Ongerept Noord Griekenland

We vliegen direct vanaf Eindhoven naar het vliegveld van Thessaloniki! Daar huren we een busje en gaan we met 8 familieleden de omgeving van de praktijk van Haiko ontdekken. We bezoeken Kastoria en omgeving waaronder natuurlijk de praktijk. Uiteindelijk reizen we naar Parga waar we nog even 2 nachten genieten van de schitterende omgeving en een heerlijke Villa. Prachtige strandjes en leuke dorpjes aan de voet van bergen die vol met olijfbomen zitten. We maken onder andere een uitstapje naar Meteora, een klooster. Ook gaan we met de Mountainbike op stap en bezoeken we een ander dorpje in de nabije omgeving. Natuurlijk genieten we ook van ons verblijf. We ovenachten in de prachtige Villa Kira Parga. We ontmoeten pelikanen tijdens een boottocht bij een drielandenpunt en natuurlijk ontdekken we de culinaire hoogstandjes van de omgeving.

Huur je auto bij Bluerent a Car Thessaloniki
Omdat we nogal wat kilometers willen gaan maken en we met 8 personen gaan zijn we al snel op zoek gegaan naar een busje. We kwamen dan ook direct uit bij Bluerent a Car Thessaloniki. Na aankomst op de luchthaven worden we keurig netjes opgehaald en met z’n allen naar het kantoor gebracht. Dat is ongeveer 5 minuten rijden. Daar vullen we alle papieren in en kiezen wij voor onze verzekering. Wij kozen voor een basis verzekering, maar je kan ook een All Inclusive verzekering nemen. Kijk er even goed naar voordat je een keuze maakt! De vriendelijke service valt al snel op en binnen no time zitten we op de weg met een modern busje. Naast een moderne vloot en vriendelijke service zijn de prijzen ook nog zeer aantrekkelijk. Voor meer informatie en/of reserveringen kijk op http://carrentalthessaloniki.com/ of http://carhirethessaloniki.com/en/.

Boottocht in het Prespes National Park
Van het vliegveld rijden we in ongeveer 2,5 uur naar Kastoria waar we de eerste drie nachten verblijven. Na het ontbijt in de vroege ochtend rijden we eerst even langs de dierenartsenpraktijk van Haiko waar we kennis maken met Zoi, om vervolgens naar het Prespes Nationaal Park rijden. Over prachtige kronkelwegen komen we op plekken waar beren voorkomen. Veel beren. Je ziet ze niet gemakkelijk in het wild maar in de ochtend en avond komen ze bijvoorbeeld vaak drinken in de rivier en om de snelweg staan hekken geplaatst op de eerder veel voorgekomen ongelukken voor de toekomst te voorkomen. Eenmaal aangekomen in Psarades worden we vrolijk opgewacht door onze kapitein. Hij vaart ons eerst over rustig water naar een kerkje waar je een aantal treden voor moet lopen. Penagia Eleousa is de naam. Een prachtig kerkje met muurschilderingen en een schitterend uitzicht door de rots uitgang over het meer. Dat meer is trouwens ook een Drielandenpunt. We krijgen een SMS met Welkom in Albanië en ook eentje met welkom in Macedonië. Nadien nuttigen we een lunch op het pleintje met heerlijke lokale Griekse gerechten en lopen we een rondje door het dorp. Met prachtig uitzicht op het meer gaan we voldaan terug naar Kastoria waar we na een goede lunch een Cocktail drinken bij Zaza waar ze overigens ook lekkere Smoothies hebben. We sluiten af met een Pitabroodje Gyros en Souvlaki bij de lokale snackbar, heerlijk!

Idyllische Griekse plekjes
De volgende dag gaan we op bezoek bij Zoi en gaan we kijken bij een eventuele nieuwe praktijk in het dorpje Siatista. Natuurlijk gaan we daar ook lekker lunchen. Heerlijke Griekse Meze en verschillende hoofdgerechten eten wij aan een prachtig pleintje bij een restaurant waar Engels nog niet zelfsprekend is. Daarna nemen we een kijkje in het dorpje in de Grieks Orthodoxe kerk met mooie muurtekeningen en een prachtige stijl. Van buiten zie je niet hoe mooi een kerk is in Griekenland, daar moet je echt voor naar binnen. We rijden door naar het kleine dorpje Germas waar je als toerist echt opvalt. We gaan wat drinken met Zoi en haar Man, die bekend zijn in Germas. Op een pleintje met een prachtig kerkje waar spelende kinderen rondrennen nemen we plaats en bestellen we een bak koffie, thee of een frisje. Na een minuut of 10 komt de ober naar buiten met 10 glazen wijn: zelf gemaakt. Heerlijk en vol energie gaan we terug naar ons verblijf met uitzicht op het meer van Kastoria. Nadat we daar gesetteld zijn vertrekken we nog een keer naar Kastoria centrum om wat te eten met Zoi en haar man in de Nautical Hall. Hier iets minder Griekse specialiteiten maar een heerlijk menu met verse producten. Bovendien wordt het restaurant later op de avond omgebouwd tot discotheek en bleef het nog lang onrustig!

Overnachten in Villa Kira Parga
We rijden dwars door Griekenland door de bergen naar de Westkust. De Ionische Zee wel te verstaan. Daar is Parga de bestemming waar we gaan relaxen in de prachtige Villa Kira. Deze villa staat op een heuvel net boven het centrum van Parga. We rijden met het busje naar boven waar we worden opgewacht door een medewerker. Hij geeft ons direct een rondleiding door de villa. Deze exclusieve villa heeft 4 slaapkamers waarvan 3 met een tweepersoonsbed en een slaapkamer met 2 stapelbedden, goed voor 10 personen dus. De slaapkamers zijn netjes ingericht. Beneden zijn er twee slaapkamers en boven ook. Beneden heb je een douche en toilet en een extra keuken met koelkast en wasmachine. Boven is het woongedeelte. Met een prachtige moderne keuken die bomvol faciliteiten als vaatwasser, koelkast, vriezer en een kookstel zit.

Vanuit de woonkamer, waar een ruime bank en enkele stoelen staan met een grote televisie met soundbar, heb je al een prachtig uitzicht op zee. In de woonkamer is een open haard en er is verwarming middels de airconditioning. Achter de woonkamer zijn de twee andere slaapkamers en de badkamer met toilet is ook op de gang. De tuin maakt het nog mooier. Met een uitgebreide ligweide bij het prachtige “infinity” zwembad waar ligbedden met zachte kussens staan. Boven het zwembad is het terras waar je ook uitzicht hebt op de zee. Op je terras, overigens met overkapping, staat een eettafel met stoelen, een loungeset met lekkere zachte kussens en er is een barbecue aanwezig.

Direct bij de villa is ook nog een buiten terras waar je natuurlijk ook lekker wat kunt drinken en eten met uitzicht op zee. Overigens kun je de zon hier prachtig onder zien gaan en kun je beneden bij het grasveldje nog een balletje trappen. Wij vonden vooral de luxe, het prachtige uitzicht en de moderne inrichting zeer exclusief. Ik heb zelf op weinig plaatsen geslapen die zo mooi zijn als deze! En voor de prijs hoef je het zeker niet te laten, exclusief overnachten met 4 personen kan al vanaf ongeveer 950 euro per week in het laagseizoen. Voor meer informatie over het verblijf of boekingen bezoek je http://www.villaparga.com/.

Het leuke stadje Parga
Parga is inmiddels al bekend bij toeristen, maar nog steeds een stukje Griekenland. Vanaf onze Villa Kira is het een klein stukje lopen naar het stadje en we wagen de gok. Heen is het naar beneden dus lekker makkelijk, en als je het te laat maakt kun je gewoon met de taxi terug. We wandelen eerst naar het kasteel en onderweg hebben we al uitzicht op het prachtige Valtos beach, een zandstrand met een helderblauwe zee. We komen langs een “Liqor Distillery” waar ze, zo blijkt, Ouzo maken die in de restaurants in het hele stadje geschonken word. Eenmaal bij het kasteel hebben we een prachtig uitzicht over het hele stadje. Het stadje ligt als het ware in een baai en het kasteel op een schiereiland tussen Valtos Beach en Parga in. Het Kasteel geeft je vooral prachtig uitzicht en middels een avontuurlijke wandeling klim je naar de top waar een goud glaasje Sinaasappelsap op je staat te wachten. Even bijkomen en genieten van een prachtig uitzicht!

We lopen dwars door het stadje over trappen naar beneden en komen vooral boetiekjes tegen waar de standaard souvenirs van Parga te vinden zijn. We lopen naar de boulevard en ook daar heb je weer een mooi uitzicht. Zo zie je nu pas dat het dorpje helemaal de heuvel is opgebouwd tot aan het kasteel. Je hebt uitzicht op het kerkje van Panagia dat op een eilandje net voor de kust ligt. De pier wordt door vissers gebruikt maar als je naar het eind loopt heb je tevens mooi uitzicht over Parga. Ook richting de andere kant van de pier ligt nog een mooi strandje. Midden op de boulevard ligt een enorm anker. Dat is vooral een monument om de bekendheid van het havenstadje te waarborgen. Lekker eten deden we, liefs 2 keer, bij GEMINI Restaurant. Daar zijn twee broers eigenaren en was het heerlijk Griekse eten en de goede Pizza’s aanleiding genoeg om er de volgende dag weer te eten! In de omgeving zijn nog veel meer leuke strandjes te vinden. Enkele voorbeelden daarvan zijn Lichnos Beach, Spartila Beach, Plakiro Beach en Aghios Sostis Beach. Elke dag een ander strandje behoort zeker tot de mogelijkheden bij verblijf in Parga!

Woest tochtje met de Mountainbike
We huurden ook nog een Mountainbike bij Epirus bike Expeditions. We houden wel van een tochtje op de tweewieler dus waarom niet dachten we. We kregen een route mee op een net geprint papiertje om vervolgens op pad te gaan. Eerst even naar de villa om de fietsen te showen om vervolgens de ruige natuur in te gaan. Bij het water begint het zandweggetje wat we moeten hebben, en daar moeten we rechts. Of links? Links toch? Helaas toch de verkeerde keuze bleek na 100 meter steil klimmen. Maar weer terug naar beneden om nu gelukkig wel de goede kant op te gaan. We klimmen tot een hoogte van 200 meter en komen langs veel Olijfbomen waar al netten zijn gespannen om ze op te vangen. Ineens staat er een paard op de weg die we ook nog even moeten wegjagen. De afdaling is nog steiler en brengt ons bij de asfaltweg. We zien een restaurantje waar we wat willen drinken, maar misschien is het mooier beneden bij de Zee bij Lichnos beach. Eenmaal beneden blijkt alles nog dicht. Dan maar weer naar boven en na 3 colaatjes gaan we over een zandweg en een berg van 250 meter terug naar de verhuur. Het blijkt een heftige klim van 11% stijgingspercentage gemiddeld. Eenmaal boven staat ineens weer een kerkje in de wildernis waar we natuurlijk even genieten van het uitzicht over Parga. De afdaling gaat uiteraard op sommige momenten erg hard en we leveren de fietsen weer in!

Een uitstapje naar Meteora
Natuurlijk ken je Meteora. Misschien niet van naam, maar als je de foto ziet dan weet je het meteen. Een prachtig klooster boven op een berg. Het is ruim twee uur rijden van Parga maar het is zeker de moeite waard. Je kan het bijvoorbeeld bezoeken als je op de terugweg bent naar Thessaloniki. Het ligt dan prima op de route. De weg ernaartoe is al prachtig. Meteora was vroeger een enorm meer. Toen er geen water meer was verschenen er ineens rotsen en daar zijn kloosters op gebouwd. Vier kloosters die je van afstand niet meteen ziet. Langs de diverse rotsen zien we bergbeklimmers die de klim naar boven wagen. Wij rijden naar de parkeerplaats en bezoeken het klooster. Dit kost drie euro per persoon, alleen vrouwen dienen een rok aan te doen. Deze worden ter plekke gegeven. In het klooster zie je oude gewoontes, hoe men vroeger de berg op kwam (Via touwen, best spannend) en heb je bovendien prachtig uitzicht over alle rotsen in de omgeving. Er is ook een museum met informatie over het klooster en over hoe het er in die tijd aan toe ging. Erg interessant en zeker een bezoekje waard. Vanaf een rots bij de parkeerplaats heb je overigens ook fantastisch uitzicht over de omgeving en op het klooster op de rots!

Gemakkelijk parkeren bij Eindhoven Airport: Quick Parking
En als je net als wij vanaf Eindhoven Airport vliegt kun je gemakkelijk met de eigen auto! Een parkeerplaats boek je eenvoudig bij Quick Parking. Je kan de auto er zelf parkeren, een plekje uitkiezen en vervolgens word je met de shuttle in enkele minuten naar het vliegveld gebracht. Bij terugkomst ga je direct met de shuttle weer terug naar de parkeerplaats waar je de auto weer kunt instappen voor een zorgeloze reis naar huis. Je krijgt hulp bij de bagage en als je vertraging hebt, geen zorgen. De shuttlebus rijdt altijd! Perfecte service met een glimlach en een gemakkelijk boekingssysteem. Bovendien is het goedkoop. Er zijn ook vestigingen bij onder andere Schiphol Airport, Brussel en Charleroi. Boek snel je parkeerplaats op https://www.quickparking.nl/.