Het Joodse Praag

Daar ben je dan weer, in een van de mooiste steden van Europa. Praag, wel te verstaan. In een eerder artikel, nog niet eens zo heel lang geleden gepubliceerd, bezochten we enkele prachtige attracties van de Tsjechische hoofdstad. Daar werd echter niet gesproken over een stukje Praag wat wel heel belangrijk is voor de historie van de stad, namelijk de Joodse wijk Josefov. Deze wijk ligt iets ten noorden van de oude stad, waar het eigenlijk nog toebehoord. En aangezien de wijk tot het historische stadscentrum behoort, is de Joodse wijk van Praag ook aanwezig op de Unesco lijst. Tijdens de tweede wereldoorlog werd Praag niet zwaar gebombardeerd, maar waren er wel vreselijke razzia’s in de wijk Josefov. Hierdoor werd de Joodse gemeenschap van Praag zwaar uitgedund. Tegenwoordig is de Joodse wijk een grote bezienswaardigheid voor de toeristen die de stad bezoeken. Er wonen helaas geen Joodse mensen meer, maar je kunt wel zien dat er vroeger een grote Joodse gemeenschap was. Afijn, De Joodse wijk is een must. Want wie in Praag is geweest, moet de grootste Joodse begraafplaats en de prachtige Synagogen gezien hebben!

Het Joodse museum moet je gezien hebben!
Een groots Joods museum vind je eigenlijk bijna niet meer. Maar in Praag wel, daar is een van de grootste van Europa gevestigd. In de vroegere Joodse wijk Josefov vinden we het grote museum. Je vind er enkele Synagogen, waar de Oude Synagoge, ja zoo heet hij, de oudste van Europa is. De Pinkassynagoge geld als een prachtige, waar op de muur de Joodse namen zijn geschreven die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Nazi’s zijn omgebracht. Het oorspronkelijke doel van het museum was om de waardevolle artefacten van de Synagogen te bewaren toen er enkele werden gesloopt om de wij Josefov nieuw leven in te blazen. Echter werd het museum gesloten toen de Tweede wereldoorlog begon en de Bohemen bezet waren door de Duitsers. Gelukkig zijn vele Synagogen, het stadhuis en de prachtig ontroerende oude begraafplaats bewaart gebleven. Daar “dankt” men de Nazi’s aan. Zij wilden het bewaren om er later een museum van te maken over een uitgestorven ras: “De Joden”. Gelukkig is het nooit zo ver gekomen, en kunnen we hedendaags de pracht zien in dit zeer compacte Joodse Museum. De Synagogen zijn zeer dicht bij het museum, dus alles is gemakkelijk te bezoeken.

De oude Joodse begraafplaats is te vinden in het museum, en geeft een ontroerend beeld. Vooral in de winter, wanneer het bedekt is onder een laag sneeuw, heeft het een spookachtig beeld. Alle grafstenen staan Kriskras door elkaar. Deze begraafplaats is overigens de oudste nog bestaande Joodse begraafplaats van Europa. Het aantal mensen wat op de begraafplaats ligt, kan men helaas niet vaststellen. Dit komt doordat er meerdere lagen, soms wel twaalf, van graven boven elkaar liggen. Wel staat vast dat er ongeveer 12.000 graven te vinden zijn op de begraafplaats.

Wilt u een vlucht boeken naar Praag? Dat kan! Wizzair vliegt al vanaf € 35,99 vanaf Eindhoven Airport naar Praag. Dit doen zij maarliefst vier maal per week! Meer weten? Boek op www.wizzair.com.

Ook een Transfer naar uw hotel regelen? Dit kan ook gemakkelijk op http://ww.prague-airport-taxi.cz/

[wpgmappity id=”13″]