Zon, Zee en strand op Fuerteventura

De Canarische eilanden kun je het hele jaar bezoeken. Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, wie heeft er nou niet van gehoord. Een minder bekend eiland is Fuerteventura. Dit eiland doet saai aan, maar dat is helemaal onjuist. Op dit eiland zijn een van de mooiste stranden van de wereld te vinden, en van de Spaanse cultuur kun je hier ook nog heel wat opsnuiven. Ook is er veel te doen op het eiland. Boottochten, golfen, zonnen, zwemmen en nog veel meer! Vandaag de dag ben ik vier maal op dit prachtige eiland geweest. Ik ga jullie hoe dan ook overtuigen met dit artikel over het prachtige Fuerteventura.

Het Noorden
‘Fuerte’ betekend harde, en ‘Ventura’ betekend wind in het Spaans. Harde Wind dus. Het valt op vanaf dag één. De ene dag waait het keihard, de andere dag wat minder. Ten zuiden van Corralejo ligt het nationale park “Las Dunas de Corralejo”, waar je jezelf waant in een Sahara-achtig gebied. Hier kun je struinen in de Duinen. En wat kom je veel tegen? Prachtige zandstranden met schitterende verzichten en uitzicht op onder andere Los Lobos en Fuerteventura. Maar vooral geiten, die hier op Fuerteventura in grote getalen zijn. Er wonen zelfs meer geiten dan mensen op het eiland. Corralejo zelf heeft een gezellig centrum met leuke straatjes en enkele winkels. Op een minuut of tien varen ligt het kleine eilandje Los Lobos, wat een prachtig eiland is voor natuurliefhebbers vanwege de vele flora en fauna. Corralejo heeft vele leuke barretjes en restaurantjes waar je jezelf goed kunt vermaken. Er is tevens een Nederlandse kroeg gevestigd waar je alle voetbalwedstrijden kunt zien en waar je veel landgenoten kunt ontmoeten.


Waikiki is de enige echte uitgaansplek van Corralejo, wat mooi gelegen is aan het strand. Naarmate de sluitingstijd nadert, verplaatst men zich steeds meer richting het strand. Corralejo ligt maar op 20 minuten varen van Playa Blanca, de zuidelijke stad van het eiland Lanzarote. Een bezoek hieraan behoort dus ook tot de mogelijkheden. Voor ongeveer 80 euro kun je met auto en twee personen de oversteek maken (retour). Verder landinwaarts ligt La Oliva, waar de noordelijke provincie na vernoemd is. Echter is het interessanter om naar de noordwest kust te gaan, naar het dorpje El Cotillo. Dit is een goed bereikbaar dorpje met een authentieke Canarische sfeer. Er zijn enkele appartementjes te huur, maar verder komen de toeristen meestal met een huurauto hier kijken naar de prachtige stranden, de woeste zee, en de vuurtoren ten Noorden van El Cotillo. De lagoon van El Cotillo is het enige zandstrand waar je kunt zwemmen gelegen aan de westkust. Het is een prachtig strand met azuurblauwe wateren. Ten noorden van deze stranden vind je de vuurtoren waar je een prachtig uitzicht hebt over de rotsen langs de Noordkust, op Lanzarote en de prachtige baaien van El Cotillo.

Centraal Fuerteventura
De hoofdstad van Fuerteventura is Puerto del Rosario. Dit is tevens de grootste stad van Fuerteventura. Het heeft een grote industriële haven waar ferry’s vertrekken richting Lanzarote, Gran Canaria en Tenerife. Een bezienswaardigheid is het museum van de Spaanse kunstenaar Unamundo, die naar dit eiland verbannen werd. Ook de kerk is het bezichtigen waard, waar op het nabijgelegen plein veel locals rondlopen, die wel in zijn voor een praatje. Ook zijn er locals aan het kaarten en aan het rusten tijdens de siesta. In Puerto Del Rosario is weinig toerisme waardoor er nog een echte Canarische sfeer in de hoofdstad is. Zo kun je er heerlijk Tapa’s eten of de boetiekjes bezoeken. Tegenwoordig is er een groot winkelcentrum genaamd Las Rotondas. Deze is dagelijks geopend behalve op zondag!


In het midden van Fuerteventura is tevens een grote bergpas, waar een aantal leuke dorpjes in liggen. Eerst kom je een prachtig uitkijkpunt tegen, Mirador Morro Velosa. Hier heb je een prachtig uitzicht over het vreemde landschap van Fuerteventura. Verder naar het zuiden ligt een leuke stad, genaamd Betancuria. Dit is de vroegere hoofdstad van het eiland en zit boordevol leuke bezienswaardigheden. De mooie kerk, de Santa Maria, kun je voor twee euro per persoon bezoeken. De stad ligt in een mooi dal, waar je kunt komen via een moeilijke weg met veel bochten, stijgen en dalen. Het is echter de moeite waard om verder naar het zuiden te rijden, want dan kom je onderweg naar Pajara nog een leuk dorpje, namelijk Vega de Rio Palmas, tegen. Dit dorp ligt in een prachtige vallei. Het is een van de mooiste gebieden van het eiland, mede door de prachtige huisjes en palmbomen die in de vallei staan. Het mooie kerkje, de Nuestra Señora de la Peña, wordt omringd door een aantal prachtige wit gekalkte huisjes en palmen. De kleine huisjes met weinig ramen zijn kenmerkend voor Fuerteventura. De dikke muren en kleine ramen zijn bedacht om het binnen fris te houden.


Pajara is de volgende stad die je tegenkomt. Dit is de hoofdstad van het gelijknamige departement wat de hele zuidkust bezit. De nauwe straatjes, de mooie witgekalkte huisjes met houten balkons zijn echt typisch Canarisch. Het is een piepklein stadje, maar wel zeker een bezoek waard. Ga er tapas eten of geniet van een drankje op het terras. Pajara heeft een prachtig kerkje waar je ook naar binnen kunt. Ajuy ligt vanuit Pajara richting de westkust. Een afslag gaat naar dit prachtige dorpje toe. Het is bekend vanwege de rotskust aan de noordkant van het dorp, met veel grotten. Je ziet daar voor de grotten prachtige vissersbootjes en kunt uren over de kliffen wandelen. Het strand van het dorpje heet “Playa de los Muertos”, wat in het Nederlands dodenstrand betekend. Waag het hier dus niet om in zee te gaan, want dit is levensgevaarlijk! Er is een enorme stroming waardoor er alleen maar bootjes op het strand liggen. Zwemmen verboden dus.

Aan de andere kant van Fuerteventura, in het westen, liggen enkele authentieke dorpjes. In Tarajalejo wordt elke dag nog de vangst van de plaatselijke vissers in de restaurantjes verkocht. In het centrum is een leuk aquarium wat je voor vijf euro kunt bezoeken. Giniginamar, wat vlakbij Tarajalejo ligt, is ook een leuk dorp met een mooi strand. Hier komen echter geen toeristen, dus er heerst nog een echt Spaans sfeertje. Gran Tarajal is de tweede stad van Fuerteventura. Er is een grote haven aan de kust. Het mooie strand wordt woest beëindigd door een prachtige rotsformatie, waarachter het schitterende dorpje Las Playitas ligt. Als je nog een echt Spaans dorpje wilt zien, moet je daarheen gaan. Spaanse jongeren, maar ook ouderen, vissen tijdens hun vrije tijd lekker de hele dag vanaf de pier, en komen daarna met emmers vol terug. Het dorpje kenmerkt zich door de prachtige witte huisjes die er staan. Verder naar het oosten ligt het zandstrand, wat een beetje donker gekleurd is. Via een enorme kronkelweg kun je nog naar een prachtig uitkijkpunt, namelijk de Faro de Entallada. Let hier heel goed op, het is een hele smalle zandweg, waarbij je met tegenliggers een groot probleem hebt. Gelukkig zagen wij geen tegenliggers. Het uitzicht is prachtig, zo op de rotsen en de wilde Atlantische Oceaan. De hoofdstad van de provincie is Antigua. Dit is een van de grotere dorpen, en is vroeger een jaar de hoofdstad geweest van het eiland. Er is hier een grote mooie kerk, en wat kenmerkend is voor Fuerteventura, een molino, een prachtige molen die gerestaureerd is. Antigua lijkt heel groot en bundig, maar dat is het zeker niet. Veel is hier niet te doen en het is een echt Canarisch dorpje.

Het Zuiden
In het zuiden van Fuerteventura zijn de mooiste stranden van het eiland te vinden. Playa Sotavento de Jandia is er een van. En het hotel waar wij zaten, heeft prachtig uitzicht over een gedeelte van het strand. Playa Sotavento, of ook wel Playa Barca,  is tot wel 600 meter breed en kilometers lang. Het loopt door tot aan Risco del Pasa, ook een strand. Het strand is erg populair vanwege Kitesurfen en Windsurfen. Er staat vaak een harde wind wat de situatie voor de sporters ideaal maakt. Dit strand wordt wel gebruikt door de zonaanbidders, maar zwemmen is hier vaak niet mogelijk vanwege de vele surfers. Het is wel veilig om hier te zwemmen. Verder naar het zuiden ligt nog een schitterend strand, genaamd Mal Nombre. Dit strand ligt vlakbij de badplaatsen Esquinzo en Butihonda. Dit strand wordt alleen gebruikt door de zonaanbidders, en ligt een beetje op een afgelegen weg, waardoor het heel rustig is. Dit zijn zo ongeveer de mooiste stranden. Verder naar het zuiden kom je in Jandia met prachtige resorts, winkelcentrums en bovendien een enorm strand wat doorloopt tot aan Morro del Jable. Daar vertrekt de ferry naar Gran Canaria, meerdere malen per dag, binnen anderhalf uur.


Het zuiden staat bekend vanwege zijn mooie stranden. Kilometers achter elkaar zijn er prachtige witte zandstranden, waar je meestal gewoon lekker kunt zwemmen zonder al te veel gevaar. Alleen het strand van Cofete en Barlovento, die beiden alleen via een stoffige zandweg te bereiken zijn, zijn niet geschrikt voor een frisse duik. Wel kan men hier prachtig wandelen. Zo is er een lange zandweg waar in het begin een prachtige wandelroute ligt. In ongeveer vier kilometer ben je op 407 meter hoogte en heb je een prachtig uitzicht op het dorpje Cofete en het schitterende zandstrand. Deze wandeling is niet gemakkelijk en vooral het klimmen is lastig. Het uitzicht is echter geweldig.  Cofete is een afgelegen dorpje en kent een restaurant. Deze is te bereiken als je na de klim nog eens drie kilometer door wandelt. Let op, je moet ook weer terug wandelen, er is geen bus die over die zandweg gaat! Bij Cofete is een grote villa, genaamd Villa Winter, gebouwd tijdens de tweede wereldoorlog, door de Duitser Gustav Winter.


Ook Puerto de la Cruz is alleen te bereiken via een zandweg. Dit dorpje, wat bewoond wordt door ongeveer twintig Spanjaarden vindt je helemaal in het zuidwestelijkste puntje van het eiland en er heerst nog een authentieke Canarische sfeer. Vissers brengen hun vangst naar de kant, waarna het dezelfde dag nog in een van de twee restaurantjes verkocht wordt. De stoffige weg er naartoe is echter een moeilijk stuk. Het hobbelt erg, er zijn veel onoverzichtelijke bochten, waardoor het gevaarlijk is als je te hard rijd. Let dus heel goed op en rijdt niet te hard. Het is eigenlijk niet verstandig om met een huurauto deze weg te rijden, want als er iets kapot gaat ben je hier niet voor verzekerd.


Ontdek het eiland per Racefiets van Easy Riders Bike Center

Tijdens ons verblijf in het Noorden van het eiland wilden wij natuurlijk ook de omgeving per racefiets gaan ontdekken. Easy Riders Bike Center verhuurd verschillende type fietsen waaronder mountainbikes. Wij kiezen ervoor om het eiland per racefiets te ontdekken en huren dus 2 goede carbon racefietsen van het merk Specialized. Je krijgt duidelijke uitleg over de fietsen, de verzekering en ter plekke worden er pedalen opgezet. De fiets wordt ingesteld op de juiste hoogte en je kunt direct wegfietsen! De eerste dag doen we een kort rondje en gaan we alleen de duinen van Corralejo bekijken. We fietsen richting het zuiden en weer terug. Het waait hard en we zitten na afloop helemaal onder het zand. De weg is wel fantastisch en je hebt zo hier en dan een prachtig uitzicht over de zee en duinen. Wat vooral opvalt is dat de wegen hier een stuk rustiger zijn dan op de andere eilanden. Dat maakt het fietsen erg aangenaam. We maken ons op voor een langere rit op de tweede dag.Dag twee staat er een ritje van ongeveer 60 kilometer op het programma. Eerst rijden we met de wind mee. En het waait weer enorm hard vandaag. Helaas zitten we in het uiterlijke noorden en is het een Noorderwind. Het eerste stuk dus wind mee! De eerste 15 kilometer dus wind mee door de duinen. Zo komen we in ieder geval niet weer helemaal onder het zand te zitten. Die eerste kilometers gaan overigens in 32 gemiddeld, dat dan weer wel. Voorbij de rotonde bij Parque Holandes slaan we rechtsaf en gaan we de eerste klim aan. Dat is er direct een van acht kilometer en dat rijkt tot een hoogte van net geen 300 meter. Daarna is er een kleine afdaling naar Vallebrón om vervolgens verder te klimmen naar de top: 340 meter. Een prachtig uitzicht over het eiland volgt en we gaan een flinke afdaling doen. We passeren La Oliva, de vroegere hoofdstad, en genieten van de zon, die er nu echt door is. Bij Villaverde begint de afdaling en merken we de sterke tegenwind in de afdaling. Uiteindelijk komen we weer terug in Corralejo om de fiets in te leveren bij Easy Riders Bike Center. Meer informatie over de fietsverhuur, openingstijden en de verschillende fietsen bezoek de website van Easy Riders Bike Center.Overnachten in Surf Riders Hostel Fuerteventura
Gelegen op een prachtige locatie op loopafstand van het levendige Corralejo verblijven we in het Surf Riders Hostel. En dit is niet alleen een hostel, maar ook een toevluchtoord van surfers. Er worden namelijk ook surflessen aangeboden. Het hostel heeft verschillende type kamers. Zo zijn er 4 tot 8 persoons Dorm kamers met een gedeelde badkamer waar je met groepen of lekker goedkoop kunt overnachten. Er zijn Twin kamers waar je met twee personen kunt verblijven en een gedeelde badkamer hebt. En er zijn deluxe tweepersoonskamers met een eigen badkamer. Bij de receptie word je vriendelijk ontvangen en daar is tevens de gedeelde woonkamer waar ook ontbijt wordt geserveerd. Je kunt er ook avondeten of zelfs zelf avondeten maken. De deur naar het buitenterras brengt je naar het zwembad en een open ruimte in de buitenlucht waar je kunt relaxen. Onze kamer zat in een ander gebouw en wij hadden ook nog een gedeelde ruimte met koelkast en een groot terras met uitzicht op Corralejo. En elke vrijdag kun je mee genieten met de Barbecue! Wil je meer informatie over Surf Riders check dan snel: http://surfridersfuerteventura.com/.