Actief, relaxen en genieten bij Monchique Resort & Spa

Op zoek naar een luxe vakantie in de prachtige Algarve maar weg van alle drukte van de kustplaatsen? Vlucht dan naar Monchique! Het dorpje aan de voet van de Pico de Fóia is uitermate geschikt voor een zonvakantie middenin de natuur en tussen de bronnen. Een prachtig verblijf vlak voor het dorpje is het Monchique Resort & Spa. Het met vijf sterren bekroonde resort heeft in de verte uitzicht op de kust van de Algarve. Er is bovendien een boordevol programma met gratis activiteiten en vanaf juni gaat het hotel gebruik maken van een fijne All Inclusive formule. Nu is dat nog niet zo en ontdekken wij het prachtige resort en eten we in een van de restaurants. Ook de omgeving gaan we natuurlijk even bekijken. Er is namelijk veel te doen en het is natuurlijk een prachtige omgeving, die Algarve.

Monchique Resort & Spa
We verblijven in het luxe vijfsterrenresort Monchique Resort & Spa. Aan de voet van de heuvel verschijnt ineens een prachtig resort. Middenin de natuur en in een oase van rust. Het resort heeft de Sensorial Spa met een sauna, stoombad, aromatherapie en een verwarmd binnenzwembad. Er zijn ontspanningskamers en behandelkamers en nog veel meer. Er zijn twee buitenzwembaden waar gasten genieten van een heerlijke duik op de warme dagen of verfrissende avonden. In de 24uurs fitnessruimte kun je gebruik maken van een breed scala aan geavanceerde apparatuur van Technogym. Tegen een toeslag kun je trainingssessies boeken. In de dagelijks geopende kidsclub kunnen kinderen van 4 tot 12 jaar oud terecht voor leuke activiteiten. Als gast van het resort kun je gratis meedoen met tal van activiteiten. Bijvoorbeeld een Yoga sessie, op bezoek bij een Alpacaboerderij, vogels spotten, wandeltochten, paardrijden of Mountainbiken.

Een tochtje op de Mountainbike
Het hotel biedt ook de mogelijkheid aan een fiets te huren. Dat kunnen racefietsen of mountainbikes zijn. Wij kregen een Mountainbike tot onze beschikking. Een dagje later huurden we nog een racefiets en beklommen we onder andere de Pico de Fóia. Met de mountainbike reden we over prachtige gravelpaden. Het gaat onderweg wat op en neer. We komen Ooievaars tegen maar ook roofvogels en wilde honden. En daar moet je voor oppassen. Die kwamen ons namelijk vrij agressief achterna. Fijn dat we een beetje tempo konden maken tijdens het afdalen. We rijden tijden lang over gravel paden en komen op afgelegen plekken waar de bloemen prachtig in bloei staan. Tegen het eind van onze tour gaan we nog een stukje klimmen. Over onverharde wegen door de prachtige natuur. We komen helemaal niemand tegen. Nou ja, ik kom Patrick tegen op de top. We dalen rustig af richting het hotel met onderweg prachtig uitzicht. Het is dus lekker actief en je komt op plekken waar je anders niet komt. Op sommige momenten dacht ik echt, we zijn in de jungle beland. Prachtig! Voor alle informatie over fietsen vanuit het hotel ga je naar: https://www.monchiqueresort.com/en/cycling-in-monchique.

Suites
Monchique Resort & Spa beschikt over luxueuze suites met een stijlvol interieur. Wij verblijven in een Panoramic Terrace Suite maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Alle kamers zijn ingericht met een aparte slaapkamer. Deze is ingericht met een heerlijk luxe bed en genoeg ruimte. Er is een en suite badkamer met bad douche combinatie, een toilet en een wastafel. Met een schuifdeur heb je toegang tot het terras waar wij twee heerlijke ligbedden treffen naast een zitje. We hebben prachtig uitzicht op de omliggende heuvels. In onze woonkamer is een fijne eettafel in de woonkeuken. In deze keuken is een vaatwasser en is genoeg servies aanwezig. Je zou er een maaltijd kunnen bereiden. Er is een fijne bank in de woonkamer en een televisie. Wanneer deze aanstaat heb je beschikking tot een goed draadloos netwerk. Er is een apart toilet en nog een aparte badkamer op de gang. Hier is een douche aanwezig. Kortom, luxe en comfortabele suites die bovendien modern zijn ingericht. Bekijk hier alle kamertypes: https://www.monchiqueresort.com/en/hotel-rooms.html.

Eten & Drinken
Je kunt natuurlijk zelf gaan koken op de kamer. Maar je kunt natuurlijk beter gaan genieten van de heerlijke gerechten in een van de restaurants. Momenteel zijn de Pizzaria en de Mezzanine bar gesloten. Wellicht heeft dat met de omschakeling naar de All Inclusive formule te maken. In de Mercado Culinairo kun je in de ochtend genieten van een fantastisch ontbijtbuffet. Verse producten worden gebruikt voor de lekkerste broodjes, vleeswaren en lekkere Sinaasappelsap. Kortom, genieten van een heerlijk ontbijtbuffet om de dag goed te starten. In de avond kun je dineren bij Serra. En dat is een avond vol culinaire hoogstandjes. We beginnen al met het voorgerecht. Een heerlijke romige tomatensoep. Even voor de duidelijkheid. Alle ingrediënten die gebruikt worden komen uit de omgeving. Als hoofdgerecht hebben we de keuze uit enkele lokale specialiteiten. Ik kies voor een verse Kabeljauw op lokale manier bereid. Maar je kunt ook kiezen voor andere specialiteiten van de Algarve. Wat dacht je van de Octopus en andere verse vis. De vangst van de dag bijvoorbeeld. Wat betreft vlees kies je voor een lokaal stoofpotje van varkensvlees! En als afsluiter een heerlijke ijsje en natuurlijk een glaasje Port. Bij het zwembad is ook nog een restaurant, Cascata. Daar kun je lekker wat drinken, lichte maaltijden verkrijgen of gebruik maken van de Saladebar. Meer informatie vind je op https://www.monchiqueresort.com/en/dining.

Er is natuurlijk nog veel meer te doen en beleven in en rondom het hotel. Naast de wandelingen en fietsroutes kun je bijvoorbeeld ook met een Buggy toeren door de binnenlanden van de Algarve. In de hal is nog een pooltafel. Bij de receptie kun je voor alles terecht, dag en nacht. Bij aankomst krijg je hulp met de bagage en uitleg over de kamer. Naast een vijfsterrenhotel ook een vijfsterren service! Voor alle informatie over het hotel en reserveringen ga je naar https://www.monchiqueresort.com/en/.

Ontdek het prachtige Monchique
Op korte afstand van het Monchique Resort & Spa belanden we in het idyllische dorpje Monchique. Er is een heel gebied naar vernoemd, de Serra de Monchique. Het hoogste punt is de Pico de Fóia. Hier kun je met de auto naar een prachtig uitzichtpunt rijden, wij deden het met de fiets. Op een hoogte van 902 meter heb je uitzicht op de weide omgeving, met aan de ene kant de Atlantische Oceaan en de andere kant de Zuidkust van de Algarve. Monchique is vooral bekend als Wellness oord. Dat komt door zijn natuurlijke bron. De Caldes de Monchique is gelegen vlakbij het dorp. Hier ontdekten de Romeinen het helende bronwater uit de bergen. Het bronwater komt hier met een temperatuur van tussen de 27 en 31 graden de berg uit. Mensen met Spier- en darmklachten komen vaak naar deze plek omdat het helend schijnt te werken. Het dorpje zelf is overigens ook erg interessant. Naast een fijne supermarkt is het oude centrum met zijn kinderkopjes geweldig. Duik de smalle straatjes in op zoek naar restaurantjes en prachtige gebouwen. Je zult je om ieder hoekje verbazen. Op het centrale pleintje staan vrolijke bloemperken en fonteintjes.

Het laatste stukje Portugal en Europa
Helemaal in het Zuidwesten van de Algarve ligt Sagres. Sagres zelf is een dorpje dat perfect is voor surfers. Met de westelijke kust aan de ene kant van de stad, en de zuidelijke kust aan de andere kant zijn er altijd wel ergens golven te vinden voor de perfecte surfervaring. In het dorp is een grote supermarkt aanwezig waar je alle benodigdheden kunt vinden. Vlakbij het centrum van de stad vind je Fortaleza de Sagres. Dit is de oude school van Hendrik de Zeevaarder. De prijs om het fort te bezoeken is drie euro per persoon, en er zijn kortingen voor jongeren, ouderen en kinderen. Er zijn daar nog wat gebouwen die je kunt bezoeken waaronder een kerkje, restaurantje en de vuurtoren. Je kunt er al met al best een lange wandeling maken. Vergeet de grote cirkel die als windkompas diende niet!

Op weg van het gezellige dorpje Sagres naar het echte einde van Europa komen we langs een prachtige kust met schitterende baaien. Het einde van Europa noemen we Cabo de Sao Vicente, een grote vuurtoren met een klein museum. Onderweg komen we nog langs enkele pottenbakkers. In deze winkels kun je alles kopen, van interessante souvenirs tot grote schalen en potten. Uiteraard originele zelfgebakken met Portugees aardewerk. Maar eenmaal aangekomen bij Cabo de Sao Vicente hebben we een prachtig uitzicht. Op het laatste puntje van Europa, zegt de lokale bevolking, staat een gebouw met een vuurtoren. Je kunt een mooie wandeling maken rondom dit gebouw, maar je kunt ook het kleine museum over de omgeving bezoeken. Erg interessant, en in het winkeltje kun je ook nog een leuk souvenir meenemen. Het is ook even leuk om over de niet aangegeven paden langs de kliffen te wandelen. Je ziet hier dan vissers die hun leven wagen om op de meest ongangbare kliffen hun hengel uit te werpen. Zie de golven hard tegen de rotsen omhoogschieten. Bij extreem hoge golven komen deze wel 25 meter de lucht in!

Lagos: Een pareltje tussen de kliffen
Zowat de hele zuidkust van de Algarve bestaat uit prachtige kliffen met indrukwekkende vergezichten. Tussen die kliffen zijn enkele prachtige dorpjes te vinden, waaronder Lagos. Dit dorpje, op ongeveer 25 kilometer van Sagres, heeft een prachtig oud centrum, een leuke haven en een leuke boulevard waar je rustig langs de waterkant kunt lopen. Je vindt in het dorpje geen hoge flats zoals aan de Spaanse Costa. Wel vind je een oude stadsmuur die dwars door het kasteel loopt. Lagos is omringd door enkele prachtige strandjes tussen de kliffen. Deze strandjes zijn soms moeilijk bereikbaar, maar hebben een prachtige locatie. Langs het water vind je het centrale pleintje waar een leuk kerkje en enkele prachtige gebouwen te vinden zijn. Kijk op het pleintje naar de vijver, waar het water ineens snelle gaat stromen. Parkeren is geen probleem in Lagos, denk er wel aan klein geld mee te nemen voor het parkeren in de garages. Als je wat verder loopt kom je nog langs een Fort, genaamd Forte da Ponta de Bandeira. Dit fort is te bezoeken en je ziet er onder andere enkele militaire overblijfselen uit de jaren 1700. Het fort heeft een prachtige ligging. We zien vissers hun boten prepareren en de vissen in het heldere water naast het fort zwemmen. In Lagos heeft men ook nog enkele mooie terrasjes en goede restaurant, waar vis specialiteit nummer een is. Ook winkelen is erg aantrekkelijk in Lagos, buiten de toeristische winkeltjes om heb je idyllische winkeltjes met Portugese specialiteiten. Aan de oostkant van het riviertje vind je een prachtig strand omringd door duinen. Iets buiten Lagos, bij het dorpje Barão de S. João, heb je een schitterende dierentuin genaamd Zoo Lagos.

Enkele tips van de sluier
– Tussen Lagos en Portimão maar ook richting Monchique vind je veel Ooievaars. Kijk rustig hoe deze prachtige dieren hier leven.
– Tussen Lagos en Sagres ligt een groot natuurgebied. Stop onderweg gerust om de vele soorten vogels te zien. En let vooral op de buizerds en andere roofvogels. Je komt ze geheid tegen.
– In de winter is het erg aangenaam in de Algarve. Het kwik loopt soms op tot 20 graden. In de maanden april, mei, september en oktober stijgen de tempraturen vaak nog richting de 28 graden. En in de zomer nog warmer!
– Tussen Cabo de Sao Vicente vind je een prachtig fort. Hier heb je schitterend uitzicht op de wijde omgeving.