Roadtrippen en Racefietsen in Andalusië

Inmiddels als redelijk getrainde racefietsers gaan Patrick en ik op zoek naar de mooiste fietsbestemmingen in Europa. Zo nu en dan bezoeken we een gebied waar we een of meerdere  fietstochten gaan maken. Natuurlijk ontdekken we de omgeving ook waardoor we een leuk artikel over toeristische hoogtepunten combineren met fantastische tips voor racefietsers. We huren een auto bij Helle Hollis vanaf het vliegveld en rijden naar Benalmádena, waar we in de prachtige Sunset Beach Club verblijven. Vanuit daar huren we weer een racefiets bij Fast Monkey en gaan we de omgeving natuurlijk per racefiets ontdekken. Een flinke klim en tochten door de schitterende natuur staan op het programma. En natuurlijk ontdekken we de omgeving ook een beetje!

Verblijven in de Sunset Beach Club
Allereerst natuurlijk alles over ons verblijf! Of je nu in de zomer, lente of lekker in de winter even wilt opwarmen, Sunset Beach Club is het gehele jaar geopend. En de locatie is perfect nabij twee prachtstranden en vlakbij restaurantjes en in het bruisende Benalmádena. En je bent er binnen 20 minuten vanaf de luchthaven van Malaga. Er zijn liefst 533 kamers maar je merkt eigenlijk niet dat het zo enorm is. Ook voor groepen en evenementen is er een speciale afdeling. Vooral het dagelijkse activiteitenprogramma en shows en entertainment in de avond is natuurlijk ideaal. En dit gebeurd het gehele jaar door. In het restaurant is elke ochtend een ontbijt met verse producten. Mocht je voor half pension gaan of vol pension, is er in dit restaurant ook een buffet voor lunch en diner. In de bar kun je altijd een gezellig drankje doen en sportwedstrijden live kijken. In de speelhal zijn pooltafels en andere spelletjes. Er zijn buiten twee grote zwembaden met genoeg ligbedden exclusief voor hotelgasten. Ook een binnenzwembad en fitness is aanwezig. Overal in het hotel is er gratis WiFi.

De suites, appartementen met een of twee slaapkamers, zijn allen ruim ingericht. Ruimte is de uitstraling van het hotel en bij vele kamers, zo ook onze kamer, heb je een prachtig uitzicht op zee of Benalmádena. Je kunt lekker in de zon zitten op je balkon. De kamers zijn ruim ingedeeld met fijne bedden en ons appartement had ook een zitje in de woonkamer. De kamers worden dagelijks schoongemaakt (Behalve de keuken) en de handdoeken worden dan ook verwisseld. Twee keer per week word het dekbed verschoont. Er is een heel programma van entertainment en die is al ruim voor je bezoek bekend. Zo kun je dus uitkiezen wat je wilt doen om op tijd in het hotel te zijn. De vrolijke medewerkers en vriendelijke service in het hele hotel, met een vrolijk zingende medewerker in het restaurant en een duidelijke uitleg bij aankomst in de receptie. Er is tevens een Excursie desk aanwezig waar je al jouw activiteiten in de omgeving kunt boeken. Voor meer informatie of boekingen ga je naar: https://www.sunsetbeachclub.com/. Direct boeken loont!

Met de racefiets de omgeving verkennen
In Benalmádena kun je gemakkelijk een fiets huren bij Fast Monkey Bike Rental. Zij zijn het gehele jaar geopend en bieden goede fietsen. Daarover later meer. Nadat we de fiets opgehaald hebben gaan we meteen aan onze koninginnenrit beginnen. Na een klein stukje inrijden (Slechts drie kilometer) beginnen we de klim in de richting van Mijas. Deze klim is lang en gaat een tijdje stijl omhoog richting het hoger gelegen Benalmádena Pueblo. Binnen een kilometer of 3,5 staan we ineens op een hoogte van 260 meter. Maar de klimmen zijn niet mals. Een stuk van 2,5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 9% en een stuk van 11% gemiddeld over een kilometer. En dan hebben we nog niet eens tien kilometer gefietst! Wat een begin van een prachtige rit. Na een korte daling gaat het daarna gewoon verder met een procent of 6 gemideld, waarna we vlak voor Mijas de lastigste maar mooiste klim van de regio maken richting Repitedor. Of Las Antenas zoals ze ook wel genoemd worden. Wat enorm zwaar zeg. Met over 5 kilometer een gemiddeld stijgingspercentage van 10 procent is het doorbijten maar komen we allebei netjes boven, om daar van het prachtige uitzicht over de Costa del Sol en de Middellandse zee te genieten.

Daarna fietsen we door het gezellige Mijas en gaat het soms nog lekker op en af. Via Coín en Alhaurin el Grande dalen we langzaam af naar Fuengirola waarna we langs de kust terug fietsen naar het hotel. Om daar te genieten van een heerlijke douche en een welverdiend hapje en drankje. Op onze tweede dag staat weer een mooi ritje op de planning. Het eerste gedeelte tot aan Coín en Alhaurin el Grand is in principe hetzelfde. Lekker klimmen dus! Maar vanaf Alhaurin el Grande gaan we binnendoor over het platte land richting Malaga. Onderweg komen we langs weilanden, oude huisjes en boerderijen en door rustieke dorpjes waar het echte Andalusië naar boven komt. Wat vooral erg fijn is dat de wegen erg rustig zijn. Dat is op het laatste stuk wel anders. Dwars door Torremolinos naar het hotel zijn we weer redelijk vermoeid maar voldaan. Twee prachtige fietstochten in een schitterende omgeving! Wat wil je nog meer? En voor de berggeitjes zijn er natuurlijk leuke klimmetjes. Ook voor de niet berggeiten die het wel heel mooi vinden om te klimmen: jullie kunnen je hart ophalen!

Fietsen huren bij Fast Monkey Bike Rental
In het gezellige centrum van Benalmádena kun je gemakkelijk een fiets huren bij Fast Monkey Bike Rental. Het Spaanse merk Orbea is bij de meeste amateur wielrenners natuurlijk ook bekend. En Fast Monkey heeft van deze fietsen. Wat betreft racefietsen kun je kiezen uit twee verschillende modellen. Daarvan een met Ultegra en een met 105 afgemonteerd. Prijzen per dag zijn er al vanaf 29 euro en natuurlijk geld hoe langer je huurt, hoe goedkoper de dagprijs. Je kunt er trouwens ook terecht voor het huren van Mountainbikes, stadsfietsen en E-bikes! De service is met recht uitmuntend te noemen. Nadat mijn spaak was gebroken in een afdaling werd ik opgehaald en werd het voorwiel direct vervangen waardoor ik direct door kon. Natuurlijk krijg je ook een goede duidelijke uitleg, staan er routes op de website of kun je zelfs begeleide tours boeken. Voor meer informatie, de locatie en het huren van de fietsen ga je naar: https://www.fast-monkey.com/.  

Dagje naar Granada
Op ongeveer twee uur rijden van Benalmadena ligt de stad Granada. Daar bezoeken we het Alhambra. Dit is een Moors fort en paleis op de heuvel boven de stad. Het betekend letterlijk het Rode Paleis en dat is het ook. Je kunt je er gemakkelijk een hele dag vermaken zelfs. Vanuit de stad kun je het Alhambra bereiken met een wandeling van ongeveer 20 minuten berg op. Je kunt ook boven parkeren en direct het paleis bezoeken. Je dient wel van te voren tickets te reserveren trouwens en de prijzen variëren tussen de 18 en 49 euro. Gewoon ruim van te voren boeken! Het prachtige paleis heeft verschillende mooie gebouwen, beelden en doorkijkjes tussen de open ramen richting de stad. De versieringen en decoraties uit het Moorse tijdperk zijn ook prachtig. Je kunt je hier gemakkelijk een hele dag vermaken! Vergeet ook niet de stad zelf te bezoeken! De oude Arabische wijk bijvoorbeeld, met zijn vele Arabisch invloeden waaronder gebouwen en cultuur. Het Kathedraal en stadsklooster mag je ook niet vergeten. Net als een tripje de bergen van de Sierra Nevada in. Hier kun je in de winter zelfs een dagje gaan skiën! Tip: op de terugweg vanuit Granada kun je naar Antequera. Daar heb je prachtige rotsen waar je uren kunt wandelen. Let er wel op dat dit hoog gelegen gebied erg koud kan zijn!

Jetset in Puerto Banus
Het naast Marbella gelegen Puerto Banus is echt voor de jetset, maar zeker een bezoek waard! Vooral de jachthaven is een van de hoogtepunten. Hier meren alle rijke lui aan met luxe jachten. Daaronder vallen ook Olie Sjeiks. Je kunt in langs de boulevard de hele haven rondwandelen. Kijk goed om je heen want er staan luxe, dure en prachtige auto’s waaronder Lamborghini’s, Ferrari ’s en nog veel meer bekende merken. Het plaatsje heeft een gezellig centrum met leuke, maar dure, restaurantjes en een winkelstraat met luxe winkelketens. Ook een groot winkelcentrum is in de plaats te vinden. Puerto Banus grenst aan een heerlijk zandstrand waar leuke barretjes en terrasjes te vinden zijn. Leuke plek, het Saint-Tropez van Spanje. En in de avond barst hier het feest los in de vele bars en discotheken.

Ronda
Wie Andalusië intoetst in Google ziet vaak de foto’s van het prachtige Ronda. Ook bekend als de plek waar “Wie is de mol” ooit was. De route alleen al is prachtig, door de Sierra de las Nieves. Veel rotspartijen en vergezichten worden ook als interessant aangezien door de vele berggeiten.  Ronda is een van de oudste steden van Spanje en ademt een en al natuur, cultuur en rust uit. Als je in de buurt bent mag je Ronda echt niet missen. De stad ligt in een kloof waar een rivier stroomt. De vele hoge bruggen over de rivier zijn al hoogtepunten. Je hebt van sommigen prachtig uitzicht over de stad die eindigt in de afgrond. Natuurlijk is hier ook de stier vechtarena een hoogtepunt.  Maar ook in de oude stad is ook erg leuk met zijn witte huisjes, oude gebouwen. Maar vooral de uitzichtpunten door de hele stad heen zijn adembenemend.

Het witte dorpje Mijas
Op ongeveer twintig minuten rijden vanaf de accommodatie vinden we het prachtige witte stadje Mijas. Het witte stadje is een van de juwelen langs de Costa del Sol. Het is een aardig groot stadje en je moet flink wandelen omdat er veel hoogteverschillen zijn. Echter vindt je in het dorpje hele leuke winkels met producten gemaakt door locals, maar ook producten die elders in Spanje zijn gemaakt. Mijas heeft vooral faam gemaakt door zijn knusse Stier Vecht Arena midden in het centrum. In deze Arena wordt nog regelmatig een dergelijk evenement georganiseerd waar je ook als toerist bij kan zijn. De Arena is dagelijks open voor een bezoek en kost drie euro per persoon. Je mag dan overal zelf rondlopen, op de tribunes, de plekken waar de stieren vertoeven en waar de toreros verblijft voordat hij de stieren te lijf gaat. Stiergevechten moet volgens ons uiteraard wel verboden worden. Rondom Mijas vindt je nog prachtige villa’s die verhuurd worden door particulieren. Hier zit je vlakbij het prachtige dorpje, waar uiteraard meer te doen is dan alleen de stiergevecht arena te bezoeken. Vlakbij het kerkje heeft u een prachtig uitzicht op Fuengirola en de helderblauwe Middellandse Zee. Daar is een winkeltje die je bezocht moet hebben. Een kleurrijk winkeltje met prachtig zicht op de zee. Hier kun je leuke souvenirs kopen en prachtige plaatjes schieten. In het kerkje vindt je mooie overblijfselen van vroeger. Ook een beeldje van Virgin of the Rock wordt er aanbid door de heiligen en vergeet geen kaarsje aan te steken voor je dierbaren. Loop het trapje naar beneden en je komt bij de plaatselijke ezels. Zij verzorgen een leuke wandeltocht door het leuke centrum. Zoals men vroeger de post rond bracht en spullen verplaatsten, zo kom jij nu achter de ware pracht van het dorpje! Zeker de moeite waard als je toch in het dorpje bent. De ezels zijn erg tam en luisteren goed naar wat je te zeggen hebt. Mijas is een van de mooiste dorpjes in het zuiden van Spanje. Bezoek het dorpje dan ook zeker als je in de buurt bent. De prachtige uitzichten, gezellige terrasjes en de verfrissende wind zijn allen aanwezig in dit witte stadje. Vele restaurants zijn gevestigd in dit plaatsje  en zijn allen uniek. Mijas ligt in de bergen en je bereikt het door een afslag te nemen bij Fuengirola.

Stadsbezoek aan Malaga
Als je aankomt in Malaga is het al vrij snel duidelijk waarom het de hoofdstad van de Costa del Sol is. We komen aan bij de grote haven van de stad. Langs deze haven is een prachtige boulevard, die er heel nieuw uit ziet. Je vindt er de meest luxueuze winkels. De duurste juwelen maar ook betaalbare kleding zijn aanwezig langs deze boulevard. Calle Marqués de Larios is de naam van deze straat. Eronder is een grote parkeergarage waar je de auto neer kunt zetten. Als je langs de nieuwe boulevard langs de haven loopt vindt je ook allemaal terrasjes. Deze zijn allen aan de duurdere kant. De chique winkels zijn een lust voor het oog en vrij prijzig. Vanaf deze boulevard loop je rechtaan naar het “Plaza del Toros”. Daar vindt je de welbekende stiergevecht arena. Je kunt het tevens bezoeken, net als in Mijas. Langs het grote Parque de Malaga loop je zo het centrum in. Het park is het meest rustgevende gebied van de stad, je vindt er veel groen en prachtige fonteinen en beelden. Tussen het park en het centrum van de stad is een lange boulevard waar kraampjes staan. Verkopers bieden zonnebrillen, portefeuilles en andere producten aan. Kijk goed om je heen, want er vliegen vele vogeltjes rond.

Je komt langs de universiteit van Malaga, een prachtig gebouw met kleurrijke gebouwen eromheen. Onder de palmen door loop je naar het mooiste gebouw van Malaga, de Kathedraal. Deze kathedraal staat bekend als “La Manquita”, de kleine eenarmige vrouw. Dit verwijst naar de tweede toren, deze is namelijk nog nooit voltooid. Voor de Kathedraal vindt je een leuk pleintje met een prachtige fontein en leuke terrasjes. Vanaf dat pleintje loop je direct het centrum in. In dat centrum vind je vele pleinen met gezellige terrasjes, leuke winkelstraten en enkele IJskraampjes. Ook vind je het Picassomuseum in het centrum. In dit museum vindt je veel van zijn werken. Dit museum is een must voor kunstliefhebbers. Prachtige stranden liggen vlakbij het centrum van de stad wat de combinatie van Stad en Strand een geheel maakt.

Als laatste heb ik nog de tip om een bezoek te brengen aan Gibraltar. Daarover lees je in ons speciale Gibraltar artikel meer: https://tumag.nl/2013/08/gibraltar-zon-zee-en-apen/

Huur een auto bij Helle Hollis
Van te voren kun je op de website van Helle Hollis gemakkelijk en bovendien goedkoop een auto huren. Je kunt daar kiezen uit verschillende type auto’s van een goede kwaliteit die bovendien modern en nieuw zijn. De vloot bestaat uit verschillende klassen en je kunt de afweging maken welke auto je kiest door te kijken hoeveel koffers en personen er mee gaan. Je kunt er zelfs busjes huren. Je krijgt vervolgens een duidelijke overeenkomst en bevestiging in je mailbox die je mee dient te nemen. Bij aankomst op de luchthaven wordt je opgehaald door een shuttlebusje en naar het kantoor gebracht. Daar zitten voldoende medewerkers op je te wachten om je in te checken en uitleg te geven over de verschillende type verzekeringen. Ik zou kiezen voor de volledige verzekering (vanaf 6 tot 14 euro per dag) om zo geen eigen risico te hebben. Daarna krijg je de sleutels en rijd je de prachtige omgeving af. Bij terugkomst lever je de sleutels in, wordt alles gecontroleerd, en wordt je door het busje weer netjes afgezet voor de terminal. Een fijne service en vriendelijke medewerkers. Helle Hollis is 24/7 geopend! En men heeft een eerlijk tanksysteem. Per kwart tank krijg je geld terug. Maar wij doen altijd natuurlijk gewoon Vol ophalen en vol inleveren! Boek snel op http://www.hellehollis.com/. Ook beschikbaar in het Nederlands!

Goedkoop en gemakkelijk parkeren, ook Valet, op Schiphol
Parkeren doen we eenvoudig en snel bij Quick Parking Schiphol. Het boekingsproces is gemakkelijk. Je dient aan te geven met welke auto je komt en met hoeveel personen. Natuurlijk geef je ook de vertrek- en aankomsttijd aan. Je rijd rustig naar de afgesproken locatie (Men heeft meerdere locaties) en daar parkeer je de auto in een vrije parkeerplaats. Er rijden een aantal bussen rond dus je hoeft niet lang te wachten voor je wordt opgehaald bij de parking en wordt afgezet bij de luchthaven. Waar je wordt afgezet, wordt je ook opgehaald. Ideaal toch? Quick Parking heeft ook vestigingen in Eindhoven Airport, Rotterdam Airport, Charleroi en Brussel. Op de locaties Schiphol en Brussel Zaventem kun je zelfs kiezen voor Valet parking. Dan staat iemand netjes te wachten bij aankomst op de luchthaven, en bij terugkomst staat men ook op je te wachten. Een fantastisch makkelijke service voor een kleine meerprijs. Dat is helemaal ideaal. Voor meer informatie en boekingen kijk je op www.quickparking.nl.