Authentiek Schotland

Lekker in een andere cultuur belanden tussen de Whisky Distilleerderijen en de heerlijke restaurants? Of een bezoek brengen aan prachtige kastelen en mooie gezellige kustdorpjes? En dat op maar anderhalf uur vliegen vanaf Amsterdam. Edinburgh is de poort van Schotland. Bezoek eerst deze geweldige stad, en reis dan door richting het westen. Bezoek daar Stirling, Callander, Glengoyne Whisky Distilleerderij, Drymen en uiteraard Loch Lomond, een Nationaal park van Schotland. Om even lekker te shoppen gaan we ook nog even naar Glasgow. Deze complete reis hebben wij in een week gedaan. Waar we natuurlijk ook nog even onze rust gepakt hebben, is dit gemakkelijk te doen. Vergeet onderweg niet bij enkele plekken te stoppen waar wij wel gestopt zijn. Vergeet overigens niet de Europa-stekker mee te nemen!

Wandelend door Edinburgh
Ondanks dat Glasgow de grootste stad van Schotland is staat Edinburgh bekend als de hoofdstad van Schotland, en de culturele stad van het land. We beginnen onze rondwandeling dan ook bij Edinburgh Castle, aan het begin van de Royal Mile. In het kassteel vinden we de Schotse kroonjuwelen en het Schotse Oorlogsmuseum. Op het kasteel heeft u een prachtig uitzicht over de hele stad en ziet u bij goed weer de kustlijn. Als we vanaf het kasteel verder lopen komen we langs Camera Obscura and The World Of Illusions. Daar moet je zeker naar binnen gaan. Niks is daar namelijk wat het zijn moet. We kunnen een foto van onszelf laten maken, en daar dan een Gorilla, Chinees of Afrikaan van laten maken. Erg leuk zijn de vele kleine exhibities zoals de schuine kamer, waar je aan de ene kant heel groot lijkt, en aan de andere kant heel klein. Ook kom je op een speelse wijze achter de historie van Edinburgh en heb je boven een leuke Show en prachtig uitzicht op het kasteel en Edinburgh.

We lopen verder over de brug en het station richting de “andere kant”  van het centrum. Waar langs de Princess Street de bekendste winkels te vinden zijn waaronder de Primark, H&M maar ook bekende luxe merken. Als je richting het Schotse Monument loopt kom je langs een groot plein. Tijdens leuke gebeurtenissen als kerst staat daar een leuke markt, en een groot reuzenrad en andere attracties. Leuk voor de vermaak, zeker als je weet dat er ook bier, Glühwein en warme chocolademelk te verkrijgen is. Inmiddels passeer je het centraal station genaamd Waverley. Als je nog verder doorloopt kom je bij Carlton Hill met prachtige Romeinse monumenten. Daarom is er ook een wandeling door de stad langs alle Romeinse monumenten die “The Athens of The North”  heet. Zeker de moeite waard! Je komt langs alle bezienswaardigheden. Het is wel leuk om langs de souvenirwinkels te lopen. Hier zie je namelijk grote verzamelingen Whisky en nog veel meer authentieke Souvenirs.

Rondom Edinburgh
Er is veel te doen in de omgeving van Edinburgh en The Lothians. Een van de bekende Scenic drives is die over de Forth Road Bridge. Je rijdt dan over een geweldig grote brug, die je overigens tijdens de landing al ziet. Je vertrekt van South Queensferry naar het pittoreske North Queensferry, waar je alles hebt wat je hard begeerd. Een prachtig uitzicht op South Queensferry en met een goede dag zelfs op Edinburgh. North Queensferry staat bekend om zijn grote en mooie Aquarium, namelijk Deep Sea World. Hier vind je alle vissen en zoogdieren die in en rondom Edinburgh leven. Ook zijn er enkele haaien en is er een leuke tunnel onder het Aquarium door zodat je geen Vis mist! Een van de leukste Aquariums die ik ooit heb gezien, dus zeker een bezoekje waard! Je kunt er zelfs duiken met haaien. Voor meer info en boekingen: http://www.deepseaworld.com/

Een mooie route over de A198 brengt je vanaf Edinburgh naar een prachtig stadje, gewaardeerd door zijn prachtige haven, gebouwen en rustige zandstranden. North Berwick herbergt ook een prachtig centrum, namelijk het “Scottish Seabird Centre”. In het begin van de zomer ga je hier op zoek naar een van de duizenden Papengaaienduikers, in de winter bekijk je met camera’s of met een boottocht de zeehonden met zijn pasgeboren pups. Het zijn dus niet alleen vogels die het park zo leuk maken. Een aantal mijlen de zee in ligt het eiland waar duizenden vogels jaarlijks broeden, genaamd “The Rock”. Er zijn boottochten mogelijk. In het centrum wordt je bekend met elke vogel die bij North Berwick leeft, tevens zijn er altijd leuke exhibities aan de gang. Voor meer info en reserveringen: www.seabird.org!

Verder richting Loch Lomond
Om bij Loch Lomond & The Trossachs nationaal park te komen, hebben we nog een reis van ongeveer anderhalf uur voor de boeg. Vanaf Edinburgh rijden we via Stirling naar Loch Lomond, Drymen om precies te zijn. Voor dat we daar komen bekijken we nog het kasteel van Stirling, een van de mooiste van Schotland. En terecht, hij staat vlak buiten het centrum van Stirling op een heuvel van een paar honderd meter hoog. Hij kijkt uit op de wijde omgeving. Even verderop zien we dat Loch Lomond nog 20 miles is, dan zijn we er bijna. We rijden ineens een ander landschap in. Heuvelachtig, veel bossen, en vele kleine riviertjes die uiteindelijk uitmonden in Loch Lomond. We komen aan in Drymen, wat ons standpunt wordt voor een bezoek aan Loch Lomond en The Trossachs. Een prachtig nationaal park met watervallen, prachtige bossen en leuke dorpen. Een weerzien met de natuur in een van de mooiste gebieden van het Verenigd Koninkrijk.

In Drymen is niet heel veel te doen. In een straatje vind je twee of drie restaurants, die ieder wel heerlijke locale gerechten klaarmaakt. De Clachan Inn is een heerlijk rustige en authentiek restaurant die van alles aanbied, waaronder Pizza, Lasagne, Beef en Halve Haan. Ieder met een verschillende heerlijk sauceje. Een supermarkt opent zich vroeg in de morgen, zorgt dat het hele dorpje en omgeving zijn belangrijke spullen krijgt, om vervolgens pas om 22:00 te sluiten. Ook zijn er enkele kunstzaken aanwezig in het dorpje en vind je er de belangrijkste Whisky. Een kilometer of 15 verderop ligt strak tegen Loch Lomond het dorpje Balloch, waar meer te doen is. In het zomerseizoen zijn er rondvaarten over het meer langs alle kleine eilanden. Doordat het vlakbij de grote steden ligt is het een van de bekendste vakantieplaatsen in Eigen Land. Een grote kasteeltuin maakt het geheel af en zorgt voor een prachtig beeld van het idyllische dorpje.

Loch Lomond Shores en Aquarium
Direct aan het meer, aan het eind van het dorpje, kom je bij Loch Lomond Shores. Dat is een groot Shopping centrum waar je niet zo gauw de dagelijkse benodigdheden tegenkomt, maar wel waar je leuke en goedkope kleren kan kopen, van toch wel de bekendere merken. Ook kun je een hapje en een drankje doen in het gezellige café. Vlakbij is ook Sealife, waar vissen en zoogdieren uit de buurt samen komen en er prachtige workshops worden gegeven. Wij zien het voeden van een van de Zeeschildpadden, die geniet van een krop sla. Ook de Otters zijn een ware attractie, die namelijk de gehele tijd vrolijk rond huppelen en zwemmen. Ook deze worden gevoederd. Sealife is dagelijks te bezoeken en een van de meest bezochte bezienswaardigheden van de wijde omgeving.

Authentiek Callander
Een aantal kilometers ten Noord-Oosten van Loch Lomond vinden we via een prachtige route langs Aberfoyle het prachtige authentieke dorpje Callander, waar alles nog echt op zijn Schots gaat. Waar het in de zomer heel druk is en bom vol toeristen is, nu in de winter lekker rustig en heerlijk genieten. We wilden parkeren, maar de parkeerplaats stond onder water. Het had namelijk flink geregend de afgelopen dagen, en het regende nog steeds een beetje. Maar als we door het dorpje lopen lijkt het net een uitgestorven dorp. We komen zo wat niemand tegen. De leuke gebouwen die er staan lijken ook leeg te staan. Maar het heeft wel wat, en alle kroegen en restaurants zijn wel open. Toch rijd er af en toe een auto langs. Maar verder met onze wandeling naar de Bracklin Falls, iets buiten Callender. Waar we aankomen blijkt het water langs grote Rotsblokken naar beneden te stromen. Ook komen we nog een paar Schotse Hooglanders tegen, geweldige beesten die veel rust uitstralen. Je komt echt tot rust tijdens de wandeling.

Zelf Whisky maken bij Glengoyne
Een van de leukste activiteiten om te doen in Schotland, is een Whisky Distilleerderij te bezoeken. Maar pas op dat je wel de goede kiest, een die nog echt Authentiek is en een Schotse eigenaar heeft. Daar is Glengoyne nog een van de weinigen van. Met de mogelijkheid tot verschillende rondleidingen hebben wij gekozen voor een van de leukste Whisky Experiences ooit! De Master Blender session zorgt ervoor dat je met een onvergetelijke ervaring naar huis gaat. Allereerst krijgen we een goed begeleide rondleiding door een van de gidsen. Men laat zien hoe ze de Wisky maken, de alcohol toevoegen, en ga zo maar door. Alles word duidelijk tijdens deze rondleiding van ongeveer een uur. Dan heb je nog tijd genoeg over om zelf je “Blended Whisky”  te maken onder begeleiding van de Gids. Hij verteld je hoe het moet. Maar jij bepaald zelf de smaak. Aan het eind plak je een kaartje met de naam van jouw Whisky op de fles, en je mag hem nog mee naar huis nemen ook! Een ideale souvenir, maar ook de speciale Glengoyne glazen en de 10, 12 en 21 jaar oude Whisky kun je verkrijgen in de shop! Voor meer informatie en reserveringen: http://www.glengoyne.com.

Hotel Du Vin Edinburgh
Middenin de prachtige oude stad van Edinburgh verbleven wij in het authentieke Hotel du Vin. Een hotel met 47 unieke kamers. Elke kamers is ingericht met een tweepersoonsbed of twee eenpersoonsbedden. Een Flatscreen tv zorgt ervoor dat je geen programma hoeft te missen. De bedden zijn overigens perfect, niet te hard of te zacht, maar precies goed. Sommige kamers hebben mooi uitzicht op de prachtige stad. Het hotel doet echt als een klein kasteel voor, want de badkamers zijn prachtig ingericht met Bad/Douche en toilet. De vloer van de badkamer is zelfs verwarmd zodat je het niet koud krijgt! Maar wat maakt de kamers nou uniek? De prachtige schilderijen en andere decoratie. Je voelt je meteen thuis! En Oh ja, het hotel heeft ook nog eens gratis WiFi! Het hotel heeft ook nog een lounge, buiten, met een open haard en een prachtig zitje onder een afdakje. Daar kun je heerlijk de afgelopen dag doorspreken. Ook heeft het hotel een gezellige Whiskykamer waar je rustig een Whisky kan drinken onder het genot van een Sigaartje.

Lekker eten in de Bistro
Tijdens je overnachting in Edinburgh, moet je het zeker niet laten te dineren beneden het hotel in de Bistro. Daar hebben ze een uitgebreid menu met verschillende soorten Vis, maar ook Lasagne en heerlijke Beef wordt door het restaurant aangeboden. De goede en vriendelijke obers van het restaurant laten weer zien hoe we in het hotel ook ontvangen zijn. We voelen ons snel op ons gemak en nemen een flesje wijn, want hoe het een Hotel Du Vin beaamd: kies maar uit vele flessen geïmporteerde wijn, of voor de heerlijke maar normale huiswijn. Voor meer informatie over het hotel, reserveringen of een inzicht in het menu, bezoek nu http://www.hotelduvin.com/hotels/edinburgh/edinburgh.aspx.

The Winnock Hotel in Loch Lomond
Heerlijk overnachten vlakbij het bekende Loch Lomond? Kies voor het Winnock Hotel, gelegen in het eerder positief benoemde Drymen. Let wel op, want men organiseert vaak feesten of speciale gelegenheden. Als je rust zoekt ben je dan dus even op de verkeerde plek. De service is wel goed, mensen zijn aardig en behulpzaam. Ze laten je graag zien waar je heen moet om er een onvergetelijke trip van te maken. De Kamers zijn eenvoudig ingericht met een zacht bed en een badkamer met bad/douche en toilet. Ook een tv is aanwezig en er zijn enkele kamers met zicht op Drymen. Let op de speciale “Murder Mystery” weekenden om je vakantie tot perfect te maken! Bezoek http://www.winnockhotel.com/ voor informatie en reserveringen!

[wpgmappity id=”27″]