Israël van twee kanten

Uitzicht vanaf de laagste kroeg ter wereld bij de Dode ZeeIn September naar Israël, een land wat vele mensen al afschrikt voordat je er bent geweest. Onterecht! We vlogen met Pegasus, via Istanbul naar Tel Aviv, waar we een nacht doorbrengen. Daar bezoeken we deze aparte stad met een geweldige skyline langs de kust, Waterpijp rokende families in het park waar men net de barbecue aansteekt. Kortom, Tel Aviv heeft veel te bieden. Dan door naar Jeruzalem waar we de oude stad bezochten. De contrasten tussen de joodse gemeenschap bij de Klaagmuur en de moslims bij de prachtige moskee met gouden dome. Je weet er niet wat je ziet. Na Jeruzalem nog even dobberen in de Dode zee, een ervaring die we al eerder meemaakten, maar nog eens wilde beleven. We waren ten slotte toch in de buurt. Langs de Westelijke Jordaanoever rijden we weer terug richting Tel Aviv om het vliegtuig te pakken richting Eilat! Met El Al vlogen we naar het zuiden om nog even wat werkzaamheden uit te voeren, maar vooral om even te snorkelen, dat was bij Aqaba namelijk al prachtig!

Onderweg van Tel Aviv naar EilatAangekomen op het vliegveld, bij de speciale terminal 1 voor alleen binnenlandse vluchten naar Eilat. En daar begint het. Nadat men ons passpoort hat nagekeken, begon de ondervraging. Waarom ben je naar Jordanië geweest? Hoelang ben je daar geweest? Met wie ben je daar geweest? Wat heb je daar gedaan? Heb je nog contact met Locals? Of via Facebook vrienden? Zelfde vragen kreeg ik voor Dubai. Afijn, hier geloofden ze ons nog redelijk, ook al stelden ze de meeste vragen twee keer. Na helemaal onderzocht te zijn, inclusief explosivenopsporing, mochten we door en konden we ruim op tijd het vliegtuig in. Op de terugweg was dit wel anders. Ruim twee uur van te voren arriveerden we op de luchthaven, we verwachten immers weer een flinke uitvraag procedure.

De prachtige onderwaterwereld van de Rode zee: EilatEn bij aankomst gebeurde het weer. We werden ondervraagd, dezelfde vragen, maar nu zes keer. Ze vertrouwden het niet, en hadden wij het weer voor elkaar: “Het wordt ons flink lastig gemaakt hè? Gelukkig hebben we niks te verbergen!” Ze geloofde geen woord, en dus werden we apart ondervraagd. Mijn collega werd hier flink zenuwachtig van, het is namelijk geen pretje. Dit werd weer meegenomen in het besluit om ons 10 minuten voor vertrek pas toe te laten. Afijn, vijf keer een koffer uitgepakt, meer dan anderhalf uur ondervraagd, maar wat maakt het uit. We hebben een Octopus, blauw stip rog en Nemo’s gezien!

Ontdek Tel Aviv
Buiten ons bezoek aan Eilat om hebben we ook hele prachtige, wonderlijke en mooie momenten gekend in Israël. Prachtig uitzicht op de Skyline van Tel AvivTijdens ons verblijf in Tel Aviv leerden we deze moderne stad kennen. Tegenwoordig is het een interessante bestemming voor een korte stedentrip met een goed nachtleven. En dat is terecht. We lopen eerst langs de gezellige boulevard langs het strand. Dit strand ligt aan de Middellandse zee en is vrij schoon. Prachtig uitzicht. Ook een mooi uitzicht op het oude Tel Aviv. Hier vindt je nog de authentieke vissershaven, knusse gebouwen en leuke restaurants. Ook vindt je hier de moskee, de christelijke kerk en een synagoge. Alles bij elkaar dus. Geniet van het oude centrum met de mooie gebouwen of wandel gezellig langs de haven. De vers gevangen vis wordt in de restaurants verkocht. Je mag kiezen welke vis. Rook nog even een lekker waterpijpje in de Islamitische wijk.

De oude stad van Tel Aviv, vissers waren net binnen!Ook het nieuwere gedeelte van Tel Aviv mag er zijn. De witte stad staat op de Unesco Werelderfgoed Lijst. Deze witte stad is een verzameling van meer dan vierduizend gebouwen in de moderne stad. Deze werden veelal in de jaren dertig gebouwd door de vele Duitse joden die Duitsland waren ontvlucht voor het nationaalsocialisme. In deze stad kun je lekker rondwandelen en kom je veel meer tegen dan alleen witte gebouwen. Maak gerust een praatje met een van de verkopers langs de straten. Zij vertellen je alles over de stad, mits je er natuurlijk een paar Shekels voor geeft. Tel Aviv kende vele buitenlandse immigranten waardoor er veel invloeden zijn terug te zien. Het klimaat in Tel Aviv is zelfs in de winter nog perfect. Er valt nauwelijks regen en het is er gemiddeld tussen de 20 en de 30 graden. Een duik in de Middellandse Zee is zo goed als het gehele jaar mogelijk!

Drijven in de Dode Zee
De Dode zee met het strandjeEen gevoel wat we al eerder meemaakten in Jordanië: Drijven in de Dode Zee. We wilden het nog eens meemaken, maar dan aan de andere kant. In Israël, op ongeveer anderhalf uur rijden van Tel Aviv vindt je het eerste strand van de Dode zee. Als je langs deze Dode zee rijdt kom je nog veel meer stranden tegen waar je ongeveer tien euro betaald om er te komen. Ook langs de Israëlische kant vindt je enkele hotels die direct aan de Dode zee liggen. Afijn, na een colatje in het officieuze laagst gelegen café ter wereld gaat het avontuur weer beginnen. Het is ongeveer dertig graden, veel warmer dan de vorige keer toen we midden in de winter gingen. Ik doe mijn slippers uit, maar doe ze ook meteen weer aan. Op naar het water, even afkoelen en lekker drijven. Bijkomen van alle opgedane indrukken. Maar schijn bedriegt, het water is nog warmer dan de lucht. Maar het is wel weer heerlijk, lekker drijven en genieten van de prachtige omgeving.

Drijvend in de Dode Zee!De Dode zee bestaat uit liefst 33 procent Zout. Daarom is het voor een mens geen probleem hier in te drijven zonder ook te bewegen. Zelfs als je stil probeert te staan, drijf je naar boven. Als je niet meer kan staan, dan raak je de bodem nooit. Je moet ook niet te ver afdrijven, want echt zwemmen, zit er niet in. Er is wel een Badmeester die alles in de gaten houdt. Die let op of je niet op je buik ligt te dobberen, “Swim on Your Back please” galmt er dan over de Dode Zee. We grijpen met onze handen naar de bodem en grijpen de modder die er ligt, vol met mineralen. Deze smeren we over ons hele lichaam, schijnt helend te zijn en goed voor de huid. Even laten drogen zodat je gemummificeerd lijkt, en hoppa, het water in. Even drijven, alle modder er af wassen en je hebt een hele zachte huid. Deze unieke manier van Wellness is een zeer natuurlijk verschijnsel en kun je alleen hier beleven. Er zijn wel nagemaakte wateren in verschillende Wellness centrums, maar deze liggen niet meer dan vierhonderd meter onder zeeniveau in een prachtige omgeving.

Wonderlijk Jeruzalem
De ommuurde Oude stad van JeruzalemOp een klein uurtje rijden van Tel Aviv vindt je Jeruzalem. Deze hoofdstad heeft geen vliegveld, het belangrijkste vliegveld is namelijk die van Tel Aviv. Maar Jeruzalem is een stad die je niet mag missen als je in Israël bent. Je kunt natuurlijk de stad zelf bezoeken met zijn mooie pleinen en prachtige gebouwen. Jeruzalem heeft vele verschillende culturen waaronder de Joodse, Christelijke, Armeense en Arabische ofwel Islamitische cultuur. Wij bezochten de Oude stad van Jeruzalem, op de plaatselijke borden ook wel The Old Jaffa genoemd. Oeps, het is zaterdag en laten we nou net de verkeerde afslag genomen hebben. Midden in een Joodse wijk. Allemaal boos kijkende Joodse mensen op straat. Die kijken boos naar ons, zei ik. Ja hoor, hadden wij weer. Midden op de rustdag zaterdag zitten wij met de auto in een Joodse wijk. Snel doorrijden maar, ik dacht al, wat is het hier toch rustig voor een zaterdag. Afijn, na een flinke omweg belanden we dan toch eindelijk waar we willen zijn. In de Oude Stad, waar alle culturen bij elkaar komen. Deze stad is volledig ommuurd en deze muren zijn zelfs nog intact. We staan bij de de Jaffa Gate, waar een winkelcentrum ons naartoe leid. Er zijn nog meer poorten die als ingang fungeren, maar wij nemen deze. Hier staan we middenin de Christelijke wijk, aan de zijkant van de Armeense wijk. Een reis tussen verschillende culturen binnen een paar uur ontstaat.

De Klaagmuur in de Joodse Stad (Western Wall)Er zijn veel bezienswaardigheden in de Oude stad dus we bekeken van te voren op de kaart wat de mooiste zijn. Zo gingen we eerst naar het Joodse gedeelte, om deze mensen te zien leven in de hoofdstad van de Joodse cultuur. En we zien van alles, maar mogen vooral weinig foto’s maken. Iedere keer als we de camera te voorschijn toveren wordt er van verschillende kanten geroepen. No pictures! Maar hé! Deze oude stad van Jeruzalem staat toch niet zomaar op de Unesco Werelderfgoedlijst? Dus mogen we één foto van de Klaagmuur (Westelijke Muur) maken. Hier staan mensen in de rij om hun gebed te doen. Je moet het zien om te geloven. En het gaat de hele dag voor. Rondom de Klaagmuur en in de gehele Joodse wijk zijn veel winkeltjes waar men goed kan onderhandelen. Hier kan je genoeg van de prijs afhalen. Handelen, iets wat in de Joodse cultuur geen probleem is. Bekijk tevens de synagoge en je bent verkocht: Jeruzalem is prachtig.

De Arabische wijk is de grootste wijk van de Oude stad. Hier wilden we graag de grote moskee zien met de gouden koepel. Overal was echter het pad erheen afgesloten. Deze prachtige Gezellig winkelen in de kleine straatjes van Oud Jeruzalemrotskoepel is een must. Groepen kinderen lopen op straat en zeggen toeristen te willen helpen. Een Jongeman (12) wist wel een weg hoe je er wel kon komen. Hij dacht ons te brengen, maar wij vervolgden onze weg gewoon. We waren er immers klaar mee, al die wegen afgesloten door politieagenten. Iedereen die geen moslim is, wordt tegen gehouden. Helaas, want dit prachtige gebouw hadden wij graag van dichtbij bekeken. Het jongetje had ons dus niet naar de koepel gebracht, maar wilde wel even wat Shekels ontvangen. Daar trapte we dus niet in. De Arabische wijk kent trouwens ook nog veel Joodse gebouwen. Echter was hier de sfeer totaal anders dan in de Joodse wijk. Rustig, je komt geen toerist tegen en veelal moslims die over straat lopen. Dat is natuurlijk geen probleem, maar echt gezellig zag het er niet uit. Maar weer door, richting de Christelijk wijk, kijken wat daar te zien is.

De Christelijke wijk bevat meer dan veertig kerken, kloosters en herbergen. Deze zijn speciaal voor de Christelijke pelgrims die de stad veelal aandoen. Het centrale pleintje van het Christelijke gedeelte van Oud JeruzalemIn het hart van de wijk ligt de Heilige Grafkerk. Deze kerk is gebouwd op een plek waar volgens de christelijke traditie Jezus werd gekruisigd en begraven na zijn laaste gang langs de Via Dolorosa, de Kruisweg. Deze straat begint bij de rechtbank die gevestigd was in het pand wat nu de Leeuwenpoort is. De kerk is tevens het einde van deze straat. Veel pelgrims van Christelijke afkomst volgen deze route als laatste weg die Jezus aflegde. In de kerk zijn verschillende bezienswaardigheden. De markt is een belangrijke bezienswaardigheid van Jeruzalem. Er is een kleurrijke markt waar men versierd aardewerk, kaarsen, etnische kostuums, souvenirs, matten, kralen en sieraden, tapijten, lampen en noem maar op. Alles wat je nodig hebt is er te vinden. Er wordt flink geschreeuwd door de verkopers om zijn producten te verkopen. En afdingen is zeker geen probleem hier, houdt vol! Vlakbij de Christelijke wijk ligt ook de Armeense wijk, de kleinste. Bezoek de St. Jakobus kathedraal die bekend staat als een van de mooiste kerken van Israël. Een leuke wijk met weer een heel andere cultuur!

Geniet van de onderwaterwereld
Prachtig snorkelen in en rondom EilatZoals je al eerder mocht lezen was onze vlucht van Tel Aviv naar Eilat niet bepaald gemakelijk. Nou, de vlucht ging wel, maar de randzaken niet. Echter liepen we in Eilat zo de luchthaven uit, naar ons hotel toe. Dit is maar vijf minuten lopen en je staat midden in het centrum van de stad. Van het centrum is het nog maar een minuut of tien met de bus richting Coral Beach, waar je vanaf het strand kan snorkelen. Dat moesten we even bekijken. En eenmaal aangekomen op het strand moesten we omgerekend vijftien euro per persoon betalen voor toegang tot het strand en een snorkelkit. Het is ongeveer een route van 700 meter langs de kust met koraalriffen. Je komt van alles tegen. We lopen de stijger op en dalen langzaam af de zee in. De eerste visjes komen al op ons af. We zwemmen wat verder en komen daar de clownvis tegen. Deze Nemo’s zitten verdekt opgesteld tussen de koralen. Ook komen we even later een Octopus tegen. Deze volgen we een tijdje. We kwamen verder nog vissen tegen als Papegaaivissen, Blauwe Gestipte Rog, Barracuda en nog veel meer! Na deze prachtige ervaring was het al laat en dus snel met de bus naar het vliegveld. Alles ligt hier dichtbij. Aqaba, Jordanië ligt op de grens met Eilat, en in het zuiden ligt Taba, Egypte.

Overnachten in Tel Aviv: Brown TLV
Genieten kan op het dakterras!Een Urban hotel, wat houdt dat precies in? Wij hadden het nog nooit meegemaakt en gelukkig mochten wij overnachten in dit prachtige hotel. We kwamen wat laat aan, maar dat was geen probleem. We kregen een fles Cava en mochten op het dakterras wachten tijdens het gereed maken van onze kamers. Op dit dakterras vinden we heerlijke loungebanken en de massagetafel. Ook een ruim bad en douches zijn te vinden op het dakterras. Ook de bar is tot laat geopend. Je kunt daar alle dranken krijgen, tot de lekkerste cocktails aan toe. Er worden hier wel eens feestjes gehouden en je hebt er een prachtig uitzicht over de stad Tel Aviv. Het personeel is erg vriendelijk en behulpzaam. Bij de receptie is er de mogelijkheid te relaxen. Hier staan ook enkele stoelen en tafels en je kunt er tevens rustig wat drinken. Het ontbijt is tevens goed geregeld. Je kunt kiezen uit drie restaurants gelegen op maximaal tien minuten wandelen van het hotel. Het ontbijt kun je daar dan zelf samen stellen. Je kunt kiezen uit een omelet, maar ook uit een Arabisch ontbijt.

De mooie en ruime slaapkamers van Brown TLVWe hebben het nog niet over de prachtige kamers van het hotel gehad. De kamers zijn misschien niet allemaal even groot, maar ze hebben wel ieder een prachtige inrichting. De zachte matrassen van het hotel, de warme dekbedden nodigen je uit voor een heerlijke overnachting. Je hebt verschillende soorten kamers, Solo, Classic, Relax en Deluxe. Alle kamers zijn modern ingericht en hebben een badkamer met stortdouche, toilet en genoeg materiaal om jezelf schoon te houden. De badkamer is met glas afgesloten van de slaapkamer wat een prachtig beeld geeft. De slaapkamer is modern met een heerlijk zacht bed. Er is ook een klein zitje waar je de laptop kunt neerzetten. Vanaf elke kamer is het makkelijk om met de lift naar het dakterras te komen, om het prachtige uitzicht op de stad te bekijken. In de Relax kamers heb je ook nog een tweepersoonsjacuzzi. Om het plaatje compleet te maken is het mogelijk om spa behandelingen te hebben in je eigen kamer! Boek dus snel je overnachting en kijk voor meer informatie op www.browntlv.com.

[wpgmappity id=”48″]