Caribisch Europa: Combineer Ibiza en Formentera

De meest bekende van de Balearen zijn natuurlijk Ibiza,Mallorca en Menorca. Maar ook Formentera mogen we zeker niet vergeten. Het is bovendien gemakkelijk te bereiken vanaf Ibiza dus combineer de twee eilanden eens! We vliegen eens buiten het seizoen naar het eiland aangezien transavia.com tegenwoordig het hele jaar door vluchten aanbiedt naar het eiland. En we hebben geluk: Goed weer. Een heerlijk temperatuurtje rond de 18 graden. We verblijven in een prachtige villa vlakbij Ibiza Stad van het bedrijf Ibiza Villas 2000. Een prachtige locatie om het eiland en Ibiza stad te verkennen. Een uitstapje naar Formentera en een tochtje over het eiland zijn slechts enkele activiteiten die we ondernemen tijdens een bezoek aan het prachtige eiland wat meer te bieden heeft dan alleen maar luxe.

Een villa huren bij Ibiza Villas 2000
Sinds de oprichting in 2002 verhuurt Ibiza Villas 2000 huizen over het hele eiland. Inmiddels zijn ze een van de grootste verhuurbedrijven van huizen op Ibiza. Men is een van de oprichters van de AVAT. Deze instantie is voor legitieme villa verhuurders op Ibiza. Goed om van tevoren even te checken dus. Het geeft aan dat het bedrijf kwaliteit herbergt en het geeft de klant natuurlijk een rustig en veilig gevoel. Ruim 7000 klanten per jaar kiezen voor Ibiza Villas 2000. Men heeft schoonmakers en andere medewerkers van het eiland komen. De prijzen zijn zonder meer het meest naar waarde op het eiland. Ze hebben zelf 3 villa’s en verhuren er 22 van anderen. Elke villa is exclusief van Ibiza Villas 2000. Als klant hoef je tevens geen enorme borg te betalen. Je betaalt slechts 15 euro per persoon. Daarbij ben je verzekerd tot een schade van 1650 euro. Dit is erg fijn en 100% van de klanten koos hiervoor in 2018, in plaats van het betalen van een borg. Tot slot heeft Ibiza Villas 2000 een goede reputatie. Op google zijn er meer 5 sterren reviews dan welk ander bedrijf op Ibiza ook. Een goede service, snelle boeking en veilige plek op het eiland, boek en vraag meer informatie op: https://ibizavillas2000.com/.

Ons verblijf: Villa Savines
Aangezien we met een grote groep naar het eiland vertrokken, kregen we een huis wat groot genoeg was voor ons achten. En dat was het prachtige “Villa Savines”. Bij aankomst was Jacqueline, medewerker van Ibiza Villas 2000, ruim op tijd aanwezig om ons in te checken. Ze loopt met ons door het huis om alle slaapkamers en andere hoogtepunten te laten zien. Daarna nemen we even de belangrijkste veiligheidsinstructies door zoals het alarm. Zo is het altijd veilig. Houd je er wel aan en zorg dat je het alarm er altijd op doet! We krijgen de sleutels en het huis is een weekend van ons. Wat een schitterend huis. Op de benedenverdieping zijn al drie slaapkamers en badkamers te vinden. De hal waar je binnenkomt is ook prachtig. Er staat een boom in de hal bij de trap naar boven. Daar loop je meteen weer twee slaapkamers binnen met ieder een eigen badkamer met bad. En daar verschijnt ook de woonkamer met een heerlijke loungebank, prachtige houten eetkamertafel met goede stoelen en een volledig ingerichte keuken. Er zijn genoeg glazen en borden en dergelijke aanwezig.

Aan de andere kant van de woonkamer gaan we nog gewoon verder en zijn er nog twee slaapkamers met een badkamer. Aan de loungekant, waar ook een enorme televisie en een goede radio-installatie staat, is ook een balkon met prachtig uitzicht op de wijde omgeving. Het huis ligt trouwens in het dorp Puig d’en Valls vlakbij Ibiza-Stad en de luchthaven (Slechts 10 minuten rijden). Afijn, terug naar de villa. Bij de keuken stappen we naar buiten en aldaar is de prachtige grote tuin van het huis. Die tuin loopt helemaal door naar boven waar je uitkomt bij een molen. Vanaf die molen heb je een schitterend uitzicht, maar door een hek moet je dan wel even omlopen. Afijn, de rest van de tuin is een plaatje. Een overdekte buitenkeuken met barbecue en een extra koelkast, een ligweide met genoeg ligbedden en lekkere kussens en een prachtig groot zwembad met jacuzzi. Het zwembad geeft verschillende kleuren licht in het donker. Het zitje bij het zwembad leent zich perfect voor de barbecue. Er is genoeg ruimte in de voortuin en bij de oprit om je auto of busje te parkeren. Kortom, de perfecte plaats om tot rust te komen met familie, vrienden of een sportteam. Het is heerlijk rustig maar toch ben je zo in Ibiza stad bijvoorbeeld. Meer informatie over dit huis vindt je op https://ibizavillas2000.com/villas/rental/ibiza-town/villa-savines/.

Ontdek Ibiza Stad en omgeving
De hoofdstad van het eiland is natuurlijk zeker even een bezoekje waard. Een wandeling langs de haven is een leuke activiteit om mee te beginnen. Langs de haven zijn allemaal verkooppunten voor boottochten en andere activiteiten op het water. Ook excursies kun je daar perfect boeken. De vele boten en luxe jachten zijn natuurlijk een lust voor het oog. Spot jij een beroemdheid? Vele dure winkelketens hebben ook een winkel langs de boulevard. Het uitzicht op de oude stad is natuurlijk ook prachtig. De bootjes op de voorgrond, de heuvel met het kasteel en de oude stad op de achtergrond. In die oude stad kun je een aardig stukje wandelen. Het loopt op en af dus het is wel een zware wandeling. Maar onderweg zijn genoeg tapasbars en kroegjes waar je even bij kunt komen en de echte Spaanse cultuur kunt proeven. Een aantal kilometers van Ibiza Stad ligt het plaatsje Platja d’en Bossa. Daar vind je de clubs waar je Ibiza van kent. Voor een gezellige avond in een Nederlandse kroeg kun je terecht bij Café De Hoeck.

Sant Antoni de Portmany
Op ongeveer twintig minuten van onze villa ligt het bruisende Sant Antoni de Portmany. Naast de vele clubs, die meestal in het buitengebied van het dorp liggen, zijn er leuke strandbarretjes, een prachtig zandstrand en een interessante haven. Vanuit die haven heb je de mogelijkheid een bootje te huren of met een boot langs verschillende dorpjes te gaan. Het is een van de populairste badplaatsen van het eiland en word ook wel San Antonio genoemd. Het is de tweede grootste plaats op Ibiza en heeft erg veel accommodatie mogelijkheden. Restaurants zijn er in overvloed. Het voormalige vissersdorp is echter wel uitgegroeid tot een echte vakantieplaats. Verwacht hier geen prachtige gebouwen en een rustieke Spaanse sfeer. Buiten het hoogseizoen is het echter rustiger dus toen wij er waren was het heerlijk rustig en aten we een verse Kabeljauw in een knus restaurantje aan de boulevard van de haven. Heerlijk goed voedsel voor een vriendelijke prijs. Daar raad ik zeker een bezoek aan. Het restaurant heet: Besame Canalla.

Aangezien het dorpje aan de Westkust van het eiland ligt heb je hier een prachtig natuurfenomeen. De zonsondergang is er namelijk prachtig. In de verte zie je de eilandjes in zee. De zon gaat precies tussen de eilanden in onder. Een prachtig gezicht. Neem een drankje in Café Mambo of het wereldberoemde Café del Mar en geniet gelijk van de prachtige zonsondergang. Een must tijdens je bezoek aan San Antonio. Een leuke beach bar voor je ontbijt, lunch of avondeten is The Orange Corner. Hier is alles net iets goedkoper dan bij de duurdere Loungebars Mambo en Café del Mar. Maar de kwaliteit is net zo. Sterker nog, beter. De sfeer doet het hem natuurlijk, want bij Mambo en Café del Mar wordt heerlijke loungemuziek gedraaid. En houdt Mambo zeker in de gaten, want artiesten als Bob Sinclar komen hier voordat ze de Pacha in gaan even lekker plaatjes draaien!

Uitstapje: Met Transmapi naar Formentera
Ik heb goede verhalen gehoord over het eiland Formentera. Vandaag is een stralende dag dus we gaan naar het kantoor van Transmapi om boottickets te kopen. Een retourtje voor om en nabij de 40 euro, een boottocht van slechts 30 minuten en je bent ineens op een heel ander eiland. Hier ben je volgens de verhalen ineens in de Cariben. Transmapi heeft een snelle service die je in 30 minuten comfortabel naar het eiland brengt. De stoelen zijn van hoog comfortniveau en er is een bar aan boord waar je wat drinken en een snack kunt kopen. Gelukkig kun je op het dek om te genieten van het uitzicht op Ibiza Stad en later op het langzaam naderende eiland Formentera. De prijs voor tickets is dus goed en de service ook. De boten gaan meerdere keren per dag heen en weer. Je kunt dus kiezen wanneer je weer teruggaat. Weet je dat van tevoren nog niet, dan kun je een open return kopen zodat je zelf mag kiezen met welke boot je weer teruggaat. Voor meer informatie en tijden van afvaarten kijk je op https://www.trasmapi.com/index.php.

Met de fiets het eiland ontdekken met Formotor
Op het eiland komen we aan in het dorpje La Savina waar onze fietsen klaarstaan. We huren acht stadsfietsen bij het bedrijf Formotor. Zij verhuren naast stadsfietsen ook nog andere soorten fietsen, maar ook auto’s en busjes om het eiland te verkennen. Je wordt in de haven opgewacht of loopt naar het kantoor wat direct in de haven te vinden is. Hier ronden we de formaliteiten af zoals verzekeringen en we kunnen de fiets op! De fiets kost trouwens maar een paar euro voor een dag. Wat wil je nog meer? En alles is op fietsafstand en je kunt bij strandjes komen waar je met de auto bijna niet bij kunt! We rijden eerst een stukje door het stadje. We zien al dat de jachten vrij exclusief zijn, daar staat La Savina dan ook om bekend. In de zomer zijn er bij de haven vele marktjes waar exclusieve producten worden verkocht. Dat komt omdat de jetset erbij voorbeeld graag komt. Iets wat ons wel gauw opvalt is dat het eiland nog niet erg toeristisch is. Misschien dat het door de tijd van het jaar komt, maar het eiland is echt niet heel bekend en ontdekt. Terwijl er wel prachtige dingen te zien zijn La Savina heeft enkele prachtige oude straatjes waar je vaak doorheen kijkt en de kleuren van de Middellandse Zee ziet.

We fietsen langs de kust naar het noorden van het eiland. Wat direct opvalt zijn de kleuren 50 tinten blauw. Het lijkt net alsof we in de Cariben fietsen. Het strand ligt inmiddels al vol met zeewier wat door de stormen van de afgelopen maanden komt, maar tijdens onze fietstocht is het heerlijk zonnig en een graad of 19. We komen af en toe wat lokale bewoners tegen die op zoek zijn naar bamboestokken die veel zijn aangespoeld. Over het onverharde fietspad steken soms grote hagedissen over die richting de rotsen en het strand lopen. We nemen even de rust en genieten van het uitzicht op La Savina en in de verte Ibiza. We fietsen door prachtig duingebied waar bijvoorbeeld heide prachtig in de bloei staat. Aan de ene kant een prachtig strand met azuurblauwe Caribische kleuren van de zee en aan de andere kant verschijnt ineens een natuurgebied. Iets uniek in onze ogen, want deze kleur water hebben we nog nooit gezien.

Dat maakt je nieuwsgierig toch? Wel, het water heeft de kleur roze en is onderdeel van het natuurpark Ses Salines de Formentera. Een zoutwinning waarbij de vele kleine en ondiepe meertjes in November en nog enkele maanden in het jaar roze zijn. Hier en daar staat een huisje waar werknemers zich bevinden en je mag er niet vrij rondlopen. De meren geven deze kleur na de zomer doordat micro-organismen in de zoutpannen roze gloed afgeven in het water. Overigens leven hier in bepaalde jaargetijden ook flamingo’s en vindt je er het hele jaar door verschillende soorten reigers. Voor de vogels is het natuurgebied uitstekend voor de migratie omdat er veel eten is en de temperaturen vaak nog vrij goed zijn. Een goede stop tijdens de migratie naar het zuiden, maar ook weer terug naar het noorden.

Tot slot fietsen we nog door naar het meest noordelijke puntje waar het prachtige strand van Playa de Illetas te vinden is. Dit is zonder meer het mooiste strand van het eiland met op sommige stukken zelfs alleen een zandstrand en geen rotsen meer ertussen. Zo kun je in slechts 50 meter van de ene kant van het eiland naar de andere kant van het eiland lopen alleen in het zand. Prachtig toch? Naast het witte zand is de kleur van de zee weer adembenemend. Er zijn hier en daar wat strandtentjes maar je kunt natuurlijk ook zelf je picknickmand meenemen om zo een heerlijk dagje op dit prachtige strand door te brengen. Nuis het wat fris daarvoor dus fietsen we weer terug naar de haven waar we nog een goed diner nuttigen alvorens weer naar Ibiza te varen, terug naar onze villa. Het diner genoten we in Restaurante Bellavista. Erg goed eten en allemaal normaal geprijsd. Let wel even op met de verse vis, deze kan erg duur uitvallen. Zo deelden wij een scholsoort en deze bleek achteraf 1,1 kilo te zijn. Een prijs van 77 euro stond ervoor op de rekening.

Voor meer informatie over fietshuur en autohuur van Formotor kijk je op de website: https://www.formotor.com/.

We vlogen met transavia.com vanaf Amsterdam. Zij vliegen het hele jaar door naar het eiland en dus kan je altijd bij hen terecht.

Auto Huren: Hiper Rent a Car
Op het vliegveld wordt je opgehaald door het busje van Hiper. Je wordt naar het kantoor gebracht die vlakbij is, waar alles in orde wordt gemaakt. Al uw gegevens kunt u zelfs al van tevoren invullen zodat het erg snel gaat. Een goed service genaamd “Free Check In Service”. Je kunt kiezen uit verschillende type auto’s. Op Ibiza heeft Hiper een hoge score aan positieve beoordelingen binnen gehaald. Je krijgt de auto’s erg snel en hoeft niet lang te wachten op lange rijen zoals bij andere bedrijven. Het bedrijf is erg transparant. De prijzen op de website zijn de prijzen die je betaald. Er komen niet ineens extra kosten of toeslagen bij wanneer je bij de verhuur aankomt. De website is sinds kort te bezoeken via uw mobiele telefoon of zelfs via een app! Een creditcard is uiteraard benodigd voor de betaling en de borg. Verzekeringen kun je gemakkelijk direct afsluiten en de auto wordt goed nagekeken. Je krijgt de auto met een volle tank mee en dient deze met een volle tank af te leveren. Bij aankomst word je direct vriendelijk ontvangen. Over het hele eiland heeft Hiper rent a car nog meer kantoren. Kijk snel op https://www.hiperrentacar.com/nl/ en boek je autohuur!

Gemakkelijk parkeren bij Schiphol: Quick Parking
En als je vanaf Schiphol vliegt kun je gemakkelijk met de eigen auto! Een parkeerplaats boek je eenvoudig bij Quick Parking. Je kan de auto er zelf parkeren, een plekje uitkiezen en vervolgens word je met de shuttle in enkele minuten naar het vliegveld gebracht. Bij terugkomst ga je direct met de shuttle weer terug naar de parkeerplaats waar je de auto weer kunt instappen voor een zorgeloze reis naar huis. Je krijgt hulp bij de bagage en als je vertraging hebt, geen zorgen. De shuttlebus rijdt altijd! Perfecte service met een glimlach en een gemakkelijk boekingssysteem. Bovendien is het goedkoop. Er zijn ook vestigingen bij onder andere Eindhoven Airport, Brussel en Charleroi. Boek snel je parkeerplaats op https://www.quickparking.nl/.