Met CSA Czech Airlines naar Praag

Ook wel genoemd de Gouden Stad, Praag ligt midden in Tsjechië. Een land dat vroeger samen met Slowakije een republiek was, maar hedendaags een eigen regering heeft. Praag is de hoofdstad van het Land en herbergt honderden kerktorentjes waardoor de stad een sprookjesachtige look heeft. We lopen rustig over de drukke Karelsbrug waar we getrakteerd worden op schitterende maar rustige muziek. De artiesten hebben een ieder wat anders, en zijn ook te vinden door de hele stad. Met CSA Czech Airlines vliegen we direct naar Praag. Geen kleine luchthaven ver van de stad, maar gewoon op twintig minuten afstand van het compacte maar geweldige stadscentrum. De compacte stad is gemakkelijk te belopen. In een weekendje kun je de belangrijkste bezienswaardigheden zien en ga je terug in de geschiedenis.

Vlieg snel met CSA Czech Airlines naar Praag
We vliegen met de Tsjechische maatschappij CSA Czech Airlines in ongeveer anderhalf uur naar de luchthaven van Praag. Zij voeren tweemaal daags directe vluchten uit. Men vliegt met comfortabele 737-800 toestellen in samenwerking met Smartwings en Travel Service. Deze moderne toestellen zijn uitgerust met volledige staff van CSA Czech Airlines. Vriendelijk personeel brengt de hapjes en drankjes rond (tegen betaling). Je kunt uiteraard kiezen voor Businessclass. Vanuit Praag kun je ook weer doorvliegen naar een van de andere bestemmingen van de maatschappij. Het ideale aan de vluchten van CSA is dat je het meeste uit je stedentrip kunt halen. Er is een ochtendvlucht en een avondvlucht zodat je bijvoorbeeld de hele dag nog in Praag kunt zijn bij aankomst en ook op je vertrek dag! Handbagage is altijd inclusief bij je boeking en er staat duidelijk aangegeven hoe je stoelen of bagage kunt bijboeken. Vluchten en extra’s boek je op https://www.csa.cz/nl-en/.

Foto door CSA Czech Airlines

Hallo Praag!
Praag is de hoofdstad en daarmee grootste stad van Tsjechië, een land waar men betaalt met de Tsjechische Kroon en waar men de Tsjechische taal kent. De stad kent vier wijken, waarvan de Oude stadswijk en de Joodse wijk het bekendst zijn bij de toeristen. Praag staat officieel bekend als een van de mooiste steden van Europa, en hoort bij de Top vijf van meest toeristische steden van Europa. Dit is ook te zien, bijvoorbeeld tijdens een wandeling over de Karelsbrug, de mooiste brug van de stad die je over de Moldau brengt. Deze brug sluit de oude stad perfect aan met de Praagse burcht. En zo liggen de belangrijkste en mooiste bezienswaardigheden allen op loopafstand van elkaar. Ahoy betekent hallo, dus niet dat je denkt dat er piraten rond lopen. De mensen die je op straat tegen komt, lijken een beetje chagrijnig. Maar dat zijn ze zeker niet, ga gerust een gesprek met ze aan, want ze spreken redelijk Engels en willen je alles vertellen over de communistische geschiedenis en het huidige Praag.

De Praagse Burcht
Aan de westkant van de rivier de Moldau vinden we een van de mooiste en grootste burchten van Europa, De Praagse Burcht. Het residentiële paradijs van Tsjechië is gemakkelijk met de voet te bereiken vanuit de oude stad. Je loopt de Karelsbrug over, en komt al direct in een ander soort Praag terecht. Vele terrasjes en schattige winkeltjes wisselen zich af met mooie panden en glorieuze monumenten. Ietsje verder komt een groot trappenstelsel, wat de enige weg is naar boven, de heuvel op en even later de burcht in. En of het dan met een gids is, of op eigen houtje, je bezoekt de burcht geheid, en het is zeker de moeite waard om ook een paleis en de St. Vitus kathedraal te bekijken. Overigens kun je uren rondlopen in en rondom de Praagse Burcht. Je kunt kaartjes kopen voor een bezoek aan bijvoorbeeld een van de bezienswaardigheden, of kaartjes kopen waar je meerdere bezienswaardigheden van de Burcht kunt bezoeken.

Wandelen langs de Karelsbrug
Al wandelend is de beste manier om Praag te verkennen. Langs de Donau kom je de lokale bevolking tegen, alleen als het mooi weer is zitten zij buiten op de bankjes te kaarten of de krant te lezen. Met uitzicht op de burcht, Moldau en de Karelsbrug is dit een van de mooiste locaties van Europa. De Karelsbrug is een beroemde brug over de grote rivier de Moldau.  Op de brug staan maar liefst dertig standbeelden in barokstijl. Het begin en eind van de brug wordt gekenmerkt door een prachtige toren. Een daarvan is een van de mooiste van Europa en heet de Oudestadsbruggetoren. Daar kan men ook in en heeft men een prachtig uitzicht over Praag. Dit Panorama geeft het mooiste uitzicht over de stad. Elk standbeeld van de brug heeft zijn eigen verhaal en geschiedenis. De brug geld ook als een van de drukste punten van de stad. Hij staat namelijk de gehele dag vol met bezoekers. In de vroege ochtend is het er echter nog rustig en kun je vrij over de brug lopen. Geniet daar van de schilders die prachtige plaatjes hebben gemaakt van de brug en de burcht. Of, kijk wat een van de andere verkopers te bieden heeft, je staat versteld van de producten die op de brug verkocht worden. Ook kom je gezellige bandjes tegen die je laten genieten van de Tsjechische muziek.

De Oude stad en zijn pracht
Het scheelt behoorlijk wat reistijd nu we in Hotel Savic zitten. Dit hotel ligt namelijk direct in het centrum van de stad. Het eerste wat je tegenkomt tijdens de start van de wandeling, is het prachtige Astronomische uurwerk, waar Praag bekent om staat. Het uurwerk geld als toegang tot het Oud stadsplein en bestaat uit drie hoofdonderdelen. Het geeft vijf soorten tijd aan, de ware plaatselijke tijd, de verdeling van de twaalf uren, de tijd gemeten in 24 uren, de plaats van de zon en de sterrentijd. Het is interessant om te zien hoe de verschillende constructies in elkaar gezet. Dit was zeker een uitzondering in de 15e eeuw toen het gebouwd werd. Er is een legende gaande dat de maker van het Astronomisch uurwerk blind gemaakt is, zodat hij een dergelijk uurwerk niet meer zou kunnen maken voor een andere stad. Een klein eindje verder, langs enkele mooie gebouwen, komen we uit bij een prachtig plein, het Oud stadsplein. Deze dateert uit de twaalfde eeuw. Het diende niet alleen als marktplaats en handelscentrum, maar ook hebben op dit plein in het verleden belangrijke gebeurtenissen plaats gevonden. Er werden Boheemse prinsen onthoofd. Het plein gold als start van het communisme in Tsjechië, hier werd namelijk aangekondigd dat de communisten de macht over gingen nemen van de huidige regering.

Op het plein staat de gotische Tynkerk. Deze kerk heeft twee torens met vele torenspitsen, uniek voor een kerk als deze. Het mooie aan de kerk is dat er elk jaar wat bij gebouwd werd. Dit kon een toren, gevel of een dak zijn. De kerk werd in de negentiende eeuw nog wel een keer herbouwd, helaas was hij afgebrand. Tussen de twee torens hangt een gouden Mariabeeld. Aan de overkant staat een witte kerk, de Sint Nicolaaskerk van de oude stad. Deze barokke kerk maakt het plein een stuk kleurrijker. Een vijftal minuten verder vinden we het Wenceslasplein. Het is het grootste plein van Praag, met een aparte vorm. Het is namelijk een heel langgerekt plein. In de middeleeuwen diende het als een Paardenmarkt, tegenwoordig is het de belangrijkste plek van Praag met zijn vele winkels, restaurants en kroegen. Aan het eind van het plein staat het grote Nationale Museum. Voor velen komt de naam van het plein misschien bekend voor. Jan Palach, Tsjechische student, stak zichzelf hier in 1969 namelijk in brand. Dit deed hij als uiting van het verzet tegen het communisme. Het is misschien heel gezellig en idyllisch om op het pleintje even wat te drinken, maar dit zou ik persoonlijk niet doen. We gingen er namelijk zitten, keken naar de kaart, en stonden meteen op. Een cola voor €5,00? Dat kan in Praag wel goedkoper hoor!

De Astronomische klok en de TynKerk

Transfers met Prague Airport Taxi
De luchthaven van Praag ligt ongeveer twintig kilometer van het centrum af. Dat betekend dat er dus nog van de luchthaven naar de stad moet worden gereisd. Een van de beste manieren is om met de taxi te gaan van Prague Airport Taxi. Ze bieden goedkope transfers van de luchthaven naar je hotel aan. De vriendelijke chauffeurs van Prague Airport Taxi brengen je in ongeveer een halfuurtje naar je hotel. Je hoeft je niet te stressen of je de bus of trein wel gaat halen, maar kunt gewoon rustig instappen en relaxen. De Chauffeur staat je op te wachten bij de terminal. De chauffeur rijdt dwars door de stad heen, dus let goed op en zie de eerste mooie bezienswaardigheden al! De voordelen zijn: Opgehaald bij de terminal, afgezet voor je hotel en rustig achterover leunen. De transfers zijn niet duur en je kunt met meerdere personen in de auto of een busje boeken! Meer informatie en reserveringen? Kijk snel op https://prague-airport-taxi.cz.

De moderne auto’s van Prague Airport Taxi

Gemakkelijk en snel parkeren bij Quick Parking
Parkeren doen we eenvoudig en snel bij Quick Parking Schiphol. Het boekingsproces is gemakkelijk. Je dient aan te geven met welke auto je komt en met hoeveel personen. Natuurlijk geef je ook de vertrek- en aankomsttijd aan. Je rijd rustig naar de afgesproken locatie (Men heeft meerdere locaties) en daar parkeer je de auto in een vrije parkeerplaats. Er rijden een aantal bussen rond dus je hoeft niet lang te wachten voor je wordt opgehaald bij de parking en wordt afgezet bij de luchthaven. Waar je wordt afgezet, wordt je ook opgehaald. Ideaal toch? Quick Parking heeft ook vestigingen in Eindhoven Airport, Rotterdam Airport, Charleroi en Brussel. Voor meer informatie en boekingen kijk je op www.quickparking.nl.