Landal Duinpark ’t Hof van Haamstede

Probeer eens met uw ogen dicht te dromen, net als wij deden voor ons vertrek naar Landal Duinpark ’t Hof van Haamstede, als je leest op de website. Zittend in het gras, in de tuin van je vrijstaande villa, de vogeltjes fluiten en het is een graad of 20. Vlinders vliegen om je heen, nergens het geluid van rijdende auto’s te horen. Na een welverdiend wijntje, lopen we het park over direct de duinen in. We horen de zee al, die steeds dichterbij komt. Even heerlijk uitwaaien op het strand, hand in hand met je grote liefde. Of, lekker fietsend door de afwisselende natuur van het onbekende Zeeland. Zo beschrijven wij, een weekendje of midweekje Landal. Vlakbij Burgh Haamstede ligt het autovrije villapark ’t Hof van Haamstede. Er is een ruime keus aan verscheidene bungalows en villa’s, vanaf vier tot dertien personen. En ben je met meer, dan huur je er gewoon twee! Het park heeft een perfecte ligging, Middelburg, Domburg en Burg Haamstede zijn namelijk gemakkelijk bereikbaar. En deze omgeving heeft natuurlijk voor ieder wat wils, want er zijn kastelen, geweldig lange zandstranden, gezellige dorpjes en vele mogelijkheden voor watersport en golf. Het park is niet geschikt voor jongeren, omdat het rust moet uitstralen.

Het park heeft 96 bungalows, die bij het zien van meer op een villa lijken. Elke villa heeft zijn eigen charme en is vrijstaand met een ruime tuin. Een keukentje, zithoek met tv, en het aantal slaapkamers wat u nodig heeft, zijn aanwezig in de mooie villa’s. De meeste bungalows grenzen zelfs direct aan het natuurgebied de Zeepeduinen, waar je heerlijk kunt wandelen en kunt genieten van de duinen en uitzichtpunten. In de villa is zelfs een slaapkamer met een eigen douche! Ideaal, twee badkamers in een huisje! De eethoek is stilistisch ingericht en bied de mogelijkheid heerlijk zelf te koken en te eten. Ook gourmetten behoort tot de mogelijkheid, men verkoopt zelfs ware gourmetschotels voor minimaal twee personen. Dan hoef je dus je eigen vlees niet eens mee te nemen. En voor wie de gewone Comfortvilla’s nog niet luxe genoeg is, zijn er ook nog Luxe Comfortvilla’s, met een eigen sauna, een dvd speler, eenzonnehemel en een ligbad. Trouwens, in alle villa’s, zijn heerlijke box spring bedden, waar je dus geen last hebt van een zere rug de volgende ochtend. Zo zijn de villa’s dus ideaal voor een familiebezoek. Je kunt er zelfs een barbecue huren om lekker zelf je vlees klaar te maken. En mocht het nodig zijn om twee villa’s te boeken, het park is niet zo groot en dus zijn alle andere villa’s op loopafstand!
Het Park zelf
Het park ligt aan de rand van de Zeepeduinen, een natuurgebied met een gevarieerd duingebied. Aan de ene kant is het een laag duingrasland en aan de andere kant is het wat meer reliëf. In de winter heeft het gebied een natuurijsbaan, waar volop geschaatst kan worden. Afijn, op een kilometer of wat rijden ligt Westenschouwen, waar de entree is van een prachtig lang en breed zandstrand, waar je uren kunt wandelen. Tevens loop je zo het dorpje Burgh Haamstede in. De receptie van Landal ’t Hof van Haamstede is te vinden in Sportcentrum Westenschouwen, waar je de sleutel op kunt halen, en waar je eventueel DVD’s en andere producten kunt huren. Hier is tevens een infobalie waar je onder andere toeristische informatie kunt verkrijgen, en een spelotheek waar kinderen zich uren vermaken. In sportcentrum Westenschouwen is vermaak genoeg. Er zijn bowlingbanen, indoor tennisbanen, een midgetgolfbaan, een sportzaal voor balsporten, en badmintonbaan en nog veel meer. Kortom, bij regen vermaak je jezelf ook! Er is ook een overdekte kinderkermis, waar zij zich uren kunnen vermaken. Middenin het duinpark zelf is een openluchtzwembad met een apart kinderbad. Deze is alleen geopend in de zomermaanden. Ook is er een speeltuin, tafeltennistafel en een sportveld. Op circa 500 meter vinden we een manege waar de meiden heerlijk op de paarden kunnen rijden. Voor de echte liefhebbers is er vlakbij een 18-holes golfbaan. De Molenberg heeft 18 holes, maar is naar onze mening niet goed onderhouden. Voor 18-holes betaal je ongeveer 20 euro, voor elke bal die je kwijt raakt, op hun eigen landgoed, betaal je nog eens een euro. Wel is het natuurlijk leuk dat de winnaar aan het einde van de dag een rondje drank betaald, waar iedereen natuurlijk van geniet in het zonnetje.

Bij de brasserie ’t Zeepe doen we lekker gemakkelijk de eerste avond en halen we onze heerlijke maaltijd af. Ook is er de mogelijkheid om ’s ochtends door hen, op aanvraag, het ontbijt te bestellen. Een stukje verder, nabij het andere Landal park Resort Haamstede, staat nog een restaurant. Bij de Schouwse Hoeve kun je heerlijk eten, maar ook je maaltijd afhalen. Om het nog makkelijker te maken is er een minimarkt en een servicepunt waar je onder andere je dagelijkse broodjes kunt halen. Tijdens de zomer kun je genieten van een entertainmentprogramma, weliswaar bij het andere park Resort Haamstede. Draadloos internet is beschikbaar tegen betaling met gebruik van een eigen laptop bij de infobalie bij de receptie Sportcentrum Westenschouwen.Strandvakantie
Vanaf Duinpark ’t Hof van Haamstede zijn er tal van mogelijkheden met betrekking tot strandvakanties. Zoals eerder vermeld kun je bij Westerschouwen direct het strand op. Even de trappen omhoog lopen en je hebt een prachtig uitzicht over het hele strand. Even de andere kant op, ietsje verder rijden dan het strand bij Westerschouwen, ligt het strand van Nieuw-Haamstede, wat in de zomer rijkelijk gevuld is met vakantiegangers uit Nederland, maar vooral ook uit Duitsland. Het is een prachtig lang strand. Het strand van Nieuw haamstede loopt helemaal door tot aan Westerschouwen, waardoor u urenlange strandwandelingen kunt maken langs de prachtige duinen en woeste Noordzee. Bij goed weer heb je bij Westenschouwen een prachtig uitzicht op de Neeltje Jans, iets wat we allemaal wel kennen en waar we later op terug komen. Zoek je schelpen langs de kust en zoek de rust die je nodig hebt.

Zeehonden zien vanuit het restaurant!
Gelegen aan de Oosterschelde, vlakbij Westenschouwen, ligt een klein buurtschap genaamd Burghsluis. Gelegen rondom prachtige natuurgebieden, waaronder het vogelgebied “Plan Tureluur” en bij de Plompe Toren. Het dorpje Burghsluis stelt eigenlijk weinig voor. Er zijn zo’n 20 woonhuizen, maar er is wel een prachtig haventje. De haven is ingericht voor de pleziervaart, maar ook lossen soms schepen uit de beroepsvaart hun zand of vis in het haventje. Aan het eind van de haven vinden we een leuk terrasje met een prachtig uitzicht op de Oosterschelde. Bar-Petit Restaurant ’t Oliegeultje verzorgd een onvergetelijk terrasmoment voor ons. We nemen een kopje koffie, met een heerlijk stuk appelgebak. We praten gezellig over de dagelijkse gang van zaken, wanneer we steeds wat zien bewegen in het water. Wat kon dat nou zijn? Juist, middenin de Oosterschelde ligt een grote roggeplaat waar Zeehonden te vinden. Diezelfde zeehonden zwemmen vrolijk rond in de wateren rondom Burghsluis, en springen af en toe boven het water. Deze zijn dan te zien vanaf het restaurant. Een leuk weetje over Burghsluis, is dat het oude havenkantoor, in 1975 vervangen, koepel is van de vuurtoren van Westerschouwen.

Koudekerke bestaat niet meer
Ongeveer een kilometer rijden van Westerschouwen ligt een vervallen kerktoren, wat vroeger het centrum was van het dorpje Koudekerke. De oude kerktoren, gaat  tegenwoordig te boek als Plompetoren, of door mijn medereizigers ook wel “Stompetoren” genoemd vanwege zijn stompe bovenkant. Eind 16e eeuw werd het dorpje weggevaagd door een zeer vervelende watersnoodramp. De toren van het dorp is geheel gerestaureerd terug gebracht in zijn oude staat. Het is nu een informatiepunt waar veel informatie te vinden is over de omgeving, en het nabijgelegen natuurgebied waar vele vogels broeden. Een deel van deze vogels zijn beschermd en komen alleen hier voor. Na een aantal trappen, die goed te doen zijn voor slecht lopende mensen, kom je een prachtig uitzicht tegen over Schouwen Duiveland. Zierikzee ligt op een afstandje, en met de verrekijkers zie je misschien nog spelende zeehonden. Vlakbij de Plompetore is een van Nederlands beste duikstekken te vinden, waar mensen vanuit heel het land gaan duiken. De Plometoren klinkt een beetje saai, maar door de leuke interactieve verhalen die verteld worden over de historie van het dorpje Koudekerke, is het door ons zeer aan te raden het te bezoeken. Zeker ook voor de kinderen, want je krijgt er een waar Efteling gevoel.

Historie en plezier in Burgh Haamstede
Het plaatsje wat vlakbij het Landal park ligt is een heus toeristisch plaatsje, waar de Zeeuwse mentaliteit nog sterk te merken is. Elke zondagochtend gaat men er namelijk naar de kerk en is het dorpje stil en verlaten. Ook is het goed te merken dat Burgh en Haamstede eigenlijk twee verschillende dorpen zijn. In Burgh staat een kasteel, en Haamstede bestaat uit een gezellig centrum. Om het dorp heen zijn veel vakantieparken te vinden, die van Landal zijn het bekendst, en mooist. In het centrum zijn enkele mogelijkheden voor een gezellig hapje en drankje, maar ook voor een uitgebreid diner. In een gezellig straatje vind je ook nog een bakker en een soort Primera winkeltje.

Boek snel uw vakantie naar Landal Greenparks ’t Hof van Haamstede op www.landal.nl.

[wpgmappity id=”14″]