De Golden Circle vanuit Mosas Cottages

IJsland is een van de mooiste landen van Europa, zo niet de wereld. Het heeft alles, van natuur tot wildlife, van culinaire hoogstandjes tot aan idyllische kroegen. Maar ook de actieve en minder actieve reizigers komen hier zeker niet teleurgesteld thuis. We focussen ons op de Golden Circle, een wereldberoemde rondreis dat de prachtige natuur die IJsland heeft in een klein rondje beschrijft. Je ziet prachtige watervallen, meren maar ook leuke dorpjes en mooie bergen. Naast de drie belangrijkste bezienswaardigheden van deze omgeving kom je dus ook nog van alles tegen wat zeker ook interessant is. Je kunt een toer boeken vanuit Reykjavik, maar wij kiezen ervoor om hem zelf te rijden! En met succes! We overnachten twee nachten middenin te prachtige natuur in een van de unieke chalets van Mosas Cottages. We huren een auto op de luchthaven van Reykjavik bij Go Car Rental Iceland. Hiermee toeren we de Golden Circle!

Een grens tussen continenten
We beginnen in Reykjavik. Een rit van ongeveer drie kwartier brengt je naar het Nationale Park van Þingvellir. Het is het meest belangrijke historische punt van IJsland. In 930 werd het oudste parlement ter wereld hier namelijk opgericht. Daarnaast is het een wereldberoemd punt. Hier komen de Euraziatische- en Noord Amerikaanse plaat samen, die inmiddels langzaam uiteenschuiven. Hierdoor is de breuklijn ontstaan die inmiddels 70 cm breed is, en 40 meter diep. Ieder jaar wordt deze circa 2 centimeter groter! Er is een rivier, genaamd Öxara waar de waterval de “Öxarárfoss” in stort. In het Nationale park kun je uren rondwandelen. Je komt langs een kerkje, meertjes en kristalheldere wateren waar je langs kunt struinen. Je kunt er kamperen en zelfs in de breuklijn duiken of snorkelen! In het Þingvellirvatn, een van IJslands grootste meren, mag je niet zwemmen, maar het is wel prachtig gelegen tussen de bergen. Het nationale park ligt op ongeveer één uur rijden vanaf Mosas Cottages.

De Strokkur in Geysir
Geysir, de naam zegt het al. Op ongeveer een half uurtje van het Nationale park Þingvellir zijn deze natuurlijke Geisers te vinden. De Strokkur is de bekendste, die soms wel een hoogte van dertig meter bereikt. Het hoogste wat deze ooit heeft “gespoten” is liefst 122 meter in het jaar 2000. Hij spuit ongeveer om de 6 minuten, maar de ene keer hoger dan de andere. Soms spuit hij zelfs 2 keer direct achter elkaar. De geiser heeft een diameter van 14 meter en is een met heet water gevuld gat van 23 meter diep. Het park Geysir is vrij toegankelijk en je kunt er gratis parkeren. Er is een restaurant waar je lekker kunt lunchen, ideaal als stop tijdens de Golden Circle. In Geysir kun je ook nog een stuk wandelen langs andere Geisers. Let er wel op dat de grote Strokkur enorm veel warm water de lucht in spuit. Dus kijk goed waar de wind vandaan komt. De Geysir is ongeveer een halfuur rijden van de Mosas Cottages.

De grootste waterval van Europa
IJsland beschikt over de meest indrukwekkende en grootste waterval van Europa. Gullfoss is de volgende stop tijdens de Golden Circle. De rivier de Hvitá is ineens een meter of 32 lager, en dus is er een waterval ontstaan. Deze waterval bestaat uit twee trappen die haaks op elkaar staan. Van de parkeerplaats is er een mooie wandeling die mooi uitzicht geeft over de waterval.  Door de afzonderlijke lagen kun je ook naar beneden wandelen waardoor je het water van vlak onder de waterval naar beneden hoort kletsen. Als de zon erop schijnt zijn er prachtige regenbogen en in de winter kan het bevroren zijn. Daarom zijn in de winter ook niet alle wandelpaden geopend voor het publiek. Deze waterval is fantastisch. Een unieke belevenis en dat op een Eiland! Mocht je onderweg zijn en je ziet paarden in een weiland, stop gerust en maak een foto. IJslandse paarden zijn allen eigendom van de IJslanders en dus niet wild. Erg mooi om ze te zien in de enorme weilanden. Gullfoss is ongeveer 35 minuten rijden van de Mosas Cottages.

Vulkaankrater
Het IJslandse woord voor Vaas “Kerið” is een vulkaan die men vaak aandoet tijdens de Golden Circle. Op een paar kilometer van Selfoss vind je deze zogenaamde explosiekrater die deels is gevuld met water. Het waterniveau van de bodem is hetzelfde als de grondwaterspiegel. Het meertje is ongeveer 10 meter diep. Je betaalt een kleine entreeprijs om te helpen het een officiële toeristische plek te maken. Je kunt er parkeren en een wandeling maken over de krater. De uitzichten op de omgeving en een van de weinige bossen van IJsland is prachtig. Net als op een iedere andere plek waar je kijkt.

Hiermee hebben we de hoogtepunten van de Golden Circle wel benoemd. Maar onderweg zie je nog veel meer. Kleine dorpjes waar de tijd heeft stil gestaan. Maar ook uitgestrekte gebergten en weilanden waar vervolgens een paar prachtige paarden rondlopen. En wat dacht je van het gezellige Selfoss? Dit dorpje heeft een heel gezellig centrum met leuke restaurantjes. De gebouwen doen echt IJslands aan en geven een knus zicht. Vooral met de lampjes die overal al hangen is dit een erg leuke plek. Tip: Restaurant Messinn. Heerlijke verse vis! Maar ook een ritje langs het Þingvellirvatn is een prachtige ansichtkaart. Onderweg kom je nog meer prachtige dingen tegen. Het is eigenlijk lastig te omschrijven maar het woord “Magisch” komt het dichtst in de buurt. Na iedere bocht heb je weer een ander magisch uitzicht.

Verblijven in de Mosas Cottages
Wij verbleven in een van de schitterende moderne Mosas Cottages nabij het dorpje Flúðir. De cottages zijn gelegen op het platteland maar wel vlakbij de meest populaire toeristische trekpleisters van IJsland. Ze staan namelijk middenin de Golden Circle. De vier huisjes staan onderaan een heuvel en hebben prachtig uitzicht op de wijde omgeving. Er is parkeerplaats genoeg. Aan de ene kant kijk je uit op een reusachtige berg en aan de andere kant de binnenlanden in met de IJslandse paarden op de achtergrond. Doordat het zo afgelegen is maar toch dichtbij de bezienswaardigheden en bijvoorbeeld Selfoss (Reykjavik is met een uurtje rijden wat te ver voor een avondje uit) is dit de ideale plek voor ons verblijf. Wat hebben de cottages allemaal gemeen? Je hebt allereerst het hele huisje voor jezelf. Net als de hot tub en de patio. Een heerlijke houten vlonder met daarop je hot tub. Hier kun je uren in zitten genietend van de ruime omgeving. De hot tub is al verwarmd en schoongemaakt bij aankomst dus je kunt er meteen in!

Genieten van een stralende sterrenhemel. Of met geluk zelfs genieten van het noorderlicht vanuit de hot tub! Bij Mosas Cottages heb je een goede kans het noorderlicht op z’n best te zien. Het is hier namelijk pikkedonker en de temperaturen dalen ook aardig in de nacht. De perfect omstandigheden voor het noorderlicht. Zo werd ik in de nacht wakker voor een sanitaire stop en keek naar buiten. Daar was het noorderlicht in volle glorie aan de gang! Iedereen wakker gemaakt en genoten van dit unieke natuurverschijnsel. Afijn, in de volgende ochtend, wanneer het weer licht is, gaan we het huisje ontdekken. Wij verblijven in cottage 1 en 2 en deze zijn vrijwel hetzelfde. Alleen de inrichting is bij alle huisjes anders. Wij hebben twee fijne slaapkamers met goede bedden. Daarbij komt genoeg kastruimte en heerlijke vloerverwarming. Die zit door het hele huis en is centraal geregeld.

In onze ruime woonkamer is plek voor een zitje met een bank en een luxe fauteuil. Op de televisie kun je satellietzenders ontvangen. In ons andere chalet staat een dvd-speler met verschillende DVD’s. Ook is er een eettafel met genoeg stoelen en een luxe keuken. In deze keuken onder andere een vaatwasser en kookstel. Ook een oven en een ruime koel-vries combinatie ontbreken er niet. Via de deur naar buiten loop je zo de patio op met zicht op de prachtige natuur en natuurlijk de hot tub. Maar ook een zitje ontbreekt hier niet zodat je eventuele zonnestralen mee kunt pakken. Dan weer terug naar binnen, want we hebben ook nog een badkamer. Daar is weer een fijne douche, wastafel en toilet. Al met al een zeer ruim huisje. Praktisch ingericht en toch veel ruimte in een oppervlakte van ruim 60 vierkante meter. De cottages zijn voor 4 personen maar in sommige kun je van de bank nog een bed maken. In dat geval dus voor zes personen.

Je bent omringt door uitgestrekte weilanden en er zijn slechts een aantal kleine andere chalets in de nabije omgeving. Op loopafstand kun je kijken bij de paarden. Je kunt nog vele andere activiteiten doen in de omgeving zoals het rijden met een sneeuwscooter. Of paardrijden door deze prachtige natuur. Wat dacht je daarvan? Ga je naar IJsland en zoek je accommodatie in de Golden Circle? Spot dan het noorderlicht bij de Mosas Cottages: https://mosascottages.is/.

Huur je auto bij Go Car Rental Iceland
Wanneer je in IJsland bent kun je, zeker in de winter maar ook in de zomer, het beste een 4×4 terreinwagen huren. En we huren er natuurlijk het liefste een bij een bedrijf dat door locals gerund wordt. Met het motto dat het huren van een auto niet het gehele reisbudget moet kosten heeft Go Car Rental bovendien gunstige prijzen waarbij je zelf kunt kiezen welke verzekering je neemt. Er is tal van keuze wat betreft auto’s. Van een kleine stadswagen naar een middenklasse. Maar dus ook terreinwagens of zelfs busjes voor 9 personen. Die laatste hadden wij omdat we met een groepje reisden. Het belangrijkste voor Go Car Rental Iceland is dat het klantvriendelijkheid uitstraalt en dat doet men al sinds 2011. Voor reizigers, door reizigers. Voor vertrek krijg je een melding om de check in te voltooien. Je upload het rijbewijs en vult alle gegevens in en vervolgens krijg je een code toegestuurd. Daarmee kun je de sleutel ophalen. Het kantoor van Go Car Rental is ongeveer 5 minuten lopen van de terminal. Van tevoren even op google maps kijken zodat je er makkelijk heen loopt. In de winter hebben de auto’s trouwens spikes onder de banden. Dat hoor je nog al. Niet dat je ineens denk, wat hoor ik nou? Wil jij ook gemakkelijk een goed onderhouden auto huren met een goede service? Kies dan voor Go Car Rental: https://www.gocarrental.is/.