Fietsend door Frankrijk

Deze zomer koos ik voor een vakantie die anders dan alle anderen zou zijn. Ik besloot me niet te verplaatsen per vliegtuig, boot of auto maar per tweewieler. België en Frankrijk bleken een ideaal vakantieland om per fiets te verkennen.

Voordat je fietsreis kan beginnen moet je er voor zorgen dat je in het bezit bent van goed materiaal. Een fietsbroekje met een zeem erin en een wielershirt mogen absoluut niet ontbreken wanneer je grotere afstanden per dag gaat afleggen. Verder moet je rekening houden met hetgeen je in gaat pakken aangezien je meestal beperkte ruimte hebt in je fietstassen. Ik kreeg van Mobiel VZW tassen van het merk Vaude te leen. Wanneer je zelf spullen of onderdelen nodig hebt voor een fietsvakantie is dit een goed adres, hier worden namelijk trekkingsfietsen en trekkingstassen verkocht en verhuurd. Gelukkig beschikte ik ook over low-riders, tassen voor aan het voorwiel, zodat ik net wat meer mee kon nemen. Mocht je deze zelf aanschaffen, let er dan op dat er ook een bepaald bevestigingsmechanisme aan het voorwiel moet zitten. Wanneer je niet al te veel in eigen land wilt fietsen is het handig om te starten vanaf Maastricht. Je kunt je fiets meenemen in de trein (kosten zijn zes euro) en zo ben je al wat zuidelijker wanneer je begint met fietsen. Vanaf Maastricht ben je al gauw in België en dat merk je meteen. Vooral het wegdek is een groot verschil maar ook het ontbreken van fietspaden valt op. Gelukkig zijn de Belgische automobilisten erg sociaal en gaan ze voor fietsers ruim aan de kant zodat je genoeg ruimte hebt op de weg.

De tocht door de Ardennen was behoorlijk pittig, steile hellingen en voor mijn gevoel weinig dalingen. De bergen waren tot wel vijftien procent stijl, normaal heb ik niet echt problemen met zo’n percentage, zolang het maar in mijn glas zit.

Na een paar overnachtingen onderweg was mijn eerste echte bestemming Bastogne. Deze stad ligt in de Ardennen en speelde een belangrijke rol tijdens het Ardennen offensief tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de stad zelf zijn vele musea te bezoeken, J’avais 20 ans en 45 is een aanrader. Hier is genoeg te zien en te lezen over de verschrikkelijke tijden die de stad doormaakte.

Vanaf Bastogne vervolgde de weg zich richting het noorden van Frankrijk, namelijk naar Verdun. Deze stad stond een wereldoorlog eerder centraal aangezien hier een belangrijke slag werd geleverd. In Verdun is genoeg te zien over de Eerste Wereldoorlog, er zijn tal van monumenten en nog meer militaire begraafplaatsen. In de musea wordt goed beschreven hoe de techniek tijdens de oorlog steeds moderner werd wat er voor zorgde dat er steeds modernere wapens in de strijd verschenen. Tanks, vliegtuigen en gas, ze zorgden allemaal voor duizenden doden. Als je dus geïnteresseerd bent in de wereldoorlogen is dit gedeelte van België en Frankrijk erg interessant.

Onderweg zijn overigens genoeg campings te vinden dus wild-kamperen is nergens nodig. Het noorden van Frankrijk beschikt over vele zogenaamde municipal campings. Op deze campings is er niet veel luxe, meestal alleen een goed onderhouden toiletgebouw, maar de prijs is erg aantrekkelijk. Je betaalt voor alleen een tent nog geen tien euro en je hebt hier snel contact met overige fietsers of campinggasten.

Vanaf Verdun werd de reis vervolgd richting de hoofdstad van de champagnestreek, Reims. Onderweg kom je bijna alleen maar landbouwgrond tegen en dan vooral velden vol graan. Deze plek, de graanschuur van Europa genoemd, doet haar naam eer aan want je ziet niets anders. Wanneer je hier gaat fietsen, zorg dan dat je van te voren genoeg eten en drinken meeneemt want onderweg zijn er weinig dorpjes. Na een flinke dag fietsen kwam ik aan bij de grootste attractie van Reims, haar kathedraal. Dit enorme gebouw is zowel van binnen als van buiten prachtig. Binnen zie je veel glas in lood, buiten veel beelden die de kathedraal versieren. ’s Avonds word er voor deze kerk een licht- en geluidshow gegeven waarbij de kathedraal in allerlei verschillende kleuren kleurt. De show begint om 22:00 en is zeker een aanrader.

Aangezien Reims bekend staat om haar champagne moest er natuurlijk een fles bubbels geproefd worden, want de eindbestemming was bereikt. Bij het VVV-kantoor (vlakbij de kathedraal) kan je verschillende tours boeken langs champagneproeverijen. Voor mij was dit helaas te duur maar ik heb er veel positieve dingen over gehoord.

In Reims zijn genoeg terrasjes en eetgelegenheden waar voor iedereen wat lekkers te vinden is. In de buurt van de stad zijn weinig campings dus het is handig van te voren een hotel of hostel te boeken.

Vanaf Reims ben ik terug naar België gefietst en vanaf de grens heb ik de fiets op de trein gezet om op tijd weer thuis te zijn. Mijn tocht was 500 kilometer lang, maar helaas moest ik door tijdgebrek moest ik het laatste stuk per trein afleggen. Een fietsvakantie is zeker een aanrader maar zorg ervoor dat je de afstanden goed plant, dat je beschikt over goed materiaal en zorg ervoor dat je een redelijke conditie hebt voordat je aan een fietsvakantie begint. Als je aan deze voorwaarden voldoet heb je een prachtige vakantie!

[wpgmappity id=”43″]