Op de camping in Luxemburg

Het kasteel van ViandenBij vakantie denk je waarschijnlijk niet: “Ik ga twee weken naar Luxemburg”. Maar waarom niet eigenlijk? Het is namelijk een prachtig land. En het mag dan wel niet zo groot zijn, maar je bent zo in de mooiste plaatsen van België maar ook van Duitsland en Frankrijk. Wij focussen ons op het gebied boven de hoofdstad Luxemburg. Het gebied waar geen snelwegen zijn. Ongeveer 3,5 uur rijden van Utrecht en je bent in Luxemburg. Wel de goede kant op rijden natuurlijk. We verblijven nabij het kleine dorpje Enschrerange op Camping Val ‘d Or. De Nederlandse familie van Donk zorgt er dat alles naar je wens is. Ga met ons mee op reis door Luxemburg en ontdek dat het allemaal nog niet zo luxe hoeft om een goede vakantie te hebben.

Camping Val d’Or
Een prachtige groene camping gelegen op loopafstand van het dorpje Enschrerange is Camping Val d’Or. Hier verblijven wij gedurende de nacht in een van de vier schitterende trekkershutten. Er worden standard trekkershutten maar ook plus trekkershutten aangeboden. De hut bestaatCamping Val d'Or uit een kleine keuken, een zitje en een slaapkamer met 4 tot 6 bedden. Men verhuurt ook stacaravans en een vakantiehuisje. De vriendelijke eigenaren helpen je met alles over de omgeving en over de camping. Na de uitgebreide uitleg bij aankomst is het genieten geblazen. Zet je de tent of caravan bij het beekje, of kies je voor een andere plaats? De camping is met bruggetjes verbonden en vrij ruim opgezet, wat resulteert in een ruime camping met toch de mogelijkheid contact te maken met andere vakantiegangers.

de Camping van bovenHet nieuwe en vooral erg schone sanitair is in een gebouw bij de receptie te gebruiken. Moderne douches en een handig systeem zorgt dat je genoeg tijd hebt om te douchen gedurende je verblijf. De toiletten zijn schoon en je hoeft niet met toiletpapier over de camping! In de kantine kun je terecht voor een hapje en een drankje. In het hoogseizoen kun je er snacks en ijsjes halen. Er worden geregeld leuke activiteiten georganiseerd zoals wandelingen en puzzeltochten. Voor de kinderen is ook genoeg te doen in de mooie speeltuin of lekker pootjebaden in het nabij stromende beekje. De camping ligt ver van de weg dus geen last van voorbijrazende auto’s! Vraag bij de receptie meer informatie over de omgeving en ze leggen je alles perfect uit! Nederlands is de voertaal! Reserveer snel je vakantie op http://www.valdor.lu/.

De directe omgeving van de camping
Enschrerange is misschien een heel klein dorpje, je kunt er heerlijk wandelen. Zo kun je direct bij De nabije omgeving van de Campingde ingang van de camping het paadje omhoog nemen. Je kunt dan helemaal omhoog wandelen en staat binnen no time tussen de heuvelachtige weilanden. Heerlijk om met de hond even te wandelen, hier kan hij/ze namelijk gemakkelijk loslopen. Let wel op als je bij de geasfalteerde wegen komt, daar komt namelijk wel zo af en toe verkeer. Je wandelt langs grote weilanden, maisvelden en boerderijen. Maar ook langs weilanden vol met grote koeien en paarden. In Enschrerange is ook een watermolen die op afspraak te bezichtigen is.

De kerk van Clervaux in SchemeringClervaux is de leukste stad op korte afstand. Na een autorit van ongeveer een kwartiertje kom je aan in het centrum van dit prachtige dorpje. Hier zijn enkele goede restaurants. Wij dineren eens in het Rhino Steakhouse, waar heerlijke vleesgerechten op de kaart staan. Maar ook vegetariërs en pasta/pizza liefhebbers komen hier zeker aan hun trekken. Zeker een bezoek waard. De op een heuvel gebouwde kerk van Clervaux kijkt uit over de stad. Erg mooi in de schemering. Vlakbij vind je het kasteel van Clervaux. Dit is zeker een bezoek waard. Moeilijk te vinden is het niet, het kasteel staat namelijk midden in het dorp. Het dorpje is een wandeling zeker waard!

Klein Zwitserland
Volg de weg vanaf het dorpje Müllertal richting ChrisDe drieteen watervaltnach. Hier loopt langs de weg een klein beekje, waarnaast schitterende uitgestrekte rotspartijen staan. Het lijkt dus een beetje op Zwitserland. We zetten de auto even aan de kant, en lopen langs het beekje omhoog. De adembenemende rotspartijen die we hier zien, de schitterende natuurlijke lucht die er hangt, het lijkt wel of we in een paradijs zijn. Na een kleine tien minuten te hebben gelopen komen we aan bij een prachtige driekoppige waterval, de “Schiessentümpel”. We lopen weer terug over het bruggetje naar de auto, en we rijden verder, richting Beaufort.

Eenmaal aangekomen in Beaufort rijden we richting de eigenlijk enige bezienswaardigheid van dit dorpje. Het kasteel Beaufort. Dit kasteel werd Het Kasteel van Beaufortomstreeks 1200 gebouwd, en is nog bijna helemaal intact. Er is een soort museum van gemaakt. In het kasteel zijn verschillende afdelingen die je kunt bekijken. Ik ben helemaal naar boven gelopen, en vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over het dorpje. Bij het kasteel verkopen ze ook echte Luxemburgse producten. Cassero wordt er verkocht. Dat is een likeur ui Schwaarze.

Vianden
Deze plaats is strak gelegen aan de Duitse grens, en wordt gekenmerkt door een burcht die vanaf een heuvel het dal in kijkt, naar het kleine, maar gezellige centrum van de stad. Het Vianden met het kasteelkasteel van Vianden wordt is een aantal jaren terug geheel gerestaureerd. We lopen even naar boven, de heuvel op, en bekijken Vianden van boven, “Het is eigenlijk maar een klein dorpje, maar wel een prachtig dorpje”. Vanuit verschillende aanrijroutes richting Vianden heb je een prachtig uitzicht richting het kasteel en over het dorpje. In het dorpje kun je een gezellige wandeling maken door kleine straatjes en langs het riviertje. De stad is ideaal voor een hapje en een drankje op een leuk terras of in een goed restaurant!

Bourscheid, een klein dorp met een rijke historie. Op enkele kilometers ligt het bijna intact gebleven kasteel Bourscheid. Hier heeft altijd de hertog van Luxemburg gezeten, want Luxemburg is een groothertogdom. Een schitterende vestingwal om het kasteel heen geeft een prachtig beeld van dit kasteel.

Panorama van de omgeving in Luxemburg

Een eindje uit de richting ligt Esch-sur-Sûre, een prachtig dorpje in een rivierbocht. De Sûre is een rivier die door Luxemburg stroomt. In het Duits heet deze rivier de “Sauer”. Esch-sur-Sûre Esch-sur-Sûreheeft een schitterend kerkje en een prachtig kasteeltje. Langs de rivier kun je heerlijk wandelen of je loopt zo de brug over het bos in. Naast enkel leuke restaurants ligt het dorpje direct aan het stuwmeer. Daar heb je prachtig uitzicht en zijn enkele interessante dorpjes. Zeer de moeite waard voor een wandeling. Zeker de ligging aan de rivier en het uitzicht vanaf de parkeerplaats zijn adembenemend!