Winter Wonderland Fins Lapland

In een directe vlucht van ongeveer drie uur bereiken we de luchthaven van Kittilä. We zitten dan al een behoorlijke afstand boven de poolcirkel en dat wordt zelfs nog 12 kilometer noordelijker! Het plaatsje Levi is onze bestemming. Midden in Fins Lapland is dit een unieke bestemming die bij veel mensen op de Bucket List staan. Waarom? Het rijden met een arrenslee met rendieren, het rijden achter een slee met husky’s of lekker skiën op sneeuwzekere pistes? Of ga je toch liever met een sneeuwscooter op zoek naar het Noorderlicht. Er is zo veel mogelijk dat een week eigenlijk te weinig is om het gebied te ontdekken. Wist je trouwens dat het op de top van de Levi Fell, waar het skigebied omheen ligt, het vaak minder koud is dan in het dal in het dorp? Dat komt omdat de koude lucht zwaarder is en zo naar beneden zakt. Zo komt het voor dat het onderaan de lift -16 was en toen ik boven op de top aankwam was het -11. Grappig hè?

De beste reistijd is lastig in te schatten en elke winterse maand heeft zijn charme natuurlijk. Zo zijn de dagen in december erg kort. Ook in januari zijn de dagen kort. Rond negen uur begint het een klein beetje licht te worden (Begin januari). Tussen 11:00 en 13:00 is het dan “Licht” en dan begint het te schemeren tot ongeveer 15:00. In die tijd is het prachtig in het skigebied. De sneeuw krijgt verschillende kleuren en de achtergrond zijn indrukwekkend en magisch te noemen. In de maand januari zijn de bomen nog vol met sneeuw wat het paatje natuurlijk compleet maakt. In de maanden februari, maart en april zijn de dagen natuurlijk veel langer en kun je langer genieten van daglicht. Met de directe vluchten in de wintermaanden van bijvoorbeeld TUI kun je gemakkelijk zelf bepalen welke periode je het gebied bezoekt. Levi heeft een leuk centrum en is dichtbij de luchthaven. Er zijn veel eetgelegenheden, kroegjes en boetiekjes waardoor je zonder activiteiten ook kunt vermaken. Skihuur en de pistes zijn vanuit de meeste hotels gemakkelijk te bereiken. Zo ook vanuit ons hotel. Alle informatie over het skigebied van Levi vind je op de website van het Toeristisch verkeersbureau Levi.Fi.

Snel naar Levi met Levi-Kittilän Taksit Oy
Met een kwartier kun je van de luchthaven bij je accommodatie zijn. Zorg dat je geen massale bustransfer neemt om eerst nog anderen af te droppen maar kies voor de georganiseerde transfers van Levi-Kittilän Taksit. De vriendelijke chauffeur staat je al op te wachten op de luchthaven na een korte vlucht met TUI. Binnen het kwartier, wat overigens snel ging omdat de chauffeur een gezellige man is en we een leuk praatje hadden, staan we in het hotel en kunnen we ons klaarmaken voor een dagje skiën. Je kunt gemakkelijk online reserveren. Maar ook een telefoontje is voldoende. Voordeel door van te voren te reserveren is dat de chauffeur je dus staat op te wachten. Levi-Kittilän Taksit Oy is het originele taxibedrijf van de omgeving en bovendien het eerste bedrijf in de regio. Nette prijzen, auto’s en een fijne rit. Boek snel jouw transfer bij Levi-Kittilän Taksit Oy.

Verblijven in Levi: Lapland Hotels Sirkantähti
We verblijven aan de rand van Levi in het prachtige hotel van Sirkantähti van de keten Lapland Hotels. Met veel prachtige hotels in Fins Lapland is de keten beroemd in de omgeving. Lapland Hotels Sirkantähti heeft 70 hotelkamers en verschillende appartementen in een aantal gebouwen. Voordeel is dat je in elke kamer kunt genieten van je eigen Sauna! De kamers zijn netjes ingericht met fijne bedden. Het zijn fijne ruime kamers met een ruime badkamer waar naast een inloopdouche ook de sauna te vinden is. Op de kamer is een droger om natte skikleding snel te drogen. Super handig! Check in is om 16:00 en uitchecken moet je voor 11:00.

Ontbijt was inbegrepen. Een ruime keuze aan internationale ontbijtproducten. Maar ook veel producten zijn lokaal zodat je de echte Lapse cultuur kunt proeven. Allemaal verse producten in een fijn restaurant met genoeg plek. Ontbijt is er van 07:00 tot 10:00. In de middag is er een luxe Lunch en in de avond een goed Dinerbuffet. De bar van het hotel is tot laat open zodat je altijd nog een heerlijk drankje kunt kopen. Er is een winkeltje in het hotel waar je lokale producten kunt kopen. Lekkere warme sokken of een souvenir nodig? Hier kun je terecht. In het hotel worden verschillende activiteiten georganiseerd en als je nog geen excursies hebt geboekt kan dat hier prima. Er zijn veel verschillende nationaliteiten als gast dus het is een leuke plek waar je ook nog eens mensen kunt ontmoeten. Nette kamers, heerlijk eten en een fijne Lapse sfeer. En dan nog de fijne ligging op loopafstand van het centrum van Levi en bijvoorbeeld de ski pistes. Wat wil je nog meer? Boek snel jouw kamer bij Lapland Hotels Sirkantähti.

Het Skigebied van Levi
Voor Laplandse begrippen is Levi een groot skigebied. Het is niet te vergelijken met de skigebieden in bijvoorbeeld Oostenrijk maar je kunt je er gemakkelijk een aantal dagen vermaken. Zo zijn er liefst 40 kilometers geprepareerde pistes. In het begin van het seizoen is het veelal skiën of snowboarden op kunstsneeuw en is er natuurlijk weinig daglicht. Toch zijn de pistes dagelijks tot 18:00 of zelfs 19:00 geopend. Meer dan de helft van het gebied is namelijk verlicht. De langste piste is iets meer dan twee kilometer lang. Maar omdat er veel pistes zijn en je rondom kan skiën lukt het me toch om liefst 61 kilometer te skiën in een dag. De pistes zijn goed geprepareerd. Omdat het gebied niet hoog ligt is het er goed te houden, ook als het heel koud is. Het is een echt authentiek skigebied met slechts 2 gondels (Waarvan een naar Levi Panorama gaat) en vier stoeltjesliften. De rest zijn allemaal sleepliften. Zo blijft het klein, authentiek maar wel een schitterend skigebied met meer mogelijkheden dan alleen skiën of snowboarden. Er zijn verschillende restaurantjes in alle hoeken van het skigebied die tegen een redelijke prijs een goede maaltijd verschaffen. Het kan echter wel vrij druk worden dus wees op tijd! Het grootste gedeelte van de pistes zijn blauw en rood. Een enkele zwarte piste geeft wat uitdaging voor de gevorderden!

Wat veelal opvalt is dat het op een zaterdag erg rustig is op de pistes. Soms heb ik zelfs het gevoel dat ik helemaal alleen in het gebied rond dwaal. Er zijn helemaal geen wachttijden bij de liften en de pistes zijn zo goed als leeg. Uiteraard zijn er wel veel mensen maar die zijn lekker verdeeld over de verschillende pistes. Het gebied van de Front Slopes grenst direct aan het dorpje Sirkka, of wel Levi. Hier zijn vooral rode pistes met wat blauwe aansluitpunten. Hier zijn de wat zwaardere rode pistes, die ook vrij kort maar krachtig zijn. De South slopes zijn helemaal aan de andere kant. Vooral lange en brede blauwe pistes en enkele goede restaurantjes en barretjes zijn hier te vinden. De West, Northeast en Southeast slopes zijn verschillend. Rode pistes en sommige zwarte pistes. De luxe stoeltjesliften brengen je snel weer naar boven. Het gebied is overzichtelijk en goed met elkaar verbonden. Overal staan, vaak wel bevroren of besneeuwde, pistekaarten. En natuurlijk zie je snel waar je bent. Kortom, wil je lekker skiën of snowboarden langs besneeuwde bomen met prachtig uitzicht? Kom dan snel naar Levi. En huur je materiaal gemakkelijk en snel onder aan de piste bij Hill Ski Rent Levi.

Verhuur bij Hill Ski Rent Levi
Superior, Special en Standard. Dat zijn de verschillende type ski’s die je kunt kiezen. Voor beginners, gevorderden of zeer ervaren skiërs onder ons is er een keuze. En kan je zelf niet kiezen dan helpt het vriendelijke personeel mee met je keuze. Hill Ski Rent Levi heeft nieuw materiaal en is bovendien gevestigd in een gloednieuw pand onderaan de piste in Levi. Je kunt de ski’s meenemen naar je appartement. Ook kun je er uiteraard een snowboard huren en de schoenen zijn ook nieuw, zitten goed en zijn van “A” merken. Net zoals de ski’s. Kortom, wil je goed materiaal huren, een vriendelijke en goede service, of wil je gewoon je eigen ski’s laten waxen, kies dan voor Hill Ski Rent Levi. Ook voor de verkoop van materialen of wintersport kleding kun je hier terecht. Een korte wandeling brengt je naar de lift. Ideaal dus bij aankomst en vertrek. Meer informatie op https://hillskirent.fi/en/levi/rent/.

Met een Fatbike door de sneeuw!
Bij Hill Ski Rent Levi kun je nog veel meer huren. Namelijk Fatbikes! Een mooie manier om de ruige omgeving van Levi verder te ontdekken. De fietsen zijn allen keurig onderhouden en voelen als nieuw. Er zijn verschillende maten waardoor ieder een perfecte fiets mee krijgt. Deze zijn opgeladen zodat je de hele dag kunt fietsen. De fiets heeft verschillende standen. Je kunt ze huren voor een paar uurtjes of voor meerdere dagen. De Levi Winter Bike Trail start bij het Kids gedeelte van de pistes. Het staat met blauwe bordjes aangegeven maar het is wel even goed zoeken. Vervolgens ga je over een prachtig pad door het bos het gehele pistegebied rond. Naast smalle paadjes en behoorlijk steile klimmetjes heb je onderweg vaak mooi uitzicht. Je kunt onderweg stoppen op ongeveer de helft, bij de South Slopes. Daar zijn wat tentjes waar je wat kunt drinken. Let erop dat je goed gekleed bent, het beste ga je gewoon in skikleding. Het is namelijk vaak dik onder nul in de winter. Ook Fatbikes huur je bij https://hillskirent.fi/en/levi/rent/.

Kostenplaatje
Skiverhuur voor 6 dagen bij Hill Ski Rent: €143 euro exclusief helm (Alpine Ski Set Special)
Skipas voor 6 dagen in het hoogseizoen: €228,- voor Volwassenen, €135,50 voor kinderen
Diner voor 2 inclusief drank: €80
0,5 Liter bier: €9,00
Hapje op de piste: €8-€20

Een husky safari mag ook niet ontbreken!
Iedereen weet natuurlijk waar Lapland om bekend staat: Authentieke Husky Safari’s. Zo gaan wij ook een bezoek brengen aan een “Husky Farm”. Je kunt er zelf naartoe gaan of je kunt worden opgehaald bij het Levi Tourist Center. We komen aan en direct horen we al een husky tekeer gaan. Hij wilt schijnbaar ook graag rennen! Het Levi Huskypark is een prachtige boerderij waar ze 18 volwassen husky’s hebben. Er zijn slechts 2 Siberische husky’s en een aantal Alaska Husky’s. De dieren zijn prachtig. Als eerst gaan we een kilometer of 4 met de husky’s op pad. Eerst krijg je de nodige instructies en daarna gaan we naar de slee. Een kan er liggen en de ander staat en bestuurd. Het is vrij gemakkelijk te besturen en al gauw gaan we tussen bomen door. Uiteraard weten de husky’s precies waar ze heen moeten. Er zijn 5 of 6 husky’s nodig om je voort te trekken. Een prachtige ervaring die je niet mag missen. Hoe blij ze zijn om te mogen rijden. Na een ritje door het bos en over een bevroren meer mogen we de puppy’s van drie maanden oud zien en knuffelen. Je krijgt een lokaal bekend koekje en een lokale lekkernij als drankje: Warme bessensap. Heerlijk, om vervolgens nog even na te genieten tussen de husky’s!

Snowmobiling naar het Noorderlicht met Wild Nordic Levi
Wild Nordic heeft meerdere vestigingen in Lapland maar uiteraard zijn wij in Levi, dus vertrekken we vanuit Levi. Van te voren kun je bekijken welke tour je met ze wilt doen. Zo kun je verschillende tochten door de natuur boeken. Je kunt ook een tour maken naar een boerderij waar je met rendieren kunt sleeën. Je kunt er ook “Snowshoe” safari’s boeken. Erg leuk en actief en je komt op plekken waar je anders niet komt. Maar met een sneeuwscooter kun je langere afstanden afleggen en dus kies ik daar voor. En om de adrenaline nog meer te laten vloeien kies ik voor een avond tour. Tijdens de briefing word je goed warm aangekleed. Je krijgt een heel pak aan! Op zoek naar het noorderlicht vertrekken we via een smal steegje in het bos naar de aangegeven sneeuwscooter paden. We gaan in het begin rustig aan zodat iedereen kan wennen. We stoppen onderweg een paar keer en doen alle lichten uit. We zijn helemaal in het donker tussen de besneeuwde bomen! Helaas is het bewolkt, dus zie ik het noorderlicht niet. Maar dat maakt niet uit want het heeft iets magisch om met een sneeuwscooter door donkere natuur te rijden. Prachtige bospaden en grote open velden wat later een meer bleek. We stoppen op de helft bij een restaurant. Het is een soort wegrestaurant voor Sneeuwscooters. Het heet Levin Hanhipirtti. Daar krijgen we de lekkere warme bessensap en mogen we een worstje grillen in de haard! Gezellig en even lekker opwarmen en goede verhalen delen bij het vuur. Na een halfuurtje vertrekken we weer terug. We zijn nog op twee plekken gestopt maar helaas, te bewolkt om het noorderlicht te zien. Maar wat maakt het uit, deze prachtige ervaring neemt niemand me meer af!

Er is meer, veel meer!
Het barst van de activiteiten. Zo kun je met de snowcat mee. Dat is een pistenbully die je in de avond naar de top van de Levi Fell brengt. Alle lampen zijn dan inmiddels uit en het wachten is op het natuurverschijnsel het Noorderlicht. IJsvissen is ook erg leuk. Je gaat naar een bevroren meer, maakt een gat in het water en dan hopen dat je wat vangt! Een tocht met een Rendierslee is ook erg leuk. Iedereen wilt natuurlijk weten hoe de kerstman dat doet, hier mag je zelf kerstman spelen! Het toeristenbureau organiseert ook nog wandelingen. Paardenliefhebber? Dan ga je met IJslandse paarden op avontuur in de kou! Fietsen is in de zomer erg in trek en in de winter kun je de paden met de Fatbike ontdekken! En wil je eens speciaal overnachten? Ga dan in een iglo of Northern Lights hut slapen in een van de parken. Of wat dacht je van Snow Village? Daar slaap je echt in de kou in een heus IJshotel. Meer informatie over alle activiteiten op https://www.levi.fi/.