Hotel VierJahreszeiten: Sauerland op z’n best

Gelegen op een steenworp afstand van het centrum van Iserlohn, de poort van Sauerland, verblijven wij in Hotel VierJahreszeiten. Daar gaan we de prachtige omgeving ontdekken en lekker relaxen in de heuvels. Ook een fietstochtje staat er natuurlijk op de planning, maar vooral het ontdekken van de stad en de omgeving heeft de prioriteit. Want op slechts 2:15 rijden van Utrecht zit je gelijk in een andere omgeving. Met heuvels, leuke dorpjes, vakwerkhuisjes en natuurlijk lekker Duits eten! En dat in een prachtig viersterren hotel met gerenoveerde ruime kamers. Een moderne plek te midden van een historische omgeving. Veel plezier!

Hotel VierJareszeiten
Bij de receptie is altijd iemand aanwezig om in te checken. Bij aankomst kun je eerst de auto parkeren in de parkeergarage. Bij de receptie krijg je tijdens het inchecken vervolgens de mogelijkheid om een parkeerkaart te krijgen zodat je steeds in en uit de garage kunt rijden. Wel zo handig als je de omgeving wilt ontdekken! Daarna krijg je uitgebreide uitleg over het hotel en natuurlijk de sleutels van je kamer! De kamers zijn zeer netjes ingericht. Een groot deel van de kamers heeft al gerenoveerde badkamers. Ze zijn erg ruim en hebben moderne meubels. Een fijn bed is natuurlijk ook niet onbelangrijk en ook daar voldoet het hotel aan. Er zijn ook luxere kamertypen zoals een luxe suite met zitgedeelte en grotere badkamer met ligbad. Sommige kamers hebben een balkon en de kamers hebben natuurlijk allemaal uitzicht op de omliggende heuvels en bossen. Een heerlijke kamer zoals deze is natuurlijk het begin van een fantastisch verblijf. Bedrijven kunnen gebruik maken van de conferentiezalen of board rooms. Deze zijn perfect ingericht met een modern uiterlijk, zoals het gehele hotel eigenlijk. 

Naast prachtige kamers heeft Hotel VierJahreszeiten ook een mooi Wellness gedeelte met onder andere een fijn zwembad. Een ruime ligweide en prachtige ramen met zicht op het bos maken het tot een fijne relax plaats. En natuurlijk mag een heerlijke sauna er ook bij! Ook op culinair gebied kun je hier jouw hart ophalen. Wat dacht je van het Fetter Förster restaurant gevestigd direct in het hotel? Heerlijke gerechten en een prachtig uitzicht? In de zomer kun je er zelfs lekker buiten op het terras eten. Hier is ook het ontbijtbuffet met lekkere verse broodjes en beleg. Bovendien mag een eitje met bacon niet ontbreken! De vertaling van Fetter Förster is trouwens Dikke Boswachter. Geinig hè? Op loopafstand bij de minigolfbaan, trouwens ook leuk om even te doen, is restaurant de Wilde Ente (Betekend Wilde Eend). Voor lunch en avondeten geopend met lekkere gerechten. Onder andere een schnitzel, waar Duitsland natuurlijk bekend om staat. Maar ook lekkere drankjes en een fijn sfeertje. En wat denk je van een lekker kopje koffie? Hotel VierJahreszeiten heeft eigen geroosterde koffiebonen en een koffiehoek waar je koffie kunt proeven. Je kunt er ook koffiebonen kopen! Wil jij ook verblijven in dit moderne hotel te midden van de heuvels? Boek dan op: https://vierjahreszeiten-iserlohn.de/

Wat te doen in Iserlohn
Iserlohn is de grootste stad van het Sauerland. Alleen daarom is het ook al erg populair bij de lokale bewoners van de omliggende dorpjes. De vele verschillende kerken in de stad zijn een lust voor het oog en zeker een bezoek waard. In het centrum zijn enkele winkels van beroemde ketens en leuke restaurants waar je lekker kunt eten. Uiteraard leent de stad zich perfect voor het pakken van een terrasje. De Seilersee ligt overigens vlakbij Hotel VierJahreszeiten en is een populaire plek voor watersport of een heerlijke wandeling langs het meer. Of door de bossen. Een stukje verderop in het nabijgelegen Hemer vind je Sauerlandpark. Hier kun je heerlijk wandelen en een toren beklimmen met verbluffend uitzicht over de omgeving.

Altena
Een aantal kilometers verder in het dal van het riviertje de Lenne vinden we Altena. Dit historische dorpje kenmerkt zich door een prachtige burcht die uitkijkt over het hele dorp. Het dorp heeft een prachtige boulevard langs de Lenne met enkele mooie panden, gezellige restaurantjes met prachtig uitzicht. Op een heuvel boven het dorp staat dus de kenmerkende burcht. Wandel rustig door het dorpje en geniet van alles wat dit leuke dorpje in de Sauerlandse heuvels te bieden heeft. Er starten ook veel wandelingen in Altena waardoor je de hele omgeving kunt ontdekken. En let onderweg goed op of je geen hertjes ziet!

Sauerland
Natuurlijk is er veel meer te doen in Sauerland. Wat dacht je van Skiën in de winter? Willingen en Winterberg zijn twee leuke skigebieden met totaal aantal pistes van rond de 40 kilometer. Daarnaast zijn er leuke dorpjes met vakwerkhuisjes zoals Eslohe, Schmallenberg en Bad Fredeburg. Er zijn ook enkele meertjes waar je van watersport kunt genieten waaronder de Sorpesee en de Hennesee. De Möhnesee is een stuwmeer. Hier kun je een wandeling dwars door het meer maken met aan de ene kant het water paal aan de voet en aan de andere kant een diep dal. Kortom, genoeg te doen in een schitterende omgeving. 

Fietsen in het Märkisches Land
Mijn racefiets berg ik netjes op in de garage van Hotel VierJahreszeiten. In de vroege ochtend schijnt het zonnetje al volop en haal ik hem uit de garage. Mijn Felt FR is helemaal schoon en klaar voor een ritje van ongeveer 70 kilometer over heuvels en langs knusse dorpjes. Ik ben er ook wel klaar voor na een heerlijk ontbijt. Eerst moet ik een stukje afdalen door Iserlohn. Het hotel ligt op een heuvel dus moet ik even naar beneden. Overigens gaan de heuvels die ik ga beklimmen tot een hoogte van bijna 500 meter. Dat is hier in de omgeving wel de standaard. Daarna volgt een rustige klim die mij naar een prachtig punt in de bossen brengt. Onderweg heb ik een paar keer prachtig uitzicht. Ik kom straks op plekken waar ik toevallig een week eerder ook al gefietst had. Dus kom maar op! 

Het laatste gedeelte van deze klim is ruim 1,5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7%. Heftig hoor! Eenmaal boven komt er wel een schitterende afdaling aan richting Altena. Door het bos met verschillende haarspeldbochten, echt fantastisch. Na het dorp Altena gepasseerd te zijn volgt een stukje vals plat voordat ik weer moet klimmen. De Hemeckerweg is ruim 3,8 kilometer lang met een gemiddeld percentage van 6,1. Weer pittig en een fijn lang klimmetje. Die heb je bij ons in de buurt niet! Natuurlijk volgt weer een afdaling. Dit keer richting Werdohl. Daar staat de klim naar de Kohlberg op het programma. Toevallig was ik daar al geweest vorige week. Nu voor de tweede keer en ruim 10 minuten sneller. Over 7,7 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,1 procent (Komt door een stukje afdalen tussendoor) was ik dus veel sneller dan de week ervoor. Bovendien ben ik volgens strava Local Legend voor deze berg. Fietsen is hier dus niet heel populair. 

Wat vooral opviel onderweg is dat het wat betreft fietsers erg rustig is. En ook op de rustige wegen en verscholen wegen is er weinig verkeer. Dat maakt het ideaal om als racefietser te klimmen en tegelijkertijd te genieten van de rust en de omgeving. Afijn, na de Kohlberg volgt weer een fijne afdaling en vervolgens gaan we weer klimmen richting Ihmert. Een steile klim met veel bochten, die op het eind het zwaarst is. Over een smalle landweg rijd ik het laatste stuk naar boven genietend van het uitzicht over de heuvels en weilanden gevuld met paarden. Vervolgens de afdaling, maar niet helemaal naar beneden. We krijgen nog een klimmetje voor de kiezen. Tussen maïsvelden, langs een kerkhof op met een haarspeldbocht beklim ik voor de tweede keer in een week de Grosse Glocken. Daarna de afdaling naar Iserlohn waarna ik weer vrolijk en voldaan in het hotel eindig. Zie hier een link naar mijn activiteit: https://www.strava.com/activities/4076845803.