De Reis door de Ardennen

Tekst en Fotografie: Johan Leenders
De Ardennen is een heel mooi landschap. Als je er ooit geweest bent kun je dat beamen. Het is een heuvel en bosrijk gebied met veel beekjes en watervallen en de zij rivier van de Maas de Ourthe. Vooral in dal tussen La Roch en Houffalize vind ik de natuur op zijn mooist. In dit gebied vond in de winter van 1944-45 een heldhaftige strijd plaats van zowel de Geallieerden als de Duitsers.(Het Ardennenoffensief) En kwam er een keerpunt in de 2”wereldoorlog ten guste van de Geallieerden.

Nabij Bastogne is het hardst gevochten, maar andere stadjes en dorpen kregen ook wel wat mee door bombardementen en granaat aanvallen waar veel burgers het leven verloren. Als je over die smalle bochtige straatjes door het bos rijd en goed kijkt zijn de sporen van de loopgraven en een mans putjes nog te zien. Maar je ziet ook mooie boerderijtjes in het dal of tegen de heuvel sommige meer dan 200 jaar oud. In ieder dorp zie je wel een monument of een verdwaalde tank staan. In de musea,s kun je de slag van gebied tot gebied goed volgen en er is ontzettend veel oorlogmateriaal verzameld van een kogel tot een tank. Vandaag de dag nog word er nog steeds wat oorlogstuig gevonden.

La Roche
La Roche en Ardennes is een hoofdstadje in de hoge Ardennen in de Provincie Luxemburg. Waar de rivier de Ourthe langs slingert en op zijn mooist is. Bezienswaardig is het kasteel Burcht uit de 11e en 12e eeuw. Het kasteel staat aan de Ourthe op de helling van Deisterberg en is gebouwd door  ruwe opstapeling van leisteen. De toegang bevind zich op de Place du Marchë via een stijgend straatje van ronde straatstenen. Het zeker de moeite waard dit kasteel te bezoeken. (ik moet u er wel op wijzen dat het voor  de  Rolstoelers moeilijk bereikbaar is.)

Op het dorpsplein staat een Amerikaanse tank die op 11-1-1945 is ingezet voor de bevrijding van deze stad door de 51”Schotse Higland divisie van Luitenant Colonel Cathaert. In de hoofdstraat vind je het 1.500 vierkante meter en drie verdiepingen hoge museum over de slag in en rond La Roche. Deze stad is voor 90% verwoest 144 burgers verloren hun leven en talrijke zijn verwond.Na het bezoek aan deze stad ging ik weer terug naar mijn Pension in een klein gehuchtje bij Ortho (Flamont) gelegen inhet hartje van de Ardennen. Naast het beekje De Floumont. Dit pension was vroeger een watermolen en is z’n 200 jaar oud. Anno 1850 met vier gastenkamers. Het interieur is ouderwets nog uit die tijd dat die molen in bedrijf was. Alles wat met molen te maken heeft staat in de gezamenlijke gastenkamer. Wil je wat drinken pak je het zelf uit de koelkast schrijf het op en reken af bij vertrek. Toevallig kwamen er twee motorrijders uit Vlaanderen overnachten, dus was het s’ avonds een gezellige boel met het bekende bier La Chouffe. De gastvrouw zit er gezellig bij voor een babbeltje en ze is ook niet te beroerd s ‘avonds nog een hapje te maken.
De gastvrouw is Linda de Vos en ze komt uit Vlaanderen en zij spreekt goed Nederlands. Haar hobby is het houden van dieren. Ze heeft paarden, schapen ganzen en kippen (dus verse eieren bij het ontbijt) en een stukje land met eigen groenten en kruiden. Ook heeft ze een hele lieve St. Bernard (hond). Het ontbijt is zeer goed. Koffie in overvloed en de maaltijd s’avond is van bijzondere goede kwaliteit en smaak, ze kan koken als de beste. Ik heb zelfs in een restaurant nog niet zo lekker gegeten en voor het geld hoef je het niet te laten, het is erg goedkoop Dit pension! Gezien de ligging en de rust s ’avonds en s ’nachts is het voor gezinnen met kinderen een ideaal geschikte plek. Kijk op www.moulindefloumont.be
Houffalize
Is ook een stad in de Provincie Luxemburg en ook aan de oever van de Ourthe. Deze stad telt 4500 inwoners. In de Catharina van Alexandrië gewijde kerk ligt een goed bewaard gebleven gisant beeldhouwwerk van zwart kalksteen van de 13 eeuwse graaf  Diederik11 van Houffalize. Houffalize is eigenlijk de stad voor liefhebbers van mountainbiken, kanovaren, kajakken en abseilen word hier in deze streek ook veel gedaan. Tijden het Ardennenoffensief werd het stadje totaal verwoest. Tijdens een grote aanval  liet het Duitse leger van von Rundstedt veel voertuigen langs de weg staan. Een van deze voertuigen, de Panther mark V tank, behoorde toe aan de 116e panzer divisie die Houffalize in december 1944 binnenviel. De geallieerde moesten deze stad aanvallen met granaatvuur  en bombardementen om de laatste Duitse verdediging te doorbreken, Houffalize te ontzetten en te bevrijden. Op 7 Januari moesten zeven Duitse panzer divisies zich terugtrekken over de weg Luik-Houffalize-Bastonge dus was er maar een weg terug door Houffalize, wat onder geallieerd vuur lag. Dit was het einde van Hitlers offensief en zijn hoop nog stand te houden.
Op 20 Januari viel La Roche in geallieerde handen. Op 11 Januari Saint Hubert en op 16 Januari kwamen de geallieerde in Houffalize en bevrijde deze stad . Op 15 Januari had Hitler zijn hoofdkwartier in Ziegenberg verlaten, daarmee was de slag in de Ardennen voor de Duitsers verloren en België bevrijd. Maar hiermee was de oorlog in Nederland nog niet ten einde. Het 1e Amerikaanse leger onder leiding van generaal Bradley en het 9e leger van Montgomery waren bij de slag om Arnhem ook actief en zo als iedereen weet heeft het nog maanden geduurd voor Nederland ook bevrijd werd.
Nadrin en Bèrismènil
Hier vind je een kleine privé oorlogsmuseum van een verwoede verzamelaar. Het is ontstaan doordat hier in 1944 door een crash van een B17 bommenwerper aan de rand van het dorp, waar de gehele bemanning is omgekomen. Overal gaat hij kijken bij mensen op zolder of bij museums waar ze te veel materiaal of dubbel hebben. Ik heb hem gesproken en vertelde mij dat het een uit de hand gelopen hobby is en dag en nacht bezig is met  zijn verzameling uit te breiden. Bij binnenkomst zie je meteen restanten en onderdelen van die B7 bommenwerper. De gehele begane grond is gewijd aan dit vliegtuig. De bovenste verdieping verteld wat er in dit dorp en de rest van de Ardennen gebeurde. Het is een klein privé museum. Ben je er in de buurt, dan is het de moeite waard het te bekijken.
Dan staat er in het naburige dorpje Wibrin naast de kerk nog een Amerikaanse M4 A3 Sherman tank. De loop van deze tank is ontploft maar de plaatselijke pastoor heeft er voor gezorgd dat deze tank ontmanteld werd en de loop der jaren is gerestaureerd. Recentelijk is de gehele tank gerestaureerd  en te zien op de weg door Wibrin.

Brasserie (brouwerij) Achouffe
Deze Brouwerij ligt in het hartje van de Ardennen. In 1982 werd deze opgericht en brouwen er voor de liefhebbers echt lekker bier van goede kwaliteit. Zie je een Kabouter zie je ook Achouffe, een lekker goudbruin biertje met een witte kraag en fruitig van smaak. Dit bier word verkocht in verschillende fles grootte. De grootste fles is speciaal om met vrienden en kennissen te delen en te proeven. Deze brouwerij is zowel doordeweeks als in het weekend te bezichtigen.