Zonnig en warm Portugal

Op vakantie naar een warme en zonnige bestemming, dat was vooral het doel van deze reis. De regen in Nederland maakte het nog aantrekkelijker om snel het land te verlaten en een ticket naar het Zuiden te boeken. De Algarve, de Zuidelijke streek van Portugal, bleek een ideale bestemming om te genieten van de zon, het eten en veel bezienswaardigheden.

Om klokslag 05:00 vertrok mijn vlucht met Transavia vanaf Schiphol richting het vliegveld van Faro. Na ongeveer twee en een half uur vliegen zet je voet op Portugese bodem en kan je vakantie echt van start gaan. De zon schijnt ook al ’s ochtends vroeg dus wanneer je de eerste zonnestralen opvangt weet je het zeker; ik ga het hier niet koud krijgen. Zodra je geland bent, vergeet dan niet je horloge een uurtje terug te zetten, in Portugal is het namelijk een uur eerder.

Vanaf het vliegveld werd ik binnen twee uur met de bus naar Vila Mos gebracht. Dit appartementencomplex en hotel ligt in het Zuidelijke plaatsje Lagos, direct aan zee. De appartementen van Vila Mos zijn erg ruim, het beschikt over een mooi zwembad, het personeel is vriendelijk en daarnaast is er voor de sportievelingen een fitnessruimte. Mocht je liever willen relaxen tijdens je vakantie dan zijn daar genoeg mogelijkheden voor. Natuurlijk staan de strandbedden onder de palmbomen aan het zwembad voor je klaar maar je kan je ook laten masseren om helemaal tot rust te komen.

Als je genoeg bent uitgerust en je maag begint te knorren kun je in het centrum of aan de kust van Lagos je hart ophalen. In elk (zij)straatje zijn genoeg restaurants die zeer betaalbaar zijn. Over het algemeen is het eten in deze streek niet duur, een flinke maaltijd kost ongeveer acht euro en met een halve liter bier erbij komt de rekening op tien euro en vijftig cent. Wanneer je een visliefhebber bent zit je hier goed, sardientjes, zwaardvis, tonijn, makreel maar ook kreeft, krab en garnalen zijn hier in overvloed. Mocht je aan de kust dineren willen dan kun je dit goed doen bij Antonio’s of CampiMar. Houd er rekening mee dat je van te voren even reserveert want het restaurant zit normaal de gehele avond vol.

Lagos bestaat naast een hoop restaurants uit een aantal leuke pleintjes, mooi betegelde huizen en genoeg (souvenir) winkeltjes. Dit plaatsje is toeristisch maar heeft haar eigen stijl gelukkig weten te behouden. Je kunt er langs de boulevard slenteren en midden in het dorp het gebouw bezoeken waar vroeger slaven werden verhandeld, een zwarte bladzijde uit de koloniale tijd van Portugal.

Wanneer je een week of langer in de Algarve bent, is het verstandig om een auto te huren. Dit kun je prima regelen bij je eigen accommodatie. Voor een vijfpersoons auto betaal je ongeveer 60 euro per dag. Met een auto zie je natuurlijk een stuk meer aangezien je grotere afstanden kan afleggen. Een afstand die vanaf Lagos erg goed te bereizen is, is de drie kwartier durende tocht naar Cabo de Sao Vicente. Buiten het feit dat deze rotsplaat een mooie naam heeft, is het ook het meest Zuid-Westelijke stukje platteland van Europa. In deze tijd heeft dat misschien niet meer zoveel betekenis, maar vroeger geloofde men dat hier de aarde ophield te bestaan. Wanneer je dus verder zou gaan dan deze rotsen, zou je van de aarde afvallen. Een leuk weetje om in je achterhoofd te houden wanneer je hier rondwandelt. Door de frisse wind vanaf de zee is het een ideale plek om even aan de warmte te ontsnappen. Hier voelt de temperatuur die vaak boven de 30 graden stijgt namelijk een stukje koeler dan in het binnenland. Op ditzelfde punt kun je “Die letzten Bradwürst vor Amerika” bestellen. Een commercieel idee van een aantal Duitsers die proberen op dit mooie punt een paar centen te verdienen. Ik vond het niet echt passen bij het landschap maar mocht je trek hebben dan weet je waar je moet zijn.

Vanaf Cabo de Sao Vicente is het ongeveer een minuut of tien rijden naar de zeevaartschool van Hendrik de Zeevaarder in Sagres. Maar voordat je hier aankomt moet je eigenlijk verplicht even stoppen bij Praia de Beliche. Deze prachtige baai beschikt over een mooi wit strand, een heldere maar koude zee en er is een prachtig eettentje. Deze staat op palen tussen de rotsen en er hangt een erg relaxte sfeer. Het eten hier is goed en vooral goedkoop. De barbeque ruik je al als je je auto bovenaan de baai hebt geparkeerd dus je kunt ‘m niet missen.

De oude school van Hendrik de Zeevaarder is nu een museum/park. Als je drie euro betaalt (er is korting voor jongeren) kun je de overgebleven gebouwen en een kerkje bezichtigen. In deze gebouwen werden vroeger jonge Portugezen opgeleid tot zeeman of ontdekkingsreiziger. Wat dat laatste betreft had ik hier dus eigenlijk een flink aantal jaren eerder moeten wezen.

Verder is er ook nog een interessante cirkel te zien, Rosa dos Ventos genaamd. Deze cirkel diende als windkompas en vormt een bijzonder object in het park.

Een aantal dagen later ben ik iets meer het binnenland ingegaan naar het plaatsje Monchique. Wanneer je via de N125 gaat en dus de snelweg vermijd, krijg je meteen een goede indruk van het binnenland. Via deze mooie route kom je vanuit Lagos na ongeveer een uurtje aan bij dit bergdorpje. In dit plaatsje is het heerlijk (ver)dwalen. Door de steile klinkerwegen, oude Portugese huisjes en de volle zon krijg je hier een ultiem vakantie gevoel. Er zijn hier niet veel (souvenir) winkeltjes maar sla een bezoekje aan het restaurant/ café A Charrette zeker niet over. Hier kun je gezellig pauzeren in een stijlvolle omgeving. Via Monchique rijd je binnen tien minuten naar het hoogste punt van de Algarve; Foia. Deze plaats ligt op 902 meter hoogte en verschaft een enorm weids uitzicht over de gehele omgeving. De route naar boven is wederom goed te bereizen en mooi.

Wanneer je op pad gaat zorg dan dat je altijd voldoende water bij je hebt, de hitte kan soms overweldigend zijn en dan is water een must.

Een andere manier om aan de warmte te ontsnappen is door het maken van een grottentocht. Dit moet je echt doen wanneer je in Lagos of haar omgeving bent. Met een boot die op meerdere tijdstippen uit de haven vertrekt (reserveren is handig en kan aan de boulevard) kun je verschillende soorten tours maken. Een tocht van een uur, maar ook langere tochten inclusief snorkelen zijn mogelijk. Je vaart dicht langs de kust naar verborgen baaien, over een heldere koele zee en langs steeds veranderende rotsen. De boot brengt je tot in de grotten waar normaal gesproken alleen het zeewater komt. Echt een schitterende ervaring en voor tien euro per uur meer dan het geld waard. Geniet van de mooie uitzichten en de spraakmakende natuur want dit zul je niet snel meer tegenkomen.
[wpgmappity id=”39″]