Hotel Son Ametler en fietsen met Bike Island Mallorca

We vertrekken voor een weekje naar Mallorca en natuurlijk gaan we ook om te fietsen. Want dat deden we al een aantal keer op het prachtige eiland. We huren een fiets bij Bike Island Mallorca in Port de Pollenca in het Noorden van het eiland. We gaan een aantal fietstochten doen vanaf ons verblijf in Hotel Son Ametler en we gaan de rit naar Formentor doen. Het Noordelijkste punt van het eiland waar meer fietsers dan auto’s komen. Natuurlijk ontdekken we ook het boeren landschap nabij ons verblijf nabij Selva. Hotel Son Ametler is een echt “Rural Hotel” middenin de natuur aan de voet van de Serra de Tramuntana, ook een walhalla voor de racefietsers onder ons!

Bike Island Mallorca
Toen we op zoek gingen naar fietshuur op het eiland waren we toch op zoek naar een authentieke shop met veel ervaring. Toen we eigenaar Juraj ontmoetten en een praatje maakten, wisten we meteen dat wij onze fietsen hier gaan huren. Met als motto, vertrouw ons, wij rijden onze fietsen zelf, kan het niet anders dan goed zijn. Het bedrijf is anders dan andere bedrijven op het eiland en de enige fietsverhuur in het Noorden van Mallorca met 5 sterren rating op o.a. Tripadvisor en Google. Wanneer je de winkel binnenloopt merk je direct de fietsatmosfeer. Fietsers werken voor de fietsers. Bike Island Mallorca wordt geleid door jonge enthousiaste wielrenners. Zij helpen je met alles, stellen de fietsen juist voor je op maat en geven je tips en tricks over de mooiste plekjes en mooiste klimmen van het eiland. De eigenaar is zelf trouwens oud professional dus hij weet alles en kan je zelfs trainingstips geven!

Dan even over de fietsen. Wij houden van racefietsen dus kiezen we een carbon racefiets van het merk Giant. Een schitterende nieuwe fiets die mechanisch perfect in orde is en elektrisch schakelen heeft. Maar Bike Island Mallorca heeft iets wat ze nog unieker maakt: speciale fietsen van het merk LIV voor vrouwen! Ideaal toch? En de prijzen zijn laag gehouden om ook te laten zien dat iedereen hier welkom is. Naast mechanisch goede racefietsen verhuren ze ook stadsfietsen en mountainbikes van het merk Ghost en kan je een Giant E-bike huren. En waarom is deze shop nou eigenlijk opgericht? Het is nog een jonge verhuur (2018) maar al erg populair. Juraj, eigenaar, was eerst werkzaam bij een fietsverhuur. Daar liep hij tegen wat (Onprofessionele) dingen aan. Met zijn passie voor detail dacht hij: Dat kan beter! Dus startte hij zelf Bike Island Mallorca op tot wat het nu is geworden! Een goed lopende fietsverhuur met moderne en goede fietsen voor een redelijke prijs met de beste service die je maar kan bedenken. “Trust us, we ride our bikes!”. En voor een heerlijk bakje koffie kun je ook in de shop terecht! Meer informatie of boekingen kijk op https://www.bikeislandmallorca.com.

Lekker infietsen vanaf het hotel
Vanaf Hotel Son Ametler fietsten we nadat we aankwamen ook een rondje van bijna 37 kilometer. Even de prachtige fiets uitproberen in tijdens een mooie route over het platte land. Eerst is er de lange afdaling van ongeveer 10 kilometer naar het gezellige dorpje Sa Pobla. Hier fietsen we langs de ring over een fietspad en pakken de weg richting Muro. Beide dorpjes zijn mooie dorpjes met een kerkje omringt door prachtige oude gebouwen. In Muro moeten we even lekker klimmen. Een steile weg direct het dorpje in, even lekker de beentjes testen voordat het echte klimwerk morgen gaat beginnen. De weg naar Inca gaat ook langzaam omhoog totdat we Selva bereiken. Dit dorpje, wat vlakbij ons hotel is, gaan we later uiteraard nog bekijken. Het laatste stukje is weer prachtig: over het platte land langs boerderijen, weilanden en boomgaarden. Een mooi eerste tochtje!

Prachtige fietstocht naar Far de Formentor
We starten vanaf Platja de Muro vandaag. Eerst een lekker stukje vlak langs de kust richting Port de Pollença. Lekker langs het prachtige strand dat bekend staat als topbestemming voor de surfers. Na een kilometer of 6 begint het keihard te regenen wat na een aantal minuten overgaat in hagel. Lekker zeg, en we moeten nog ruim 65 kilometer. Met heerlijke natte schoenen en sokken gaan we aan de eerste klim beginnen richting Formentor. Deze gaat tot bijna 200 meter hoogte en is zo’n zes procent gemiddeld. Een leuk begin met als beloning een prachtig uitzicht over de gehele omgeving. Na even te hebben genoten van het uitzicht gaan we door en komen we na een heerlijke beloning (De afdaling) bij de tweede klim waar we 211 hoogtemeters gaan klimmen over 7 kilometer: 3 procent gemiddeld. In de tunnel is het even link, je ziet namelijk werkelijk waar ineens niks meer. De klim gaat overigens vanaf het strand naar de top waar je schitterend uitzicht hebt over de felblauwe zee. Eenmaal naar de vuurtoren toe wordt het al gauw heel druk. Oppassen dus. In de zomer is dit gedeelte autovrij omdat er zoveel files zijn ontstaan. Bij de vuurtoren even kolhydraten bijvullen en we gaan weer terug in twee klimmetjes en over het platteland van Mallorca naar Playa de Muro. Een prachtige route met bijna 1400 hoogtemeters. Wil je deze route in GPX bestand hebben mail dan naar info@tumag.nl.

In de omgeving
In de nabije omgeving is genoeg te doen. Zo gaan we een rondje wandelen in Selva. Het dorpje is op een heuvel gebouwd en dus loop je veel hoogteverschillen. Selva is eigenlijk het begin van de Serra de Tramuntana. Het is een aantrekkelijk klein dorpje waar veel toeristen komen om te genieten van de rust of het platte land. Het karakter, de leuke gebouwen en steile straatjes zijn slechts enkele punten die het tot een klein dorpje met veel charme maakt. Op het “Placa Major” staat de schitterende kerk. Na 42 treden kom je in de kerk met gotische achtergrond. Je kunt er ook op enkele plekken heerlijk dineren. Bij onder andere Foc I Caliu kun je heerlijke eten. Daar zijn naast de standaard verse gerechten ook specials waaronder vers vlees van de slager wat je in het restaurant ziet hangen en dus zelf uit kunt kiezen. Es Parc is een restaurant vlakbij de kerk van Selva waar je ook verse gerechten en culinair hoogstaand kunt eten. Elke woensdag is er een markt in Selva. Mocht je willen winkelen dan is Inca vlakbij een uitstekende keuze. Hier zijn genoeg leuke winkeltjes. Maar ook lokale winkels met lokale producten en lekkernijen zijn er te overste. Inca wordt ook gepromote als zijnde shoppingstad.

De Serra de Tramuntana

Overnachten in Hotel Son Ametler
Gelegen op slechts anderhalve kilometer van Selva vinden we het “Rural” Hotel Son Ametler. Een prachtig pand gelegen in de weilanden rondom het dorp. Bij aankomst een stukje over een zandweg rijden en je kunt de auto parkeren bij het hotel. In de lobby wordt je vrolijk ontvangen en krijg je uitleg over het hotel. Men heeft verschillende kamertype in verschillende gebouwen. Het geeft een hele rustieke sfeer en het is natuurlijk ook praktisch. Onze kamer heeft twee grote bedden, een zitje en is erg ruim. De badkamer is netjes ingericht met bad en douche en een toilet. Vanaf ons terras heb je uitzicht over het hele landgoed. Het heeft alle uitstraling van een boetiekhotel! Een enorme tuin met velden en in de verte zie je de bergen van de Serra de Tramuntana zie je ook in de verte liggen. Het restaurant heeft een dagelijks wisselend menu. Je dient je de dag ervoor op te geven en krijgt dan een driegangenmenu voorgeschoteld. In de ochtend is er een rijkelijk ontbijtbuffet met vers fruit, lekkere broodjes en een eitje naar keuze.

De huiselijke sfeer vinden we ook een van de pluspunten van het hotel. Onder andere de bar. Je mag er zelf je drinken pakken en dient dan op het bonnetje te schrijven wat je hebt gepakt. De koffie is gratis, daar staan ook vaak lekkernijen bij om te pakken. Beneden is er een prachtig zwembad met ligbedden en tevens een mooi uitzicht. Er is tevens een zitje en je kunt gebruik maken van de badhanddoeken van het hotel. Het hotel is rolstoeltoegankelijk en door het hele hotel kun je gebruik maken van de WiFi. Het bereik van je telefoonnetwerk is namelijk soms niet heel goed op het platte land. De barbecue mag iedereen gebruiken. Dus als je lekker je eigen vlees wilt barbecueën, ga je gang! Kortom, een gezellig maar prachtig boetiekhotel in de rust, in de natuur met een goede service en ideaal gelegen voor fietsroutes! Boek snel je verblijf op http://www.hotelsonametler.com/.