Met Air Transat op stedentrip naar Montréal

In het oosten van Canada ligt de prachtige stad Montreal. De grootste stad van de Franstalige provincie Quebec is een prachtige combinatie van een oude stad zoals je in Frankrijk gewend bent met een metropool zoals je die in Canada en de USA gewend bent. We vliegen met Air Transat via Toronto naar de internationale luchthaven van Montréal. Dat duurt ongeveer een uur of 10, inclusief overstap. Je kunt de reis ook gemakkelijk combineren met een bezoek aan Toronto. We verblijven op de grens tussen oud en nieuw Montréal in het luxe Monville Hotel. Met Downtown (Centre Ville) en alle shopping mogelijkheden aan de westkant, Chinatown ten Noorden en Ville-Marie, de oude stad, ten Oosten. We ontdekken een prachtige stad met een Frans uiterlijk en een unieke cultuur die je nergens anders ter wereld tegen komt. Ontmoet: Montréal.

Snel met Air Transat naar Montréal
Air Transat vliegt met moderne vliegtuigen in het zomerseizoen direct naar Toronto, Vancouver en Calgary vanaf Amsterdam. De vlucht naar Toronto duurt ongeveer acht uur, waarna je nog een uurtje moet vliegen naar het prachtige Montréal. De vliegtuigen van het type Airbus A330 en A321 Neo LR brengen je veilig naar je bestemming. Aan boord heb je de keuze uit twee klassen waaronder Club Class, Option Plus en Economy maar ook Option Plus. Op de binnenlandse korte vlucht was Option Plus niet mogelijk. Economy is zoals het zich uitspreekt, maar met Option plus krijg je bij je maaltijd een heerlijk alcoholisch drankje, snacks, een ruimbagage koffer en op sommige luchthavens voorrang bij het instappen. Bij Club Class krijg je prioriteit bij het inchecken en heb je een grotere stoel met veel beenruimte voorin het toestel. Daarnaast krijg je een luxe menu voorgeschoteld en krijg je een comfort pakketje met onder andere deken, oordopjes, sokken en sloffen. Natuurlijk mag een toilettasje met inhoud niet ontbreken. De service aan boord is erg goed en het is comfortabel vliegen met Air Transat. Het boekingsproces op de website is erg toegankelijk. Bezoek www.airtransat.nl voor meer informatie. 

Een toestel van Air Transat: De A321 NEO

Een rondje Chinatown
Zoals in vele steden over de wereld kun je ook Chinese cultuur snuiven in Montréal. Een enorme wijk die door middel van vier poorten is afgezet. De poorten zijn mooi Chinees gedecoreerd en geven duidelijk aan waar je Chinatown binnen loopt. Je loopt tevens meteen een historisch hoogtepunt in. Chinese Spa’s, restaurants, winkels, supermarkten, alles kom je tegen. Vooral ook veel Chinezen op straat natuurlijk. De restaurants bieden menu’s vol Chinese lekkernijen. Wist je trouwens dat de Chinatown van Montréal een van de oudste Aziatische gemeenschappen van Noord Amerika is? Enkele historische bezienswaardigheden zoals de vier poorten, Tongs, een kerk en Place Sun Yat Sen met een monumentale muur en een prachtig gebouw in traditionele Chinese stijl. Bovendien zijn er net zoals je in China gewend bent stenen tafeltjes en stoeltjes waar men Mahjong met elkaar speelt. Een bezoek aan deze wijk mag dus zeker niet ontbreken.

De oude stad: Vieux Montréal
Een wandeling door Oud Montréal, en daarbij een bezoek aan enkele hoogtepunten mag zeker niet ontbreken. We starten de wandeling in de oude haven van de stad. Er zijn enkele pieren die de rivier in gebouwd zijn waar we beginnen met een wandeling. In de oude haven kun je heerlijk wandelen en zie je enkele jachten, rondvaartboten, speedboten en zelfs in de zomer jetski’s liggen. Je hebt uitzicht op onder andere het moderne Biosphère de Montréal die samen met La Ronde, een attractiepark, en een mooi park het eiland “Île Sainte-Hélène vormt. Het eiland en de bezienswaardigheden zijn gemakkelijk te bereiken met de Boot vanuit de haven, over de prachtige Jacques Cartier brug of gewoon met de metro. We lopen nog een stukje door naar de Kloktoren. Deze klokkentoren fungeert als gedenkteken voor de zeelieden die op zee verloren zijn tijdens de grote wereldconflicten. Deze toren is omringt met een aantal kanonnen en is helaas niet te beklimmen voor een mooi uitzicht, echter vanuit enkele plekken in de haven heb je een prachtig uitzicht op de skyline van Montréal.

We wandelen langzaam de oude haven uit en komen bij de Chapelle Notre-Dame-de-Bon-Secours. Deze kapel staat naast de enorme markthal van Montréal: de Marché Bonsecours. Hier kun je op verschillende niveaus naar boven of naar beneden en naast winkeltjes en boetiekjes zijn er ook etenswaren te verkrijgen. Bovendien is de straat waar deze markthal aan ligt een prachtige boulevard aan de haven en aan de andere kant de oude Rue Saint Paul. Deze straat loop langs historische gebouwen, Franse restaurantjes en boetiekjes. Wat je ook niet mag missen is het prachtige gebouw waar tegenwoordig Hotel de Ville de Montréal in is gevestigd. Een beroemd gebouw wat vroeger als stadshal  fungeerde.

We struinen weer verder door de oude straatjes en komen dan op een plein waar we de Notre-Dame Basilica of Montréal voor het eerst zien verschijnen. Dit is niet alleen van buiten maar ook van binnen een van de mooiste plekken van Montréal. Je kunt voor acht Canadese Dollars een bezoek brengen aan deze schitterende Notre-Dame. De orgel is werkelijk fantastisch en ook het altaar is enorm, kleurrijk en rijkelijk gedecoreerd. De glas in lood combinaties sieren de basiliek. Sommige avonden wordt er een lichtshow “AURA” in de basiliek georganiseerd waardoor het een nog kleurrijkere bezienswaardigheid is. De basiliek is dagelijks geopend maar op bijvoorbeeld zondag pas in de middag. Er zijn ook dagelijks begeleide tours beschikbaar.

Downtown en Mont Royal
Downtown van Montréal is het financiële en hoogbouw centrum van de stad. Tussen de enorme flatgebouwen in zie je soms nog een verscholen kerkje zoals de Basilique Saint-Patrick. Bij Obesrvatoire Place Ville Marie kun je voor ongeveer 20 dollar naar de 45e verdieping afreizen om het uitzicht te bekijken over Downtown. Je ziet zo ook Mont Royal, het park op de heuvel waar de stad naar is vernoemd. Vanuit het park heb je ook een prachtig uitzicht op de skyline van Montréal trouwens, maar het is wel een pittige wandeling omhoog. Bij goed licht kun je nog veel verder kijken, tot aan de bergen van Mont Tremblant. Wat je niet kan zien, maar wat er zeker wel is, is de ondergrondse stad van Montréal. Er zijn namelijk 30 kilometer aan ondergrondse gangen met honderden winkels, restaurants en metrostations die de stad verbinden. Zeker in de winter is dit geen overbodige luxe! Een van de andere hoogtepunten in Downtown is het Place du Canada. Met enkele monumenten en omringd door prachtige gebouwen, waaronder het Toeristisch informatiebureau. Daarnaast is de Kathedraal de Basiliek Marie-Reine-du-Monde een prachtig bouwwerk en ook van binnen straalt het gebouw! Een bezoek aan Downtown is zeker leuk tijdens je verblijf en je kunt er ook nog eens goed shoppen. Maar dit kan zelfs ook ondergronds! Via verschillende metrostations kun je naar beneden! Montréal heeft alles te bieden voor een moderne stedentrip.

Verblijven in het Hôtel Monville Montréal
We verblijven in het schitterende viersterren Hôtel Monville Montréal. Middenin het centrum tussen prachtige Chinatown, Downtown en de oude stad van Montréal is het luxe hotel de perfecte plek om te verblijven tijdens een stedentrip. Naast de geweldige ligging is het hotel ook een prima uitzichtpunt over de stad. Vooral vanaf het terras op de bovenste verdieping heb je een schitterend uitzicht en bovendien kun je er genieten van het zonnetje. In de bar en lounge, beneden bij de receptie, kun je genieten van een heerlijk hapje en een drankje. De menukaart is veelzijdig en voor de vegetariërs onder ons is er ook goede keuze. Het design van de bar die in het midden van de lounge rondom is gebouwd, is indrukwekkend. Tijdens het ontbijt, wat je bij kunt boeken, heb je de keuze uit verschillende lokale en internationale mogelijkheden. Bij de receptie kun je inchecken. Maar dit kan ook bij een van de monitoren in de lounge. Gemakkelijk jouw naam invullen, of zelfs al van te voren inchecken zodat je alleen een nummer in hoeft te vullen, een pasje hoeft te scannen en zo je kamer in kunt! En wat dacht je van een robot? Die kan je naar de kamer begeleiden en verzorgd de roomservice. Leuk toch?

Tijdens het boeken van je kamer kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden. Waaronder enkele ruime suites met luxe zitjes en prachtige uitzichten over de stad. Alle kamers hebben een heerlijk zacht bed met fijne kussens. De badkamers zijn ruim ingericht met regendouche en een afgesloten toilet. Natuurlijk is daar een wastafel met alle toiletartikelen. Er is een grote televisie met een aantal bekende zenders. Ik verblijf in een luxe suite met nog een extra zitje, waar tevens een extra televisie is. Ik heb een eigen Nespresso apparaat waar men dagelijks de capsules bijvult. Mijn kamer is op de hoek en is een en al raam. Prachtig zicht op de straten van Montréal. Extra services zoals room service, meeting rooms en een fitness centrum. Draadloos internet is inbegrepen en veilig. Parkeren kan vanaf 35 dollar per dag. Airconditioning is aanwezig in het hele hotel en je kunt de hele dag terecht in de soort van minimarkt, waar drankjes en hapjes te koop zijn voor onderweg bijvoorbeeld. Voor meer informatie en of boekingen bezoek je https://www.hotelmonville.com/en/.

Met Blacklane snel naar je bestemming
Bij aankomst op de luchthaven van Montréal worden wij opgewacht door een chauffeur voor onze transfer naar de stad! Ons hotel is toch een eindje verwijderd vanaf de luchthaven en omdat we een onbezorgde maar toch snelle transfer willen boekten wij deze bij Blacklane. Zij bieden op een fijne manier luxe transfers aan van deur tot deur. Het boekingsproces verloopt simpel: je boekt gewoon via de website, kiest de ophaallocatie en de bestemming met daarbij natuurlijk de datum en tijden. Ook geef je jouw vluchtnummer door zodat men rekening kan houden met vertragingen of natuurlijk vervroegde aankomst. Vervolgens kies je het type transfer wat je wilt hebben. Wil je een businessclass, luxe of met een busje opgehaald worden? Alles kan. Na de selectie doe je de betaling en je hebt geen zorgen meer. Alles is betaald en de reis kan beginnen. Bij aankomst staat de chauffeur op je te wachten. Hij brengt je bagage naar de auto en brengt je vervolgens naar je bestemming. Voor de terugreis komt er weer netjes op tijd een chauffeur die je naar het vliegveld brengt. Ideaal toch? De transfers zijn privé, dat wil zeggen dat alleen jij of jouw groep worden vervoerd zonder anderen. Een uurtje voor de rit krijg je een sms met de melding wie je chauffeur word. Wanneer de Chauffeur er is krijg je tevens een sms met de details. Je kunt wijzigen of annuleren tot een uur voor vertrek. Fantastische service en zeer goed concept. Meer informatie en boekingen op https://www.blacklane.com/.