Stedentrippen in Nederland: ’s-Hertogenbosch

Het is tijd om Nederland te ontdekken. Dat is het natuurlijk altijd al, maar nu we in deze pandemie zitten merken we dat steeds meer landgenoten ons eigen land ontdekken. En daar is uiteraard helemaal niks mis mee. Den Bosch, ofwel ’s-Hertogenbosch is een stad in het gastvrije Brabant die niet mag ontbreken op ieders lijstje. Natuurlijk bekend van de fantastische feesten tijdens het Carnaval, de lekkere Bossche Bol en de Sint-Janskathedraal. We verblijven vlakbij die prachtige Sint-Janskathedraal in The Duke Boutique Hotel. Gevestigd in het oude Postkantoor zijn de luxe kamers van het hotel een perfecte uitvalbasis voor een heerlijke weekendje Den Bosch. Of natuurlijk gewoon lekker door de weeks. Lees mee en geniet vast van de voorpret voor jouw stedentrip naar ’s-Hertogenbosch.

The Duke Boutique Hotel
Op loopafstand van het station of van de parkeergarage St.-Jan is het prachtige The Duke Boutique Hotel. Het pand is vrij simpel te vinden en bij het inchecken krijg je alle informatie over het hotel en de stad. De vriendelijke receptioniste maakt jouw pasje klaar en zorgt dat jij meteen in een van de 17 kamers gaan genieten. Er zijn verschillende type kamers in het hotel. Met als standaard een fijne comfort room, daarna een deluxe room. Wij verblijven in de heerlijke Junior Suite | Balcony. Met een heerlijk balkon en uitzicht op de Sint Janskathedraal. Bovendien is het een ruime kamer met niet alleen een Duke Size Bed van 210 bij 180 maar ook nog eens een zitje met een bank! De badkamer is prachtig ingericht. De industriële look die in het hele hotel naar voren komt is ook hier duidelijk zichtbaar. Wat dacht je van de prachtige retro douchekop. Of de soundbox die eruit ziet alsof hij zo uit het industriële tijdperk komt. Prachtig! En je sluit hem zo aan op jouw mobiele telefoon zodat je kunt genieten van heerlijke muziek op jouw kamer.

De regendouche en ruime wastafel zorgen ervoor dat de badkamer compleet is. De toiletartikelen zijn allemaal biologisch verantwoord. Deze zijn ook nog te koop bij de receptie, mocht je er net zo verzot op zijn zoals wij! En wat maakt het hotel, en onze kamer ook, nou uniek? Het is gevestigd in het oude postkantoor van ’s-Hertogenbosch. En enkele kamers en door het hele gebouw zijn er nog herinneringen in de vorm van muren te vinden. Op de website kun je kijken naar de andere kamertypen in het hotel. Het ontbijt wordt geserveerd in de woonkamer van het hotel. Dit ontbijt bestaat uit verse en biologische producten. Heerlijke broodjes, vers beleg zoals kipfilet en serranoham van de slager. Ter plekke wordt een eitje gebakken zoals jij hem wilt, een lekkere bak yoghurt met fruit, noten, bessen en meer. De beste koffie van Bart’s Beans en Numi thee, verse Jus ‘d Orange. Man, tijdens het schrijven krijg ik er weer zin in.

In de woonkamer kun je na aankomst ook genieten van snacks, fruit, koffie en thee. Boek je direct bij het hotel, dan is dit zelfs gratis. Net als de garantie voor de beste prijs en een gratis upgrade indien beschikbaar. Supersnelle Wifi door het hele hotel is gratis en gemakkelijk in gebruik. Check in is mogelijk vanaf 15:00 en check in is heerlijk om 12:00. Voldoende tijd om uit te slapen, te ontbijten en de dag op je gemak te beginnen. Tegen betaling is het ook nog mogelijk laat uit te checken. Het hotel heeft ook de service hoog in het vaandel staan. Zo kun je er gratis gebruik maken van de sportfaciliteiten in de inpandige studio. Of gratis deelnemen aan yogalessen indien beschikbaar. Fietsen kun je gratis huren voor 4 uur en er is een ruimte voor meetings, fotoshoots en meer. En wil je lekker uiteten? De beroemde Korte Putstraat vol restaurants zit om de hoek. Meer weten over het hotel, en direct boeken? Ga naar: https://thedukehotel.nl/.

Over ’s-Hertogenbosch
Vanuit The Duke ontdek je de hoofdstad van Noord-Brabant. Door de ideale ligging zit je ook meteen in het centrum van de stad. Met de Sint-Janskathedraal als dichtstbijzijnde bezienswaardigheid op een loopafstand van slechts 3 minuten ben je zo in het icoon van Den Bosch. Nadat we van de kathedraal hebben genoten vanaf ons balkon gaan we ook maar een kijkje nemen. Want je bent niet in Den Bosch geweest, als…… Juist. Je niet in de Sint-Janskathedraal bent geweest. Tijdens ons bezoek stond hij nog net in de steigers. Inmiddels zijn deze weg gehaald en kun je genieten van de kathedraal in volle glorie. Van binnen is hij prachtig. Van buiten enorm en tevens vol details. Men is constant bezig het Nationaal Monument Sint-Jan te verbouwen en onderhouden. En zeg nou eerlijk, dat zou toch echt zonde zijn? Wat een plaatje hè!

Ook op culinair gebied kun je om de hoek genieten. Letterlijk, want op de hoek is de Korte Putstraat. Dit smalle straatje is niet alleen een begrip in ’s-Hertogenbosch maar ook landelijk. Niet alleen het historische kenmerk is een hoogtepunt, de diversiteit aan horecagelegenheden en gemoedelijke sfeer zijn dat ook. Het is niet makkelijk te kiezen tussen de vele restaurants. En je hoeft niet gelijk te dineren of lunchen om de straat te beleven. Zelfs een kopje koffie of een paar heerlijke biertjes zorgen ervoor dat je de Korte Putstraat nooit meer vergeet!

Op de Binnendieze varen jaarlijks tienduizenden bezoekers. De Binnendieze is de verzamelnaam van alle waterlopen die binnen de muren van de stad te vinden zijn. Met een fluisterboot of andere open boot kun je de stad ontdekken vanuit het ondergrondse waterstelsel. Niet alleen een leuke bezigheid maar ook nog eens leuk om de stad op deze manier te ontdekken. En wat dacht je van het Design Museum Den Bosch? Een collectie bestaande uit keramiek en sierraden van onder andere Pablo Picasso? En houd je van kunst? Bezoek dan Zoete Lieve Gerritje. Het symbool van de Bossche en Meierijsche geest. Hij staat voor goedmoedigheid en vrolijkheid. Wil je nog meer informatie? Ga dan naar de VVV Visit Den Bosch. Daar vind je alle informatie. Gevestigd in het oudste bakstenen woonhuis de Mondriaan. Het oudste van Nederland wel te verstaan.

Bossche Bollen. Wie kent ze niet? Wij gingen ze proeven in een van de restaurant die de echte verkopen. De echte zijn die van Jan de Groot. Een Bossche bol is een gebaksspecialiteit van soezenbeslag gedoopt in gesmolten pure chocolade en gevuld met slagroom. Ik denk, leg het even uit, maar ik denk dat iedereen ze kent. De echte Bossche Bollen komen dus van banketbakkerij Jan de Groot. Vlakbij het centrum en vlakbij het centraal station. Dus altijd even meepakken als je in Den Bosch bent. Aan het einde van de dag wandelen we even over de markt. Daar blijkt de volgende ochtend de markt te zijn, dus daar nemen we natuurlijk ook even een kijkje. Er gaat niks boven verse producten! Afijn, een heerlijk diner met een van de vele verschillende biertjes bij Het Warenhuis later en ons avondje Den Bosch zit er weer op. Lekker slapen in het luxe bed van The Duke Boutique Hotel en de volgende ochtend na een bezoekje aan de markt weer naar huis met een lading Bossche Bollen voor onze families.