Op stedentrip naar Reykjavik

We bezochten het mooie Reykjavik al eerder maar als de kans zich voordoet zit ik alweer in het vliegtuig. Reykjavik is de hoofdstad van het natuurschoon IJsland. Deze stad heeft veel te bieden voor de moderne toerist, en is een van de groenste steden ter wereld. Het is de meest noordelijke gelegen hoofdstad van de Wereld, aldus zij zelf zeggen en buiten Groenland om. De stad kent officieel twee luchthavens, een gelegen bij de stad zelf die veelal gebruikt wordt voor binnenlandse vluchten, en eentje ongeveer veertig kilometer buiten Reykjavik, genaamd Keflavik, waar de internationale vluchten naartoe gaan. Tijdens een bezoek aan de stad geeft Reykjavik je echt een relaxte sfeer mee. Geen gehaast op de wegen, alle energie wordt op natuurlijke wijze opgewekt, en het is een schitterende stad met vele moderne en oude gebouwen. Tijdens een rondreis door IJsland beginnen wij in november 2022 in Reykjavik. Na aankomst op de luchthaven gaan we met de huurauto van Go Car Rental richting de hoofdstad van IJsland om deze rustig te bekijken. En bovendien een culinair hoogstandje te beleven!

Welkom in Reykjavik
Reykjavik is met afstand de grootste gemeenschap van IJsland, met ongeveer 200.000 inwoners. Dat is met omliggende dorpen. Dit is 66% van het totaal aantal inwoners van het land. Het land is ontdekt door Noorse en Celtics emigranten in de late negende en de tiende eeuw. Ingolfur Arnason, de eerste kolonist van IJsland, bouwde zijn boerderij op het schiereiland waar Reykjavik vandaag de dag te vinden is. Reykjavik betekend “Rokerige Baai”, wat uiteraard voortkomt uit de warmwaterbronnen die rondom de stad te vinden zijn. Deze maakte een dermate goede impressie bij de kolonisten dat zij daar met plezier bleven wonen. Een nieuw land was geboren, een stad herrees uit het niets. Vanaf de achttiende eeuw startte de groei van de stad. In Reykjavik vind je de ideale combinatie tussen actief en passief. Eerst lekker relaxen in een van de vele natuurlijke warmwater zwembaden, en daarna meegaan op een walvisexcursie of ga mee vissen met de locals over de wateren. Ook golfen, het bezoeken van de Geysers, paardrijden door de prachtige natuur en Skiën behoord tot de mogelijkheden in deze veelzijdige stad. Om een hele mooie oude stad te zien, moet je Reykjavik niet bezoeken. Het is namelijk een moderne stad met modernere gebouwen. De oudere gebouwen die er staan, zijn gemaakt van golfplaten. De kenmerkende oude verticale, roestige ijzeren golfplaten van een houten woning worden vaak vervangen voor weer nieuwe om zo de authentieke sfeer te behouden.

De stad Reykjavik en zijn hoogtepunten
Reykjavik is een bijzondere stad dus. Volgens eigen zeggen de meest Noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld. Tijdens een wandeling door de stad ontdek je al snel de meeste bezienswaardigheden. Aan de kust vlakbij ons appartement vinden we het beroemde kunstwerk Sólfarið. Het monument, of kunstwerk, is gemaakt als ode aan de zon of als droomboot. Het is een mooi kunstwerk wat mooi in contrast staat met de zee. Een eindje verder kom je bij het operagebouw “Harpa”, een hoogtepunt in Reykjavik op het gebied van Architectuur. Het is een groot glazen gebouw middenin de haven. Nog een stukje verder kom je bij het Saga museum. Vlakbij is een parkeerplaats waar je bij een Food truck heerlijke “Fish and Chips” kunt eten. Verser dan hier wordt het niet! In de haven kun je excursies boeken. Je gaat dan met de boot op zoek naar walvissen op de oceaan! We lopen van de boulevard langs de kust af en gaan het centrum van Reykjavik in. Daar komen we als eerst bij het Stadhuis.

Het Stadhuis is een modern en onfortuinlijk gebouw gelegen aan de noordkant van het Tjorninmeer. Rondom het meer (Tjornin) is het heerlijk wandelen, en zien we dat Reykjavik de groenste stad van Europa is. Direct aan het meer, met tevens een mooi zicht op de stad, staat dus het Stadhuis, waar iedereen vrij binnen kan lopen. Er staat een mooie maquette van IJsland in en tijdens ons bezoek was er een markt waar de plaatselijk gemaakte spullen verkocht worden. Een wandeling over deze markt geeft je een beeld van “de plaatselijke bewoners aan het werk”. Een goede culturele ontwikkeling dus, zien hoe de IJslandse hun werk doen, en hun werk verkopen. Er is een prachtig uitzicht vanaf het Café op het Tjorninmeer. En de koffie is er ook nog eens lekker! Er staat ook een prachtig beeld vlakbij het stadhuis aan het meer. Het monument van de onbekende soldaat is een prachtig kunstwerk uit 1994 en een drukbezochte plek. Het is een wandelende man waarvan je het hoofd niet kunt zien. Deze is afgeschermd middels een grote “doos”. Op kleine loopafstand van het stadhuis vind je de Katholieke kerk. Je loopt door een schitterende wijk waar je leuke huisjes ziet in allerlei kleuren. De kerk staat op een groot grasveld en is een uniek bouwwerk in Reykjavik. Deze stijl is namelijk op weinig andere plekken in de stad, en in het land, te vinden!

We steken over en lopen dan het echte centrum in. De belangrijkste winkenstraat van Reykjavik is een lange straat met vele bekende en minder bekende ketens. In IJsland worden vooral lokale producten en dus ook kleding verkocht, wat tijdens een wandeling door de straat snel te zien is. Er zijn in de straat ook enkele leuke barretjes, bakkerijen en koffiezaken. Je kunt er dus prima ontbijten. Wel is het natuurlijk aardig aan de prijs, zoals in de rest van IJsland. Rondom deze grote hoofdstraat vind je nog veel meer kleine straatjes met leuke boetiekjes. Heerlijk om even rond te wandelen, en het leuktst als het open is natuurlijk. We nemen eens een straatje naar rechts en komen direct bij het mooiste uitzichtpunt van de stad. Het is tevens het eerste wat je als beeld voor je haalt wanneer je aan Reykjavik denkt! De Hallgrimskirkja. Over Reykjavik kijkt de 73 meter hoge Hallgrimskirkja uit. De kerk heeft wel wat weg van een spaceshuttle en is een zeer moderne versie die pas in 1986 na veertig jaar werk afgerond werd. Voor de unieke kerk staat een standbeeld van Leifur Eiriksson, de eerste Europeaan die Amerika ontdekte. Helaas “vergat” hij het iemand te vertellen waardoor Christopher Columbus het allemaal opnieuw deed ongeveer vijfhonderd jaar later. Klinkt dus als een fabeltje. De kerk heeft elke zondag rond het middaguur een mis, en is dan dus niet te bezoeken. Normaal is de kerk overdag geopend en gratis te bezoeken. Wil je genieten van een prachtig uitzicht over de stad? Neem dan voor ongeveer 6 euro de lift naar boven en je kunt genieten van Reykjavik en omgeving. Het is misschien niet de mooiste, maar wel een uniek bouwwerk die op een heuvel uitkijkt over Reykjavik.

Lekker eten in Reykjavik: Matakjallarinn
Vrijwel direct in het prachtige centrum van Reykjavik gelegen is een restaurant waar je kunt genieten van de IJslandse, of Scandinavische keuken. Het restaurant ligt een beetje verscholen maar al gauw vind je de ingang. De moderne inrichting in een goede mix met industriële meubels valt direct op. Het gebouw is namelijk 160 jaar oud. Matakjallarinn betekend “Foodcellar” of in het Nederland “Voedselkelder”. Je moet dan ook een trapje af om het restaurant te bereiken! Het menu bestaat uit verse producten en dagelijks zijn er speciale verse aanbiedingen, bijvoorbeeld de verse vis. Er is ook een “Geheim Menu” waar je verrast wordt door de chef, een speciaal kerstmenu. We kiezen allemaal een heerlijk hoofdgerecht van de kaart. Er staan verschillende vleesgerechten op, waaronder de kipfilet met kreeft. Allemaal unieke gerechten. Maar wij kiezen allemaal eigenlijk voor een heerlijk visgerecht. De kabeljauw met Aziatische twist is heerlijk. Maar ook de Artic Char, een vis uit het hoge Noorden, mag er wezen. De hippe opmaak van de gerechten geeft een romantische sfeer tijdens het diner. Een speciaal IJslands biertje of een heerlijk wijntje complimenteert het menu. Ook voor lunch kun je er terecht. De medewerkers van het restaurant spreken allen goed Engels en leggen je graag alles uit over het menu. Soms is er Livemuziek aanwezig op de prachtige piano. In het weekend verandert het Restaurant na het diner in een hippe Cocktailbar! Wil je meer weten over dit restaurant, of wil je weten waar het precies te vinden is? Kijk snel op http://matarkjallarinn.is/en/.

Overnachten in Old Charm Reykjavik Apartments
In Reykjavik heb je een enorme keuze aan accommodaties. We helpen je een beetje. Ben je op zoek naar een heerlijk appartement waar je zelf kunt koken en met een grote groep kunt blijven. Bovendien wil je ook graag lekker dichtbij het centrum zitten? Kijk dan eens bij de verschillende accommodaties van Old Charm Reykjavik Apartments. Zij hebben zeven self-catering appartementen middenin het centrum van Reykjavik. De appartementen zijn een perfecte combinatie van de charme van het oude Reykjavik en een modern interieur. De appartementen hebben een historie van meer dan 120 jaar! Alle appartementen hebben een fijne lichtinval en zijn ruim ingericht voor 3 tot 8 personen. Zo kun je ook met je familie weg. De appartementen zijn allemaal voorzien van volledig ingerichte keukens, bedlinnen en handdoeken. Ook WiFi mag natuurlijk niet ontbreken. Bovendien zijn alle appartementen op loopafstand van de vele restaurantjes, cafés en winkels. Bijvoorbeeld de belangrijkste winkelstraat op slechts 100 meter na een wandeling van 1 minuut!

Ons appartement zit in het zogenoemde grijze huis en heeft drie slaapkamers en een balkon. Het is gevestigd op de Hverfisgata 53, bovenste verdieping. Voor vertrek krijgen we een e-mail met de gegevens van het appartement en instructies. Deze instructies werken perfect en voor we heten weten staat de auto achter het huis geparkeerd en zijn we de koffers aan het uitpakken. Het appartement heeft veel Charme. In een pand dat typisch IJslands genoemd mag worden hebben wij de gehele bovenste verdieping tot onze beschikking. Het is al lekker warm wanneer we het pand betreden. Alle drie de slaapkamers zijn ruim en gezellig ingericht met bovendien heerlijke bedden. Alle kamers hebben een satelliettelevisie. Hoewel het zeer modern van binnen is, zie je aan het plafond bijvoorbeeld nog de oude charme terug. De ruime badkamer met douche, toilet en wastafel heeft tevens de deur naar het balkon. Ideaal om wellicht het Noorderlicht te spotten? Helaas hadden wij net een bewolkte nacht maar wie weet lukt het jou? Ik raad deze accommodatie echt aan. En niet omdat wij er geslapen hebben. Maar de locatie, de rust en het echte IJslandse gevoel namen wij mee naar huis! Voor meer informatie over de accommodaties en Old Charm Reykjavik Apartments ga je naar: https://oldreykjavik.is/.

Huur je auto bij Go Car Rental Iceland
Wanneer je in IJsland bent kun je, zeker in de winter maar ook in de zomer, het beste een 4×4 terreinwagen huren. En we huren er natuurlijk het liefste een bij een bedrijf dat door locals gerund wordt. Met het motto dat het huren van een auto niet het gehele reisbudget moet kosten heeft Go Car Rental bovendien gunstige prijzen waarbij je zelf kunt kiezen welke verzekering je neemt. Er is tal van keuze wat betreft auto’s. Van een kleine stadswagen naar een middenklasse. Maar dus ook terreinwagens of zelfs busjes voor 9 personen. Die laatste hadden wij omdat we met een groepje reisden. Het belangrijkste voor Go Car Rental Iceland is dat het klantvriendelijkheid uitstraalt en dat doet men al sinds 2011. Voor reizigers, door reizigers. Voor vertrek krijg je een melding om de check in te voltooien. Je upload het rijbewijs en vult alle gegevens in en vervolgens krijg je een code toegestuurd. Daarmee kun je de sleutel ophalen. Het kantoor van Go Car Rental is ongeveer 5 minuten lopen van de terminal. Van tevoren even op google maps kijken zodat je er makkelijk heen loopt. In de winter hebben de auto’s trouwens spikes onder de banden. Dat hoor je nog al. Niet dat je ineens denk, wat hoor ik nou? Wil jij ook gemakkelijk een goed onderhouden auto huren met een goede service? Kies dan voor Go Car Rental: https://www.gocarrental.is/.