Ontdek Småland vanuit de Kosta Lodge

In het zuidelijke deel van Zweden ligt een onbekend, schoon stukje natuur waar enkele dorpjes en steden zijn gevestigd. Dit deel van Zweden heet Småland, wat in het Nederlands klein land betekend. Een klein stukje land is het niet. Het stukje Zweden is vooral bekend om zijn glasblazerijen. Een uitgestrekte natuur met veel bossen en prachtig gelegen meren kun je het net zo goed noemen. Enkele authentieke dorpjes liggen soms schilderachtig tussen de bossen en meren door. Een uitstekend gebied voor natuurliefhebbers. Voor de kust van Småland ligt een prachtig eiland met een wederom unieke natuur, genaamd Öland. We ontdekken de prachtige dorpjes en unieke omgeving en verblijven middenin Småland in de Kosta Lodge. Een prachtig vakantiepark met alles er op en er aan. Daar huren we natuurlijk ook een mountainbike om de bossen, meren en verscholen dorpjes te ontdekken.

Overnachten in de Kosta Lodge
Uiteraard kiezen we weer een prachtige plek om te overnachten in deze interessante regio. Het prachtige vakantiepark Kosta Lodge is dit keer ons verblijf. En dat is niet zomaar een vakantiepark, maar een park met een fantastische uitstraling en een echte Zweedse beleving. Laten we eerst over de accommodaties praten. Er zijn gewone tweepersoons hotelkamers en familiekamers beschikbaar. Maar wie voor de echte Zweedse ervaring gaat zijn er cottages die in de stijl van Småland zijn gebouwd. En laten wij daar nou net in verblijven! De kamers zijn simpel maar modern ingericht. Zo hebben we een grote woonkamer met een bank en een open keuken met alle voorzieningen. Ideaal dus als je voor langere tijd in deze lodge verblijft. De slaapkamers hebben fijne bedden en de badkamers is volledig ingericht met een douche, toilet en wastafel. Bovendien hebben we een terras met een picknick tafel. Vanaf ons terras hebben we een prachtige uitzicht over de lodge, het Zweedse landschap en het meertje, waar je ook kunt vissen. Kortom, luxe kamers met een ruime keuze voor het aantal personen.

Die meertjes lenen zich dus perfect om even te vissen. We regelen wat hengels bij de receptie en kiezen een van de liefst drie meertjes uit waar we gaan vissen. En wat hebben we een geluk, of wat vissen we goed. Want we vangen allebei een forel, de een groter dan de ander. Uiteraard gooien we ze terug maar er zit dus vis! Andere activiteiten die vanuit de Kosta Lodge worden georganiseerd zijn mountainbike verhuur (later meer, erg leuk!) of wandelingen in de directe nabijheid. In het restaurant van de Kosta Lodge wordt in de ochtend een heerlijk ontbijt geserveerd. Daarbij ontbreken zelfs Zweedse gehaktballetjes niet. Vele verse producten waaronder broodjes, fruit, groente en aardappeltjes. In de avond kun je genieten van een luxe en kwalitatief diner met een interessant menu. Verschillende soorten vlees en vis worden geserveerd in een Zweeds jasje. Verser kan het niet.

Er is een gemeenschappelijke televisieruimte waar iedereen gebruik van mag maken.  Daar is ook een pooltafel die zonder inworp van geld gebruikt kan worden. Om de hoek is nog een dartbord. De inrichting is Zweeds modern waardoor je een echt Lodge gevoel krijgt. Een echte Lodge middenin de prachtige natuur. Buiten het centrale gebouw is het ook genieten. In de zomer kun je gebruik maken van een heerlijk zwembad en enkele jacuzzi’s in de tuinen. Er is een grote ligweide met genoeg ligbedden en je kunt zelfs buiten zitten voor een hapje en een drankje. In de gehele Kosta Lodge kun je gebruik maken van de gratis WiFi. Een van de activiteiten vlakbij de Kosta Lodge is het Kosta Safaripark. Een safaripark waar je met eigen auto doorheen kunt rijden en waar je genoeg wildlife kunt spotten! Een erg leuk dagje uit. Meer informatie over het Safaripark op http://www.kostasafaripark.se/. Wil je ook net als wij in de Kosta Lodge verblijven en genieten van rust en natuur? Boek dan snel je verblijf op: http://kostalodge.se/.

Fietsen door de prachtige natuur
We huren beiden een mountainbike bij de Kosta Lodge. We zijn normaal van het racefietsen maar met een mountainbike kun je hier net iets verder de ruige natuur in. Ideaal om de omgeving op een leuke manier te ontdekken. We doen twee tochten in de hoop ook Elanden tegen te komen. Die komen we ook tegen, ware het niet in het Elandenpark van Kosta. Een bezoek aan het park is erg leuk en vooral ook met kinderen een leuk uitje. Je ziet de Elanden echter niet in de natuurlijke habitat maar in een afgesloten park. Tijdens onze fietstochten, eentje tegen zonsondergang en een net na zonsopkomst, zien we ze helaas niet. Wel zien we onderweg wat kraanvogels en rijden we door prachtige bossen en langs leuke dorpjes. Onderweg proberen we nog wat te eten te halen, maar helaas. Onze Zweedse kronen zijn niet meer geldig. Tijdens onze ochtendrit is het nog wat fris maar komt de zon er net doorheen. Dat resulteerde in een mistige omgeving. Dat geeft het natuurlijk een extra speciaal beeld. We fietsen over een oude landingsbaan. Geen idee of dat mag, er staat wat in het Zweeds op een bordje. We snappen daar niks van dus doen het gewoon. Daarna rijden we langs meren. Daar kun je in de zomer kajakken. Uren lang, de meren zijn namelijk erg groot. In het bos zijn genoeg paden waar we met de mountainbike kunnen komen. Een perfect gebied om lekker te fietsen.

De stad Växjö
De stad Växjö is gelegen middenin Småland. Van hier uit kun je alle kanten op. Wil je naar de kust, of wil je leuke dorpjes en meren bekijken? Het kan allemaal gemakkelijk vanuit Växjö. In Växjö zelf is weinig te beleven, al is er wel een leuke winkelstraat en een mooi plein met een prachtig rood gekleurde kathedraal. Het vliegveld van Växjö is het enige vliegveld die je vanuit Nederland kunt bereiken. Anders wordt het Stockholm en dat ligt toch 300 kilometer van Växjö af. De taxi en het openbaar vervoer zijn erg prijzig hier, een auto huren is echter ook prijziger dan bij ons in Nederland. Växjö is een echte studentenstad dus er is `s avonds wel veel te doen. Uitgaan behoort dus ook tot de mogelijkheden van de universiteitsstad. Ten noorden en ten zuiden van de stad zijn twee grote meren te vinden. Ten noorden ligt het Helgasjön, waar je een prachtige wandeling kunt maken langs de eeuwenoude kasteelruïne van Kronoberg. Hier moet je trouwens ook gelopen hebben tijdens de zonsondergang, want dat is echt geweldig! Ten zuiden van Växjö, vlakbij de kathedraal, ligt het minder interessante Växjösjön, waar stadsbewoners vaak hardlopen of de hond uitlaten.

Gezellgie plaatsjes en glasblazen
De industrie die Småland het meest bekend maakt zijn de glasblazerijen, bijna overal te vinden. Er wordt veel glas geblazen, en er zijn zelfs enkele fabrieken in Småland waar je mee kunt kijken. Er zijn 15 fabrieken, elk met zijn eigen specialiteit. Je kunt zelf ook glasblazen in een van de fabrieken. Handig is om een glaspaspoort aan te vragen waardoor je flinke korting krijgt. Als je honger krijgt in een van de fabrieken, krijg je haring die door de warmte van de glasovens gestoofd zijn (hyttsil) of een van de andere Smålandse lekkernijen. In Småland zijn veel gezellige plaatsjes. Vimmerby, bekend om zijn Pipi-lankaus schrijfster Astrid Lindgren, waar een schitterend park voor is gemaakt. Eksjö is het plaatsje met de houten binnenstad. Het doet hier echt Zweeds aan en het is heel gezellig en knus om in het centrum even wat te drinken en lekker te lunchen. Verder zijn er natuurlijk tussen de leuke meren en bossen enkele mooie plaatsjes waar je lekker tot rust kunt komen.

Kalmar
Kalmar ligt aan de oostkust, op ongeveer honderd kilometer van Växjö. De weg tussen beiden steden is goed te noemen, maar je komt er eigenlijk vrij weinig verkeer tegen. Het is meestal rustig op de Zweedse wegen, waar je gemiddeld negentig tot honderd mag rijden. In de stad zijn veel bezienswaardigheden, maar vooral de oude stad wekt veel belangstelling. Het indrukwekkende Kalmar Slott is een van Zwedens oudste kastelen die nog intact is. Er word hier en der wel gerestaureerd. Er zijn enkele goede ijs-zaken waar je even lekker kunt genieten van een ijsje, en bovendien is de stad aantrekkelijk gelegen aan zee, en vlakbij het eiland Öland. De mooie kathedraal die op het schitterende plein staat is omringd door prachtige oude panden, en is zeker een bezoek waard. Parkeren is vaak gratis en de meeste bezienswaardigheden zijn hier zelfs gratis te bezoeken!

Bezoek het eiland: Öland
Öland heeft de meeste zonuren van Zweden en is daarom een interessante plek voor een zomerverblijf. Veel Zweden kiezen hier zelf ook voor. Er is veel ruimte op het eiland, en de natuur die er is, is authentiek voor de regio. Tijdens droge periodes in de zomer lijkt het net alsof je jezelf op een van de steppes van Afrika bevind. Er zijn enkele fantastische stranden te vinden op het eiland, waar tegenwoordig veel vakantieparken te vinden zijn. Öland is te bereiken via een 6 kilometer lange brug die begint bij Kalmar. Op het eiland staan veel houte windmolens en ruïnestenen die eeuwenoud zijn. Bij Klinta zijn de mooiste, die wel wat weg hebben van Stonehenge. Het zuiden van Öland, Alvaret, is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit omdat het gebied zo speciaal is voor de regio waar het ligt. Ga maar eens in het gebied lopen, samen met een gids, en je ziet veel speciale plant- en diersoorten. Het eiland is langgerekt, maar van oost naar west is het vaak niet verder dan 10 kilometer. Dat maakt het eiland tevens zo speciaal.

Tip: Vlieg met KLM direct naar Växjö vanaf Amsterdam

Gemakkelijk en snel parkeren bij Quick Parking
Parkeren doen we eenvoudig en snel bij Quick Parking Schiphol. Het boekingsproces is gemakkelijk. Je dient aan te geven met welke auto je komt en met hoeveel personen. Natuurlijk geef je ook de vertrek- en aankomsttijd aan. Je rijd rustig naar de afgesproken locatie (Men heeft meerdere locaties) en daar parkeer je de auto in een vrije parkeerplaats. Er rijden een aantal bussen rond dus je hoeft niet lang te wachten voor je wordt opgehaald bij de parking en wordt afgezet bij de luchthaven. Waar je wordt afgezet, wordt je ook opgehaald. Ideaal toch? Quick Parking heeft ook vestigingen in Eindhoven Airport, Rotterdam Airport, Charleroi en Brussel. Op de locaties Schiphol en Brussel Zaventem kun je zelfs kiezen voor Valet parking. Dat is helemaal ideaal. Voor meer informatie en boekingen kijk je op www.quickparking.nl.