Ontdek het eiland Ile de Ré bij Sunêlia Interlude

Met de auto naar Frankrijk, ik gok dat heel veel Nederlanders dat doen. Waar ga je naar toe vraagt men dan. Naar Frankrijk, is het antwoord. Maar Frankrijk is zo groot en zit vol met onontdekte pareltjes, althans voor mij dan. Zo ook het pittoreske eilandje voor de kust bij La Rochelle. Ile de Ré heet het. Het is te bereiken middels een tolbrug van 16€ (retour en in het laagseizoen 8€) en ongeveer 950 kilometer van Utrecht. Centraal gelegen op het eiland verblijven we in een prachtig chalet op de luxe camping “Sunêlia Interlude”. De ideale plek om het hele eiland te ontdekken. Want naast de belangrijkste producten van het eiland is er zoveel meer. Leuke dorpjes, prachtige stranden en lekker eten. De Belangrijkste producten van Ile de Ré? Dat zijn Oesters en Zout! En soms doen we gewoon even lekker niks en genieten we van de faciliteiten op de camping. Precies hoe een vakantie moet zijn, toch?

Welkom bij Sunêlia Interlude
Zoals eerder vermeld is deze prachtige Camping centraal gelegen op het zonnige Ile de Ré. Op de dag van aankomst staan voor ons de slagbomen open zodat we direct kunnen inchecken bij de receptie. We zijn iets te vroeg maar dat is geen probleem. Een van de vriendelijke receptionistes checkt ons in en kijkt of onze chalet al beschikbaar is. Met een lach geeft ze de sleutels en geeft ze aan voor ons uit te fietsen naar onze plek. We hebben een eigen parkeerplek om de hoek bij het chalet. Dat heeft elk chalet overigens. Wij verblijven in een Luxe Taos 6 persoons chalet en hebben een ruim terras met een grote “zandbak” waar twee ligbedden in staan en wat onze dochter voor het strand aan ziet. En terecht, het is namelijk best groot. We lopen via het trapje onze vlonder op en gaan het chalet eens goed bekijken.

Ons terras is heerlijk ruim met een grote tuintafel met zes fijne stoelen en een grote parasol voor schaduw in de hete middagen. Er staan bovendien twee ligbedden, maar die staan bij ons lekker in het open zonnige zandveld. Bovendien staan er bomen rondom en hebben we veel privacy. Iets wat natuurlijk wel lekker is tijdens je vakantie. Via de heerlijke schuifdeuren komen we direct in onze woonkamer terecht. Met een eettafel, bank met televisie en een luxe uitgeruste keuken is deze vol maar praktisch ingericht. In de keuken zit zelfs een vaatwasser en je hebt plek genoeg om maaltijden te bereiken. Aan de linkerkant is de masterbedroom. Deze heeft ook een deur naar het terras en een fijn bed. Er is een losse wc en een douche. Aan de andere kant van de woonkamer zijn de andere twee slaapkamers. Een kamer met twee losse bedden en de ander is een kamer met een stapelbed. Ideaal met kinderen en je kunt nog een babybedje bijboeken voor in een van de slaapkamers. Tussen de slaapkamers is nog een ruime badkamer met toilet en douche. Daar is plek zat voor een babybadje. Wat vooral lekker is zijn de grote ramen waardoor het lekker door kan waaien. Deze kunnen helemaal gekanteld open en zorgt voor lekkere frisse lucht.

Een scala aan faciliteiten
Zoals het een familiecamping beaamt is er enorm veel te doen. We zullen beginnen bij het belangrijkste, het waterpark van liefst 360 vierkante meters. Buiten is er een groot kinderbad met speelkasteel en glijbaan. Het water spuit alle kanten op en is fijn ondiep. Het diepe bad is ook leuk voor tieners en daar worden ook vaak activiteiten als waterpolo gedaan. Er zijn genoeg ligbedden rondom de zwembaden waardoor er voor iedereen een plekje is. Van het buitenzwembad heb je direct toegang tot het binnenzwembad. Een heerlijke spa met verschillende baden en een jacuzzi. Ideaal ook mocht het wat minder weer zijn dat je toch lekker binnen kunt zwemmen. Tijdens je verblijf kun je genieten van de luxe spa behandelingen die je kunt boeken bij de receptie. Rondom het zwembad kom je zeker ook het animatieteam tegen. Zij organiseren leuke en educatieve sporten of spellen voor alle leeftijden. Bovendien kunnen kinderen aan het eind van de dag meedansen bij de minidisco en is er in de avond vertier voor tieners en volwassenen. Het wordt een ieder naar de zin gemaakt.

En ben je sportief dan zit je hier goed. Want bij de camping kun je groepslessen volgen voor onder andere Suppen, kanoën en nog veel meer. Handig zo’n mooie luxe camping direct aan zee. En wat mag er natuurlijk niet ontbreken op een Franse camping? De Jeu-de-Boules baan natuurlijk! En voor de culinaire hoogtepunten kun je in het restaurant “Le Grillérade” terecht. Het restaurant aan de camping is aan zee gevestigd en je kunt er kiezen uit een uitgebreid menu met lokale gerechten en regionale producten. Je kunt er genieten van lokale en internationale gerechten en kiezen voor een heerlijk biertje gebrouwen op het eiland. Bovendien is er ook een tapasbar en een bar waardoor je nog luxe keuze hebt ook. Het eten wordt vers bereid en is zeer betaalbaar. Bovendien is een drankje bij de bar in het zonnetje een heerlijk begin van de avond. In het campingwinkeltje kun je dagelijks verse baguettes en croissants kopen. Iets wat natuurlijk ook niet mag missen.

Voor de kids
Voor kinderen is er op de camping meer dan genoeg te doen. Naast het eerder genoemde kinderbad met glijbaan en het vrolijke animatieteam wat leuke activiteiten organiseert kun je ook zelf met de kinderen op pad. Er is namelijk een grote buitenspeeltuin onder verdeeld in twee verschillende gedeelten. Het ene gedeelte voor de wat oudere kinderen in een enorm speeltoestel met verschillende klimrekken en een hoge glijbaan. Het andere gedeelte heeft een mini-graafmachine en een wat kleiner speeltoestel met glijbaan. Aangesloten is het grote afgesloten speelveld waar je kunt voetballen of basketballen. Dit alles is weer naast de receptie te vinden. Ook het fietshuur is hier gevestigd. Ook kinderfietsen en kinderstoeltjes zijn er te huur. En ken je Sunny al? De mascotte van de camping is overal te vinden en je kunt zelfs een knuffel van deze plaatselijke held verkrijgen.

Ook zo’n heerlijke vakantie op een prachtig eiland? Ga dan naar de website en kijk wat de mogelijkheden zijn. Er zijn zoveel verschillende accommodaties beschikbaar, voor ieder wat! Je kunt natuurlijk ook gewoon een campingplaats, of zelfs met eigen sanitair, boeken! En dat kun je doen op: https://www.interlude.fr/.

Fietsen over het eiland met Cycland
Ik neem mijn eigen gravel fiets mee. Er zijn enorm veel fietspaden op dit eiland waarvan enkele onverhard. En de fietskar gaat ook mee. Dan kunnen we lekker met z’n allen fietsen. We huren ook nog een electrische fiets bij Cycland. Zij zitten over het hele eiland in de verschillende dorpjes, zo ook bij het dorp wat voor ons dichtbij is. Le-Bois-Plage-en-Ré. De vriendelijke medewerker zorgt dat we de fiets kunnen testen. Een veilig en goed kinderstoeltje achterop (Voor als ik het met de Gravel fiets niet meer redt) en we kunnen op pad. In principe kunnen we met de fiets het hele eiland over. De fiets is van goede kwaliteit en de accu gaat lang genoeg mee om een dagje op pad te zijn. Je kunt hier gemakkelijk een fiets van tevoren of on the go reserveren. Kijk alvast op: https://cycland.fr/en/. Ze hebben alle soorten fietsen voor alle fietsers!

Le-Bois-Plage-en-Ré
Bij het huren van de fiets krijgen we ook een kaart mee met alle fietspaden over het hele eiland. We nemen jullie tijdens deze fietstocht mee door de verschillende dorpjes en naar de verschillende bezienswaardigheden. Want Ile de Ré heeft echt veel te bieden. We beginnen dan bij het dorpje waar wij zitten, Le-Bois-Plage-en-Ré. Het is een paar minuten fietsen over het fietspad langs de grote weg of binnendoor langs de kustweg. Op het centrale plein is er elke dag een grote markt. Hier kun je naast kleding ook lekker eten scoren. Er ligt verse vis, er is een bakker met verse stokbroden croissants en nog veel meer. Maar er is ook een groenteboer. Om herhaling in dit artikel te voorkomen, zo’n Marché (Markt) is in ieder dorpje op het eiland. Dit is overigens alleen in het hoogseizoen het geval. Kom je in de winter dan is het eiland vooral verlaten. Maar wel lekker rustig en met een beetje goed weer ideaal voor de rustzoekers onder ons. Op weg naar La Couarde-sur-Mer komen we nog langs een wat vreemde plek wat een heerlijk eettentje blijkt te zijn. Tijdens onze vakantie probeerden we hier een heerlijke hamburger en de verse friet. Alles wordt er vers gemaakt. L’Original Snack heet het. Je kunt er ook verse pizza’s krijgen en het restaurant heeft een piraten thema! Erg leuke decoraties!

La Couarde-sur-Mer
Een dorpje verder is La Couarde-sur-Mer. Ook hier is het centrale punt van het stadje weer de Marché. Met een bakker met heerlijke taartjes! Omdat we toch al een stukje hebben gefietst gaan we graag even een gebakje en een lekker bakje koffie nuttigen. Het dorpje is ook weer typisch voor het eiland. De prachtige witte huisjes en een herkenbaar kerkje in het midden. Het centrale pleintje heeft een oorlogsmonument. Dat is een eerbetoon aan de soldaten van de Eerste Wereldoorlog. Naast dit monument kun je hier lekker rondwandelen of met de kinderen genieten in de speeltuin. In de leuke restaurantjes in het centrum kun je lekker eten. Ten Noorden van het dorp zijn de eerste zoutvlaktes al. Erg leuk om tussen deze vlaktes door te fietsen. Je kunt overal een zakje zout kopen overigens. Ook de Oesterkwekerijen waar het eiland om bekend staat komen langzaam tevoorschijn. Hier kun je ze ook lekker proeven! Overal op het eiland zie je de zee.

Net als dat je overal op het eiland Wijngaarden ziet. Wat? Wijngaarden op een vlak eiland? Ja zeker! En net zoals elke Wijnboer is men op dit eiland ook erg trots op de wijnen die er gemaakt worden. Rood, Wit of Rosé. Ze hebben alles en natuurlijk ook verschillende merken. Schroom niet om in een restaurant om een lokaal wijntje te vragen. Overigens zit er ook een bierbrouwerij op het eiland die heerlijke biertjes brouwt. Vooral de Ile de Ré Blonde is om te smullen en wordt bijna overal verkocht. Neem er een oestertje bij en wellicht een korreltje zout van het eiland, en je bent volledig lokaal culinair bezig. Wat dacht je van een vers gevangen visje? Ook deze staan aan de kustplaatsen op het menu.

Wanneer je tussen de zoutvlaktes en oesterkwekerijen door bent kom je uiteindelijk aan in Loix. Hier is onder andere een EcoMuseum over het zoutwinnen op het eiland. Je leert daar alles over de lokale manier van het zout winnen. Erg interessant om tijdens je vakantie ook nog eens cultuur te snuiven. Het haventje van Ecluse, met een heuse watermolen, is ook een bezoekje waard. De boten liggen hier tijdens eb in het zand te wachten tot het vloed wordt. Vervolgens gaan zij op zoek naar verse vis. Je kunt helemaal langs de kust fietsen richting Saint-Martin-de-Ré.

Saint-Martin-de-Ré
Een van de mooiste dorpjes van Franrkijk: Saint-Martin-de-Ré. Op slechts een paar kilometer van onze camping gelegen stadje met een rijke historie. Deze wordt al duidelijk als je hier naartoe rijd. Wij fietsen langs de kust naar het dorpje en komen direct in de hotspot van het dorpje terecht. De haven. Rondom de haven zitten enkele fantastische restaurants en een zeer goede ijsverkoper. In het midden van de haven is een soort vesting met ook hier weer prachtig gekleurde huisjes. Ondanks dat de dorpjes allemaal witte huisjes hebben zie je soms ook andere zomerse kleurtjes verschijnen. In Saint-Martin-de-Ré kun je aan het eind van de middag met een Ezel wandelen. Deze kun je aaien en je kunt ze even meenemen om een stukje door een park te wandelen. In dat park is weer een grote kermis met speeltoestellen en een draaimolen. In het centrum van Saint-Martin-de-Ré is weer een Marché. Deze is ook weer grotendeels binnen. De geuren van de verse vis komen weer boven nu ik er over schrijf.

La Flotte
We gaan er weer eentje verder. Het leuke van La Flotte is dat er echt van alles te doen is. Wat ons betreft het leukste dorpje. Omdat wij met onze dochter zijn misschien, maar ik denk dat iedereen hier wel kan genieten. Overigens is dat zo in alle dorpjes. Hoogtepunt voor onze dochter is de speeltuin die aan de boulevard langs de zee is. Twee grote speeltuinen voor verschillende leeftijden en ideaal om tijdens de fietstocht even stoom af te blazen.  Het centrum is boordevol authentieke huisjes kenmerkend voor het eiland. Authentieke boetiekjes en leuke winkels. Maar ook kroegjes en een koffieshop. Uiteraard is er weer een prachtig marktje die door de straten van het stadje en op een pleintje eindigt. Langs de kust staan enkele authentieke witte huisjes, en in het dorp is een lange boulevard met een parkje in het midden. In het haventje kun je heerlijk verse vis eten en een wandeling langs alle mooie boten doen. Ook La Flotte is er een om in te lijsten hoor!

Onderweg naar Rivedoux-Plage komen we langs een van de bezienswaardigheden van het eiland. De Abbaye des Châteliers is een voormalige abdij die gedeeltelijk is verwoest tijdens de honderdjarige oorlog. Je kunt de overblijfselen nog zien en rondom zijn enkele wandelpaden met informatieborden. Zo kun je lezen en zien hoe het er vroeger uit zag. Vlakbij is ook nog een Fort: Fort La Prée. Wanneer je in Rivedoux-Plage aankomt zie je niets dan een prachtige boulevard, de inmiddels bekende huisjes en de grote brug die het eiland met La Rochelle verbindt. Deze brug ben ik met de fiets ook eens op geweest om van het uitzicht te genieten en de omgeving van La Rochelle met de fiets te verkennen. In Rivedou-Plage heb je enkele leuke restaurantjes en een gezellige boulevard langs de zee. Aan het eind van deze boulevard staat het Amour sculptuur. Met plastic afval gemaakte letters AMOUR, wat liefde betekend.

Sainte-Marie-de-Ré
We draaien weer af richting onze camping en komen door wijngaarden en langs weilanden over landweggetjes aan in het volgende knusse dorpjes. Een klein centrum waar wat winkeltjes, een prachtig kerkje en bovendien een prachtig strand is. Vanaf dit strand heb je uitzicht op de vuurtoren die midden in de zee staat. De Phare de Chauveau is de enige bewoonbare zee vuurtoren van de provincie. De stranden zijn werkelijk heerlijk en het strand loopt langzaam over in de zee. Ideaal voor kinderen, het is namelijk lang ondiep. Het verschil tussen eb en vloed is redelijk aanwezig. We fietsen door naar Le-Bois en naar onze camping. Onderweg zien we nog de brouwerij van Ile-de-Ré. Hier worden de lekkerste verschillende soorten bieren gebrouwd van het eiland. Als bierliefhebber erg leuk om even te proeven!

Fietstochtje naar het Westen
Vandaag rijden we helemaal naar het uiterste westen van het eiland. We rijden eerst langs de prachtige molen door de wijngaarden en langs weilanden met paarden, schapen en koeien richting La-Couarde. Dan volgen enkele prachtige stranden, zelfs een stukje direct langs het water over een fijn fietspad, en nog meer wijngaarden. Vervolgens komen we weer langs de zoutvlakten en oesterkwekerijen. Wat is het hier toch genieten! Het eerste dorpje wat we tegenkomen is Ars-en-Ré. Dit is ook weer zo’n prachtig authentiek dorpje met stille straatjes en een leuk centrum. Dat centrum staat vol met restaurantjes en leuke boetiekjes waar je de plaatselijke wijnen, het zout maar ook bijvoorbeeld cognac kunt kopen. Je kunt nabij het dorpje starten met de Route du Sel. Je raadt het al, de route van het zout. Je komt langs vele zoutwinning en ontdekt de kern van het eiland. Les Portes-en-Ré is het laatste dorpje van het eiland. Hier ook een authentiek centrum en men leeft hier van de vis, oesters het zout en toerisme.

Phare des Baleines
Een plek die we zeker niet vergeten en waar je moet zijn geweest: Phare des Baleines. Het is de topattractie van het eiland volgens vele reisgidsen. De vuurtoren ligt pal aan de oceaan en is een van de mooiste van Frankrijk. Tevens een van de hoogste met zijn bijna 57 meter hoog. Je kunt de 257 trappen naar de top beklimmen voor een adembenemend uitzicht over het eiland en de oceaan. Er is een museum in het prachtige gebouw wat vroeger diende als school voor de vuurtorenwachters. Je komt daar achter de hele geschiedenis! Rondom de vuurtoren zijn enkele restaurantjes en winkeltjes gevestigd en er is een park. Een van deze gebouwen bij de vuurtoren is de beste ijszaak van het eiland, die op meerdere plekken te vinden is: La Martinière. Verschillende soorten ijs op ambachtelijke wijze gemaakt. Heerlijk! Vanaf de vuurtoren fiets je vanaf daar zo het bos in richting Les Portes-en-Ré. Daar is een fijn strand waar je even kunt bijkomen voordat je langs de kust weer terugfietst richting de camping.

Het eiland is zo mooi, veelzijdig en bovendien authentiek. De mensen zijn erg aardig, helpen je met alles en overals is op fiets of loopafstand een bakkertje met heerlijke Franse baguettes en croissants. Maar ook de prachtige stranden, leuke dorpjes en de fijne fietspaden maken het eiland tot een pareltje. Boek snel jouw verblijf en geniet van dit prachtige eiland en een heerlijke camping Sunêlia Interlude: https://www.interlude.fr/.