Ontdek Stockholm in de winter

Zicht op Gamla StanDe hoofdstad van Zweden ligt op ongeveer twee uur vliegen vanuit Nederland. Naast een stad met liefst 700 jaar aan historie kom je hier vooral ook veel water, bruggen en eilandjes tegen. Stockholm is namelijk gebouwd op liefst 14 eilandjes in het Mälarmeer. Vooral de oude stad, met de knusse naam Gamla Stan, ziet er gezellig uit. Met een gevoel alsof je ergens in een mediterrane stad loopt wandel je door de smalle straatjes. Prachtige kerkjes wisselen zich af met ander schoon. We ontdekken Stockholm met de fiets, zodat we wat meer kunnen zien. Want wat dacht je van de wijk Södermalm, het hippe Östermalm of het eiland vol met musea genaamd “Djurgården”. Eigenlijk is heel Stockholm prachtig. En in de zomer heb je dagen van liefst 18 uur, in de winter duren ze soms zelfs maar net iets meer dan 6 uur. De stad heeft voor ieder wat wils.

Overacht in Stockholm: Victory Hotel
Deel uitmakend van The Collector’s Hotels ligt middenin Gamla Stan het prachtige Victory De ludieke ingang van de kamerHotel. Het hotel onderscheid zich duidelijk van andere hotels in de stad, maar ook in Europa. Het hotel is namelijk zelf een toeristische attractie met zijn eigen unieke privé collectie van maritieme antieken. Deze zijn door de oprichter, Gunnar Bengtsson, verzameld. Iedere kamer heeft een andere naam. Kapten Hassel heet mijn kamer. En ik geniet van de wandeling naar deze kamer. Het is namelijk gedecoreerd met schitterende schilderijen van schepen, scheepsonderdelen. Geniet in de ochtend van een heerlijk Zweeds ontbijtbuffet met Zweedse lekkernijen. De service is goed en men is niet te nadrukkelijk aanwezig.

De slaapkamerHet hotel is vernoemd naar een Brits schip, maar zoals eerder gezegd zijn alle kamers vernoemd naar een Zweedse kapitein. Elke kamers heeft de foto’s, herinneringen en interessante informatie over de kapitein. Er is zelfs een model van het schip van de kapitein waar de kamer naar is vernoemd. Naast deze interessante historisch touch, zijn er bedden van goede kwaliteit, is de badkamer volledig ingericht met een badjas en is er uiteraard verwarming aanwezig. Bij aankomst staat er een Zweedse versie van Port op je te wachten. Men is gastvrij en laat je indien nodig zien waar je moet zijn voor de hoogtepunten van Stockholm. Voor meer informatie of boekingen: http://www.thecollectorshotels.se/en/victory-hotel/.

Huur je fiets: Bike Sweden
Een van de beste manieren om Stockholm te ontdekken is door middel van het huren van een Patrick fietsend langs het water.fiets. En dat kun je het best doen bij Bike Sweden. Zij hebben goede fietsen. Voor iets meer dan twintig euro per dag huur je er al een fiets. Hoe langer, hoe goedkoper de dagprijs. Men bied ook tours aan zodat je niet op eigen houtje de stad hoeft te ontdekken. Wij deden dat wel. De stad is erg fietsvriendelijk. Langs de meeste wegen zijn fietspaden aangelegd. Overal zijn stoplichten, ook speciaal voor fietsers. Daarnaast staan overal bordjes speciaal voor de fietsers zodat alles gemakkelijk te bereiken is. Huur snel je fiets op http://www.bikesweden.se/en om niet alleen het oude centrum van Stockholm te zien, maar ook om de buitenwijken te zien!

De Oude stad by NightGamla Stan
De oude stad van Stockholm is verdeeld over een aantal kleine eilandjes met de gezamenlijke naam “Gamla Stan”. De smalle straatjes bestraat met kinderkopjes omringt door prachtig bewaarde gebouwen. Zo omschrijven we de oude stad. Het koninklijk paleis is te vinden in de oude stad, maar ook gezellige boetiekjes, leuke kroegen en restaurantjes. Maar natuurlijk ook ons hotel. De verschillende kleuren huizen doen je al gauw denken aan een mediterrane stad, maar je bent toch echt in Stockholm! Het middelpunt van de oude stad, het Stortorget, kent de beeste bezienswaardigheden. De Grote Kerk en het koninklijk paleis zijn de hoogtepunten. Het wisselen van de wacht mag je dan ook niet missen. Het is gewoon een prachtige sfeer om in de stad rond te wandelen.

Het eiland Riddarholmen is slechts met een weg verbonden met de Gamla Stan. Hier heb je langs de kust een ver uitzicht over de hele stad, het Stadhuis met zijn stadhuistoren en Södermalm. Maar vooral de Riddarholmskyrkan springt in het oog. Deze prachtige kerk is niet alleen van binnen prachtig gedecoreerd, ook van de buitenkant is het speciaal. Bovenop de toren is het namelijk niet dicht gebouwd. Wel kun je er dwars door de toren heen kijken. De andere gebouwen op het eiland zijn voornamelijk regeringsgebouwen en enkele torens.

Zicht op de oude stadMusea en meer: Djurgården
Het eiland Djurgården zit bomvol musea. Het begint bij heDe Vasat Vasa museum, waar je gratis in mag met de Stockholm Pas. Het is het populairste museum van Scandinavië. En dat is al snel te zien. Als enige in de wereld heeft het museum namelijk een zeventiende -eeuwse schip tentoon gesteld. Deze is gevonden 333 jaar nadat het is gezonken op de bodem van de oceaan. Men is nog steeds bezig met het reconstrueren maar vooral restaureren van het schip. Maar alsnog is liefst 95 procent van het schip origineel. Er zijn ook enkele tentoonstellingen over het Zweden van de 17e eeuw. Zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan het museum!

In het midden van het eiland ligt een tevens interessante Djurgardenen populaire bezienswaardigheid. Skansen is ’s werelds oudste openluchtmuseum waar goed word weergegeven hoe men vroeger leefde op het platteland in Zweden. Er zijn enkele leuke tentoonstellingen en restaurantjes. ABBA, wereldberoemd, heeft sinds 2013 ook een museum in de hoofdstad van Zweden. Het museum is erg interactief en erg interessant te bezoeken voor de fans. Tijdens een bezoek aan het eiland is het leuk om gewoon even rond te fietsen. Langs het water via afgelegen haventjes en langs verscheidene huisjes die allen de naam “Villa Kakelbont” kunnen dragen is het heerlijk genieten. Er is ook nog een Aquarium museum, Spirit museum, Circus en klein attractiepark op het eiland. Alles is te bezoeken met de Stockholm Pass.

Trendy wijken
We fietsen een stukje door Östermalm. Deze wijk kenmerkt zich door straten met dure Trandy Ostermalmwinkelketens en unieke Zweedse boetiekjes. Langs de boulevard langs het water kun je heerlijk genieten van een zonnetje en een prachtig uitzicht over Gamla Stan, maar ook over de rest van Stockholm. Naast exclusieve mode en design is er in de wijk ook een prachtige architectuur. Aan de andere kant van Gamla Stan vind je Södermalm, u raad het al, de zuidelijke wijk. Je kunt er ook heerlijk winkelen, lekker rondfietsen door de vele straatjes en genieten va prachtige parken. Fotografiska is een beroemd museum door de fotografie en zeker een bezoekje waard. Dat is uiteraard weer met de Stockholm Pas!

Kleine eilandjes rondom Gamla Stan
Op wandelafstand van de oude stad ligt het eiland Skeppsholmen. Daar kun je een korte Een van de kleine eilandjeswandeling maken langs enkele mooie gebouwen, waaronder het Zweedse centrum voor de Architectuur en het Museum van de moderne kunst. Naast deze leuke bezienswaardigheden meren er vaak prachtige boten aan. Maar buiten dat alles is het prachtige uitzicht op de oude stad niet te missen! Ten zuiden van dit eiland ligt nog een klein eilandje met de naam Kastellholmen. Het eilandje is ommuurd en kent een leuk kasteeltje. Tussen de Oude stad en het centrum ligt een van de kleinste eilandjes met slechts een gebouw. Strömsborg kijkt uit op de stad en Gamla Stan. Tegenover ligt het Riksdagshuset. Een eilandje met het parlementsgebouw erop. Dat gebouw kijkt weer uit op het Koninklijk paleis. Snapt u het nog=

“City” Het Centrum van de stad
In het zogenaamde centrum van de stad, gelegen ten noorden van Gamla Stan, kunnen Kerkarchitectuurliefhebbers hun hart ook ophalen. Er zijn namelijk prachtige gebouwen in verschillende straten. Stureplan is er bekend vanwege de verschillende clubs, barretjes, restaurantjes en het uitgaansleven. Het is echter lastig om de clubs naar binnen te kunnen. Je dient er vooral op gastenlijsten te staan. Er zijn enkele theaters en operagebouwen die het zien de moeite waar zijn. Kungliga Operan is er een van. Een prachtig gebouw dat in de avond nog mooier verlicht is. Het Nationaalmuseum is ook een bezoekje waard met wederom de Stockholm Pas.

StadhuisBij het centraal station staat nog een gebouw die het zien de moeite waard is. Het kantoorpand dat eigenlijk gewoon een gebouw is lijkt net op het Guggenheim Museum. Een aparte architectuur wat de stad een nog mooier beeld geeft. Het stadhuis staat aan de andere kant van het station. Hier is en leuk parkje voor. Daar staat een beeld wat weg heeft van het beeld van Columbus in Barcelona. Ook de toren mag er wezen, en wederom het uitzicht over het water op de rest van de stad. Aan de noordzijde van de stad bij de nationale bibliotheek van Stockholm vind je het Hard Rock café. De Jakubskyrka mag er ook wezen, grenzend aan het park waar nu een grote schaatsbaan staat.

Panorama vanaf het StadhuisTip: Reis naar het zuiden van de stad, voorbij Södermalm naar het volgende eiland en geniet van het uitzicht van de SkyView over de hele stad. Je gaat met een glazen bol naar het dak van de Ericsson Globe.

Tip 2: Ga eens lekker een bakje koffie, espresso of een capuccino drinken in het Espresso House. Door de hele stad heeft dit bedrijf panden. De koffie is heerlijk!

Bereikbaarheid: Arlanda Express
Van het vliegveld naar het centrum? Dat doe je met de moderne treinen van Arlanda Express in Arlanda Expressslechts 20 minuten. Hoe eerder je de reis boekt, hoe goedkoper deze is. Er zijn ook aanbiedingen mocht je met meerdere personen reizen. De prijs voor een normaal retour is ongeveer 40 euro. Boek van te voren online op https://www.arlandaexpress.com.

Prachtige Panorama van StockholmGoedkopere Bezienswaardigheden: De Stockholm Pass
Met de Stockholm Pass bezoek je vele bezienswaardigheden. Voor een goedkope prijs hoef je Stockholm Old Townniet langer in de rij te staan om kaartjes te kopen voor je bezienswaardigheid. Je kunt gewoon in de ingang aansluiten. Er zijn enkele leuke attracties inbegrepen, maar ook enkele tours en boottochten. Kijk op https://www.stockholmpass.com/ voor alle informatie. En kijk voor alle informatie over Stockholm op: https://www.visitstockholm.com/.

In de zomer is Stockholm ook leuk, vandaar dat wij komende zomer een artikel gaan schrijven over de kracht van zomer in Stockholm!

[wpgmappity id=”95″]