Kamperen bij Camping Ettelbruck in Luxemburg

Op een heuvel boven Ettelbruck in centraal Luxemburg vind je een mooie camping met de naam Camping Ettelbrück, voorheen Camping Kalkesdelt. Deze camping wordt al jaren gerund door de enthausiaste Ellen Ringelberg. Naast passie voor haar prachtige camping met op vele plekken een prachtig uitzicht op de omgeving, is er nog iets waar ze zich voor inzet. Namelijk voor zwerfhonden uit Sardinië. Daar verteld ze ook heel gepassioneerd over, als we het over haar twee honden hebben die ze er zelf heeft gered. Wat een lieve beesten. De camping is dus huisdiervriendelijk. Naast gewone ruime campingplaatsen bieden zij ook safaritenten, tipi’s en zelfs een Mobile home!
Als we de camping op rijden na een flinke klim de heuvel op valt meteen op dat de camping ruim is opgezet met grote plaatsen en toch de benodigde privacymogelijkheden tijdens het kamperen. Alle plaatsen hebben een stroomaansluiting en er zijn verschillende watertappunten op de camping aanwezig. De asfaltwegen rondom de camping zijn verlicht. Bij aankomst mag je vaak zelf je plek uitkiezen. Dat resulteerd misschien wel in een extra rondje, maar je weet wel zeker dat je op de goede plek zit. De camping heeft, terecht, een ecolabel. Dat is terecht omdat je eigenlijk aan alles ziet dat men erg hun best doet om eco-verantwoordelijk te werken en leven. Er zijn aparte plaatsen voor Campers, verhard maar toch groen!
De verhuur objecten zijn erg netjes ingericht. Zo verbleven we in eens safaritent, volledig ingericht met een zitje buiten en binnen, een keukentje en drie slaapkamers met zachte bedden. In het keukentje staat zelfs een koffiezetapparraat. Alle ruimtes in de tent kunnen goed dicht maar je hebt toch het echte kampeergevoel. Buiten is er een vlonder met een tafel en vuurkorf waar je heerlijk kunt zitten. Er zijn enkele mooie decoraties in de tent aanwezig. De safaritenten worden verwarmd middels een gasverwarming. De loungestoelen buiten spannen de kroon. Er is ook een volledig ingerichte mobile home te huur. De tipitenten worden vooral als groepsaccommodatie verhuurd. Tegenwoordig worden er ook volledig ingerichtte tipitenten verhuurd aan gezinnen of stellen. De Tipitenten en Safaritenten hebben een prachtig uitzicht en staan op een van de meest gewilde plekken van de camping.
Op de camping is een zeer net, schoon en hygiënisch sanitair gebouw aanwezig. In het verwarmde gebouw zijn warme douches aanwezig. Je dient 50 eurocent in een kastje te duwen, je selecteerd het douchenummer en je kunt lekker warm douchen. Er zijn genoeg toiletten aanwezig en er word vaak schoongemaakt. Bij het receptiegebouw vind je nog toiletten en een washok met wasmachines en drogers. Er zijn Baby was- en droogruimte, een afwasruimte en een stortplaats voor het Chemisch toilet. Voor de kids is er een mooie speeltuin met springkussen, volleybal-, badminton en basketbalvelden, een tafeltennistafel, Jeu de Boulesbaan en een kruiden- en groententuin die iedereen mag gebruiken! Bij de receptie kun je een hapje eten en een drankje doen. Er word vaak gewoon door Ellen zelf gekookt, maar haar dochters en een stagiair helpen vaak mee. Er is een menukaart aanwezig. De prijzen zijn erg gunstig. Huisdieren zijn op de camping welkom, wel aangelijnd natuurlijk.

Je kunt gewoon Nederlands praten op de camping aangezien het meeste personeel dat ook kan. Voor meer informatie, tarieven en boekingen kijk je op: http://www.campingettelbruck.com/nl/.
Ettelbruck
Bergje af, of ga met de citybus 5 keer per dag, en je bent in Ettelbruck. Een levendig dorpje gelegen in het midden van Luxemburg. Hier vind je een scala aan unieke boetiekjes en kun je kleding shoppen die je op niet veel andere plekken kunt vinden. Daarnaast zijn er enkele leuke winkels, is er een supermarkt en kun je er naar de bakker. Op het “Place de Resistance” staan enkele mooie gebouwen. Je kunt er ook een terrasje pakken. Bij de Eglise Sant Sebastian vind je enkele restaurantjes, maar ook de kerk mag er zeker wezen. We eten wat bij het restaurant Le Mignon, waar je heerlijke Luxemburgse en Portugese specialiteiten kunt proberen. Voor liefhebbers van oorlogsmusea: haal je hart op bij het Generaal Patton Museum.

Fietsen in de omgeving
Luxemburg is wel heuvelachtig, dus voor de geoefende wielrenner is er veel te verkennen! Zo huurden we een fiets en gingen we een aantal bergjes op en een paar leuke stadjes bekijken. Zo fietsten we helemaal langs de rivier de Sauer vanaf de camping in Ettelbruck naar Duitsland. Een leuk ritje met enkele kleine heuveltjes maar vooral lekker vlak. Een andere route die we doen is door het binnenland naar het prachtige kasteel van Bourscheid. Een lange klim brengt je naar een hoogte van ongeveer 450 meter. Zodra je in Bourscheid bent gearriveerd heb je een prachtig uitzicht op het kasteel en begint een lange daling, waar je wel even op moet passen als je met hoge snelheid afdaald via verschillende haarspeldbochten. Uiteindelijk is het laatste stukje naar Ettelbruck vrij vlak. Maar denk eraan, de laatste kilometer is altijd een klim terug naar de camping zodat je de tocht lekker uitgeput eindigd.
Ontdek de omgeving
Luxemburg is een prachtig land. Ettelbruck is vrij centraal gelegen en daardoor kun je eigenlijk een bezoek brengen aan ieder plekje in het land. Wat te denken van een dagje Müllerthal? Waar je jezelf waant in Klein Zwitserland met prachtige rotspartijen rondom een snel stromend beekje, die uitmond in de Schiessentümpel waterval. Deze waterval is zeer beroemd in Luxemburg. Vanaf het bruggetje boven de waterval zie je het water naar beneden storten. Vanaf de rotskant zie je de driekoppige waterval met het bruggetje erboven. Een idyllisch plaatje. Een stukje verder ligt het grensdorpje Echternach, waar je kunt genieten van heerlijk eten, mooie gebouwen en de grensbrug die de stad met Duitsland verbind. Daar kun je weer heerlijk een Schnitzel eten!
Wat verder naar het noorden komen we bij het dorpje Vianden. Dit is een prachtig dorpje met oude huisjes langs straatjes bedekt met kinderkopjes. Er zijn leuke restaurantjes, bezienswaardige kerkjes maar het hoogtepunt van Vianden is toch wel het Kasteel van Vianden. Deze kijkt vanaf een heuvel uit op het dorp en is vanuit de stad bijna van ieder punt te aanschouwen. Kasteel Bourscheid, waar we ook langs fietsten, is het koninklijke paleis en soms te bezoeken. Tussen Echternach en Vianden in is het dorpje Beaufort. Het is niet heel bezienswaardig, maar de Burgruïne van Beaufort is zeker wel een bezoek waard. In de zomer zijn er vaak Middeleeuwse spelen en tijdens de winter is het ook een bezoek waard. Rondom Beaufort zijn vele wandelpaden door de heuvels en bossen aangelegd. Diekirch ligt vlakbij Ettelbruck. Je kunt er naar een oorlogsmuseum of naar een brouwerij. Bij Esch-Sur-Sure heb je een mooi meertje. Dit monumentale dorpje ligt ook deels langs de rivier. Erg mooi om een keer te bezoeken.

Mocht je er zijn en je wilt nog meer informatie, neem dan contact op met de receptie van de Camping!