Met Wizzair naar Katowice en Krakau

Stadsgezicht Grote Markt in KrakauPolen is niet een land waar iedereen zomaar op vakantie gaat. Men heeft een vertekend beeld van het land. Veel Polen kom zoals bekend ook naar Nederland. Maar het beeld wat wij hebben van Polen, klopt totaal niet. Met Wizzair vliegen we in ongeveer anderhalf uur vanaf Eindhoven naar het kleine maar fijne vliegveld van Katowice, waar wij twee nachten verblijven. Een bezoek aan Katowice staat voorop, maar ook bezoeken we het concentratiekamp van Auschwitz. Daar hebben wij alleen tekst van, geen foto’s. Wij vinden het niet iets om op onze site te zetten, daarnaast is de indruk onmogelijk te fotograferen. Wel wisselen we deze indruk snel af met een bezoek aan een prachtige, moderne en toch oude en gezellige stad Krakau,

De Stad Katowice
Katowice is niet een stad met vele bezienswaardigheden en heeft ook geen duidelijke binnenstad. Wel zijn er enkele prachtige gebouwen en is Katowice het centrum voor cultuur,Modern in contrast met Historie business en industrie. Het marktplein kent enkele oude gebouwen en heeft een mooi aanzicht. Wat opvalt is dat er vrolijke mensen rondlopen die wel in zijn voor een praatje. De stad kent enkele musea die je kunt bezoeken. Het Selisian Museum is een imposant gebouw met een rijke historie. Je vindt er onder andere informatie over de omgeving van Katowice en over de belangrijke gebeurtenissen. Erg interessant als je de cultuur van Polen beter wilt leren kennen. En wil je een avondje lekker uit je dak gaan? Ook dat kan in Katowice. Een straat met enkele leuke kroegen is de Mariacka. Hier vindt je moderne discotheken. Je kunt er tot je laatste uurtjes van leuke muziek genieten. En een drankje is in Polen een stuk goedkoper als in Nederland! Dus wil je cultuur mixen met een bezoekje aan de kroeg? Of wil je gewoon rustig rondwandelen in de kleine straatjes van de stad? Dan moet je naar Katowice!

Het mooie aan het centrum van Katowice is dat de meeste winkelstraten en het marktplein Trams door het oude stadscentrumautovrij zijn. Zo kun je rustig rondwandelen zonder op auto’s te letten. Het openbaar vervoer is goed geregeld. Je kunt met de bus de stad door maar makkelijker is de tram. Deze brengt je waar je maar wilt. Het centrum, het theater, enkele paleizen maar vooral de business halen velen bezoekers naar Katowice. Een must is dan ook om het Qubus hotel te bezoeken. Niet om te overnachten, dat doe je namelijk het fijnst in het Angelo Hotel Katowice, maar om de skybar te bezoeken. Deze skybar bevind zich op loopafstand van het Angelo Hotel Katowice. Hier geniet je van een prachtig uitzicht met een lekkere cocktail of natuurlijk wat anders. De Skybar is elke avond geopend. Een bezoek aan de bar op de 27ste verdieping van het Qubus hotel kost je alleen de rit met de lift naar boven. Uiteraard is de drank ook niet gratis, maar nog steeds goedkoper dan je gewend bent!

Een tijd om bij stil te staan
Een bezoek aan Auschwitz-Birkenau mag eigenlijk niet ontbreken. Hoe gek het ook klinkt, als je in Katowice of Krakau bent, moet je dit concentratiekamp bezoeken. Het laat een indruk achter die je nooit zal vergeten. Birkenau is het grootst, hier zie je honderden barakken, waarvan de meeste nog maar half, of zelfs alleen nog maar funderingen staan. Ook is hier een groot monument en kun je kijken hoe de mensen leefden in de barakken. Je bezoekt zelfs de funderingen van de kamers waar de gruwelijkste dingen gebeurden. In Auschwitz ziet het er echter anders uit. Bijna alles staat er nog en je hebt echt het gevoel terug in de tijd te zijn. Je wandelt door barakken onder leiding van een gids. Je krijgt uitleg over de gruwelijke gebeurtenissen en ziet zelfs enkele spullen van de personen die in het kamp verbleven. Gruwelijk bezoek, maar zeker de moeite waard. Het is toch een stukje historie. Zorg wel dat er na dit bezoek iets leuks op het programma staat!

Panaroma van Krakau's renaissance

Sukiennice op de prachte Grote MarktStadsbezoek aan Krakau
Wat je niet verwacht van de stad Krakau, is dat het historische stadscentrum bijna geheel intact is gebleven tijdens de verwoestende Tweede Wereldoorlog. In een mix van verschillende bouwstijlen heeft Renaissance de overhand. Let vooral op de prachtige details bij de ramen van de vele panden. Het belangrijkste gedeelte van de stad vestigt zich in en rondom de Grote Markt. Dit kleine, maar gezellige plein, is omringt door de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. De Mariakerk staat aan de rand van de groteDe Mariakerk van Krakau markt en kijkt uit over het hele plein. Langs de gezellige en volle terrasjes lopen we langs de raadhuistoren en de Lakenhal. Hier zijn restaurants gevestigd en in de doorgang vindt je enkele leuke winkels. Het Hardrock Café kijkt uit over het hele plein. Hier is altijd goed eten, goede service en bovendien gezelligheid. Een tip dus. Verder staat Krakau bol van de restaurantjes, meer dan tweehonderd kroegen. Het is een echte studentenstad. Ook het Arsenaal en de mooie kerken in de stad zijn een bezoekje waard. Krakau is een echte studentenstad met kroegen in de kelders en op zolders. Het is echt aan te raden een avondje door de stad te banjeren en hier en daar een kroeg in te duiken! Let wel op met parkeren in de stad, dat is namelijk nogal lastig!

Overnachten in Katowice: Angelo Hotel Katowice
Het Angelo hotel KatowiceVlakbij het centrum van Katowice staat een prachtig hotel, genaamd Angelo Hotel Katowice. Dit hotel maakt deel uit van Vienna International Hotels & Resorts. Het met vier sterren bekroonde Angelo Hotel Katowice is een plaatje. Alles klopt er gewoon. Prachtige kamers met heerlijke boxspring bedden, een mooie badkamer met douche, een minibar en natuurlijk een televisie met de belangrijkste nationale en internationale televisiezenders. Er zijn ook enkele exclusieve kamers, suites en zelfs een paar appartementen inclusief kitchenette en al. Vergeleken met wat je krijgt zijn de kamers relatief goedkoop.

Tussen half zeven en half elf kun je gebruik maken van het ontbijtbuffet. Dit buffet is van hoge Prachtige kamers van het Angelo Hotel Katowicekwaliteit. Je kunt er broodjes en al het beleg krijgen, tevens warme gerechten als ei, worst en meer. Dit noemt men ook wel een Continental Breakfast. In de avond veranderd het in een goed restaurant met een goed gevulde menukaart. Prijzen zijn ook hier nog lager dan in Nederland. In de Jazz Bar kun je een drankje drinken tot laat in de avond. De gezellige sfeer in de lux ingerichte bar is ideaal om je bezoek aan Auschwitz, Krakau of het mooie Katowice af te sluiten aan het eind van de dag. En wil je voor een meeting of een conferentie naar dit hotel? Bespreek dan de mogelijkheden. Want er zijn enkele zalen in het hotel. Bezoek de website http://www.vi-hotels.com/en/angelo-katowice/ voor reserveringen of voor meer informatie.

Vlieg met Wizzair naar Katowice
Zojuist geland met Wizzair in KatowiceOm gemakkelijk de regio Katowice, Krakau en Auschwitz te bezoeken kun je het beste vliegen vanaf Eindhoven. Wizzair vliegt 6 dagen per week (Zaterdags niet) van Eindhoven naar Katowice. Tijdens een comfortabele vlucht van ongeveer een uur en drie kwartier kom je aan op de luchthaven van Katowice. Wizzair organiseert vluchten vanaf Eindhoven naar onder andere Boedapest, Riga, Vilnius, Gdansk en Warschau. Kijk voor het volledige aanbod op www.wizzair.com. Vluchten zijn er al vanaf € 19,99 per enkele reis. En maak jezelf lid van de Wizz Discount Club. Je krijgt dan minimaal 20% korting op de vlucht. Voor meer informatie bezoek je de website van wizzair!

[wpgmappity id=”58″]