Terugkeren naar Zuid Afrika

Terugkeren naar Zuid-Afrika voelde als thuis komen. De mensen, de natuur, de zon, het eten en de prachtige dieren, ik besefte pas hoe erg ik het gemist had toen ik er weer was. De diversiteit van de afgelopen reis is zo enorm dat het moeilijk is om een begin te vinden. Maar laat ik beginnen waar ik bijna altijd begin; Schiphol. Met British Airways vlogen we vanaf Amsterdam, via London Heathrow, met de nieuwe Dreamliner naar Johannesburg. Een vlucht van ruim 11 uur maar door gin-tonics en oneindig veel spelletjes Tetris aan boord verliep de reis vrij vlot. Op O.R. Tambo Airport (vernoemd naar Oliver Tambo, naast Nelson Mandela een van de oprichters van de politieke jeugdbeweging van het ANC) een mooie stempel in het paspoort gekregen en daarmee het eerste souvenir ontvangen.

Op Safari bij nDzuti Safari Camp
Vanaf de luchthaven vervolgden we onze reis naar een bekende bestemming voor iedereen die van safari’s houdt; het Krugerpark. Wanneer je niet beschikt over een (huur)auto en je wilt richting het Krugerpark, kijk dan eens op https://ashtonstours.com/. Ashton Tours verzorgt transport richting veel plaatsen en game reserves in en om het Kruger Park. Zo ook nDzuti Safari Camp, onze eerste bestemming. Wat een schitterende plek! nDzuti bestaat uit privé terrein dat is aangesloten bij Greater Kruger National Park. Dit betekent dat het wild zich vrij kan bewegen tussen de verschillende stukken grond maar dit geldt echter niet voor bezoekers. Kortom: je komt hier nauwelijks andere bezoekers tegen waardoor je een unieke privé safari ervaart. nDzuti safari camp bestaat uit een viertal schitterende safaritenten plus achterliggende bungalows. Het safari camp ligt midden in de natuur wat ervoor zorgt dat je continue het gevoel hebt op safari te zijn. Vanuit je bed in de safaritent, vanaf het restaurant en vanuit het enorme zwembad kijk je constant uit op een waterpoel waar het wild zich op een warme dag verzamelt. Een foto geeft hierbij waarschijnlijk een beter beeld van de unieke situatie.  

Maar er wordt natuurlijk ook op een actieve manier naar wild gezocht. Om 05:15 gaat de centrale trommel wat betekent dat er ontbijt klaar staat. Koffie en wat yoghurt en om 05:30 start de eerste safari van de dag. In een grote, open jeep ga je met twee Rangers, de geweldige Lucia en Gus, op pad om te zoeken naar alle voorkomende dieren in het park. Lucia en Gus weten al je vragen onderweg te beantwoorden waardoor je veel leert en de omgeving waarin je je bevindt beter leert begrijpen. Onderweg zien we zebra’s, stoppen wij bij een hyena met een pup, komen springende impala’s voorbij en spotten we gnoes, waterbokken, jakhalzen en giraffes. We krijgen zelfs tekst en uitleg over termieten en het ontstaan van termietenheuvels. Om 07:30 stoppen we op een mooie plek om verder te ontbijten. Uniek om in de wildernis van Zuid-Afrika uitleg te krijgen over de omgeving en de dieren en vooral te genieten van de natuur en de geluiden om je heen.

Na een heerlijke lunch in de middag en uitrusten bij het zwembad, vertrok de tweede safari in de namiddag. Al snel stonden we met onze jeep te midden van een enorme kudde olifanten. Prachtig om deze indrukwekkende dieren van zo dichtbij te zien. Via smalle en steile wegen kwamen we uiteindelijk in een dichtbegroeid stuk van het park. Hier zagen we drie volwassen leeuwinnen met een grote groep welpjes, een prachtig gezicht. De volgende twee dagen zijn we deze groep leeuwinnen vaker tegen gekomen, elke keer bleef het even bijzonder. Wil je overnachten, dineren en zwemmen op een unieke locatie in het Krugerpark en dagelijks meerdere safari’s ondernemen onder de hoede van ervaren en zeer vriendelijke rangers? Dan is nDzuti Safari Camp absoluut de plek waar je moet zijn. Kijk voor meer informatie op http://www.ndzutisafaricamp.com/

Ontdek kaapstad vanuit Double Tree by Hilton Hotel Capetown Upper Eastside
Na 3 dagen safari-avontuur zat het eerste gedeelte van onze reis er op en daarom namen we vanuit Johannesburg een binnenlandse vlucht naar het aan de kust gelegen Kaapstad. Hier verbleven we in het prachtige Double Tree by Hilton Hotel. Dit hotel, gelegen op de grens van de wijken Mowbray en Observatory, vormt een uitstekende uitvalsbasis om zowel het stadscentrum als de achtergelegen wijnvelden van o.a. Constantia te verkennen. Na een fantastisch ontbijt, met daadwerkelijk alles wat je je maar kunt bedenken bij een ontbijt, namen we het lokale vervoer naar het stadscentrum. Het busstation wordt momenteel verbouwd dus de haltes zijn verplaatst naar de Grand Parade, het centrale plein waar Mandela zijn eerste publieke toespraak gaf na zijn vrijlating.

Uitzicht vanaf het hotel

Het hotel heeft mooi ingerichte kamers en veel van deze kamers hebben prachtig uitzicht. Bovendien is de afstand van het hotel naar de luchthaven gemakkelijk te overbruggen. Het 4-sterrenhotel heeft gratis wifi, parkeergelegenheden en een ruime fitnessruimte. De kamers zijn stijlvol en modern ingericht met rustieke kleuren en hebben airconditioning. De flat screen televisie is aangesloten op de schotel en dus heb je satellietzenders. Het restaurant Liberty’s heeft heerlijke nationale en internationale gerechten met een modern tintje. De Estreet bar heeft naast het normale drankenpakket ook speciale Zuid Afrikaanse wijnen in de aanbieding waarvan zelfs enkele Biologische wijnen. Wil je meer weten of boeken kijk dan op de website.

Na een leuke wandeling door Company Gardens, de kleurrijke wijk Bo-Kaap, de bekende uitgaansstraat Longstreet en een heerlijke lunch bij Foodlovers Market namen we een taxi naar de voet van de Tafelberg. De snelste en meest eenvoudige weg naar boven is via Platteklip Gorge. Vanaf hier ben je in ongeveer twee uur boven. Neem voor onderweg, vooral op warme dagen, voldoende eten en drinken mee. Bovenop de Tafelberg lunchen is ook bepaald geen straf. Het stadscentrum aan de ene kant en de bergketen de Twaalf Apostelen aan de andere kant zorgen voor een unieke combinatie qua uitzicht.

Andere wandel- en klimtochten kunnen worden ondernomen op het nabijgelegen Lions Head. De route is momenteel echter tijdelijk afgesloten vanwege onderhoud aan de paden. Tevens heeft er onlangs een flinke brand op de berg gewoed waardoor het herstel van de paden waarschijnlijk langer op zich laat wachten.

Na een sportieve dag is het belangrijk om goed te eten. Voor goed eten in Kaapstad moet je bij Kloofhouse op Kloofstreet zijn. Dit prachtige restaurant is enorm populair onder locals, probeer daarom van tevoren te reserveren. Zijn ze volgeboekt? Soms loont het zich om aan de bar te wachten totdat er een plekje vrij is. Ondertussen kan je genieten van goede service en een nog betere cocktail. Grote kans ook dat je op de wijnkaart flessen tegenkomt die je herkent wanneer je een wijntour in de omgeving van Kaapstad hebt ondernomen. Dat maakt het kiezen niet bepaald makkelijker maar wel leuker.

Wil je meer informatie over Zuid-Afrika of over Kaapstad en haar omgeving? Kijk dan voor eerder verschenen artikelen hier: https://tumag.nl/2014/06/ontdek-kaapstad-en-omgeving/

Parkeren doen we eenvoudig en snel bij Quick Parking Schiphol. Het boekingsproces is gemakkelijk. Je dient aan te geven met welke auto je komt en met hoeveel personen. Natuurlijk geef je ook de vertrek- en aankomsttijd aan. Je rijd rustig naar de afgesproken locatie (Men heeft meerdere locaties) en daar parkeer je de auto in een vrije parkeerplaats. Er rijden een aantal bussen rond dus je hoeft niet lang te wachten voor je wordt opgehaald bij de parking en wordt afgezet bij de luchthaven. Waar je wordt afgezet, wordt je ook opgehaald. Ideaal toch? Quick Parking heeft ook vestigingen in Eindhoven Airport, Rotterdam Airport, Charleroi en Brussel. Voor meer informatie en boekingen kijk je op www.quickparking.nl.