Wandelen en genieten van La Palma

Prachtige vergezichten op La PalmaDe Canarische eilanden. Ik ben bijna op alle eilanden van de archipel geweest. Behalve La Palma, daar was ik nog nooit. Tijd om de wandelschoenen in te pakken, zwembroek mee en vertrekken. Via een reis van Jiba bezochten we het eiland. Een week lang om dit groene eiland te verkennen. We verbleven in een prachtig hotel, Hacienda San Jorge, slechts enkele kilometers van het vliegveld in het dorpje Los Cancajos. We bezochten het noorden en het zuiden van het eiland. En enkele prachtige avonturen lagen op de loer tijdens onze wandelingen. Ook het prachtige Nationale Park in het midden van het eiland bezochten we. Dit maakt het plaatje compleet. La Palma is overigens wandeleiland nummer 1:  er zijn meer wandelpaden dan autowegen.

We hadden enkele wandelingen in gedachten die we zeker wilden maken. Het weer was overigens erg goed. Begin april was het dagelijks tussen de 20 en 25 graden, zonnig of half Wandelen in het Nationale Parkbewolkt. Ideaal dus om enkele wandelingen te maken, maar ook om te genieten van de prachtige omgeving. Een wandeling vanaf de Roque de los Muchachos is zeker aan te raden. De rit van Los Canacajos is ongeveer anderhalf uur. En dat voor een route van nog geen vijftig kilometer. Onderweg kom je enkele prachtige uitzichten tegen. Eerst op de hoofdstad van het eiland, Santa Cruz de la Palma, en later onderweg enkele prachtige rotsformaties die lijken op die van de Grand Canyon. Alleen dan kleiner. We kwamen steeds hoger en opeens waren we in de wolken. Je ziet dan helemaal niets meer. Toen we boven kwamen, uitstapten in onze korte broek, hebben we helaas maar een korte wandeling kunnen maken.

Het was er namelijk onder nul. IJs was te zien op de bomen en struiken. Het was ook een beetje glad en het waaide er erg hard. Roque de los Muchachos is het hoogste punt van La In de kou op grote hoogtePalma. Op 2426 meter hoogte heb je normaal gesproken een uitzicht over het hele eiland. Helaas voor ons was dit zicht beperkt tot een huisje, het bord met daarop “Roque de los Muchachos Altitude 2426 meter”. Vlakbij dit mooie uitzichtpunt staan enkele observatoriums. Deze sterrenkijkers zijn wereldberoemd, de meeste landen hebben hier dan ook hun sterrenkijk punt gevestigd. Hier is ook een bezoekerscentrum. Deze kun je uiteraard bezoeken en in de late avond ook sterren kijken. Een mooie festiviteit van Hacienda San Jorge: Eens per week is het mogelijk met hen sterren te kijken. Je krijgt eerst een lezing en daarna volgt de mogelijkheid de sterren te bekijken. Uiteraard gebeurt dit alleen met de zogenaamde “Clear Skies”. Erg de moeite waard en interessant. Al deze bezienswaardigheden zijn te vinden in het Caldera de Taburiente National Park. Dit centrale nationale park houdt je al minimaal een week bezig, tenminste als je van wandelen houdt.

Bezoek Tazacorte en sta versteld
Staat wandelen niet tussen je hobby’s, geen probleem. Aan de westkust van La Palma vindt je het prachtige dorpje Tazacorte in het binnenland. Langs een paar Bananenplantages kom je Puerto de Tazacorte; Gezellig en mooi!uiteindelijk in Puerto de Tazacorte, waar je kunt genieten van enkele tapas en een drankje alvorens richting de haven te wandelen langs het strand. Tazacorte is een van de mooiste plekken van La Palma. Er is veel natuur, een prachtig strand en hevige rotspartijen die om het dorp heen staan. In het binnenland is het oude dorpje Tazacorte met enkele mooie pleintjes en prachtige vergezichten over uitgestrekte kust. Er zijn enkele leuke winkeltjes en restaurantjes. Mocht je nog andere plekken in de omgeving wilt bezoeken raden wij de wandeling van La Punta naar Tazacorte aan. Dee gemakkelijke wandeling  brengt je mooie huisjes, prachtige uitzichten en afgelegen paadjes.  Maar het bekendste van Tazacorte zijn de boottochten die je naar de Dolfijnen brengen. 90% van de trips kom je ze tegen!

Oceanexplorer Boottocht naar de Dolfijnen
Tijdens het wachten totdat je boot vertrekt kun je een heerlijk ijsje eten in de haven, of even lekker lunchen. Daarna gaan we beginnen. Met een soort reddingsboot die liefst 80 kilometer Dolfijnen zagen we zeker!per uur gaat vaar je over de woeste Atlantische Oceaan op zoek naar walvissen en dolfijnen. Je vaart een aantal kilometer uit de kust. Er vaart een gids mee die je allereerst uitlegt hoe de dolfijnen gespot kunnen worden en welke dolfijnen en walvissen hier leven. Daarna ook wat over de prachtige kustlijn van het eiland. We varen richting het zuiden en hebben tevens zicht op Hierro, een Canarisch eiland verder. Na twee uur varen helaas nog niks. Geen laagvliegende meeuwen over het water, wel af en toe een vogel. En ineens, tijdens de terugweg die wij al teleurgesteld tegemoet gingen, zien we een grote groep meeuwen. Jawel, daar zwemmen ze. Een grote groep dolfijnen springt vrolijk in het rond. We varen er naartoe en genieten er van. Op het moment dat de boot weer gaat varen, schieten de dolfijnen de lucht in en gaan ze kilometers met ons mee. Geweldig, en met een brede glimlach eindigen we deze boottocht. Wat een geluk, een springende dolfijn, in het wild, op de foto. Boek deze tocht op www.oceanexplorer.es en kijk tevens naar de andere boottochten die zij verzorgen.

Prachtig zicht op het eiland en dolfijnen genoeg

Richting het zuiden
Vanuit ons hotel in Los Cancajos kun je mooi iedere kant van het eiland op. Tijd om het zuiden van het eiland te gaan ontdekken. In het zuiden schijnen we vulkanen te kunnen zien. En nog Wandeling over de randen van de kraterniet zo lang geleden is hier een vulkaan uitgebarsten, namelijk in 1971. Gelukkig zijn er weinig dorpjes in de buurt. Deze vulkaan, De Teneguía, ligt helemaal in het zuiden van het gebied, en is te zien vanaf de “kraterwandeling”. Op de San Antonio vulkaan kun je een prachtige wandeling maken. Deze vulkaan ligt een kleine kilometer aan haarspeldbochten van Los Canarios in Fuencaliente. Hier is het groene eiland La Palma weer te zien als het ruige La Palma met lava overspoeld land. Je wandelt dan over de randen van de San Antonio en hebt een prachtig uitzicht op het ruige gedeelte van La Palma. Op weg terug naar Los Cancajos komen we nog langs bijzondere plekken en hebben we enkele prachtige uitzichten. We stoppen nog een enkele keer om foto’s te maken en te genieten van de prachtige omgeving. Een van die bijzondere plekken is de Belmaco Grot bij Villa de Mazo.

Deze Belmaco grot was de plek waar de koningen van Mazo woonden, althans volgens de bekende geschiedenis. Er zijn enkele rotstekeningen gevonden en de grot is open voor het publiek. Hier kun je de rotstekeningen bekijken. De entree is 1,50 maar je krijgt waar voor jeLaPalma008 geld. Een korte wandeling brengt je allereerst bij een expositie waar nog restanten uit die tijd te zien zijn. Daarna loop je door naar de grot waar vele rotstekeningen te zien zijn. Een enkeling is prachtig en duidelijk. De andere zijn onduidelijk en van sommigen zie je niet eens wat het is. Maar het is wel de moeite waard hier te stoppen. De grot is te vinden op de weg van Fuencaliente naar Santa Cruz vlakbij Villa de Mazo. In dat dorpje kun je vervolgens goed lunchen met mooi uitzicht op onder andere Santa Cruz en de luchthaven van het eiland. Erg mooi van het stadje zijn de steile straten met prachtige huisjes en oude klinkers.

Naar het Noorden
De volgende dag op naar het noorden. Waar het in het nationale park op grote hoogte al koud was, is het hier in het noorden ook niet echt warm. We rijden eerst zonder tussenstop naar Barlovento in het noorden van het eiland. Tijdens deze rit regent het enkele keren en rijden we langs vele bossen. Ook hier lopen de wandelpaden over de weg en zien we tevens als we naar beneden kijken vele bananenplantages. In Barlovento is een klein rond meertje wat vroeger Wandelen in een prachtig bos en laurierplanteneen vulkaan was. Tevens heeft het dorpje enkele winkels en restaurantjes, maar is het vooral idyllisch en oud. We rijden richting Los Sauces en daar vinden we meerdere restaurants, enkele Bed&Breakfasts en grote supermarkten. Vanuit los Sauces kun je landinwaarts enkele interessante en sportieve wandelingen doen. Zo kun je het Los Tilos bos in. Een wandeling van ongeveer twee uur brengt je langs prachtige laurier planten en schitterende uitzichten. Tijdens de rit naar het Los Tilos bos toe lijkt het af en toe een beetje gevaarlijk, eenmaal aangekomen is het er prachtig. Lekker fris en het perfecte gebied voor een wandeling. In Los Tilos is ook een prachtige waterval, waar je gewoon je flesje bij kunt tappen. En Los Tilos hoort gewoon bij het Nationale park!

Tijdens de rit terug van het bos naar Los Sauces zien we allereerst nog een prachtig viaduct die Los Sauces met het zuiden van het eiland verbindt. We rijden over deze Tilos Brug en gaan nu vanaf Los Sauces richting de kust. Daar schijnt tevens veel te zien te zijn. En jawel, door Zwemmen in het natuurzwembad Charco Azulimmense bananenplantages met elk een ander bedrijf als eigenaar rijden we liefst tien minuten. Velen zijn er aan het werk en er rijden erg oude auto’s met de werkers die de plantages gaan controleren. Uiteindelijk komen we aan in San Andrés waar de tijd lijkt stil te staan. Hier zijn er nauwelijks verharde wegen en zijn prachtige huisjes afgewisseld met ruige bananenplantages. Een eindje verder kom je langs Charco Azul. Dit is een enorm klein dorpje tussen de Bananenplantages in met misschien wel de mooiste bezienswaardigheid en tevens strandplaats van het eiland. Charco Azul is een natuurlijk zwembad met prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan langs de gehele Oostkust. Let hier vooral op de vele gekkos en hagedissen, die overigens op het hele eiland voorkomen. Na een frisse duik weer terug naar het gezellige Los Cancajos.

De Hoofdstad: Santa Cruz de La Palma
Het mooie La Palma heeft een hoofdstad die de naam van het eiland eer aan doet. Je moet hier overdag betalen voor het parkeren, maar dat kan nooit veel zijn. En als je van shoppen houd heb je ook hier niks te klagen. De stad ligt prachtig aan zee en is erg populair onderLos Balcones de Europa in Santa Cruz de La Palma dagjesmensen. Dagjesmensen? Ja, er meren hier minimaal drie cruiseschepen in de week aan. De volle lading eruit, La Palma bekijken, en weer terug de boot op. Als deze toeristen er niet zijn, is het heerlijk rustig in La Palma. Je kunt even rustig winkelen door de hoofdstraat waar je vaak koopjes kunt vinden. Zo vonden we “Uggs” voor maar 30 euro. Ook andere kleine winkeltjes verkopen bekende en minder bekende producten. Iets buiten het centrum is een nieuwer complex gebouwd met een grote supermarkt en enkele bekende winkels als Bershka en Pull&Bear. Maar buiten dit is Santa Cruz een oude stad met enkele prachtige gebouwen, nauwe straatjes en mooie uitzichten op het eiland. Wat je vanuit de stad niet kunt zien, is dat rondom Santa Cruz een grote krater loopt. Prachtige straatjes in Santa Cruz de la PalmaDit geeft vaak een prachtig beeld als je dit van afstand bekijkt.

Je kunt binnenkort heerlijk wandelen langs de boulevard van de stad. Helaas kan dat nu nog niet, want men is nog volop bezig deze te bewerkstelligen. Het aanzicht van Santa Cruz is veelal bekend als de huizen met balkon. “ Casas de los Balcones” zijn enkele huizen met ieder een eigen koloniaal balkon. Het ziet er erg gezellig uit. Bezoek de historische gebouwen en ga op zoek naar de museums. Geniet tevens van de heerlijke tapas en Canarische Restaurantjes met hun specialiteiten. Mis Santa Cruz niet als je op “La Isla Bonita” bent!

Overnachten: Hacienda San Jorge
Wij verbleven zeven nachten in Hacienda San Jorge. Een hotel met tevens appartementen. Deze hebben een keukentje, een- of twee slaapkamers en een moderne badkamer met bad en douche. Het hotel kent vele faciliteiten. Zo kun je er gebruik maken van de fitnesskamer, een Hacienda San Jorgesauna, Turks bad en een massagekamer. Hier kun je genieten. Er is een minimarkt bij de receptie met tevens enkele souvenirs. In het restaurant kun je heerlijk ontbijten en ook het avondeten in buffetvorm is fantastisch. Geen grote internationale gerechten maar vooral lokale gerechten maken dit tot de perfecte Canarische belevenis. In de wilde tuinen van het park vindt je het ruime zwembad met genoeg ligbedden. Hier kun je uitrusten van je wandeling en een lekkere duik nemen in het zoute zwembad. De tuinen zelf zijn ook mooi. Je vindt er schilpadden in de vijver en papegaaien aan de stok. Ook de flora mag er wezen en het wordt erg goed onderhouden. Kies voor Hacienda San Jorge met een perfecte ligging, mooie kamers en schitterende tuinen.

Zicht op het zuiden van het eiland, met rondom de krater Santa Cruz de La Palma

Boek uw vakantie naar Hacienda San Jorge op La Palma bij Jiba. Op www.jiba.nl vindt je de mooiste vakanties. Niet alleen naar La Pama, maar ook naar de andere Canarische eilanden, en Griekenland, Turkije en de rest van Spanje. Er is natuurlijk nog veel meer. Tunesië en Gambia zijn slechts enkele andere voorbeelden.

[wpgmappity id=”55″]