De Natuur op Madeira

Met een uur of vier vliegen sta ik ineens in een hele andere wereld. Tussen het Portugese vaste land en de Canarische eilanden ligt Madeira. Het eiland behoort tot Portugal en dus spreekt men er Portugees en betaalt men gewoon met de Euro. En het hoort gewoon bij de Europese Unie. De hoofdstad van het eiland is Funchal waar ik verblijf in het Enotel Lido. Luxe All Inclusive in de Portugese zon. Bij aankomst op de luchthaven (Cristiano Ronaldo International Airport) wordt het al meteen interessant. De landingsbaan van de luchthaven is namelijk verlengd op bielzen zodat ook de modernste toestellen er kunnen landen. Ik ontdek de prachtige natuur van het eiland. Ik wandel door het bruisende Funchal en geniet bovendien even van het warme zonnetje bij het zwembad. Ik maak kennis met Madeira.

Luxe All Inclusive bij Hotel Enotel Lido
Aan de boulevard ten westen van Funchal ligt het prachtige vijfsterren Hotel Enotel Lido. Op slechts drie minuten wandelen van het strand verschijnt dit luxe hotel met een prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan. Je loopt zo direct de promenade op richting de stad. Het hotel heeft de All Inclusive formule. Daar zullen we eens een fijne uitleg over geven. Tussen 7:30 en 11:30 kun je gebruik maken van het ontbijt, ofwel een brunch. In het buffetrestaurant Atlântico kun je genieten van verse broodjes, warm en koud beleg en een lekker sapje of smoothie. In ditzelfde restaurant kun je genieten van heerlijke lokale en internationale gerechten tijdens de lunch van 12:30 tot 15:00 en tijdens het diner van 19:00-21:30. In de winter zijn er andere tijden. Het restaurant is op de tweede verdieping en heeft plek genoeg. Bovendien heb je prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan. De gerechten zijn vers en warm.

De ene helft van de week kun je bij het Thema restaurant Vela Di Canale eten. Dit Italiaanse restaurant geeft je een vierggangen diner met de lekkerste Italiaanse gerechten. Een spaghetti met verse garnalen, Brucheta of Lam op Italiaanse wijze. En een heerlijk ijsje mag uiteraard niet ontbreken. De andere helft kun je terecht bij Loureiro of O Bailinho voor een heerlijk gangendiner op zijn “Madeira’s”. Je kunt daar verse lokale vis- en vleesgerechten proberen. Gedurende de hele dag (24h) kun je gebruik maken van snacks en drankjes bij de Vela Di Canale Coffee Shop. Bovendien zijn er vier barren waar je heerlijk kun genieten van de lekkerste drankjes waaronder cocktails. In de avond is er entertainment. Wij genoten van live muziek van een lokale dansgroep zoals dat vroeger al op Madeira ging. Een prachtige traditionele dans maakt een mooie afsluiter van een dagje All Inclusive bij Hotel Enotel Lido.

Kamers en Faciliteiten
Na een fijne introductie bij de receptie kom ik aan op mijn kamer. De ruime kamer is handig ingedeeld met een grote badkamer met aparte douche en bad. Natuurlijk is er ook een wastafel en een toilet. De bedden zijn fijn en er is een kantoortje. Vanaf het ruime balkon heb je uitzicht over het zwembad richting de zee. Dit is natuurlijk per kamer wel verschillend. De minibar is gevuld met lokale frisdranken. Op het balkon is een zitje. Het hotel beschikt over een fitnessruimte en cardioruimte. Hier mag je gratis gebruik van maken. Er is een fijn verwarmd binnenbad en een groot verwarmd buitenbad. Daaromheen zijn genoeg ligbedden en je hebt ook hier weer prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan. In een van de barretjes is een pooltafel waar je even kunt ontspannen. Achteraf kun je nog genieten in de Enotel Lido Spa van de stoombaden en massagebehandeling. Je kunt dan gebruik maken van de badjassen en slippers, die je in de elegante kamers terug vind. Wil je meer weten of boeken? Ga dan naar: https://www.enotel.com/hoteis-ilha-da-madeira/enotel-lido-madeira/.

Check ook de Socials van Enotels Portugal
Facebook: https://www.facebook.com/Enotel-Hotels-Portugal-102641362139416/
Instagram: https://www.instagram.com/enotelhotelsportugal/

Ontdek het prachtige Funchal
De hoofdstad van het eiland ligt op ongeveer twintig minuten van de luchthaven. In een wandeling van een minuut of 20 van Enotel Lido bereik je het begin van het centrum. Een taxi kost om en nabij de 10 euro. Vanwege het heerlijke klimaat is Funchal een goede bestemming voor het hele jaar door. De beste manier om het historische centrum te bekijken is per voet. De hoogteverschillen zijn minimaal. Begin de wandeling bij de prachtige kathedraal “de Sé”. Deze gotische kathedraal is vrij toegankelijk en van binnen ook het bezoek waard. Het kostbare plafond is in Arabisch/Spaanse stijl en gemaakt van cederhoud. In de Mercado dos Lavradores kun je terecht voor heerlijke verse producten en genieten van de sfeer van de handelaren. Langs de boulevard is het goed toeven. Hier zie je grote cruiseschepen binnenkomen. Een stukje verder is het standbeeld van Cristiano Ronaldo, die hier ook zijn museum heeft. Andere leuke musea in de stad zijn bijvoorbeeld Musea de Arte Sacra do Funchal, een uniek kunstmuseum met bijvoorbeeld een grote collectie aan Vlaamse kunst uit de 15e eeuw. Dan wordt ook de handelsrelatie met Vlaanderen meteen duidelijk. In het gezellige centrum zijn vele terrasjes en restaurantjes waar je kunt genieten van lokale specialiteiten. Wandel gerust door de straatjes en de prachtige koloniale panden. En proef de lokale gerechten waaronder bolo de miel (Honingkoekjes) of “Espetada em pau de louro com milho frito”. Dat is een heerlijke rundvleesspies op laurierhout en gebakken maïs.

De Binnenlanden en Miradouros
Tijdens een rit door de binnenlanden komen we langs prachtige plekken. De vele Miradouros, uitzichtpunten, zijn allen een lust voor het oog. De prachtige natuur springt eruit, ondanks dat Funchal en de andere dorpjes natuurlijk ook mooie plekken zijn. Allereerst ten Westen van Funchal. Daar zijn vele bananenplantages langs de heuvels langs de Atlantische Oceaan. Met prachtige vergezichten op de rotsen, heb je ook enkele plekken waar je prachtig uitzicht hebt op de plantages. Waaronder Miradouro do Cabo Girão. Een uitzicht richting Funchal van boven op een klif van 580 meter hoog. Adembenemend! Maar ook de Miradouro Pico dos Barcelos. Hier heb je een adembenemend uitzicht op Funchal en de oceaan. En het is vlakbij. En ben je er toch, ga dan ook even langs de Paróquia São Martinho. Een prachtige kerk met mooie tuinen. Het echte Madeira.

Een stukje verder landinwaarts is Monte Palace. Neem even rustig de tijd om deze prachtige tuinen te ontdekken. De exotische planten vanuit de hele wereld komen samen tussen de slootjes met zwanen en eenden. Maar ook kippen wandelen vrolijk rond en in de vijvers zien we vele vissen. Je kunt er met de auto komen of de kabelbaan pakken vanuit Funchal. Iets verder bergopwaarts is nog een prachtig uitzichtpunt. De Miradouro de Terreiro da Luta. Je hebt hier ook een prachtig uitzicht op de baai van Funchal. Er is een monument voor de vrouw van de vrede waar je naar boven kunt wandelen. Het is een ode aan de lokale inwoners die zijn omgekomen tijdens het bombardement op Funchal door Duitse onderzeeërs in 1917. Het prachtige standbeeld is vijf meter hoog en van ver al te zien.

Cristo Rei
Aan de oostkant van Funchal, na een prachtige route langs de kust met mooi uitzicht op Funchal en de kliffen, komen we bij Cristo Rei. Die naam zegt je wel wat misschien. Het is een heilig hartbeeld van Jezus Cristus op een landtong. Je parkeert de auto of fiets bij de parkeerplaats en wandelt binnen een paar minuten naar het prachtige grote beeld. Het beeld is liefst 14 meter hoog en kijkt uit over de zee richting het Zuiden. Het beeld is overigens ouder dan het er op lijkende wereldberoemde beeld in Rio de Janairo. Het beeld vertegenwoordigd het veelvoorkomende type van een zegenende Jezus Cristus. De uitgestrekte zegenende handen symboliseren eveneens een hernieuwde uitnodiging van Christus’ woorden “Komt tot Mij allen, die vermoeid en belast zijt”.

Via Camacha naar Machico
Het prachtige dorpje Camacha is een must. Hier moet je echt bij de vele lokale boetiekjes kijken die de geworven rieten manden verkopen. Een oude ambacht waar deze plek maar ook het eiland om bekend staat. Bovendien is het een prachtig landschap en een pittoresk dorpje. Nog zo’n pittoresk dorpje is Santana. Het iets noordelijker gelegen dorpje is bekend van de traditionele huisjes. Gekleurde huisjes met rieten daken tot aan de grond in een driehoekige vorm. Mag jij raden waar die daken gemaakt zijn!  Tussenin ligt het prachtige plaatsje Machico. Verscholen tussen de rotsen met een natuurlijke haven. Hier kun je genieten van een prachtig strand en de bergen in voor de typische dorpjes en groene bossen. Let wel op dat het in de binnenlanden vaak regent en aan de kust vaak zonnig is. De verschillende klimaten op zo’n klein eiland maken het dan weer wel een uniek eiland!

Fietsen huren bij Happy Bikes
Of je op zoek bent naar een gewone fiets om Funchal te ontdekken, een mountainbike om in de binnenlanden te crossen of met de racefiets het prachtige eiland wilt ontdekken. Alles kan met Happy Bikes. Ook elektrische fietsen zijn hier geen probleem. Happy Bikes heeft het allemaal. Je reserveert eenvoudig via de website of per mail en je kunt de fiets ophalen aan de rand van het centrum van Funchal. Er worden ook tochten georganiseerd door de stad of de bergen in per mountainbike bijvoorbeeld. Ik huur een goede racefiets van het bekende merk Canyon. Daarmee ga ik op eigen houtje de oostkant van het eiland ontdekken. Twee prachtige fietsroutes door de natuur met weinig verkeer en op aanraden van Happy Bikes. Zij sturen namelijk enkele GPX bestanden op met de mooiste routes. Je kunt het prachtige eiland per fiets ontdekken met Happy bikes, kijk maar op: https://www.happybikes.pt/.