Met Wout naar de Faeröer Eilanden

Door Wout van Aalst. Zodra je vanaf de landingsbaan de aankomsthal komt binnengewandeld, weet je direct dat je je in Scandinavië bevindt: broodjes kaas hebben plaatsgemaakt voor kaneelbroodjes, hagelslag is vervangen door smørrebrød en de alcoholprijzen zijn enorm gestegen.  

Toch is het handig om je alcoholische versnaperingen alvast op het vliegveld te kopen, buiten kroegen en restaurants zijn de verkooppunten op de eilanden beperkt en moeilijker te vinden. Onze eerste inkopen hadden we dus gedaan en betaald met de Faeröerse kroon, gelieerd aan de Deense Kroon. Het is in heel het land mogelijk om je betalingen met Deense kronen te voldoen.

Vanuit Amsterdam waren we ’s ochtends vertrokken met KLM om in de Deense hoofdstad Kopenhagen over te stappen op Atlantic Air. Het toestel van deze vliegtuigmaatschappij bracht ons binnen twee uur naar onze eindbestemming: de Faeröer Eilanden. Deze eilandengroep ligt in de driehoek van IJsland, Schotland en Noorwegen. Als enthousiasteling over Scandinavië en Noordelijke bestemmingen, was ik erg benieuwd wat deze bestemming voor mij in petto zou hebben. Een prachtige reis volgde.

Vanuit de aankomsthal sta je binnen een paar minuten bij de autoverhuurbedrijven. Via N62 huurden we een nieuwe Nissan Quasqai. Daarmee waren we al snel onderweg naar onze eerste bestemming op het eiland Vagar: Múlafossur. Het is een van de iconische beelden van de Faeröer Eilanden en dat is niet voor niets; een prachtige waterval die van metershoog in zee stort. Je kan er dichtbij langs de kliffen wandelen, met een spectaculair uitzicht over de zee.

Hilton Hotel
We overnachtten in het Hilton hotel en beschikten daar over een kamer met een prachtig uitzicht over een gedeelte van de stad en de zee daarachter. Het Hilton had alles wat een goed hotel moet hebben: een fijn bed, een goede douche en een fantastisch ontbijt met lokale zalm. Omdat het hotel iets ten noorden van Thorshavn ligt, vormt het een goede uitvalsbasis om de noordelijk gelegen eilanden te verkennen.

Kalsoy en Klaksvík
Vanuit Thorshavn vertrokken we via een tunnel (met een rotonde!) naar het Noorden, Klaksvík om precies te zijn. Daar pakten we de ferry (reserveren is aan te raden want er passen zo’n 12 auto’s op) naar het eiland Kalsoy. Vanaf het noordelijkste puntje van het eiland, Trøllanes, start een prachtige wandelroute naar de vuurtoren Kallur. Trek waterdichte schoenen of laarzen aan want op de meeste plekken zijn de wandelpaden vrij drassig. Tijdens onze wandeltocht scheen de zon wat ervoor zorgde dat er continu een prachtig uitzicht was, waar je ook keek. Je wandelt het eerste gedeelte van de tocht omhoog, waardoor je bij de vuurtoren uitzicht hebt over kliffen, de ruige zee, veel vogels, schapen en het groene grasland. Bovendien bevindt zich het graf van James Bond hier, geplaatst na het uitkomen van ‘No time to die’.

Wanneer je interesse hebt in het kopen van een Wollen trui, ben je in Klaksvík aan het juiste adres. Hier bevindt zich een winkel met in de naam ‘Heimavirkisfelag’ (deze winkels zijn op meerdere plaatsen te vinden) waar deze truien worden aangeboden. De truien zijn gemaakt van wol afkomstig van Faeröerse schapen. Doordat zij zo goed bestand zijn tegen wind en kou, is je trui dat ook. Een mooi en warm souvenir dus.

Hotel Hafnia
Hotel Hafnia, gelegen in het centrum van Thorshavn, biedt naast uitstekende hotelkamers ook cottages voor zes tot acht personen. De ontvangst is, mede door een gratis wijntje, hartelijk. Kamers zijn goed uitgerust, het ontbijt is divers en het feit dat het hotel zich in het historische centrum bevindt, tussen de prachtige rode en zwarte huisjes met grasdaken, is een groot pluspunt. Hier bevindt zich ook de oude haven waar het een komen en gaan is van vissers- en bevoorradingsschepen. Vanuit de haven vertrekken verschillende ferry’s naar de zuidelijk gelegen eilanden.

Gjogv en Saksun
In het kleine plaatsje Gjogv, op het eiland Eysturoy, dat je bereikt via een prachtige weg met haarspeldbochten omhoog de bergen in, loopt een wandelpad vanuit het dorpje omhoog. Via vele trappen kom je uiteindelijk bij een van de hoogtste punten van de Faroer Eilanden, met een weids uitzicht. Wanneer je deze wandeling liever overslaat kan je vanaf verschillende plekken dichtbij de zee komen om de hoge golven gade te slaan. De kracht van de natuur hier blijft verbazen.

Een andere mooie wandeltocht start vanaf de plaats Saksun. Tijdens eb loop je hier langs een meer waar het zoute water van de zee en het zoete water van de watervallen samenkomen. Door deze watercombinatie is het een goede spot om op zalm te vissen. Het wandelpad pad komt uit bij een groot, zwart strand aan zee. Wederom een prachtig uitzicht.

Eidi
De weg door de bergen naar dit kleine vissersplaatsje is in de winter (1 oktober tot 1 mei), vanwege de harde wind, afgesloten. Vooral de twee lange ranke rotsen in de zee, vanaf verschillende punten goed te zien, zorgen ervoor dat toeristen naar Eidi trekken. De rust, de natuur en het prachtige uitzicht krijg je er allemaal gratis bij. Vanaf hier starten wederom diverse wandelingen.

Wanneer je gaart wandelen, zorg er dan voor dat je regenkleding meeneemt en eventueel een droog setje kleding in de auto legt. Het weer kan snel omslaan wat tegelijkertijd betekent dat er iedere dag een grote kans is om de zon te zien.