar de beste plek om lekker te winkelen is natuurlijk de Factory Kraków. Net buiten de stad vind je deze enorme outlet met een scala aan bekende winkels. Bij de informatiebalie kun je als toerist een pas ophalen waarmee je nog meer extra korting krijgt. De winkels hebben natuurlijk al standaard Outlet prijzen. Het is erg ruim opgezet en het is een indoor winkelcentrum. Dus ook bij een dagje slecht weer het ideale uitje. Eerst even een hapje eten? Dat kan in de foodcorner waar onder andere een kebabzaak, een Thai en een KFC zit. Daarna is het shoppen geblazen. Eerst bij Tommy Hilfiger, daarna bij Timberland en even een blikje wagen bij de Guess. Alle bekende merken hebben een store. Natuurlijk mag de aankoop van een aantal paar schoenen niet ontbreken bij bijvoorbeeld Nike, Puma en Adidas. Er is een grote parkeerplaats voor de deur en een servicebalie bij de ingang. En ik vertel het nog maar een keer: vergeet je welkomstpakketje als toerist niet. Voor meer informatie over de outlet: https://krakow.factory.pl/en.

Een bezoek aan de Zoutmijnen van Wieliczka
De Zoutmijnen van Wieliczka is een van de meest interessante en bekende toeristische bezienswaardigheden van Polen. Tenminste, dat vinden wij. Voordat we naar beneden gingen wisten we nog niet precies wat we gingen zien. In 1978 staat het op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Je kunt vooraf een rondleiding boeken naar de mijn. De zoutmijn is al honderden jaren oud. Vroeger werden er paarden naar beneden gehaald. Deze paarden zorgden ervoor dat liften en transport door de mijn gemakkelijk verliep. Later ging dit natuurlijk met karretjes. De paarden hadden zelfs hele stallen en bleven altijd in de mijn, totdat ze na een paar jaar van een welverdiend pensioen in de weilanden rondom Krakau mochten genieten. De zoutmijn wordt tegenwoordig alleen nog onderhouden en is niet meer officieel in gebruik. Vroeger mochten de mijnwerkers zelf elke maand een paar kilo zout meenemen. En elke dag na het werk kregen zij een lekker biertje met een fijne maaltijd. Het was een voorrecht om als mijnwerker actief te zijn. Tijdens de rondleiding zie je hoe men vroeger de werkzaamheden deed en bovendien zie je enkele prachtige kamers. Deze kamers zijn veelal gemaakt door de mijnwerkers zelf. Wat een artiesten waren dat!

Het gangenstelsel in de Mijn

De rondleiding duurt ruim 2 uur. Ik zal er een paar kamers uitlichten straks, maar eerst zal ik vertellen over de Mijn. Het mijnenstelsel is over een paar hoogtes verdeeld. Deze zijn met gangen en trappen verbonden. Tijdens de rondleiding hoef je de trappen alleen naar beneden af te lopen. Onderweg kom je vele kapelletjes, informatiepunten en beelden tegen. Het unieke is dat al deze beelden en kapellen gemaakt zijn door mijnwerkers en gewoon van “Zout” zijn gemaakt. De stenen zitten dus vol met zout, nu nog steeds! De St. Kinga’s Kapel moet ik echt even uitlichten. Deze geweldige en enorme kapel is een lust voor het oog. De kroonluchters zitten vol met Zouten diamanten. De vloert glinstert in de reflectie. Er staan prachtige beelden vanaf de geboorte tot aan de dood en de weder opstand van Jezus. Een kamer daarna is de Erazm Baracz kamer. Hier is een groot meer en zie je slechts een gedeelte van het enorme trappenstelsel. Er is zelfs een kamer zo hoog dat er tijdens feesten vroeger vuurwerk werd afgestoken. Er is ook een pondje die je over het water naar de andere kant brengt. Helaas is deze vanwege de lange duur (20 minuten) en de vele toeristen, niet meer geopend. Er is nog veel meer te beleven in de mijn. Er is nog een heel museum, er is een restaurant en een schitterende feestlocatie waar veel feesten worden georganiseerd. Je kunt zelfs trouwen in de grote “Kinga’s Kapel”. Na de rondleiding kan je gelukkig weer met de lift in razend tempo terug naar de buitenlucht. Daar kom je in de giftshop waar je souvenirs uit de zoutmijn kunt kopen! Boek snel je rondleiding op: https://www.wieliczka-saltmine.com/.

De gedenkplaats Auschwitz-Birkenau
Even een activiteit tijdens onze reis waar we geconfronteerd worden met de gruwelijke werkelijkheid van 1940-1945. Als je in Krakau bent dan is het eigenlijk niet meer dan logisch dat je ook een bezoek aan de gedenkplaats brengt. Er worden veel tours aangeboden en deze kun je gewoon bij bijvoorbeeld Hotel Maksymilian boeken. Wij gaan met eigen auto. Vooraf hebben we al tickets geboekt voor een bepaald tijdstip zodat we eerst het museum van Auschwitz bezoeken. Wat hier allemaal gebeurd is word snel duidelijk als we de eerste gebouwen bezoeken. Er zijn een aantal blokken opgesteld met blijvende en wisselende exposities. We kopen een boekje zodat we onderweg duidelijk weten wat er gebeurd is en wat er te zien is. Zo zien we foto’s van in het kamp en zien we in de gangen foto’s van personen die in het kamp hebben gezeten en uiteindelijk zijn overleden. Ik noem geen nummer, maar het zijn er veel. Je ziet spullen die ingenomen zijn bij aankomst van de Joodse gevangenen. Onder andere brillen, protheses en koffers. Maar ook stukken haar die werden afgeknipt van de vrouwelijke gevangenen. Het geeft kippenvel. Een van de blokken is een herinnering aan Nederlandse gevangenen. Een indrukwekkende plek waar je ook nog kan zoeken op achternaam. Men weet dus precies wie er gevangene is geweest. Om je een beeld te geven: Er zijn ongeveer 1,3 miljoen mensen vermoord en slechts 200.000 overleefden het. Het museum werd al in 1947 opgericht. Een van de meest indrukwekkende plekken zijn de gaskamers.

De barakken in Auschwitz

In Birkenau is de sfeer niet veel anders trouwens. Wanneer je de auto parkeert en naar de toegangspoort loopt ziet al het spoor lopen. Deze loopt helemaal Birkenau in. Wat me vooral opvalt is dat veel mensen gewoon lekker op het spoor een half uur nemen om selfies te maken. Niet respectvol na mijn mening. Er staat ook nog een wagon waar je kunt zien hoe 75 mensen het er vrij krap hadden. In Birkenau staan veelal nog schoorstenen van de barakken. Sommigen van deze barakken zijn nagebouwd en je kunt er goed zien hoe men leefde. Hoe de toiletten eruit zagen, hoe men met velen in een klein bedje sliepen. Helemaal achterin is een monument met een gedenkplaats voor ieder land. Dit is tussen de gaskamers in. Deze zijn door de Duitsers plat gegooid. Ze liggen er nog zo bij als toen het werd ontdekt. Het geeft je kippenvel en laat je met een vervelend gevoel achter. Wat hier gebeurd is, mag nooit meer gebeuren. Onze mening is dat iedereen er een keer naar toe zou moeten gaan. Weten wat zich hier af heeft gespeeld. Bewust worden van de goede wereld waar we in leven.

De toegangspoort van Birkenau