Zon, Zee en Zomers Zakynthos

De titel van het artikel klinkt misschien als een van de titels van Suske en Wiske, maar het is een Grieks eiland. We vliegen in ongeveer drie uur naar het eiland Zakynthos. Het eiland behoort tot de Ionische eilanden net zoals bijvoorbeeld Corfu en Kefalonië. In het Zuidwesten van het eiland ligt het Keri Village & Spa by Zante Plaza. Daar genieten wij van een heerlijke All Inclusive, prachtige vergezichten en een luxe verblijf. Uiteraard mag ook een eilandtour, per fiets (in het kader van sportief ontdeken), niet ontbreken. We zien daarbij de hoogtepunten van het eiland met al vroeg in de ochtend een bezoekje aan Laganas en later op de dag het wereldberoemde uitzicht op het scheepswrak op het witte zandstrand. Leuke dorpjes, mooie baaien en natuurlijk de Griekse cultuur maken Zakynthos tot een aantrekkelijk eiland. En wat dacht je van zeeschildpad spotten? Ook dat kan op het veelzijdige eiland.

Keri Village & Spa by Zante Plaza
In het Zuidwesten van het eiland vlakbij het dorpje Keri, in de heuvels, ligt het prachtige Keri Village & Spa by Zante Plaza. Een All Inclusive hotel wat uitsluitend te boeken is voor volwassenen. Het is een viersterren hotel met kamers verdeeld over acht verschillende gebouwen. De smaakvol ingerichte kamers beschikken over een woonruimte met zitgedeelte en een minibar. Ook is er een televisie aanwezig. Daarnaast heeft elke kamer een patio, terras of balkon waar je heerlijk kunt genieten van het prachtige weer. Elke kamer heeft uiteraard een eigen badkamer met douche en badkamerartikelen. De kamers zijn allen gerenoveerd en modern ingericht en van alle luxe voorzien. Daarnaast is het een groot resort maar toch is alles gemakkelijk en snel te bereiken. Het vriendelijke personeel aan de receptie brengt je gewoon naar je kamer zodat je in het begin niet meteen hoeft te zoeken. Zij zijn altijd beschikbaar voor hulp of vragen. De kamers worden dagelijks schoongemaakt.

Kamer van het hotel

De All Inclusive van het hotel is goed ingeregeld. Het is bij Keri Village & Spa by Zante Plaza een unieke manier van een vakantie met alles inclusief. Het ontbijt is van 8:00 tot 10:30. Het buffet is rijkelijk ingericht met goed brood, verschillende smeersels, kaas en ham, en warme gerechten die bij een continentaal ontbijt horen. Denk daarbij aan eitjes, worstjes of gegrilde tomaten. Lunch is van 13:00 tot 14:30 en diner van 19:30 tot 21:00. Daar is een warm buffet met heerlijke streekgerechten en natuurlijk soms ook internationale gerechten. Wat dacht je van de beroemde gevulde wijnbladen, Tzatziki en natuurlijk vele andere Griekse gerechten. En dat maakt het uniek, want het eten is dagelijks anders en is ook nog eens echt Grieks. Overdag kun je ook nog snacks halen en de drankservice is van 10:00 tot 23:00 met daarbij lokale alcoholische dranken inclusief. Voor verdere informatie over het All inclusive pakket vind je op: https://kerivillage.com/amenities/all-inclusive-package/.

Alle maaltijden die worden geserveerd in het restaurant van hotel. Daar is ook dagelijks showcooking met gerechten die live voor je worden klaar gemaakt. Bij het zwembad is een bar waar je een heerlijk drankje kunt nemen. Het is een luxe zwembad met genoeg ligbedden en er is een hot tub aanwezig. In de lobby bij de receptie is ook een bar die ook in de avonduren open is. Onder in de kelder van het hotel is een prachtige moderne Spa te vinden. Daar kun je kiezen voor heerlijke behandelingen of genieten van een sauna. Mocht je een late terugvlucht hebben dan kan je hier ook douchen. Je kunt gratis een fiets pakken om Keri te ontdekken maar denk er wel om dat er een enorm steile weg is die je naar het hotel brengt. Vanuit verschillende kamers en plekken in het hotel heb je een prachtig uitzicht over zee en de zuidkust van Zakynthos. Wat een prachtige bestemming en ideale plek om te verblijven tijdens je vakantie! Meer informatie over het hotel: https://kerivillage.com/.

Schildpaddeneiland
Net voor de kust bij Keri ligt het beroemde zeeschildpaddeneiland Marathonisis. Vanuit de verschillende badplaatsen worden boottochten naar het eiland aangeboden. Je kunt ook een waterfiets huren en kijken of je ze tegenkomt. De Caretta Caretta schildpadden broeden op het eilan den zijn een beschermde diersoort, dus kom er niet te dicht bij in de buurt en jaag ze zeker niet op!

Zeeschildpadden zwemmen er rond

Rondje eiland
We huren een racefiets en gaan daarmee een rondje Zakynthos fietsen om zo het eiland goed te bekijken. We komen langs prachtige stranden en schitterende dorpjes. Onze tocht begint vanaf het hotel. We dalen eerst af langs de meren van Keri. Deze zoutmeren kennen een verscheidenheid aan flora en fauna en aan het eind van het meer is een heerlijk strand. We passeren het dorpje Aghios Sostis, waar ik vroeger eens geweest ben met mijn ouders. Het is weinig veranderd en de bekende discotheek staat nog steeds op zijn plek: een eilandje in zee die met een houten brug te bereiken is. De leuke strandjes herken ik natuurlijk ook nog. Om de hoek ligt Laganas. Vroeger reden de auto’s daar op het strand en was het in opbouw. Tegenwoordig is het een walhalla voor Britse jongeren die er een puinhoop van maken en vooral veel drinken. Niet mijn favoriete plek op het eiland. Langs het vliegveld komen we door Kalamaki. Dat is iets minder als Laganas maar ook hier ovenachten vele Britse jongeren die zich later op de dag verplaatsen naar Laganas. We maken snel een bocht en komen in het leuke Zakynthos stad. Hier heb je een leuke boulevard met restaurantjes. De oude gebouwen en de toren doen Venetiaans aan. Hier zijn ook grotere supermarkten en heb je het gevoel in een stad te zijn. Hoewel het qua inwoners en grootte in Nederland niets meer dan een klein dorp zal zijn.

Daarna rijden we door richting het noorden waar nog enkele populaire vakantieplaatsen zijn. Zoals Planos. Een lange straat brengt je daar naar het strand. Hotels genoeg. Zo ook in Tsilivi. Als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld Laganas zijn dat lekkere rustige dorpjes waar toch veel restaurantjes zijn en heerlijke hotels in alle klassen. Bovendien zijn hier de stranden mooier en rustiger. We rijden nog een stukje langs de kust en komen langs prachtige strandjes en hebben vaak mooi uitzicht richting het vaste land van Griekenland en ten noorden het buureiland Kefalonia. Bij Alykes komen we nog een tweetal meren tegen. We zien de omliggende heuvels prachtig reflecteren in het meer. Ook kun je hier lekkere visgerechten eten. Er zijn veel restaurantjes en dit zijn echt de idyllische plekjes van Zakynthos. Een eerste korte klim volgt richting Katastari, maar steil! We komen steeds verder richting het Noordelijkste puntje waar we onderweg nog bij een barretje komen met verse Sapjes. Het is klimmen geblazen voordat we afdalen naar Agios Nikolaos. Dat is een prachtige badplaats met enkele hotels en een leuke haven. Daar vertrekken de boten naar het Schipwrak van Zakynthos, en naar de grotten. Deze grotten zijn overigens ook een bezoek waard. Het heldere water klettert de grotten in, ze heten niet voor niets de blauwe grotten.

Vanaf Agios Nikolaos moeten we enorm gaan klimmen. Het is steil en we gaan richting de vijfhonderd meter hoog. Onderweg kom ik nog een “Olive Press” tegen waar ik even gebruik kan maken van het toilet. Wat een vriendelijke mensen toch! Ze wilden me ook nog olijfolie laten proeven maar gezien de situatie heb ik het maar bij een flesje koud water gehouden. Eenmaal voorbij het dorpje Volimes, begint een korte afdaling en komen we aan de andere kant van het eiland uit. Na de afdaling staan er ineens veel bussen en een Food truck. Hier moet het schipwrak zijn. We genieten even van het uitzicht op de helderblauwe kust, het witte strand en natuurlijk het beroemde schipwrak. We nemen een colatje, nog een flesje water (Het is 35 graden) en fietsen weer verder. Eerst weer een klim naar de hoofdweg en dan een langzame maar lange klim langs verschillende leuke dorpjes. We nemen nog een extra lus mee naar Porto Limnionas, een prachtige baai met een strandje en een leuke taverna. En extra hoogtemeters natuurlijk. De afdaling naar het hotel kan beginnen, moe maar voldaan hebben we meer dan honderd kilometer gefietst.

Handig: Een auto huren bij Xenos Rentals
Je kan natuurlijk ook een auto huren. Zo kun je gemakkelijk over het eiland toeren en van strandje naar strandje gaan! Xenos rent a car is opgericht in 2002 en richt zich op het verhuren van auto’s op het eiland Zakynthos. Reserveren kan je gemakkelijk op de website. Je kunt kiezen uit verschillende type auto’s, allen modern en goed onderhouden. Vervolgens wordt je bij aankomst opgewacht door een medewerker en wordt het contract in orde gemaakt. Dan krijg je uitleg over de auto en zeg je de vriendelijke medewerker gedag. Tijd om te cruisen over het eiland. Aan het einde van de huurperiode lever je de auto weer in op de luchthaven. Je kunt uiteraard ook een aantal dagen tijdens je bezoek een auto huren vanaf het kantoor. Kijk op de website voor alle informatie. Het bedrijf bied een goede service waar je geen creditcard nodig hebt en waar je van te voren precies het bedrag weet wat het gaat kosten. Geen extra kosten en een goede, volledige verzekering. Dat is Xenos Rentals: https://www.xenoscarrentals.com/index.php.

Huur je fiets bij Cycling Center Zakynthos – Podilatadiko
Daar hebben ze namelijk goede fietsen, goede prijzen en een goede service. Je kunt verschillende type racefietsen huren van onder andere het merk Specialized. Naast racefietsen verhuren zij ook Mountainbikes en gewone fietsen. Het kantoor zit in Zakynthos Stad. Bezorging op afspraak. Meer informatie: http://www.podilatadiko.com/.